Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
29/5/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2848
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το νερό νεράκι λέει το 23,6% των Ευρωπαίων

�������� 
 

Ημερομηνία: 21/3/2014 6:00:00 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

1,8 ΕΚΑΤ. ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ.

Το νερό νεράκι λέει το 23,6% των Ευρωπαίων.

Στην Αγγλία όλο και περισσότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν στους ιδιώτες τούς λογαριασμούς ύδρευσης.

Αντίθετα, η Αγγλία δεν συμβαδίζει με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στην επανακρατικοποίηση ή δημοτικοποίηση του νερού, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα νοικοκυριά να μην μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης, ενώ οι εταιρείες να βγάζουν υπερκέρδη μέσω φορολογικών παραδείσων.

Τα παραπάνω τονίζει ο Ντέβιντ Χολ, επισκέπτης καθηγητής Δημόσιων Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον ακαδημαϊκό ιστότοπο «Conversation», ο οποίος χρηματοδοτείται από πολλά βρετανικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων του Αμπερντίν, του Μπέρμιχαμ, του Μπρίστολ, του Κάρντιφ, της Γλασκόβης, του Λιντς, του Λίβερπουλ, του Μπέλφαστ και του Σέφιλντ.

Ο Ντ. Χολ χαιρετίζει την αναφορά που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες και υπογράφεται από 1,8 Ευρωπαίους πολίτες, με την οποία καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει το ψήφισμα του ΟΗΕ ότι το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και να εξασφαλίσει ότι το νερό και η αποχέτευση δεν εμπίπτουν στους κανόνες αγοράς της Ε.Ε. Τη θεωρεί αξιοσημείωτη, γιατί ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την εισαγωγή της άμεσης δημοκρατίας, όπως προβλέπεται στη πρόσφατη αναθεώρηση της Συνθήκης της Ε.Ε., η οποία λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να ακούσει και να απαντήσει στις αναφορές που υπογράφονται από πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα σε τουλάχιστον επτά χώρες. Με τον τρόπο αυτό, το θέμα τέθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οπως αναφέρει, η μεγαλύτερη υποστήριξη ήρθε από τη Γερμανία, ενώ η πρωτοβουλία είχε την υποστήριξη από ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών, η οποία εκπροσωπεί τους εργαζομένους δημόσιων υπηρεσιών σε ολόκληρη την ήπειρο. Η ενίσχυση του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό είναι εκπληκτικά αμφιλεγόμενο θέμα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τονίζει. Αν και ο ΟΗΕ αναγνώρισε την πρόσβαση στο νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα το 2010, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., μαζί με τις ΗΠΑ, δεν υποστήριξαν αυτό το ψήφισμα, με τη Γερμανία και την Ισπανία να αποτελούν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.

Η αναγνώριση του νερού ως κοινού αγαθού είναι δύσκολο θέμα για την Ε.Ε., επισημαίνει ο Ντ. Χολ, γιατί έρχεται σε αντίθεση με βασικές αρχές της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αλλά κάποια επίδραση έχει ήδη υπάρξει. Η Επιτροπή συμφώνησε να αποκλείσει το νερό από τη νέα οδηγία για τις συμβάσεις παραχώρησης, η οποία αποσκοπεί στο να καταστήσει ευκολότερη την ιδιωτικοποίηση. Επίσης, αυξάνεται η πίεση στην Ε.Ε. να αποκλείσει το νερό, και τις δημόσιες υπηρεσίες εν γένει, από τη νέα εμπορική συμφωνία που σχεδιάζεται με τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Επίσης, ενισχύει τις απαιτήσεις προς την Ε.Ε., ώστε να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τις συνεργασίες με τους ευρωπαϊκούς δημόσιους φορείς για το νερό, αντί να στηρίζει το αποτυχημένο μοντέλο των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα».

Ο Ντέιβιντ Χολ, επισκέπτης καθηγητής Δημόσιων Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο του ΓκρίνουιτςΟ Ντέιβιντ Χολ, επισκέπτης καθηγητής Δημόσιων Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς Σύμφωνα με τον Ντ. Χολ, μέχρι τώρα μεγάλες πολυεθνικές του νερού, όπως οι γαλλικές Suez (σ.σ. υποψήφιος αγοραστής της ΕΥΑΘ) και Veolia έχουν αποχωρήσει από ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεών τους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ως αποτέλεσμα παρόμοιων εκστρατειών. «Εχουν επίσης υποστεί την ταπείνωση της απώλειας της πόλης-σπίτι τους, το Παρίσι, από μια νέα δημοτική υπηρεσία, το 2010». Οπως λέει, το Παρίσι έχει εμπνεύσει άλλες πόλεις στη Γαλλία και αλλού στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και του Βερολίνου και της Βουδαπέστης, να καταγγείλουν τις συμβάσεις του ιδιωτικού νερού. Η οργάνωση «Δίκτυο για την Ανάκτηση του Δημόσιου Νερού» εκτιμά ότι πάνω από 85 πόλεις έχουν αλλάξει από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα κατά την τελευταία δεκαετία. Παγκοσμίως, πάνω από το 90% των υπηρεσιών ύδρευσης είναι σε δημόσια χέρια.

Αυτό αφήνει την Αγγλία όλο και περισσότερο απομονωμένη -αν και υπήρξαν επιτυχείς εκστρατείες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Σκοτία, υπηρεσίες ύδρευσης γλίτωσαν την ιδιωτικοποίηση της Θάτσερ, ενώ και στη Βόρεια Ιρλανδία το νερό παρέμεινε υπό δημόσιο έλεγχο.

Στην Αγγλία αντίθετα, σημειώνει ο Ντ. Χολ, οι ιδιωτικές εταιρείες γιορτάζουν φέτος το 25ο έτος της προσοδοφόρας εκμετάλλευσης των φυσικών μονοπωλίων τους, με τις περισσότερες από αυτές να ανήκουν πλέον σε ιδιωτικές κοινοπραξίες ή ασιατικές πολυεθνικές. Οι εταιρείες αντλούν κέρδη περίπου 2 δισ. λίρες το χρόνο. Κάτι που σημαίνει ότι η επανακρατικοποίηση του νερού θα σώσει για το μέσο νοικοκυριό περίπου 83 λίρες το χρόνο, μειώνοντας τους λογαριασμούς κατά περισσότερο από 20%.

Σύμφωνα με τον Ντ. Χολ, τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών βασίζονται εν μέρει σε ανηλεή αύξηση των τιμών. Είναι σχεδόν διπλάσιο από το συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού από το 1980, κι έχουν αφήσει το 23,6% των νοικοκυριών στη φτώχεια από το νερό (που ορίζεται ως λογαριασμός του νερού σε πάνω από 3% του εισοδήματος των νοικοκυριών).

Παρ' όλ' αυτά, οι Πράσινοι είναι το μόνο κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου που ενισχύει την προσπάθεια επανακρατικοποίησης του νερού. Αυτό είναι το μοναδικό κόμμα που συμβαδίζει με την κοινή γνώμη σ' αυτό το θέμα. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση για το νερό βρέθηκαν πάνω από το 70% των ανθρώπων υπέρ της επανακρατικοποίησής του -σχεδόν το ίδιο με το ποσοστό το οποίο αντιτέθηκε στην ιδιωτικοποίηση πριν από 25 χρόνια, καταλήγει στο άρθρο του ο επισκέπτης καθηγητής Δημόσιων Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, Ντέιβιντ Χολ.

www.enet.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Το νερό νεράκι λέει το 23,6% των Ευρωπαίων»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

20 ερωτοαπαντήσεις από Κομισιόν για το πρόγραμμα των 750 δισ.

 28/5/2020 
 

Γρηγορότερη ανάκαμψη από το 2008 βλέπει ο Κρούγκμαν

 27/5/2020 
 

Δουνκέρκη 80 χρόνια μετά: Τα ερωτηματικά παραμένουν!

 27/5/2020 
 

ΕΚΤ: αγορά ομολόγων ακόμα και χωρίς την Bundesbank

 27/5/2020 
 

Αεροπορικές εταιρείες: Πτωχεύσεις, απολύσεις και βροχή δισεκατομμυρίων

 27/5/2020 
 

Μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις θα προτείνει η Κομισιόν

 25/5/2020 
 

Ντιμιτρί Ελ Μούρ: Λοιμός της Αθήνας – Covid 19, η ιστορία επαναλαμβάνεται

 25/5/2020 
 

Πόση ζημιά θα προκαλέσει ο κορονοϊός στη διεθνή οικονομία

 21/5/2020 
 

Ιαπωνία-Κατάρ-Βρετανία «εγγυήθηκαν» για την τουρκική οικονομία: Τι σημαίνει η ανταλλαγή λιρών με γιέν-στερλίνες-ριγιάλ

 20/5/2020 
 

Έρευνα – χαστούκι για Ερντογάν: Η πλειονότητα των νέων θέλει να φύγει από την Τουρκία

 20/5/2020 
 

Τζεντιλόνι: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πλησιάσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ

 20/5/2020 
 

Fitch: Ποιοι κλάδοι θα «εξαφανιστούν» με ένα νέο lockdown

 20/5/2020 
 

«Η ΕΚΤ θα αγοράζει κρατικά ομόλογα, παρά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου»

 19/5/2020 
 

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατ. προτείνουν Βερολίνο και Παρίσι

 19/5/2020 
 

Η Γερμανία βάζει φωτιά στην Ευρώπη

 18/5/2020 
 

Πώς πέρασαν την καραντίνα οι υπερ-πλούσιοι του πλανήτη

 15/5/2020 
 

Politico: Πώς η Google και η Apple όρισαν το παιχνίδι στις εφαρμογές ιχνηλάτησης Covid-19

 15/5/2020 
 

ΗΠΑ: Εκατομμύρια αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κάθε βδομάδα

 15/5/2020 
 

Ραγδαία αύξηση του χρέους

 15/5/2020 
 

Διαγραφή χρέους 70 φτωχών χωρών ζητούν Σάντερς-Βαρουφάκης

 14/5/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 
Δήλωση για το voucher επιστημόνων. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη  
A.KI.O.E.: Αίτημα για την άμεση υλοποίηση έξι (6) παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ε. 2072 /25-05-2020 Μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας φυσικών προσώπων με ηλεκτρονικό τρόπο κατόπιν άρσης των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου σε μισθούς και εργοδοτικό κόστος!
Ενδικοφανείς Προσφυγές
Οι πέντε επιλογές για να βρουν ρευστότητα οι εταιρείες
Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης: Τι ισχύει για τουρισμό, ΦΠΑ και επιδόματα
Όλα τα μυστικά για το νέο πρόγραμμα επιδότησης απώλειας μισθών - Παραδείγματα

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ" Δ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ - Α. ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα