Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
30/5/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 447
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Σε πιστωτική αιχμαλωσία οι ελληνικές τράπεζες

�������� 
 

Ημερομηνία: 5/3/2014 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Σε πιστωτική αιχμαλωσία έχουν οδηγηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και η οικονομία εν γένει, εξαιτίας της σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει σχετικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών. Κατά τη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου με τους εκπροσώπους των πιστωτών το απόγευμα της Τρίτης οι διαφορές που είχαν καταγραφεί κατά την προηγούμενη συνάντηση δεν γεφυρώθηκαν με αποτέλεσμα η τρόικα να αποχωρήσει χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Επειτα από αυτό, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests μέχρι το τέλος της εβδομάδος.
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σύγχυση στην αγορά. «Τι νόημα θα έχει το αποτέλεσμα που θα ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος όταν η τρόικα λέει ότι άλλες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες...» αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι. Τα stress tests είναι μια ακόμη μνημονιακή υποχρέωση για τον τραπεζικό τομέα, η οποία δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που φιλοδοξούσε να λύσει. 

«Αυτό που ξεκίνησε ως μια καλή ιδέα το καλοκαίρι του 2013, δηλαδή να στρεσάρουμε τις ελληνικές τράπεζες για να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την ανακεφαλαιοποίηση, στην πορεία πιάστηκε όμηρος μιας υψηλής πολιτικής από την πλευρά του ΔΝΤ, ενώ στη συνέχεια προέκυψαν και τα stress tests της ΕΚΤ για να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα» αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.  Ετσι, ενώ τα αποτελέσματα από την έκθεση της BlackRock αρχικά προγραμματίζονταν να ανακοινωθούν στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, θα ανακοινωθούν την τρέχουσα εβδομάδα, δηλαδή στις αρχές Μαρτίου. Και αυτό διότι το ΔΝΤ, για δικούς του λόγους, που σχετίζονται με τη στάση που θέλει να κρατήσει έναντι της Ευρώπης, ανεβάζει τον «λογαριασμό» από περίπου 6 δισ. ευρώ, που λέει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Financial Times». «Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί την Ελλάδα για άσκηση πολιτικής, με στόχο είτε να αποχωρήσει από την Ευρώπη, είτε να πετύχει κούρεμα του ελληνικού χρέους, είτε να πιέσει τους Ευρωπαίους να βάλουν και άλλα κεφάλαια» εκτιμούν κοινοτικές πηγές. 

Εισροή κεφαλαίων θέλει η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ από την πλευρά της, που προετοιμάζει τα δικά της πανευρωπαϊκά stress tests, έχει ήδη αποστείλει στις τράπεζες τις σχετικές οδηγίες, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ αριθμούν 242 σελίδες. Πρόκειται για έναν έλεγχο τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν τον προσεχή Νοέμβριο και αφορά το σύνολο του ισολογισμού των τραπεζών και όχι μόνο των δανείων, όπως ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ΕΚΤ, ως εποπτική αρχή των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, θεωρεί ότι όσο περισσότερα χρήματα μπουν τώρα στις ελληνικές τράπεζες, τόσο το καλύτερο.
Εκτός αυτού, η ΕΚΤ δεν θέλει μια λύση για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος που να περιλαμβάνει την αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της, των επονομαζόμενων ΑΝFAs, και των εγγυήσεων του Eλληνικού Δημοσίου για την πρώτη κεφαλαιακή στήριξη των ελληνικών τραπεζών, που είναι γνωστές ως «ομόλογα Αλογοσκούφη».
Και τούτο διότι στην περίπτωση αυτή η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα επωμιστούν το ανάλογο κόστος. Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, μιλώντας τη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτήρισε πρόωρες τις εικασίες για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης. Η Κομισιόν από την πλευρά της θέλει να κλείσει το θέμα για να δείξει έργο εν όψει ευρωεκλογών. Αλλά η ΕΕ δεν είναι η Κομισιόν, αλλά τα κράτη-μέλη, και ιδιαίτερα η Γερμανία, τα οποία όμως δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος μιας νέας βοήθειας προς την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές.


Σε ρόλο ισορροπιστή ο κ. Προβόπουλος
Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος προσπαθεί να εξισορροπήσει τα πράγματα. Ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης κ. Γιώργος Προβόπουλος, έχοντας τρεις ισχυρές υπογραφές στα χέρια του που προέρχονται από ισάριθμους διεθνείς οίκους, BlackRock, Ernst & Young και Rothschild, τους οποίους χρησιμοποίησε ως εξωτερικούς συμβούλους για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, επιμένει στο ύψος των 6 δισ. ευρώ των κεφαλαιακών αναγκών. Ολη αυτή η περίπλοκη κατάσταση κρατά τις τράπεζες oμήρους, αφού, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος, το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει και πάλι να μπουν σε καθεστώς αξιολόγησης και νέου ελέγχου, του πέμπτου μέσα σε τέσσερα χρόνια, από την ΕΚΤ.

Μπλοκάρισμα στο έργο του ΤΧΣ
Είναι προφανές ότι σε ένα καθεστώς συνεχούς αμφισβήτησης της κεφαλαιακής τους επάρκειας οι τράπεζες αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Επιπλέον, με τους συνεχείς ελέγχους και τις καθυστερήσεις, το ΤΧΣ αδυνατεί να χαράξει στρατηγική για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που είναι ο απώτερος στόχος του προγράμματος. Και τούτο διότι, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, «είναι διαφορετικό πράγμα οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank να είναι 2-2,5 δισ. ευρώ και άλλο 3-3,5 δισ. ευρώ. Το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος, δεν μπορεί να αποφασίσει σε ποια τιμή το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί για την τράπεζα είναι συμφέρον για το Δημόσιο ή όχι».
Επιπλέον, όσο καθυστερεί η ανακοίνωση του αποτελέσματος των stress tests, τόσο αναβάλλεται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στη Eurobank. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας πρώτα θέλει να ανακοινωθεί το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών και μετά να φέρει τον νόμο προς ψήφιση.

  Σχολιασμός Θέματος «Σε πιστωτική αιχμαλωσία οι ελληνικές τράπεζες»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Σύμβαση Cooper ;

 29/5/2020 
 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛ ΠΟΡΤΕΡ: Πολ Πόρτερ αρχηγός της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα (1947) υπεύθυνος της οικονομικής βοήθειας του δόγματος Τρούμαν

 29/5/2020 
 

Ανάσα για τους πληττόμενους, το κράτος θα καλύψει με επιδότηση έως και 90% από τις δόσεις των δανείων τους

 29/5/2020 
 

Αυτό είναι το σχέδιο στήριξης για τις αερομεταφορές

 28/5/2020 
 

Επιχορηγήσεις 22,5 δισ. αλλά και «βαρύ» δάνειο για την Ελλάδα στις προτάσεις της Κομισιόν

 27/5/2020 
 

Τα κριτήρια για την δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

 25/5/2020 
 

Βαρουφάκης : Η ύφεση μπορεί να φτάσει στο 15%

 25/5/2020 
 

Κορoνοϊός: Οι 35 κατηγορίες επιχειρήσεων που ακόμα δεν ξέρουν πότε θα ανοίξουν

 25/5/2020 
 

Τι εξετάζεται για τη μείωση της προκαταβολής φόρου

 22/5/2020 
 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που συζητείται στη Βουλή εισάγει στην ελληνική τουριστική νομοθεσία το glamping

 21/5/2020 
 

Επανεκκίνηση του τουρισμού στις 15 Ιουνίου για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό

 21/5/2020 
 

Η «ακτινογραφία» των μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης της ρευστότητας

 21/5/2020 
 

Υπουργείο Οικονομικών: Σχεδιάζει νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών

 20/5/2020 
 

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Ενημέρωση για την απάτη «SIM Swapping». Πώς να προστατευθείτε

 19/5/2020 
 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Επικαιροποιήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων των επιχειρήσεων

 18/5/2020 
 

Ο κύβος ερρίφθη: Στις 8 Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία - Τι θα γίνει με την εστίαση

 14/5/2020 
 

Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση του τζίρου

 13/5/2020 
 

Ξεκίνησε το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19

 12/5/2020 
 

Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες μειώνει τον ΦΠΑ η κυβέρνηση

 12/5/2020 
 

Σταϊκούρας: Πώς θα επιδοτηθούν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

 11/5/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 
Δήλωση για το voucher επιστημόνων. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη  
A.KI.O.E.: Αίτημα για την άμεση υλοποίηση έξι (6) παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ε. 2072 /25-05-2020 Μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας φυσικών προσώπων με ηλεκτρονικό τρόπο κατόπιν άρσης των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου σε μισθούς και εργοδοτικό κόστος!
Ενδικοφανείς Προσφυγές
Οι πέντε επιλογές για να βρουν ρευστότητα οι εταιρείες
Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης: Τι ισχύει για τουρισμό, ΦΠΑ και επιδόματα
Όλα τα μυστικά για το νέο πρόγραμμα επιδότησης απώλειας μισθών - Παραδείγματα

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ο σύγχρονος εσωτερικός έλεγχος στις Επιχειρήσεις - Οργανισμούς και η πρακτική εφαρμογή

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα