Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
25/5/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8397
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο μύθος της μείωσης των spread

�������� 
 

Ημερομηνία: 10/5/2013   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ο μύθος της μείωσης των spread

Οι κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν την κερδοσκοπία

Η πτώση των spread στα χαμηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2010, στις αρχές του μνημονίου, χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση ως «ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία». Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως η κίνηση αυτή οφείλεται περισσότερο σε πρόσκαιρα χρηματιστηριακά παιχνίδια της φούσκας των ομολόγων υπό την αιγίδα των «πιεστηρίων» των κεντρικών τραπεζών (με αιχμή την Ιαπωνία), παρά σε σταθερά οικονομικά θεμέλια με διάρκεια.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά (στοιχεία από τη διαπραγμάτευση μέσω Βloomberg) σήμερα κυμαίνονταν στο 9,5% με 9,6%, όσο περίπου ήταν και στις 15 Οκτωβρίου 2010.

Ενδεικτική του κλίματος, είναι και η προτροπή της Morgan Stanley προς τους επενδυτές προκειμένου να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα. Πόσο βάσιμη είναι;

Βασικός «δράστης» αυτών των ενεργειών θεωρείται η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (ΒοΕ).

Ήδη μια σειρά αναλυτές στο Reuters και στο Businessinsider μεταφέρουν αυτή την εικόνα από τον περασμένο μήνα: όταν η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το γιγαντιαίο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE, «εκτύπωση» χρήματος) 91 τρισ. γεν (1,14 τρισ. δολ.), με σκοπό να «διεγείρει» την οικονομική ανάπτυξη, να ρίξει την ισοτιμία του γεν έναντι άλλων νομισμάτων ώστε να κάνει φτηνότερες τις ιαπωνικές εξαγωγές, με αποτέλέσμα να κατηγορείται ότι εντείνει το «νομισματικό πόλεμο».

Μεγάλες ροές έφυγαν προς τα ομόλογα της ευρωζώνης αρχικά προς τις χώρες υψηλής πιστοληπτικής βαθμολόγησης οδηγώντας τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά και ταυτόχρονα αυξάνοντας τη ζήτηση για χαμηλής αξιολόγησης ομόλογα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, δίνοντας την αίσθηση ότι η χτυπημένη από την ύφεση ευρωζώνη και ο Νότος παίρνουν μια «ανάσα».

Το παιχνίδι Τόκιο, Παρισιού, Ρώμης, Αθήνας είναι απλό. Οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι σαν τη Morgan Stanley και την Citi, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη των πελατών τους στο Τόκιο από τις ολοένα πτωτικές αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων, ψάχνουν εκτός συνόρων στοιχεία υψηλότερων αποδόσεων σε άλλα νομίσματα η ισοτιμία των οποίων δεν κατρακυλά όπως το ιαπωνικό γεν, κερδίζοντας έτσι από τη διαφορά.

Αυτή η τάση αγορών ανεβάζει τις τιμές και πιέζει σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις στα ομόλογα, σε όλη την ευρωζώνη.

"Ένας επενδυτής αγοράζει γερμανικά 10ετή ομόλογα (Bund), αλλά αυτό σημαίνει ότι ένας άλλος πουλά Bund για να αγοράσει κάτι άλλο με υψηλότερη απόδοση (και πάει λέγοντας)," εξηγεί στο Reuters η Σάντρα Χόλντςγουέρθ, διαχειρίστρια στο Kames Capital.

"Υπάρχει ζήτηση για οτιδήποτε προσφέρει υψηλότερη απόδοση από τα Bund και η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας έδωσε ώθηση σε αυτή την τάση," είπε ο Τζέραρντ Μόρμαν, στην Aegon Asset Management.

Αυτή η τάση είχε αρχικά οδηγούς τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Αυστρία που είδαν το κόστος δανεισμού να μειώνεται περαιτέρω το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ιστορικά χαμηλά καθώς εντάθηκε το ενδιαφέρον από ιαπωνικές επενδύσεις μεγάλων οίκων, κυρίως τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών, σύμφωνα με τις αναλύτριες της Morgan Stanley, Ελέιν Λιν και Μάγκι Τσάιντοθ.

Εάν η διοχέτευση χρήματος από την ιαπωνική αγορά του φθηνού γεν προς το ακριβό ευρώ συνεχιστεί προσφέροντας κέρδη από τη διαφορά, τότε η δυναμική υποστήριξης των ομολόγων της ευρωζώνης θα συνεχιστεί. Και ως εκ τούτου εξ αντανακλάσεως θα υποστηρίζεται και το κόστος δανεισμού των ελληνικών ομολόγων. Αλλά αυτή η τάση παραμένει να είναι στον... «αέρα» των αγορών και της κρίσης που δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, παρά τις «ενέσεις» χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.

Τυπωμένο χαρτί ρευστότητας

Η ρευστότητα που δημιουργείται κι έχει ωθήσει τις χρηματιστηριακές αγορές σε δυσθεώρητα ύψη, ακόμη δεν έχει δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην πραγματική οικονομία, αναφέρει η Morgan Stanely.

Περίπου έξι χρόνια από την κρίση, η ανάπτυξη δεν έχει έρθει ακόμη. «Συνδυαστικά, οι διεθνείς παράγοντες φαίνεται πως γίνονται πιο σχετικοί για τις κεντρικές τράπεζες», εξηγούν αναλυτές της Morgan Stanley σε έκθεσή τους και συμπληρώνουν: «Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες».

«Μετά το δεύτερο de facto κούρεμα, έχουν μείνει σε ιδιωτικά χέρια ελάχιστα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου – βασικά στα χέρια κάποιων hedge funds και άλλων ταμείων που τα κρατάνε ως κερδοσκοπικά εργαλεία στην βάση της (σωστής) πρόβλεψης ότι το συντριπτικό ποσοστό του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει πλέον μεταφερθεί από τον ιδιωτικό τομέα στην τρόικα, η οποία θα επωμιστεί το τρίτο ελληνικό κούρεμα», αναφέρει ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης.

Πάνω οι χρηματιστηριακές αποδόσεις, κάτω η πραγματική οικονομίαΠάνω οι χρηματιστηριακές αποδόσεις, κάτω η πραγματική οικονομία«Η πορεία των τιμών των ελληνικών ομολόγων (όσων λίγων έχουν απομείνει στους ιδιώτες) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πορεία του ελληνικού χρέους. Το φαινόμενο της «αναβάθμισης των σκουπιδιών», την ώρα που η πραγματική οικονομία καταβαραθρώνεται, δεν αφορά βέβαια μόνο την Ελλάδα και τα ομόλογά μας. Είναι παγκόσμιο».

Να πώς το περιέγραψε πριν μερικές μέρες ο Albert Edwards, αναλυτής της Societe General: «Η μεθυστική δύναμη της Ποσοτικής Χαλάρωσης (σημ. αναφέρεται στη νομισματική επέκταση εκ μέρους των Κεντρικών Τραπεζών, πλην της ΕΚΤ) έχει ναρκώσει τους επενδυτές και τους έχει καταστήσει υποχείρια ενός οργίου τροφοδοτούμενου από το καύσιμο της ρευστότητας. Θα επαναλάβω της σκέψεις μου του 2007... Αυτό το σκεπτικό ρευστότητας δεν είναι τίποτα άλλο παρά «ψέματα, ασυναρτησίες, βλακείες, ακαθαρσίες και απόλυτες ανοησίες»... Η εξελισσόμενη ύφεση, ακολουθούμενη από γενικευμένο αποπληθωρισμό, θα οδηγήσει τελικά στην απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών με αποτέλεσμα οι Κεντρικές Τράπεζες να μην καταφέρουν να σταματήσουν την επανάληψη μιας κρίσης αποπληθωρισμού ιαπωνικού τύπου. Παράλληλα, οι αγορές θα συμπεριφέρονται με ενθουσιασμό, όπως και στην Ιαπωνία».

www.enet.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Ο μύθος της μείωσης των spread»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις θα προτείνει η Κομισιόν

 25/5/2020 
 

Ντιμιτρί Ελ Μούρ: Λοιμός της Αθήνας – Covid 19, η ιστορία επαναλαμβάνεται

 25/5/2020 
 

Πόση ζημιά θα προκαλέσει ο κορονοϊός στη διεθνή οικονομία

 21/5/2020 
 

Ιαπωνία-Κατάρ-Βρετανία «εγγυήθηκαν» για την τουρκική οικονομία: Τι σημαίνει η ανταλλαγή λιρών με γιέν-στερλίνες-ριγιάλ

 20/5/2020 
 

Έρευνα – χαστούκι για Ερντογάν: Η πλειονότητα των νέων θέλει να φύγει από την Τουρκία

 20/5/2020 
 

Τζεντιλόνι: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πλησιάσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ

 20/5/2020 
 

Fitch: Ποιοι κλάδοι θα «εξαφανιστούν» με ένα νέο lockdown

 20/5/2020 
 

«Η ΕΚΤ θα αγοράζει κρατικά ομόλογα, παρά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου»

 19/5/2020 
 

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατ. προτείνουν Βερολίνο και Παρίσι

 19/5/2020 
 

Η Γερμανία βάζει φωτιά στην Ευρώπη

 18/5/2020 
 

Πώς πέρασαν την καραντίνα οι υπερ-πλούσιοι του πλανήτη

 15/5/2020 
 

Politico: Πώς η Google και η Apple όρισαν το παιχνίδι στις εφαρμογές ιχνηλάτησης Covid-19

 15/5/2020 
 

ΗΠΑ: Εκατομμύρια αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κάθε βδομάδα

 15/5/2020 
 

Ραγδαία αύξηση του χρέους

 15/5/2020 
 

Διαγραφή χρέους 70 φτωχών χωρών ζητούν Σάντερς-Βαρουφάκης

 14/5/2020 
 

«Το επιπλέον χρέος θα γυρίσει να μας στοιχειώσει»

 14/5/2020 
 

Covid-19: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για παγκοσμίων διαστάσεων κρίση ψυχικής υγείας

 14/5/2020 
 

Αυξημένη εποπτεία έως και… μνημόνια φέρνουν τα φθηνά δάνεια ESM

 13/5/2020 
 

Έπαινοι Κρούγκμαν στην Ελλάδα : Συνέτριψε την καμπύλη του κοροναϊού

 12/5/2020 
 

Με ρυθμούς ρεκόρ τυπώνει χρήμα η ΕΚΤ – Πόσα ελληνικά ομόλογα έχει αγοράσει

 12/5/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 
Δήλωση για το voucher επιστημόνων. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη  
A.KI.O.E.: Αίτημα για την άμεση υλοποίηση έξι (6) παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Οι πέντε επιλογές για να βρουν ρευστότητα οι εταιρείες
Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης: Τι ισχύει για τουρισμό, ΦΠΑ και επιδόματα
Όλα τα μυστικά για το νέο πρόγραμμα επιδότησης απώλειας μισθών - Παραδείγματα
Νέα διαδικασία επιστροφής Φόρου Προστιθεμένης Αξίας με την A. 1104 /06-05-2020
Ποια μέτρα έρχονται τώρα στις εργασιακές σχέσεις
Τι ισχύει για την αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Μάιο

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Πεντε θεματα οικονομικα - νομισματικα

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα