Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
16/10/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 9155
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , για την κλιματική κρίση
Ανέντακτος αριστερός τρολάρει Συριζαίο για την ταινία του Κώστα Γαβρά 
Βαρουφάκης για "πόθεν έσχες": Δεν θα απολογηθώ για τα χρήματα που βγάζω από τη δουλειά μου 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Λόγια μίσους και ντροπής από την πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίη Νικητοπούλου
Ερντογάν: Η ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538 κατέστησε τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη 
Σταϊκούρας: Εκατομμυριούχος… κατά λάθος στο «πόθεν έσχες» ο υπ. Οικονομικών 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Stratfor: Η Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το 2015

�������� 
 

Ημερομηνία: 5/12/2014 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

«ΕΥΡΩΠΗ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟ».

Stratfor: Η Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το 2015.

Stratfor: Η Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το 2015

Τον κίνδυνο επιστροφής της Ελλάδας στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το 2015 εγείρει το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor, αναφερόμενο στην πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα και που αναμένεται να κλιμακωθεί όταν έρθει η ώρα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι που αν δεν καταστεί εφικτό θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές και ξανά σε τροχιά αβεβαιότητας, όπως επισημαίνεται.

Στην ανάλυση με τίτλο «Ευρώπη: Όταν το αδιανόητο γίνεται δυνατό», αναλύονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης όχι τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά στο πολιτικό σύστημα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, με την άνοδο κομμάτων διαμαρτυρίας και την καθίζηση των παραδοσιακών δυνάμεων εξουσίας.

«Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να είναι η ισπανική πολιτική σκηνή στο μέλλον. Όπως και η Ισπανία, η Ελλάδα είχε ένα σχετικά σταθερό δικομματικό σύστημα στο οποιο η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά μοιράζονταν ανά περιόδους την εξουσία. Ωστόσο η οικονομική κρίση προκάλεσε ταχεία άνοδο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αντίθετος στα μέτρα λιτότητας της ΕΕ τα οποία στηρίζουν τα μεγάλα κόμματα. Το 2012, χρειάστηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για τα κόμματα εξουσίας να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και να κρατήσουν μακριά τον ΣΥΡΙΖΑ, μια πολιτική συμμαχία που παλιότερα, πριν την κρίση, θα φαινόταν αδιανόητη» σημειώνει το Stratfor σε ανάλυσή του με τίτλο: «Ευρώπη, όταν το αδιανόητο γίνεται δυνατό» και προσθέτει:

«Ωστόσο η Ελλάδα είναι πιθανό να επιστρέψει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης τον επόμενο χρόνο, όταν το κοινουβούλιο επιχειρήσει να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν δεν το πετύχει, θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, αυτή την φορά θα είναι πιο δύσκολο να τον κρατήσουν μακριά από την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί αναδιάρθρωση του χρέους, μια κίνηση που θα προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές και αβεβαιότητα στην ευρωζώνη σε μια περίοδο που η Ευρώπη θεώρησε ότι πέρασε σε φάση σταθερότητας.

Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποσχέθηκε να επέμβει στις χρηματαγορές πριν από σχεδόν δύο χρόνια, η ΕΕ έπαψε να έχει αυτή την αίσθηση του επείγοντος που την διακατείχε στα αρχικά στάδια της κρίσης. Η ΕΕ και ιδιαίτερα η Γερμανία, επέλεξε σύνεση αντί για δράση. Αν η Ελλάδα προκαλέσει εκ νέου χρηματοπιστωτική αναστάτωση στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν όλα τα θέματα που αποφεύγουν μέχρι στιγμής» καταλήγει στην ανάλυσή του για την χώρα μας το Stratfor.

Όπως αναφέρει το Stratfor η οικονομική κρίση στην Ευρώπη αργά αλλά σταθερά διαβρώνει το πολιτικό σύστημα πολλών χωρών. Νέοι πρωταγωνιστές αναδεικνύονται, απειλώντας την κυριαρχία των παραδοσιακών «παικτών». Συμμαχίες και γεγονότα που φαίνονταν αδύνατα μόλις πριν λίγα χρόνια, τώρα συζητούνται ανοιχτά σε όλη την Ευρώπη.

Στις 3 Δεκεμβρίου, επισημαίνει το δημοσίευμα, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, εν μέρει εξαιτίας των πολιτικών κινήσεων από την ακροδεξιά. Στην Ισπανία, το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα συζητά ανοιχτά την πιθανότητα να σχηματίσει συνασπισμό με τους παραδοσιακούς κεντροαριστερούς αντιπάλους του, ώστε να αποτρέψει ένα κόμμα διαμαρτυρίας να κυριαρχήσει.

«Σε μέλη-κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων η Σουηδία, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία και πιθανώς η Ελλάδα, θα διεξαχθούν εκλογές το 2015. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι χώρες θα δουν αποτελέσματα που κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί πριν το 2008», τονίζει το Stratfor.

Την ίδια ώρα, το Stratfor αναλύει το φαινόμενο Podemos, που δημιουργήθηκε μόλις ένα χρόνο πριν και σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις αγγίζει την κορυφή των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά αμήχανη για το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), το οποίο κινείται σιγά-σιγά προς την Αριστερά ώστε να προσεγγίσει κάποιους από τους ψηφοφόρους του Podemos. Το κόμμα πρέπει ακόμα να αποφασίσει να θέλει να ρισκάρει να χάσει ψηφοφόρους που θα κινηθούν προς τη Δεξιά αν πλησιάσει το Λαϊκό Κόμμα ή να χάσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους αν πλησιάσει το Podemos», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Στη Σουηδία, οι πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Μαρτίου, αναμένεται να αναδείξουν ως κεντρικό «παίκτη» τους εθνικιστές Σουηδούς Δημοκράτες που τάσσονται κατά της μετανάστευσης. Μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Στοκχόλμη το περασμένο έτος, αποκαλύφθηκε πως οι μετανάστες ακόμα παλεύουν να ενταχθούν στο σύστημα της χώρας. Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Σουηδοί παρότι υποστηρίζουν ότι επιθυμούν μία χώρα που να προσφέρει άσυλο σε όσους το ζητούν, ανησυχούν ότι η μετανάστευση μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στην οικονομία και τον πολιτισμό. Αν, λοιπόν, οι Σουηδοί Δημοκράτες διατηρήσουν τη θέση τους και εκλεγούν τρίτο κόμμα τότε θα πρωταγωνιστήσουν στη διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Όσο για τη Μεγάλη Βρετανία, το Stratfor δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο ευρωσκεπτικιστικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα, πριν τις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.

Άλλωστε, η άνοδος του UKIP του Νάιτζελ Φαράτζ, με την πολιτική του κατά της μετανάστευσης «απειλεί το σύστημα». Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, «μία συνεργασία ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα και το Εργατικό Κόμμα ή μία συμφωνία ανάμεσα στους Τόρις και το UKIP μοιάζουν απίθανα προς το παρόν. Αλλά και οι δύο πιθανότητες θα είναι κατανοητές αν κανένα κόμματα καταφέρει να κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να έχει την αυτοδυναμία».

Μία ανάλογη κατάσταση όπως επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, πριν έξι χρόνια θα φάνταζε αδύνατη, καθώς κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα ποσοστά ανεργίας θα εκτοξεύονταν και ότι οι εθνικιστικές και οι ευρωσκεπτικιστές θα μετατρέπονταν σε ισχυρούς παίκτες στην σκακιέρα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το ινστιτούτο, πολλοί Ευρωπαίοι θα φαντάζονταν ότι η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρισκόταν υπό σοβαρή απειλή, αλλά όπως καταλήγει το δημοσίευμα: «Για πολλούς Ισπανούς, Έλληνες, Σουηδούς, Βρετανούς η αλλαγή στο πολιτικό σύστημά τους, ακόμα μοιάζει απίθανη, αλλά για κάποιους η έκπληξη μπορεί να συμβεί το ερχόμενο έτος».

www.imerisia.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Stratfor: Η Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το 2015»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Η διοίκηση της Thomas Cook «μαγείρευε» τα βιβλία, ενώ η εταιρεία κατέρρε

 16/10/2019 
 

Νόμπελ κατά της φτώχειας

 16/10/2019 
 

Η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται από τις απειλές κυρώσεων: «Γκρεμίζεται» η λίρα, πτώση και στο χρηματιστήριο

 14/10/2019 
 

Το ισχυρό δολάριο και τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία

 14/10/2019 
 

Βγάζουν τα κέρδη τους από τον ανθρώπινο πόνο

 14/10/2019 
 

Παγκόσμια Τράπεζα: Εμπόδιο στην καταπολέμηση της φτώχειας οι εμπορικοί πόλεμοι

 9/10/2019 
 

Το ΔΝΤ σώζει τους πιστωτές, όχι τα υπερχρεωμένα κράτη

 9/10/2019 
 

Διαδηλώσεις για το κλίμα: Συλλήψεις ακτιβιστών της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο

 7/10/2019 
 

Πτώση 1% καταγράφει η τουρκική λίρα λόγω ανησυχιών για την επιχείρηση στη Συρία

 7/10/2019 
 

Δεκατέσσερις χιλιάδες απολύσεις ετοιμάζει η HSBC

 7/10/2019 
 

Εισαγγελική έρευνα για φοροδιαφυγή κατά της Netflix στην Ιταλία

 4/10/2019 
 

Economist: Εξωπραγματικοί οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

 4/10/2019 
 

Ο Ντράγκι στην Ακαδημία Αθηνών: Οι πολιτικοί να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος

 2/10/2019 
 

Αγωγή 300 εκατ. δολαρίων κατά πρώην στελεχών της Aegean στη Νέα Υόρκη με βαριές κατηγορίες για Μελισσανίδη

 30/9/2019 
 

Ο Ντράγκι αποκαλύπτει: Η ΕΚΤ δεν είχε ποτέ σχέδιο Β με την Ελλάδα εκτός ευρώ - Τι απάντησε σε υπουργό που πίεζε για Grexit

 30/9/2019 
 

Ποιοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι ευρωβουλευτές;

 27/9/2019 
 

Ο διχασμός στην ΕΚΤ και τα μαύρα και κόκκινα στυλό!

 27/9/2019 
 

Thomas Cook: Τα μεγαλοστελέχη έπαιρναν μισθούς-μαμούθ ακόμα κι όταν κατέρρεε

 26/9/2019 
 

Πώς έφτασε στη χρεοκοπία η Thomas Cook;

 25/9/2019 
 

Νεαροί Ιταλοί αναζητούν δουλειά στη Γερμανία

 25/9/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ο Σύριζα ξεκίνησε η ΝΔ συνέχισε.Όλοι ορκίζονται αλλά πράττουν τα αντίθετα ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στα Χανιά
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις έδρες της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις τοπικές διοικήσεις του ΟΕΕ
Έργα του ΣΥΡΙΖΑ για τους Λογιστές.Του Αλεβιζάκη Παναγιωτη έκ/που της ΑΚΙΟΕ
Έγινε την Τρίτη 1/10/19 η συνάντηση των εκπροσώπων της ΚΔ του ΟΕΕ με τον ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τρία προγράμματα του ΟΑΕΔ για να μειωθεί η ανεργία - Ποιους αφορούν
Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές
Κτηματολόγιο: Σε ποιους νομούς λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων μέσα στον Οκτώβριο 
Ποιοι γλιτώνουν τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων 
Πόθεν Έσχες: Έως 31 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής 
Οδηγίες για το νέο καθεστώς απόδοσης ΑΜΚΑ 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Του κ. Χρήστου Ν. Τότση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα