Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
5/6/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2995
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Οι ψηφιακές τεχνολογίες στην εποχή των (κορωνα)ιών: Ένας ιός μπορεί να αλλάξει αυτά που ξέραμε…Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης 
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το βαθύ παρασκήνιο για τον ΔΕΣΦΑ

�������� 
 

Ημερομηνία: 30/9/2014 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το βαθύ παρασκήνιο για τον ΔΕΣΦΑ.

Τα εμπόδια που θέτουν στην ιδιωτικοποίηση οι υπηρεσίες της ΕΕ, ο ρόλος της DG Comp και οι παρεμβάσεις.
Το βαθύ παρασκήνιο για τον ΔΕΣΦΑ
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναμένεται να προχωρήσει αύριο Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου, στην πιστοποίηση (υπό το καθεστώς τρίτης χώρας) του ΔΕΣΦΑ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση του 66% της εταιρείας στην αζερική Socar. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα εμφανιστούν περαιτέρω προσκόμματα σε μια σημαντική ιδιωτικοποίηση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη και τώρα όμως, έπειτα από μήνες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά που ανακύπτουν από τις συνεχείς παρεμβάσεις διαφόρων κέντρων εξουσίας εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από σαράντα κύματα
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ έχει περάσει από σαράντα κύματα και ο λόγος είναι, κατά βάση, η εμπλοκή στην υπόθεση δύο διαφορετικών Γενικών Διευθύνσεων της Κομισιόν: Ενέργειας (DG Energy) και Ανταγωνισμού (DG Comp). Ηδη από την ανακήρυξη της αζερικής κρατικής εταιρείας αερίου νικήτριας του διαγωνισμού και την υπογραφή της συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ - Socar τον Δεκέμβριο του 2013 ανέκυψε για την Επιτροπή το ζήτημα ότι η Socar είναι μια εταιρεία τρίτης χώρας, πλήρως καθετοποιημένη (σε δίκτυα, παραγωγή και εμπορία) που θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινοτική νομοθεσία.

Αυτομάτως ανέκυψαν δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορούσε την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τη ΡΑΕ. Το δεύτερο, που ακόμη και σήμερα θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλοκές, αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας «ελέγχου συγχώνευσης και εξαγοράς» από την DG Comp.

Σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση, η Κομισιόν, διά του αρμοδίου επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, είχε ζητήσει τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας (IGA) ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ ξεχωριστά ως προαπαιτούμενο για την πιστοποίηση. Ακολούθως, όταν αυτό κατέστη εμφανές ότι δεν μπορούσε να γίνει, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα σύναψης διακρατικής συμφωνίας ΕΕ - Αζερμπαϊτζάν.

Αυτή είχε κοινοποιηθεί στη ΡΑΕ από τον γενικό διευθυντή Ενέργειας Ντομινίκ Ριστορί με επιστολή, τον περασμένο Φεβρουάριο. Σε απαντητική επιστολή του προς τον επίτροπο Ετινγκερ στις 4 Απριλίου 2014 ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης (που αργότερα είχε εκτενείς διαβουλεύσεις με τον γερμανό επίτροπο σε περιθώριο συνεδρίου στη Μάλτα) εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ενδεχομένως αποθάρρυνση του επενδυτή.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Μια διακρατική συμφωνία ΕΕ (δηλαδή Κομισιόν) - Αζερμπαϊτζάν είχε νομικά και πολιτικά προβλήματα, κάτι που οδήγησε το Συμβούλιο της ΕΕ να την απορρίψει. Αυτό έγινε περίπου δύο εβδομάδες μετά την επιστολή Μανιάτη, έπειτα από σχετική γνωμοδότηση της Ομάδας Εργασίας για θέματα Ενέργειας του Συμβουλίου. Αυτή είχε με τη σειρά της βασιστεί σε σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόλαβε όμως να χαρεί για πολύ. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε μια άλλη πρόταση μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας που έλεγε ότι η Socar θα έπρεπε να εκχωρήσει το 17% του ποσοστού 66% που επρόκειτο να εξαγοράσει ώστε το τελικό ποσοστό που θα έχει στον ΔΕΣΦΑ να μην ξεπερνά το 49%. Το νέο αίτημα προκάλεσε τη μήνη τόσο της Socar όσο και της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν ήταν δε σαφές από πού προερχόταν, καθώς ο γενικός διευθυντής Ντομινίκ Ριστορί επέμενε ότι δεν ήταν δική του ιδέα. Ο κ. Σαμαράς έθεσε το ζήτημα με αυστηρότητα στον επίτροπο Ετινγκερ, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης ανέλαβε να εντοπίσει την προέλευση της ιδέας. Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, ο εμπνευστής της ήταν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας και υφιστάμενος του Ριστορί, ο Φαμπρίτσιο Μπαρμπάζο!

Προειδοποιήσεις
Στις 29 Μαΐου η ΡΑΕ έστειλε στην Επιτροπή την προκαταρκτική θετική πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Δύο μήνες αργότερα οι υπηρεσίες της Κομισιόν απάντησαν με εκτενή επιστολή στην οποία έθεταν δύο ζητήματα. Καταρχήν, ζητούσαν να δοθεί στη ΡΑΕ η δυνατότητα να αναστέλλει τα δικαιώματα ψήφου της Socar στη γενική συνέλευση μετόχων του ΔΕΣΦΑ σε περίπτωση που αποφάσεις της οδηγούσαν τον διαχειριστή σε ενέργειες που αντίκεινται στο Κοινοτικό Δίκαιο. Το ζήτημα λύθηκε με πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΚΑ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Η τροπολογία αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τι δεν πρέπει να κάνει μια κάθετα ολοκληρωμένη επιχείρηση φυσικού αερίου προερχόμενη από τρίτη χώρα (φωτογραφίζοντας τη Socar) που είναι μέτοχος του ΔΕΣΦΑ.

Η Socar θα πρέπει να απέχει από ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού είτε της Ελλάδος είτε των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς επίσης να συμμορφώνεται με το Ελληνικό και το Κοινοτικό Δίκαιο σε θέματα προμήθειας φυσικού αερίου ή σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων ελέγχου, παροχής στοιχείων και επιβολής κυρώσεων από τη ΡΑΕ. Εφόσον η Socar προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες, τότε θα έχει προθεσμία 15 ημερών για την παροχή εξηγήσεων ή την εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης.Τα «μηνύματα» των εταίρων
Οι απειλές της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η κατάσταση στην υπόθεση ΔΕΣΦΑ περιπλέκεται από δεύτερο προαπαιτούμενο που ήγειρε η Επιτροπή στη μη δεσμευτική γνώμη που έστειλε στη ΡΑΕ στα τέλη Ιουλίου. Αυτό σχετίζεται με το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων ποινών από τη ΡΑΕ σε περίπτωση που η Socar δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της. Στο σημείο αυτό, η DG Comp επιμένει ώστε να δώσει τη συγκατάθεσή της στην ιδιωτικοποίηση και ζητεί να βρεθεί λύση μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ολοκλήρωση της πιστοποίησης.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η DG Comp (η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν νομοθετηθούν εγκαίρως οι αυστηρότερες ποινές, τότε εκείνη θα προχωρήσει σε... αυστηρότερο έλεγχο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης θα μπορούσε να καθυστερήσει ως και έξι μήνες, ενώ διαφορετικά ο φάκελος θα κλείσει το πολύ εντός ενός μηνός! Η χειρότερη δε εκδοχή θα ήταν να εκκινήσει η Κομισιόν διαδικασία προσφυγής εναντίον της χώρας μας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Μια διέξοδος θα μπορούσε να είναι η πρόβλεψη της επιβολής ενός προστίμου - συγκεκριμένου ύψους - επί του τζίρου της Socar, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται να προσκρούει στην ελληνική νομοθεσία. Ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι ίσως πρέπει να αναζητηθεί πολιτική λύση, ακόμη και με σύναψη διμερούς διακρατικής συμφωνίας Αθηνών - Μπακού με την οποία θα διασφαλίζεται ο σεβασμός του Δικαίου της ΕΕ.

www.tovima.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Το βαθύ παρασκήνιο για τον ΔΕΣΦΑ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις – Σε περισσότερες δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

 4/6/2020 
 

Σκάνδαλο Novartis: Λοβέρδος, Πατούλης, Στουρνάρας στο μικροσκόπιο του FBI από το 2017

 3/6/2020 
 

Συνοπτικοί οι φορολογικοί έλεγχοι

 1/6/2020 
 

Προς παράταση η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

 1/6/2020 
 

«Έρχεται» η επιστρεπτέα προκαταβολή Νο2

 1/6/2020 
 

Σύμβαση Cooper ;

 29/5/2020 
 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛ ΠΟΡΤΕΡ: Πολ Πόρτερ αρχηγός της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα (1947) υπεύθυνος της οικονομικής βοήθειας του δόγματος Τρούμαν

 29/5/2020 
 

Ανάσα για τους πληττόμενους, το κράτος θα καλύψει με επιδότηση έως και 90% από τις δόσεις των δανείων τους

 29/5/2020 
 

Αυτό είναι το σχέδιο στήριξης για τις αερομεταφορές

 28/5/2020 
 

Επιχορηγήσεις 22,5 δισ. αλλά και «βαρύ» δάνειο για την Ελλάδα στις προτάσεις της Κομισιόν

 27/5/2020 
 

Τα κριτήρια για την δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

 25/5/2020 
 

Βαρουφάκης : Η ύφεση μπορεί να φτάσει στο 15%

 25/5/2020 
 

Κορoνοϊός: Οι 35 κατηγορίες επιχειρήσεων που ακόμα δεν ξέρουν πότε θα ανοίξουν

 25/5/2020 
 

Τι εξετάζεται για τη μείωση της προκαταβολής φόρου

 22/5/2020 
 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που συζητείται στη Βουλή εισάγει στην ελληνική τουριστική νομοθεσία το glamping

 21/5/2020 
 

Επανεκκίνηση του τουρισμού στις 15 Ιουνίου για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό

 21/5/2020 
 

Η «ακτινογραφία» των μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης της ρευστότητας

 21/5/2020 
 

Υπουργείο Οικονομικών: Σχεδιάζει νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών

 20/5/2020 
 

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Ενημέρωση για την απάτη «SIM Swapping». Πώς να προστατευθείτε

 19/5/2020 
 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Επικαιροποιήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων των επιχειρήσεων

 18/5/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Οι προτάσεις της ΑΚΙΟΕ στην επιτροπή για την άσκηση του επαγγέλματος Φ/Λ.
Επιστολή από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Ν 4152/2013 ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν4646/2019 (ΔΕΥΤΕΡΗ ΡΥΘΜΙΣΗ)
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
«Kατακτήστε» τη νέα πάγια ρύθμιση με τις 24 έως 48 δόσεις
Αυτά είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία - Οδηγίες του υπουργείου
ΕΡΓΑΝΗ: Παράταση προθεσμιών υποβολής Υ/Δ δικαιούχων ειδικών κατηγοριών
Τι ισχύει για τους κανόνες σώρευσης για τα μέτρα στήριξης στο πλαίσιο των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19
Ε. 2072 /25-05-2020 Μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας φυσικών προσώπων με ηλεκτρονικό τρόπο κατόπιν άρσης των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου σε μισθούς και εργοδοτικό κόστος!

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα