Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
17/10/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2936
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , για την κλιματική κρίση
Ανέντακτος αριστερός τρολάρει Συριζαίο για την ταινία του Κώστα Γαβρά 
Βαρουφάκης για "πόθεν έσχες": Δεν θα απολογηθώ για τα χρήματα που βγάζω από τη δουλειά μου 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Λόγια μίσους και ντροπής από την πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίη Νικητοπούλου
Ερντογάν: Η ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538 κατέστησε τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη 
Σταϊκούρας: Εκατομμυριούχος… κατά λάθος στο «πόθεν έσχες» ο υπ. Οικονομικών 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το βαθύ παρασκήνιο για τον ΔΕΣΦΑ

�������� 
 

Ημερομηνία: 30/9/2014 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το βαθύ παρασκήνιο για τον ΔΕΣΦΑ.

Τα εμπόδια που θέτουν στην ιδιωτικοποίηση οι υπηρεσίες της ΕΕ, ο ρόλος της DG Comp και οι παρεμβάσεις.
Το βαθύ παρασκήνιο για τον ΔΕΣΦΑ
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναμένεται να προχωρήσει αύριο Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου, στην πιστοποίηση (υπό το καθεστώς τρίτης χώρας) του ΔΕΣΦΑ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση του 66% της εταιρείας στην αζερική Socar. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα εμφανιστούν περαιτέρω προσκόμματα σε μια σημαντική ιδιωτικοποίηση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη και τώρα όμως, έπειτα από μήνες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά που ανακύπτουν από τις συνεχείς παρεμβάσεις διαφόρων κέντρων εξουσίας εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από σαράντα κύματα
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ έχει περάσει από σαράντα κύματα και ο λόγος είναι, κατά βάση, η εμπλοκή στην υπόθεση δύο διαφορετικών Γενικών Διευθύνσεων της Κομισιόν: Ενέργειας (DG Energy) και Ανταγωνισμού (DG Comp). Ηδη από την ανακήρυξη της αζερικής κρατικής εταιρείας αερίου νικήτριας του διαγωνισμού και την υπογραφή της συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ - Socar τον Δεκέμβριο του 2013 ανέκυψε για την Επιτροπή το ζήτημα ότι η Socar είναι μια εταιρεία τρίτης χώρας, πλήρως καθετοποιημένη (σε δίκτυα, παραγωγή και εμπορία) που θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινοτική νομοθεσία.

Αυτομάτως ανέκυψαν δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορούσε την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τη ΡΑΕ. Το δεύτερο, που ακόμη και σήμερα θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλοκές, αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας «ελέγχου συγχώνευσης και εξαγοράς» από την DG Comp.

Σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση, η Κομισιόν, διά του αρμοδίου επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, είχε ζητήσει τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας (IGA) ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ ξεχωριστά ως προαπαιτούμενο για την πιστοποίηση. Ακολούθως, όταν αυτό κατέστη εμφανές ότι δεν μπορούσε να γίνει, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα σύναψης διακρατικής συμφωνίας ΕΕ - Αζερμπαϊτζάν.

Αυτή είχε κοινοποιηθεί στη ΡΑΕ από τον γενικό διευθυντή Ενέργειας Ντομινίκ Ριστορί με επιστολή, τον περασμένο Φεβρουάριο. Σε απαντητική επιστολή του προς τον επίτροπο Ετινγκερ στις 4 Απριλίου 2014 ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης (που αργότερα είχε εκτενείς διαβουλεύσεις με τον γερμανό επίτροπο σε περιθώριο συνεδρίου στη Μάλτα) εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ενδεχομένως αποθάρρυνση του επενδυτή.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Μια διακρατική συμφωνία ΕΕ (δηλαδή Κομισιόν) - Αζερμπαϊτζάν είχε νομικά και πολιτικά προβλήματα, κάτι που οδήγησε το Συμβούλιο της ΕΕ να την απορρίψει. Αυτό έγινε περίπου δύο εβδομάδες μετά την επιστολή Μανιάτη, έπειτα από σχετική γνωμοδότηση της Ομάδας Εργασίας για θέματα Ενέργειας του Συμβουλίου. Αυτή είχε με τη σειρά της βασιστεί σε σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόλαβε όμως να χαρεί για πολύ. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε μια άλλη πρόταση μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας που έλεγε ότι η Socar θα έπρεπε να εκχωρήσει το 17% του ποσοστού 66% που επρόκειτο να εξαγοράσει ώστε το τελικό ποσοστό που θα έχει στον ΔΕΣΦΑ να μην ξεπερνά το 49%. Το νέο αίτημα προκάλεσε τη μήνη τόσο της Socar όσο και της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν ήταν δε σαφές από πού προερχόταν, καθώς ο γενικός διευθυντής Ντομινίκ Ριστορί επέμενε ότι δεν ήταν δική του ιδέα. Ο κ. Σαμαράς έθεσε το ζήτημα με αυστηρότητα στον επίτροπο Ετινγκερ, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης ανέλαβε να εντοπίσει την προέλευση της ιδέας. Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, ο εμπνευστής της ήταν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας και υφιστάμενος του Ριστορί, ο Φαμπρίτσιο Μπαρμπάζο!

Προειδοποιήσεις
Στις 29 Μαΐου η ΡΑΕ έστειλε στην Επιτροπή την προκαταρκτική θετική πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Δύο μήνες αργότερα οι υπηρεσίες της Κομισιόν απάντησαν με εκτενή επιστολή στην οποία έθεταν δύο ζητήματα. Καταρχήν, ζητούσαν να δοθεί στη ΡΑΕ η δυνατότητα να αναστέλλει τα δικαιώματα ψήφου της Socar στη γενική συνέλευση μετόχων του ΔΕΣΦΑ σε περίπτωση που αποφάσεις της οδηγούσαν τον διαχειριστή σε ενέργειες που αντίκεινται στο Κοινοτικό Δίκαιο. Το ζήτημα λύθηκε με πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΚΑ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Η τροπολογία αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τι δεν πρέπει να κάνει μια κάθετα ολοκληρωμένη επιχείρηση φυσικού αερίου προερχόμενη από τρίτη χώρα (φωτογραφίζοντας τη Socar) που είναι μέτοχος του ΔΕΣΦΑ.

Η Socar θα πρέπει να απέχει από ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού είτε της Ελλάδος είτε των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς επίσης να συμμορφώνεται με το Ελληνικό και το Κοινοτικό Δίκαιο σε θέματα προμήθειας φυσικού αερίου ή σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων ελέγχου, παροχής στοιχείων και επιβολής κυρώσεων από τη ΡΑΕ. Εφόσον η Socar προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες, τότε θα έχει προθεσμία 15 ημερών για την παροχή εξηγήσεων ή την εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης.Τα «μηνύματα» των εταίρων
Οι απειλές της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η κατάσταση στην υπόθεση ΔΕΣΦΑ περιπλέκεται από δεύτερο προαπαιτούμενο που ήγειρε η Επιτροπή στη μη δεσμευτική γνώμη που έστειλε στη ΡΑΕ στα τέλη Ιουλίου. Αυτό σχετίζεται με το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων ποινών από τη ΡΑΕ σε περίπτωση που η Socar δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της. Στο σημείο αυτό, η DG Comp επιμένει ώστε να δώσει τη συγκατάθεσή της στην ιδιωτικοποίηση και ζητεί να βρεθεί λύση μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ολοκλήρωση της πιστοποίησης.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η DG Comp (η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν νομοθετηθούν εγκαίρως οι αυστηρότερες ποινές, τότε εκείνη θα προχωρήσει σε... αυστηρότερο έλεγχο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης θα μπορούσε να καθυστερήσει ως και έξι μήνες, ενώ διαφορετικά ο φάκελος θα κλείσει το πολύ εντός ενός μηνός! Η χειρότερη δε εκδοχή θα ήταν να εκκινήσει η Κομισιόν διαδικασία προσφυγής εναντίον της χώρας μας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Μια διέξοδος θα μπορούσε να είναι η πρόβλεψη της επιβολής ενός προστίμου - συγκεκριμένου ύψους - επί του τζίρου της Socar, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται να προσκρούει στην ελληνική νομοθεσία. Ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι ίσως πρέπει να αναζητηθεί πολιτική λύση, ακόμη και με σύναψη διμερούς διακρατικής συμφωνίας Αθηνών - Μπακού με την οποία θα διασφαλίζεται ο σεβασμός του Δικαίου της ΕΕ.

www.tovima.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Το βαθύ παρασκήνιο για τον ΔΕΣΦΑ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

«Κοινωνικό μέρισμα» και σε... επιχειρήσεις

 16/10/2019 
 

Ρευστότητα 1,05 δισ. σε μικρομεσαίους μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας

 16/10/2019 
 

Ποιες δαπάνες κατοχυρώνουν αφορολόγητο - Ποιες εξαιρούνται

 10/10/2019 
 

Σενάριο περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων

 9/10/2019 
 

Προ των πυλών η 9η φορολογική περαίωση μέσα σε 41 χρόνια - Όλο το ιστορικό

 9/10/2019 
 

Προ των πυλών η νέα πάγια ρύθμιση στην εφορία: Ποιες οφειλές θα εντάσσονται και πώς θα καθορίζονται οι δόσεις

 9/10/2019 
 

Θεοχάρης : Επανεξετάζεται ακόμα και η πλήρης κατάργηση του τέλους διαμονής

 7/10/2019 
 

Σχέδιο «Ηρακλής» : Θα απαλλάξει τις τράπεζες από 30 δισ. κόκκινα δάνεια

 7/10/2019 
 

Το νέο σύστημα διακανονισμών για τις οφειλές στη ΔΕΗ

 2/10/2019 
 

ΔΕΗ : Ερχεται... έφοδος της εφορίας και μεγάλα πρόστιμα

 30/9/2019 
 

Έτσι θα ρυθμίζονται οι οφειλές στη ΔΕΗ - Όλες οι λεπτομέρειες

 30/9/2019 
 

Ετοιμάζονται φορολογικά κίνητρα για τα… λεφτά των ξένων

 30/9/2019 
 

Φοροελαφρύνσεις: Έρχονται μειώσεις έως 59% – Ποιους αφορούν

 25/9/2019 
 

Τι συζήτησαν οι τραπεζίτες με τους θεσμούς

 25/9/2019 
 

Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

 20/9/2019 
 

Πρώτη στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων η ΔΕΠΑ

 19/9/2019 
 

Αφορολόγητο: Πώς θα χτίζεται πλέον – Τι αλλάζει στις αποδείξεις

 19/9/2019 
 

Νέο χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων για την «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

 18/9/2019 
 

Ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που «σφραγίζουν» τους ισολογισμούς όλων των μεγάλων επιχειρήσεων

 12/9/2019 
 

Οι 10 παρεμβάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων

 12/9/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ο Σύριζα ξεκίνησε η ΝΔ συνέχισε.Όλοι ορκίζονται αλλά πράττουν τα αντίθετα ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στα Χανιά
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις έδρες της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις τοπικές διοικήσεις του ΟΕΕ
Έργα του ΣΥΡΙΖΑ για τους Λογιστές.Του Αλεβιζάκη Παναγιωτη έκ/που της ΑΚΙΟΕ
Έγινε την Τρίτη 1/10/19 η συνάντηση των εκπροσώπων της ΚΔ του ΟΕΕ με τον ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τρία προγράμματα του ΟΑΕΔ για να μειωθεί η ανεργία - Ποιους αφορούν
Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές
Κτηματολόγιο: Σε ποιους νομούς λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων μέσα στον Οκτώβριο 
Ποιοι γλιτώνουν τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων 
Πόθεν Έσχες: Έως 31 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής 
Οδηγίες για το νέο καθεστώς απόδοσης ΑΜΚΑ 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα