Θεματολογία κοινής συνάντησης Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε με τους Γ.Γ της Γ.Γ.Δ.Ε και Γ.Γ.Π.Σ
Αθήνα 24/07/2014
Αγαπητή κ. Σαββαΐδου Αικατερίνη
Υπ’ όψιν: κ. Τσαβδάρη Χάρη
Σε συνέχεια των πρόσφατων άστοχων ενεργειών σας στην αντιμετώπιση του εναπομείναντος 1% για την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων Ο.Ε 2014 χρήσης 2013, και σε αναμονή απάντησή σας για την συνάντηση με μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών, επιτρέψτε μου να κάνω μία αναδρομή στην λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης (προ της παρουσίας σας) και να αναφέρω μία πιθανή θεματολογία, της επίσης, πιθανής συνάντησης .
Από το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 2000 ήταν φανερό ότι η λειτουργία της φορολογικής διοίκησης ως ένα μόρφωμα – έκτρωμα που έχει δημιουργήσει η πολιτική πελατειακή διαπλοκή των δύο κομμάτων εξουσίας Ν.Δ και ΠΑ.Σ.Ο.Κ κατέπνιγε κάθε προσπάθεια αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας, αφού υπέθαλπε την παραοικονομία και κατ’ επέκταση επαύξανε την φοροδιαφυγή. Ως βιώσιμη λύση τότε προτείνετε* :
Το Taxisnet και οι Λ/Φ ως αναπτυξιακά εργαλεία για την υλοποίηση της δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης και ως παράδειγμα για τον μετασχηματισμό της υφιστάμενης διοικητικής οργάνωσης σε ένα αποτελεσματικό και παραγωγικό μηχανισμό προσφοράς υπηρεσιών και παραγωγής Εθνικού πλούτου.
Η , αλλιώς, πως μεταλλάσεις τις απαρχαιωμένες δομές με την συμμετοχή ενεργών τμημάτων της κοινωνίας σε παραγωγικούς και αναπτυξιακούς μηχανισμούς.
Οποιεσδήποτε προσπάθειες καταγγελίας του μεγέθους της παραοικονομίας και της ανάγκης περιορισμού του κράτους διαπλοκής στη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης , από όπου και να προέρχονται** ( ΕΛΙΑΜΕΠ Φοροδιαφυγή και Κοινωνική Δικαιοσύνη), όσο τεκμηριωμένες και εάν είναι*** (καθ. Διομ. Σπινέλλης : Δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων εσόδων) καταλήγουν στον παραγκωνισμό των ενοχλητικών και ικανών για την υλοποίησή τους, προσώπων.
Το ζητούμενο όμως, ήταν και παραμένει να είναι η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας (πρωτογενής – δευτερογενής – τριτογενής τομέας) και όχι η σκανδαλώδης ευνόηση υπο-τμήματος του τριτογενή τομέα εις βάρος όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του συνόλου της οικονομίας.
Επανεκκίνηση που ως απαραίτητη προϋπόθεση είχε και έχει την ύπαρξη ενός σταθερού, απλού, προσανατολισμένου στη ανάπτυξη και δίκαιου φορολογικού συστήματος.
Στην παρούσα επιστολή θα ασχοληθούμε με τους μηχανισμούς και τις ενέργειες που επηρεάζουν τις τρείς πρώτες αναφορές (σταθερό – απλό – προσανατολισμένο στην ανάπτυξη φορολογικό σύστημα ****).
1. Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος
1.1. Ανάκτηση της φορολογικής πληροφορίας τη στιγμή δημιουργίας της οικονομικής πράξης, και ταυτόχρονη διάχυσή της με αυτοματοποιημένη διαδικασία στα φορολογικά αντικείμενα που αναφέρεται.
1.1.α Κατά την έκδοση του παραστατικού να μεταφέρεται η οικονομική φορολογική πληροφορία στην φορολογική αρχή που με τη σειρά της θα την διαχέει στα επιμέρους φορολογικά αντικείμενα και σε όσους επίσης αναφέρεται με την προ συμπλήρωση του αντίστοιχου φορολογικού εντύπου ( θα αναφερθούμε στη συνέχεια για τον εντοπισμό των μη εκδοθέντων παραστατικών και την ποσοτικοποίηση του μεγέθους της παραοικονομίας ανά επιχείρηση, στο έλεγχος εξ’ αποστάσεως με γνώμονα την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων).
Το παραπάνω δεν περιγράφει τίποτα άλλο παρά τις Πολ.1220-1/13-12-2013, που σκανδαλωδώς η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν εφαρμόζει με τον αστικό - φορολογικό μύθο να αναφέρει θυελλώδη συνεδρίαση στις αρχές του Φεβρουαρίου 2013 παρουσία του κ.Θεοχάρη υπηρεσιακών παραγόντων και έκτακτης συμμετοχής του κ. Λαζαρίδη που απαίτησε την μη εφαρμογή των ώς άνω εγκυκλίων και στην θέση αυτών την μηνιαία υποβολή των Μ.Υ.Φ, στην δε παρατήρηση παριστάμενου υπηρεσιακού παράγοντα για τις δυσκολίες υλοποίησης της υποβολής των ΜΥΦ που θα συναντούσαν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, να λάβει την αφοπλιστική απάντηση, ας ζητήσουν τότε οι λογιστές την κατάργησή της.
Αντιλαμβάνεστε πλέον κυρίες/οι ότι εάν η ηγεσία του Υ.Ο για οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα δεν εφαρμόζει την φορολογική νομοθεσία που η ίδια πρότεινε και ψήφισε η Ελληνική Βουλή, αυτόματα νομιμοποιεί και μεγεθύνει δυσανάλογα το μέγεθος της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής.
1.1.β Με την εφαρμογή του Κ.Φ.Α.Σ, ως γνωστό δεν είναι υποχρεωτική η χρήση των Φ.Η.Μ σε μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων, γεγονός που θεωρητικά έρχεται να καλύψει η χειρόγραφη υποβολή των Μ.Υ.Φ, ξεκινώντας όμως με εκπτώσεις και αντιγράφοντας ένα αποτυχημένο τυπολατρικό πρότυπο του παρελθόντος Κ.Β.Σ. π.χ ποιά ανάγκη επιβάλει τη μη χρήση Φ.Η.Μ από τον Κ.Α.Δ :86..;
1.2. Το μέσο για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος είναι α. το Taxisnet και το μέγεθος των εφαρμογών-λύσεων που υποκαθιστούν την μετακίνηση του φορολογούμενου και την ανάγκη της φυσικής του παρουσίας στις Δ.Ο.Υ , όπως και η απρόσκοπτη χρήση των εφαρμογών του από τον μέσο χρήστη, β. η αξιοποίηση των πιστοποιημένων από το Ο.Ε.Ε Λογιστών – Φοροτεχνικών ως άμισθων συνεργατών του Υ.Ο με κλιμακωτές υποχρεώσεις και δικαιώματα .
1.2.α Για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από το άνοιγμα νέων εφαρμογών λόγω της μετατροπής τους για διαδικτυακή πρόσβαση και χρήση επαναλαμβάνουμε την πρόταση για την δυνατότητα των πιστοποιημένων από το Ο.Ε.Ε Λ/Φ να τρέχουν τις υφιστάμενες εφαρμογές μέσα από εικονικές μηχανές.
1.2.β Για το θέμα των παρατάσεων επαναφέρουμε το αίτημα του δικαιώματος υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης από Λ/Φ με την αιτιολογημένη επιλογή εκ μέρους του της επιβολής η όχι των ποινών της εκπροθέσμου υποβολής, ( αυτό ονομάζεται προσωποποιημένη αντιμετώπιση του φορολογούμενου), σε περίπτωση κατάχρησης του δικαιώματος στέρηση αυτού.
1.2.γ Ενεργοποίηση της δυνατότητας υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων για το σύνολο των φορολογικών εντύπων και οικονομικών ετών.
1.2.δ Ενεργοποίηση της δυνατότητας έκδοσης φορολογικής ενημερότητας διάρκειας ενός μηνός εφ’ όσον η τρέχουσες ρυθμίσεις και οφειλές ικανοποιούνται έως και τον μήνα υποβολής της αίτησης.
1.2.ε Ενεργοποίηση της δυνατότητας επιλογής της οφειλής από όπου θα αφαιρούνται τα παρακρατούμενα ποσά, όπως και εμφάνιση αυτών.
1.2.στ Ενεργοποίηση της δυνατότητας επαναεκκαθάρισης του Φ.Α.Π .
1.2.ζ Απόδοση ψηφιακής ταυτότητας στους Λογιστές – Φοροτεχνικούς.
1.2.η Απενεργοποίηση της ισχύος των παλιών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet , παρά τα συνεχή αιτήματά μας, η ηγεσία του Υ.Ο διακινδυνεύοντας τον διοικητικό και νομικό κολασμό της ως υπεύθυνη για το εντυπωσιακό μέγεθος της παραοικονομίας και αντίστοιχα της φοροδιαφυγής από την χρήση των ως άνω κωδικών και ενάντια στα συμφέροντα του δημοσίου, επιμένει με διάφορα τεχνάσματα να τους κρατά σε ισχύ. Δηλαδή οποιοσδήποτε από οπουδήποτε μπορεί να υποβάλει το σύνολο των φορολογικών εντύπων για μία π.χ κεφαλαιουχική εταιρεία; ναί μπορεί. Ο κ. Μαυραγάνης φέρει σοβαρή ευθύνη για την συνέχιση αυτής της κατάστασης , η ποσοτικοποίηση του μεγέθους της παραοικονομίας επί τόσα χρόνια εκτιμούμε ότι θα είναι εντυπωσιακή και αιτούμαστε την ενημέρωσή μας για το ποσοστό των νομικών προσώπων που υπέβαλαν φέτος δηλώσεις κάνοντας χρήση των ως άνω κωδικών.
1.2.θ Εμφάνιση και επιλογή των αναλυτικών βεβαιώσεων οφειλών (εικόνα οφειλής) από τον χρήστη και την διαδικασία ρύθμισης οφειλών με τον Ν.4152/2013 η πάγια ρύθμιση, η μελλοντική ρύθμιση, καλύπτοντας το κενό βεβαιωμένων οφειλών υπό αμφισβήτηση ( ΕΕΤΗΔΕ εκ λάθους, ενοίκια, σε δικαστική εξέλιξη..) , εκτιμούμε ότι το αρ.43 Ν.4174/2013 σε συνδυασμό με την Πολ. 1277/2013 δίνει αυτή την δυνατότητα Επισυνάπτεται σχετική πρόταση εμφάνισης, παρ’ ότι στο επόμενο μήνυμα που σας προωθείτε είχε προβλεφθεί στις προτάσεις του 2012. Εδώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι ακόμα πρόσφατο παρελθόν η γραφειοκρατική αντιμετώπιση και αντίστοιχη φορολογική νομοθεσία της άρνησης αποδοχής μέρους της οφειλής που ευθύνεται ως ενός βαθμού στην συσσώρευση χρεών και την απουσία διαμόρφωσης φορολογικής συνείδησης , μην συνεχίζουμε να την αναπαράγουμε.
1.2.ι Ενεργοποίηση της δυνατότητας υποβολής αιτημάτων και ανεβάσματος αρχείων τεκμηρίωσης, όπως και η δυνατότητα προγραμματισμένης διαδικτυακής επικοινωνίας (ήχος – εικόνα) με φορολογικό κέντρο για έλεγχο εξ αποστάσεως, η καθοδήγηση φορολογούμενου.
1.2.ια Υλοποίηση της δέσμευση του Γ.Γ.Π.Σ για την απεικόνιση σε διαδραστικό πίνακα των υποβληθέντων φορολογικών εντύπων ανά Λ/Φ με αντίστοιχη επιβεβαίωσή του, σε αντίθετη περίπτωση έλεγχος των υποβληθέντων δηλώσεων με υποκλαπέντα κωδικό μητρώου. Το επόμενο μήνυμα που σας προωθείτε εμπεριέχει και την προτεινόμενη οθόνη της εφαρμογής
1.2.ιβ Συνεχής ενημέρωση των στατιστικών στοιχείων για τα φορολογικά δεδομένα , δεν κατανοούμε την ξαφνικά εντυπωσιακή αδράνεια και καθυστέρηση σε αυτό το απαραίτητο νευραλγικό τμήμα για τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, την οικονομία αλλά και την κοινωνία.
2. Περιορισμός της ενημέρωσης και υποβολής των φορολογικών εντύπων και υποκατάστασής τους με προ-συμπληρωμένο έντυπο με το σύνολο των φορολογικών αντικειμένων για αποδοχή η τροποποίηση δεδομένων.
2.1 Ήδη η επιτυχής ( με όποια αρχικά προβλήματα υπήρξαν) υλοποίηση των προ-συμπληρωμένων εντύπων Ε1 άνοιξε το δρόμο για την καθολική εφαρμογή του μέτρου. Σας είναι ήδη γνωστή η πρόταση για την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων Ο.Π.Σ –ΙΚΑ , Taxisnet , ως προς την διαχείριση των οικονομικών πληροφοριών με την ενσωμάτωση στη Α.Π.Δ πεδίου/ων παρακρατούμενου φόρου με ταυτόχρονη έκδοση Ταυτότητας Οφειλής και ενημέρωσης του Taxisnet διαδικασία που θα κάνει περιττή την υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών και Οριστικών δηλώσεων μισθωτών υπηρεσιών Ε7.
Όπως επίσης σας έχει προταθεί***** με την υποβολή της προσωρινής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων να καταχωρείτε και ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου ολοκληρώνοντας την ενημέρωση του προ-συμπληρωμένου εντύπου Ε1 και κάνοντας περιττή επίσης την υποβολή των αντίστοιχων Οριστικών δηλώσεων και βεβαιώσεων.
2.2 Επισυνάπτεται ένα έντυπο περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α, εμπλουτισμένο με ελάχιστα πεδία στο σκέλος των εκροών που αντιστοιχούν στους λογαριασμούς της ομάδας 6, 60,61,62,63,64,65,66. Ήδη έχουμε αναφέρει ότι το περιχεόμενο του πεδίου 3560 θα έρχεται προ-συμπληρωμένο από την πληροφορία του Ο.Π.Σ - Ι.Κ.Α , το 3561 θα ενημερώνετε η θα ενημερώνει ταυτόχρονα και τους παρακρατούμενους φόρους , ως προς τα πεδία 351-356 θα έρχονται προ-συμπληρωμένα από τα στοιχεία που έχουν σταλθεί με τα Ζ των ΕΑΦΔΣΣ χωρίς την ανάγκη περιττών και χρονοβόρων διαδικασιών (ΜΥΦ) και σε πρώτο στάδιο υλοποιημένα από τα οργανωμένα λογιστήρια των μεγάλων επιχειρήσεων, έως ότου υιοθετηθούν εθελοντικά και από τις μικρότερες επιχειρήσεις, ως ενέργεια πλέον απλοποίησης και περιορισμού του κόστους λειτουργίας των λογιστηρίων και όχι επιβάρυνσής τους . Αυτό που εννοείτε ως αποτέλεσμα του παραπάνω είναι 1ον . ότι το Ε3 είναι στο μεγαλύτερο μέρος του θα είναι προ-συμπληρωμένο και 2ον . είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος από το γραφείο ανά τακτά διαστήματα εντός της χρήσης με ταυτόχρονο προσδιορισμό του μεγέθους της παραοικονομίας η της μή χρηστής διοίκησης ανά επιχείρηση και την αποστολή τυποποιημένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων για προληπτική ενημέρωση της διοίκησης της επιχείρησης και λήψη διορθωτικών ενεργειών εκ μέρους της , η ακόμα καλύτερα, για πρόταση ενεργειών βελτίωσης της φορολογικής και κατ’ επέκταση της χρηματοοικονομικής εικόνας της επιχείρησης εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης ( αυτό ονομάζεται φορολογικό σύστημα προσανατολισμένο στον Ανταποδοτικό στόχο που βασίζεται στην συνεχή εκπαίδευση, την υποστήριξη , την συμβουλή, την φοροδοτική ικανότητα, και την ανάπτυξη. )
2.3 Επανασχεδίαση του εντύπου Ε1 και συγχώνευσής του με το εκκαθαριστικό με κριτήριο την απλότητα της πληροφόρησης και την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης και αντίστοιχα εκτύπωσης (σχεδίαση φιλική προς το περιβάλλον, σας έχει ήδη σταλθεί σχετική πρόταση από το 2013).
3. Διαδικασίες ελέγχου – Φορολογικό πιστοποιητικό μικρών επιχειρήσεων – Επανεξέταση φορολογικών υποθέσεων και παραβάσεων προ της 01/01/2013 (φύλλα ελέγχου βάσει Κ.Β.Σ και 2238/94) με κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την εισπραξιμότητα της οφειλής – Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης μετά την 01/01/2014 (αρ.14,15 ν.3296/04 και εγκ. αρ.13 έως 17 ).
3.1 Ο έλεγχος από το γραφείο να υποστηρίζετε από μία κεντρική υπηρεσία , μέσω Taxisnet με δυνατότητα μεταφοράς ήχου και εικόνας (απλή και δωρεάν εφαρμογή) , όπου ο φορολογούμενος
μόνος του η με την συνδρομή Λ/Φ η Φοροτέχνη Ελεγκτή Ειδικών Προσόντων , θα υποβάλει ηλεκτρονικά τα σχετικά έγγραφα έντυπα (σχεδόν καθολικά πλέον εφαρμόσιμη διαδικασία) , και σε προσυμφωνημένη ώρα και ημέρα θα πραγματοποιείτε η Video συνδιάσκεψη , αντίστοιχη μίας προγραμματισμένης επίσκεψης του φορολογούμενου στην Δ.Ο.Υ , η οποία και θα καταγράφεται.
Σε συνδυασμό με την ταυτότητα πληρωμής για κάθε φορολογικό αντικείμενο και την ψηφιακή υπογραφή στους πιστοποιημένους Λ/Φ , η παραπάνω εφαρμογή πιθανόν να αποδέσμευε ανθρώπινους πόρους και από άλλα τμήματα λειτουργίας των Δ.Ο.Υ , σίγουρα όμως θα περιόριζε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις των φορολογούμενων – σοβαρό πρόβλημα ειδικά στην ορεινή και Νησιωτική χώρα.
Για τον επαναπροσδιορισμό και είσπραξη των βεβαιωμένων ανείσπρακτων οφειλών, με την προϋπόθεση την πλήρη και τεκμηριωμένη απεικόνιση της περιουσιακής κατάστασης, του φορολογούμενου η της επιχείρησης, ο επαναπροσδιορισμός του οφειλόμενου ποσού θα γίνεται με κριτήρια την ορθότητα των βεβαιωμένων οφειλών , το είδος των παραβάσεων , την βιωσιμότητα της επιχείρησης και την φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου η της επιχείρησης
Για τις επιχειρήσεις που παρ’ όλες τις προσπάθειες συνεχίζετε η αυξάνετε η παραβατικότητά τους , η μηνιαία – δεκαπενθήμερη – εβδομαδιαία (ανάλογα το μέγεθος της παραβατικότητας) απεικόνιση των φορολογικών τους συναλλαγών θα πραγματοποιείτε σε εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ , με κατευθείαν εγγραφές η μεταφορά των αντίστοιχων αρχείων.
Το παραπάνω μέτρο αποδίδει με την εφαρμογή της ημερήσιας μεταφοράς των Ζ των Φ.Τ.Μ και των ΕΑΔΦΣΣ στην Γ.Γ.Π.Σ , όπως και την δυνατότητα πληρωμής του Φ.Π.Α από πελάτη μέσω έκτακτης πληρωμής , κατόπιν ενημέρωσής του πελάτη από Φ.Ε.Ε.Π η τον ελεγκτή της Δ.Ο.Υ , με αντίστοιχη ευθύνης τους, για κατάρτιση και παρακολούθηση εξαμηνιαίας κατάστασης χρηματοοικονομικών ροών ανά ημέρα.
3.2 Η ανάγκη επαναδιατύπωσης του αρ. 57 του Ν.4174/2013 αφού το πνεύμα του νομοθέτη στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ήταν να « Εισάγει νέους και σύγχρονους τρόπους προσδιορισµού του φόρου, επαναξιολογεί τα προνόµια του Δηµοσίου και επιδιώκει να επαναθεµελιώσει τις σχέσεις µεταξύ της φορολογικής διοίκησης και του φορολογούµενου σε υγιέστερη και δικαιότερη βάση.» με τον περιορισμό της μή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και αντίστοιχου προσδιορισμού της φορολογικής ύλης και όχι βέβαια η εξόντωση λόγω καθυστέρησης μέρους της οφειλής εν μέσω οικονομικής κρίσης των συνεπών φορολογουμένων. Η άμεση ανάγκη προσδιορισμού της εφαρμογής του αρ. 57 ν.4174/2013 μόνο στις εκπρόθεσμες δηλώσεις η μη υποβληθείσες δηλώσεις πριν την έκδοση του φύλλου ελέγχου είναι πρόδηλη, ταυτίζεται με το πνεύμα του νομοθέτη, και συμβάλλει στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
4. Συνεργασία – κανάλια επικοινωνίας – ανατροφοδότηση – αμφίδρομη μεταφορά εμπειρίας – τεχνογνωσίας του Υπουργείου Οικονομικών –Γ.Γ.Δ.Ε – Γ.Γ.Π.Σ με τους πιστοποιημένους Οικονομολόγους Λογιστές – Φοροτεχνικούς με απώτερο σκοπό την ανεπηρέαστη λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης από τις πολιτικές αλλαγές η κομματικές σκοπιμότητες.
4.1 Επαναφέρουμε την πρόταση για μόνιμους άμισθους συμβούλους των Γ.Γ της ΓΓΠΣ και ΓΓΔΕ από τις μη κομματικές παρατάξεις των μαχόμενων Οικονομολόγων – Λογιστών Φοροτεχνικών που εκπροσωπούνται στο Ο.Ε.Ε., τις υπηρεσίες των κομματικών στελεχών έτσι και αλλιώς τις έχουν .
4.2 Αποτελεί όνειδος για την διοίκηση του Ο.Ε.Ε και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για τον τρόπο που οι παλαιοκομματικές πρακτικές της Ν.Δ και του Π.Α.ΣΟ.Κ καταπνίγουν την ανάπτυξη του τόπου το γεγονός ότι η επιτροπή του Ο.Ε.Ε για την αναμόρφωση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος έχει στελεχωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από στελέχη του Υ.Ο , αποκλείοντας προκλητικά τα μέλη της τρίτης σε δύναμη και εκπροσώπηση παράταξης των Οικονομολόγων. Όποιος αγνοεί τον κανόνα - ότι το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα επιβιώνει χάρη στην δυνατότητα του προσαρμογής και αφομοίωσης αλλαγών -, προσπαθώντας με κάθε θυσία να περιφρουρήσει κεκτημένα και να εμποδίσει τις απαραίτητες αλλαγές, μάλλον σε λάθος θέση βρίσκεται και λάθος υπηρεσίες προσφέρει.
Ολοκληρώνοντας ένα μέρος της θεματολογίας- πρότασης στην ΠΟΟΕΕΕ ανά Γ.Γ ( αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί), ως ένα βήμα επικοινωνίας και ανεύρεσης αποτελεσματικών λύσεων άμεσης εφαρμογής, με την προϋπόθεση αποδοχής μέρους της, η έστω κοινής αφετηρίας προβληματισμού, αφού οι αγκυλώσεις δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα, θα ήθελα να αναφέρω ότι το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας πριν την υποβολή οποιασδήποτε πρότασης είναι αυτό της αποδόμησης , δηλαδή εάν η πρόταση υλοποιείτο, πως ένας κακόπιστος χρήστης θα μπορούσε να την παρακάμψει, η να ακυρώσει το σκοπό για τον οποίο υποβλήθηκε καθιστώντας την άλλη μία γραφειοκρατική ενέργεια. Αυτό το στάδιο αξιολόγησης των προς υποβολή προτάσεων, ενώ έχει μηδενίσει εργασία και προσπάθεια πολλών εργατοωρών ( από το υστέρημα πάντα του χρόνου μας) , μας έχει δώσει την πολυτέλεια και το πλεονέκτημα να αναγνωρίζουμε πολύ εύκολα αυτούς που το μόνο που δεν επιθυμούν είναι η απλοποίηση του φορολογικού μας συστήματος.
κ. Σαββαίδου και κ. Τσαβδάρη
Αυτή η επίπονη γνώση δημιούργησε και την ανάγκη της μακροσκελούς επιστολής εν μέσω δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος , ΦΠΑ , ΑΠΔ, ......, η για να το διατυπώσω διαφορετικά ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του προηγούμενου Γ.Γ από τον κ. Στουρνάρα λίγο πριν την αποχώρησή του από το Υ.Ο δεν μπορεί να εκληφθεί ως κίνηση αβρότητας προς τον νέο Υπουργό Οικονομικών, πολύ δε περισσότερο το αρχικό δείγμα γραφής η απραξίας σας, ως ενέργεια επιτάχυνσης της απλοποίησης του φορολογικού μας συστήματος.
Μ.Φ.Χ
Σπύρος Χρήστου
Υ.Σ : Τα ως άνω είναι προσωπικές απόψεις του γράφοντος
και οι αναφορές σε τρίτα πρόσωπα η γεγονότα χρήζουν
έρευνας και επιβεβαίωσης ως προς την ορθότητά τους
Θεματολογία κοινής Συνάντησης της ΠΟΟΕΕΕ με τους Γ.Γ. ΓΓΔΕ και ΓΓΠΣ |
Περιγραφή δραστηριότητας |
Γ.Γ.Δ.Ε |
Γ.Γ.Π.Σ |
Αποδοχή Απόρριψη |
Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης |
Αύγουστος |
Σεπτέμβριος |
Οκτώβριος |
Νοέμβριος |
Δεκέμβριος |
Ιανουάριος |
1.1 |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.1.α |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.1.β |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.2 |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.2.α |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.2.β |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.2.γ |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.2.δ |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.2.ε |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.2.στ |
|
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.2.ζ |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.2.η |
|
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.2.θ |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.2.ι |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.2.ια |
|
ü |
|
|
|
|
|
|
|
1.2.ιβ |
|
ü |
|
|
|
|
|
|
|
2.1 |
|
ü |
|
|
|
|
|
|
|
2.2 |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
2.3 |
|
ü |
|
|
|
|
|
|
|
3.1 |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
3.2 |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
|
4.1 |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
4.2 |
ü |
ü |
|
|
|
|
|
|
|
**http://www.eliamep.gr/events/%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%B9/
***http://www.eliamep.gr/wp-content/uploads/2011/12/2011-12-13-tax-system-2.pdf