Φοροδιαφυγή – Φοροαποφυγή – Παραοικονομία
Σκέψεις - προβληματισμοί για τη συλλογική και ατομική ευθύνη
της Φορολογικής Διοίκησης και του Φορολογούμενου
Αθήνα 03/01/2015
Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχισμένο 2015
Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνει δύο (2) διακριτές ενότητες.
1. Σκέψεις – προτάσεις και μία υπόθεση εργασίας για την Γ.Γ.Δ.Ε κ. Αικ. Σαββαίδου
2. Σκέψεις – προτάσεις και μία υπόθεση εργασίας για τον υφ. Οικον. κ. Μαυραγάνη
Αγαπητή κ. Σαββαίδου
Για τις πράξεις από 01/01/2015 ισχύει ο τύπος και το περιεχόμενο του εντύπου περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ Φ2 050 * όπως αυτό περιγράφεται στην Πολ.1198/25-08-2014 * που φέρει την υπογραφή σας
Στη περιγραφή των αρμοδιοτήτων – υποχρεώσεων της πρόσκλησης για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων της 06/06/2014, αναφέρονταν και : 3) να διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες των επιμέρους οργανικών μονάδων και υπηρεσιών που υπάγονται στις αρμοδιότητές του συμβαδίζουν με το στρατηγικό σχεδιασμό και τους τεθέντες στόχους και να ελέγχει και εποπτεύει όλες τις δραστηριότητες της Γενικής Γραμματείας
Στο επιχειρησιακό σχέδιο 2014-2015 της Γ.Γ.Δ.Ε - όραμα και στρατηγικοί στόχοι (συνολικά τέσσερεις) ο δεύτερος και ο τέταρτος αναφέρουν:
Στρατηγικός Στόχος 2: Εντοπισμός Καταπολέμηση και Τιμωρία Αποφυγής και Διαφυγής Φόρων και Τελών
Στρατηγικός Στόχος 4: Αποτελεσματικότερη και Αξιόπιστη Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση
Σας παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε με τις γνώσεις που διαθέτετε και είχε ως προϋπόθεση η πρόσκληση : 2) Σημαντική επαγγελματική εμπειρία κατά προτίμηση στον ιδιωτικό τομέα, στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα.
εάν αντιλαμβάνεστε την έννοια της μετακύλισης του Φ.Π.Α** και με ποιό τρόπο θα αντιμετωπίσετε αυτή τη μορφή φοροδιαφυγής με το νέο έντυπο* Φ.Π.Α που εφαρμόσατε με την Πολ. 1198/25.8.2014, ή εάν αυτή η ενέργειά σας αντίθετα μεγεθύνει την έκταση της φοροδιαφυγής.
και κατά πόσο η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι συμβατή με τους Στρατηγικούς στόχους της Γ.Γ.Δ.Ε που καλείστε να επιτύχετε.
**Για τους ελάχιστους από τους παραλήπτες αυτής της επιστολής που αγνοούν τον όρο «Μετακύλιση του Φ.Π.Α» ενημερωτικά αναφέρουμε ότι είναι η διαδικασία κατά την οποία οι φορολογητέες εισροές αγαθών (αγορές) που περιλαμβάνονται π.χ στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% κατά την πώλησή τους (φορολογητέες εκροές) να περιλαμβάνονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α π.χ 6,5%. Ο τρόπος (ας μου επιτραπεί η απλούστευση) που αντιμετωπιζόταν αυτή η γενικευμένη (σε κάποιους κλάδους ) πρακτική ήταν η ποσοστιαία σύγκριση ανά συντελεστή ΦΠΑ των φορολογητέων εισροών με αυτές των φορολογητέων εκροών (Πολ.1191/2010, 1128/2011,..), Εάν προσέξατε στο νέο έντυπο που ισχύει από 01/01/2015 αυτή η δυνατότητα δεν υφίσταται, αφού η ανάλυση ανά συντελεστή ΦΠΑ υπάρχει μόνο στο σκέλος των εκροών.
Θα μπορούσε κάποιος να αντιπροτείνει την άντληση της αναγκαίας πληροφόρησης μέσω της ετήσιας υποβολής ισοζυγίων, αλλά πλέον δεν υφίσταται. Όπως και να έχει η αντιστοιχία αποτελέσματος ανάμεσα στον Εντοπισμός του 2ου Στρατηγικού Στόχου και στο Αποτελεσματικότερη του 4ου Στρατηγικού Στόχου είναι προκλητικά κραυγαλέα
Με την επιφύλαξη πιθανής άγνοιας μου, φορολογικής νομοθεσίας που καλύπτει το συγκεκριμένο κενό αναφοράς της επιστολής επιτρέψτε μου να προτείνω σε σχέση και με τους στρατηγικούς στόχους της Γ.Γ.Δ.Ε τα παρακάτω:
1. Ακύρωση της Πολ.1198/25.8.2014 ή εμπλουτισμού του εντύπου Φ2 050 με τα απαραίτητα πεδία* έτσι ώστε η υποβολή του να είναι η μοναδική (μηνιαία- τριμηνιαία- εξαμηνιαία-ετήσια) τυπική υποχρέωση των φυσικών και νομικών προσώπων (οντοτήτων) από όπου θα προέρχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για όλα τα φορολογικά αντικείμενα συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου από το γραφείο.
2. Μεγάλο μέρος των φορολογικών δεδομένων του εντύπου θα έρχεται προσυμπληρωμένο από την διασύνδεση των Φ.Τ.Μ και Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ , που θα είναι υποχρεωτικές για το σύνολο των δραστηριοτήτων ( κυριολεκτικά θα αφήσετε καμένη γη στις φορολογικές διαδικασίες και την λειτουργία της φορολογικής διοίκησης εάν εξαιρέσετε όπως φημολογείται ολόκληρους «πελατειακούς» κλάδους από την υποχρέωση χρήσης τους, ποιά άλλη λύση άμεσης εφαρμογής σκεφτόσαστε για το περιορισμό της φοροδιαφυγής π.χ από τον ΚΑΔ:86. ) και ως εναλλακτική λύση για την αποφυγή συνέχισης της εφαρμογής;; τους εκτρώματος των μηνιαίων Μ.Υ.Φ.
3. Την ενεργοποίηση δωρεάν ψηφιακής αναβάθμισης των drivers ΦΤΜ μέσω της Γ.Γ.Δ.Ε ως κίνητρο για την χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας υποβολής στοιχείων.
4. Την ενεργοποίηση έκτακτης απόδοσης Φ.Π.Α από τον λήπτη του παραστατικού.
5. Όπως επίσης μέρος των φορολογικών δεδομένων του εντύπου θα έρχεται προσυμπληρωμένο από την ενοποίηση των βάσεων δεδομένων και Ο.Π.Σ των οργανισμών που ορίζει η ασφαλιστική και εργατική νομοθεσία (σας έχει ήδη αναλυθεί η συγκεκριμένη πρόταση)
6. Την άμεση υλοποίηση εδώ και έτους πρότασης καταχώρησης Α.Φ.Μ σε υποβολή δήλωσης παρακρατούμενων φόρων, γεγονός που θα περιορίσει την ψηφιακή γραφειοκρατία με την μη υποβολή του μεγαλύτερου μέρους των οριστικών βεβαιώσεων
7. Επαναλαμβάνουμε την πρόταση για υποβολή του ΦΜΥ μέσω της ΑΠΔ και αντίστοιχη ενημέρωση του εμπλουτισμένου εντύπου Φ2 - 050 με τα αντίστοιχα κόστη μισθοδοσίας.
8. Εφαρμογή της νομοθεσίας και διακοπή της προκλητικής σε μέγεθος φοροδιαφυγής υποβολής φορολογικών εντύπων και φορολογικών δηλώσεων ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος με την χρήση των παλαιών κωδικών του Taxisnet και όχι μέσω εξουσιοδοτήσεων σε πιστοποιημένο Λογιστή – Φοροτεχνικό ( θα αναφερθώ στην επόμενη ενότητα)
9. Την άμεση δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων των φορολογικών δεδομένων χρήσεων 2012 και 2013 ( είναι πρόκληση η επίμονη άρνηση δημοσίευσης δεδομένων που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας)
10. Την αποδέσμευση της ταυτόχρονης πληρωμής των τρεχουσών οφειλών για την ισχύ της ρύθμισης του Ν. 4305/2014, η με τον ορισμό ποσοστιαίου ορίου εξόφλησης π.χ 40%, η με αύξηση του ορίου δόσεων της πάγιας ρύθμισης σε 60.
11. Ενεργοποίηση της υποχρεωτικότητας κατάθεσης σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των αποδοχών – αμοιβών οικονομικών μεταναστών και ειδικής κατηγορίας οφειλετών και την αυτοματοποιημένη διαδικασία παρακράτησης φορολογικών οφειλών ( θα αναφερθώ στην επόμενη ενότητα).
12. Ενεργοποίηση του ελέγχου*** εξ’ αποστάσεως με την δημιουργία κεντρικής μονάδος (ΧΧ ελεγκτών) σε Γ.Γ.Δ.Ε και δυνατότητα ψηφιακής επικοινωνίας με ταυτόχρονη μεταφορά δεδομένων ήχου - εικόνας και καταγραφή επικοινωνίας.
13. Επαναπροσδιορισμό**** των οφειλών πριν της 31/12/2013 που προέρχονται από φορολογικούς ελέγχους από ένα αναποτελεσματικό και φαύλο σύστημα παραγωγής ανείσπρακτων προστίμων και φόρων.
14. Εισήγηση για νομοθετική παρέμβαση της δυνατότητας προσωποποιημένης**** αντιμετώπισης του φορολογούμενου (οντότητα) δηλαδή κατόπιν σχετικής τεκμηριωμένης έκθεσης από πιστοποιημένο Λ/Φ και μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων ή δυνατότητα διαγραφής μέρους ή συνόλου των οφειλών ή περιορισμού των επιβαρύνσεων.
15. Εκχώρηση μόνιμης επιλεκτικής δυνατότητας σε πιστοποιημένους λογιστές – Φοροτεχνικούς υποβολής φορολογικών υποχρεώσεων ένα (1) μήνα πλέον της προθεσμίας υποβολής των, χωρίς διοικητικές και οικονομικές επιβαρύνσεις, και κατόπιν σχετικής αιτιολόγησης, δίνοντας ένα τέλος στη θλιβερή πελατειακή τακτική των παρατάσεων.
16. Η δημιουργία κοινών ομάδων με Ο.Ε.Ε από Οικονομολόγους - Λογιστές – Φοροτεχνικούς – ελεγκτές για λογιστική και φοροτεχνική παρακολούθηση η διακοπή ανενεργών επιχειρήσεων – οργανισμών ή ιδιαίτερης παραβατικότητας, ή πολυπλοκότητας, ή οικονομικής αδυναμίας στελέχη ομάδων που θα αμείβονται από την Γ.Γ.Δ.Ε , βάσει τιμοκαταλόγου που θα συντάξει το Ο.Ε.Ε για τις ελάχιστες αμοιβές ανά Λογιστική και φοροτεχνική εργασία
17. Ολοκλήρωση της ενιαίας απεικόνισης του συνόλου των εφαρμογών της Γ.Γ.Π.Σ , Γ.Γ.Δ.Ε, Ο.Π.Σ.-Ι.Κ.Α, ΕΡΓΑΝΗ, μέσω του Taxisnet.
*** Ο όρος έλεγχος προσδιορίζεται από την ενιαία και χωρίς δυνατότητα παράκαμψης διαδικασία τριών (3) σταδίων 1) Συμβουλευτικός, ανάλυση των επί μέρους προβλημάτων της οντότητας και υποβολή προσωποποιημένου σχεδίου δράσης επίλυσης και επίτευξης στόχων 2) Προληπτικός ως προς την εφαρμογή του 1ου σταδίου και την αποτελεσματικότητα των υποδείξεων – λύσεων και 3) Τακτικός
**** Τα 13 και 14 μαζί με την ανταποδοτικότητα που οφείλει να προσφέρει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας σε αυτούς που έως τώρα το έχουν διασώσει είναι τα συστατικά στοιχεία της αναγκαίας Νέας Συμφωνίας ανάμεσα στη νέα πολιτική ηγεσία και την κοινωνία για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Υπόθεση εργασίας για την Γ.Γ.Δ.Ε
Σε προσωπική επιχείρηση (δεν χρησιμοποιώ άλλη μορφή Ν.Π για να μη χαρακτηριστώ ως κακόπιστος) με διπλογραφικό σύστημα βιβλίων του ΚΦΑΣ ο χειριστής της Φ.Τ.Μ πιθανόν εν άγνοιά του κατά την πώληση εμπορευμάτων που ανήκουν στον συντελεστή ΦΠΑ 23% επιλέγει στη Φ.Τ.Μ το πλήκτρο με τον συντελεστή Φ.Π.Α 13%.
Το λογιστήριο καταχωρεί τα Ζ που εκδίδει η Φ.Τ.Μ ορθώς.
Σε έλεγχο του ΣΔΟΕ σε πελάτες εκτός καταστήματος ως προς την έκδοση των Α.Λ.Π δεν προέκυψε καμία παράβαση, σε όλους τους πελάτες είχαν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά.
Το λογιστήριο υποβάλει στο νέο έντυπο της Πολ.1198/2014 τη μηνιαία Περιοδική δήλωση ΦΠΑ μηχανογραφικά, όπου οι εισροές υπολείπονται των εκροών.
Το ελληνικό δημόσιο ζημιώνεται αρκετές χιλιάδες ευρώ από το Φ.Π.Α
Όταν σε τυχαίο έλεγχο σε επίπεδο παραστατικού ανακαλύπτεται το λάθος του χειριστή της Φ.Τ.Μ το ερώτημα που τίθεται είναι ποιός ευθύνεται για τη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου:
1. Ο Επιχειρηματίας.
2. Ο Προϊστάμενος του Λογιστηρίου.
3. Ο Χειριστής – υπάλληλος της Φ.Τ.Μ
4. Ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ
5. Η Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων που υπέγραψε την σχετική εγκύκλιο.
6. Οι σύμβουλοι της Γ.Γ.Δ.Ε που της εισηγήθηκαν την σχετική εγκύκλιο.
και εάν τελικά καταλήξουμε για τον υπεύθυνο της ζημίας που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, η αμέσως επόμενη ερώτηση είναι ποιός θα το αποζημιώσει συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών προσαυξήσεων του Κ.Φ.Δ.,..... εδώ εκτιμώ ότι προφανέστατα όλοι συμφωνούμε στο πρόσωπο της απάντησης.
Σε αυτό το σημείο υποχρεώνομαι να κάνω δύο παρατηρήσεις:
· Ως ελεύθερος επαγγελματίας γνωρίζω ότι το προσωπικό μου συμφέρον περνά πρώτα μέσα από την ευημερία του διπλανού μου και του συνόλου της κοινωνίας που δραστηριοποιούμαι και όχι μέσα από μικρές και κλειστές οικονομικές και κοινωνικές ομάδες.
· Εκτιμώ ότι η ιστορική μνήμη***** δεν έχει εκλείψει από τον πολύπαθο τόπο μας, θεωρώντας πολύ πρόσφατο παρελθόν όπου η προτεινόμενη κυβερνητική νομοθεσία για την αντιμετώπιση μίας παρόμοιας πολιτικής – οικονομικής και κοινωνικής παρακμής υπαγορευόταν απ’ αυτούς που η Ελληνική κοινωνία προσπαθούσε να προστατευτεί, και που τελικά όμως, έστω και με τον πιο επίπονο τρόπο κατάφερε να προστατευτεί.
Αγαπητή κ. Σαββαίδου, εάν πιστεύετε ότι υπάρχουν ψήγματα ορθότητας στη παραπάνω επιχειρηματολογία , σας παρακαλώ επανεξετάστε την αναγκαιότητα της Πολ.1198/2014, όπως και την πρόθεσή σας ως προς την πρόταση 2.
***** Η συγκεκριμένη παρατήρηση δεν είναι μομφή η υπονοούμενο στο πρόσωπο της ΓΓ αντίθετα, είναι υπενθύμιση στο γράφοντα ότι δεν δικαιούται να απεμπολήσει τη συλλογική ή ατομική μνήμη, με όποιες πιθανές συνέπειες και εάν συνεπάγετε αυτό.
2. Σκέψεις – προτάσεις και μία υπόθεση εργασίας για τον υφ. Οικον. κ. Μαυραγάνη
Αγαπητέ κ. Μαυραγάνη
Από το 2012 είστε αποδέκτης συνεχών αιτημάτων ( από συναδέλφους, Ενώσεις, παρατάξεις του Ο.Ε.Ε) για τη απενεργοποίηση της δυνατότητας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και εντύπων με την χρήση των παλαιών κωδικών του Taxisnet, και ιδιαίτερα των Ν.Π που υπάρχει πιθανότητα αυξημένου φορολογικού ενδιαφέροντος και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω εξουσιοδοτημένου Λ/Φ θα περιόριζε την έκταση της φοροδιαφυγής, αλλά και θα απέτρεπε τους παράπλευρα (αόρατους) απασχολούμενους με την διεκπεραίωση φορολογικών υποθέσεων των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην αντίστοιχη ελαχιστοποίηση της συγκεκριμένης παραοικονομίας.
Υπόθεση εργασίας για τον Υφ. Οικ. Γ. Μαυραγάνη
Σε προσωπική επιχείρηση (για τους γνωστούς λόγους) σήμερα 05/01/2015 με την χρήση των παλαιών κωδικών του Taxisnet υποβάλλεται δήλωση Παρακρατούμενων φόρων, χωρίς την έκδοση του αντίστοιχου παραστατικού, λόγω αδυναμίας έκδοσης του (επάγγελμα μη δυνάμενο να λάβει άδεια Λ/Φ από ΟΕΕ ) από τον υποβληθέντα .
Οι φορολογικές δηλώσεις για τις χρήσει 2013-14 υποβλήθηκαν κανονικά αλλά σε έλεγχο δεν βρέθηκε παραστατικό από συνάδελφο Λ/Φ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιός ευθύνεται για τη ζημία του δημοσίου από όποιο μέγεθος παραοικονομίας στη προκειμένη περίπτωση.
1. Ο επιχειρηματίας
2. Ο υποβάλλων τη δήλωση (εξυπηρέτηση έκανε!)
3. Ο κ. Μαυραγάνης που αγνοεί τα αιτήματα μας 3 χρόνια τώρα
4. Οι σύμβουλοι του κ. Μαυραγάνη που τον διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι εντάξει.
Η παραοικονομία και φοροδιαφυγή είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, η διαφορά βρίσκεται ότι στη ανεπιτυχή προσπάθειά σας περιορισμού της φοροδιαφυγής επιβαρύνεται και τις υγιείς νόμιμες επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα σε κάθε προσπάθεια ( επιτυχή η ανεπιτυχή) περιορισμού της παραοικονομίας επιβραβεύετε και θωρακίζεται τις νόμιμες επιχειρήσεις.
Γνωρίζεται την άποψή μου ( με αρκετά παραδείγματα) γιατί το Υ.Ο πρέπει στον στρατηγικό του σχεδιασμό να λαμβάνει υπ’ όψιν του την έννοια «Οικονομικό Κίνητρο» ως καθοριστικό παράγοντα της οικονομικής αλλά κοινωνικής συμπεριφοράς του φορολογούμενου, η σε καλύτερη διατύπωση του Οικονομικού και Κοινωνικού γίγνεσθαι .
Και για να γίνω πιο σαφής θα αναφερθώ στη συνεισφορά των οικονομικών μεταναστών σε αυτό το Οικονομικό και Κοινωνικό γίγνεσθαι, αφού πλέον το ποσοτικό τους μέγεθος απαιτεί την διακοπή της επιφανειακής μας ενασχόληση με τις ιδιαιτερότητες ή εάν θέλετε τις ευκαιρίες και κινδύνους αυτής της συμπαγούς πλέον ομάδας συμπολιτών μας. Επιφανειακή ενασχόληση που έδωσε την ευκαιρία σε ακραίες και περιθωριακές ομάδες για την οπισθοδρόμηση μέρους της κοινωνίας μας σε σκοταδιστικές πρωτογενείς και ξένες στάσεις ζωής και δράσης με αυτό που αντιλαμβανόμαστε όλοι μας και ξεχωριστά ο καθένας ως Ελληνικότητα.
Ξεκινάμε από τις παραδοχές ότι τα παρακάτω δεν αναφέρονται ούτε εξετάζουν αυτό το τμήμα των Οικονομικών μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας για :
· Πολιτικούς λόγους, δηλαδή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη πατρίδα τους διότι κινδύνευε η ελευθερία τους και η σωματική τους ακεραιότητα από την πολιτική τους δράση για την δημοκρατική ομαλότητα της χώρας τους, η για τα πολιτικά τους πιστεύω.
· Κοινωνικούς λόγους, δηλαδή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη πατρίδα τους διότι κινδύνευε η ελευθερία τους και η σωματική τους ακεραιότητα από την συμμετοχή τους σε κοινωνικά ,φεμινιστικά, ελεύθερης έκφρασης, μειονοτικά κινήματα και κινημάτων υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
· Ανθρωπιστικούς λόγους δηλαδή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη πατρίδα τους διότι κινδύνευε η ελευθερία τους και η σωματική τους ακεραιότητα από έκτακτα γεγονότα πολέμου – φυσικών φαινομένων – λοιμών...
· Θρησκευτικούς λόγους δηλαδή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη πατρίδα τους διότι κινδύνευε η ελευθερία τους και η σωματική τους ακεραιότητα λόγω του θρησκεύματός τους.
αλλά μόνο σε αυτούς που ως κυρίαρχο κίνητρο για μια καλύτερη ζωή έχουν μόνο το οικονομικό κίνητρο, και όχι ένα από τα παραπάνω δηλαδή Χριστιανοί που θέλουν να ζούν ανάμεσα σε Χριστιανούς, δημοκράτες που δεν μπορούν ή κινδυνεύουν να ζουν σε δικτατορικά καθεστώτα, ή που δεν αντέχουν να παραβιάζονται καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Ο πρώτος προβληματισμός είναι ο εξής:
Ένας εργαζόμενος ξεκινάει το πρωί από το σπίτι του και πηγαίνει στην εργασία του όπου εργάζεται 8 ώρες και λαμβάνει αμοιβή 25,00€ .
Οι παραδοχές :
· Η αμοιβή των 25,00€ δεν συμπεριλαμβάνει την υπεραξία κεφαλαίου, ή εάν θέλετε εργασίας.
· Στην αμοιβή των 25.00€ έχει ήδη γίνει η παρακράτηση φόρου τρέχουσας χρήσης.
· Η απόσταση οικίας – εργασίας είναι 15 χιλ. η περιοχή εργασίας είναι η Αθήνα και ο εργαζόμενος έχει δικό του μεταφορικό μέσο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι : Τα 25,00€ αντιπροσωπεύουν την αξία της προσφερόμενης εργασίας του εργαζόμενου και εάν όχι γιατί;
Για να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα του 1ου προβληματισμού θα πρέπει να γνωρίζουμε τα παρακάτω:
· Κατά πόσο τα έργα υποδομής (δρόμος – γέφυρες – φωτισμός - ..) που χρησιμοποίησε ο εργαζόμενος έχουν ήδη αποσβεσθεί ή έχει μεταφερθεί τμήμα αναπόσβεστης αξίας που επιβαρύνει το εργαζόμενο.
· Κατά πόσο άυλα στοιχεία του οικονομικού περιβάλλοντος που δραστηριοποιείται ο εργαζόμενος επηρεάζουν το αποτέλεσμα της οικονομικής του δραστηριότητας. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά άυλα στοιχεία:
o Ποιότητα πολιτεύματος
o Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
o Ελευθερία σκέψης και έκφρασης
o Ισότητα δύο φύλλων (ίσες ευκαιρίες)
o Αίσθημα ασφάλειας – κράτος δικαίου
o Πολιτισμικό επίπεδο – Γλώσσα.
o
· Η ποσοτική απεικόνιση των παραπάνω συναντά δυσκολίες (πως να απεικονίσεις ποσοτικά το κόστος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα η την επιβίωση της γλώσσας) αλλά το σίγουρο είναι ότι το τίμημα σε θυσίες και αγώνες έχει ήδη καταβληθεί από τις προηγούμενες γενεές όπως και το ότι ένα μέρος του μεταφέρθηκε στις επόμενες , ως υποχρέωση αλλά και παρακαταθήκη.
Ανάλογα με την απάντηση που θα δοθεί στο ερώτημα του 1ου προβληματισμού θα μπορέσουμε να ορίσουμε και μία εφ’ άπαξ επιβάρυνση για κάθε νέο συμπολίτη μας που έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους πολίτες της χώρας που επέλεξε ως καλύτερη οικονομική επιλογή για αυτόν, και όχι βέβαια ως πολίτης β κατηγορίας αλλά ως ενεργό οικονομικό μέλος της χώρας που φέρει με την σειρά του και το φορτίο που του αναλογεί..
Ο Δεύτερος προβληματισμός είναι ο εξής
Από λάθος εκτίμηση των θαλάσσιων καιρικών συνθηκών που επικρατούν ημεδαπός αντιλαμβάνεται ότι η 6μέτρη βάρκα του κινδυνεύει να βουλιάξει μαζί με αυτόν, στις εναγώνιες επικοινωνίες του με το Λιμεναρχείο της περιοχής να τον βοηθήσουν, πηγαίνει με καιρό 8bf σκάφος του Λιμενικού και τον ρυμουλκεί στο πιο κοντινό λιμάνι, η συνέχεια για όσους έχουν εμπλακεί σε παρόμοια κατάσταση είναι γνωστή με τις αντίστοιχες διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις.
Η πρόταση
Για τους οικονομικούς μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας με οποιοδήποτε τρόπο εκτός των λοιπών νομιμοποιητικών εγγράφων που τους εκδίδονται θα εκδίδεται υποχρεωτικά και :
o ΑΦΜ και κωδικοί Taxisnet
o Τραπεζικός λογαριασμός.
o Βεβαίωση οφειλών από Δ.Ο.Υ με ένα εφ άπαξ ποσό που θα ορίσει το Υ.Ο το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης, διαδικασία διάσωσης, περίθαλψης, στέγασης,.......,.
o Οι πληρωμές της μισθοδοσίας των συγκεκριμένων εργαζόμενων θα γίνεται μόνο με κατάθεση στον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, από τον οποίο θα παρακρατείται πάλι με κοινωνικά κριτήρια ποσοστό για την εξόφληση της φορολογικής οφειλής του συμπολίτη μας πλέον.(πρόταση 16 σε ΓΓΔΕ)
o Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και εντύπων θα γίνεται υποχρεωτικά κατόπιν εξουσιοδοτήσεων στην αρχή η εξουσιοδότηση θα απευθύνεται στο Ο.Ε.Ε της κάθε περιοχής.(πρόταση 17 σε ΓΓΔΕ)
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε για μία ακόμα φορά την ανάγκη ενοποίησης των βάσεων δεδομένων , όπως πριν 2 χρόνια καταγγέλλαμε την βιομηχανία των πλαστών βεβαιώσεων μισθοδοσίας και προτείναμε την εφαρμογή των προ-συμπληρωμένων δηλώσεων με τις αμοιβές και παρακρατήσεις για να αποδειχθεί ότι η ωφέλεια από αυτή την διαδικασία ήταν ισόποση της αξίας ενός κοινωνικού μερίσματος,
έτσι και τώρα καταγγέλλουμε την βιομηχανία των πλαστών αδειών παραμονής και άδειας εργασίας και προτείνουμε κατά την υποβολή πρόσληψης στο ΕΡΓΑΝΗ με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ αλλοδαπού να προ-συμπληρώνεται η άδεια παραμονής – εργασίας, αλλιώς να είναι αδύνατη η σχετική υποβολή.
Η δε ισχύ της παραπάνω πρότασης να έχει αναδρομική ισχύ για το σύνολο των οικονομικών μεταναστών της τελευταία πενταετίας.
Και για να προλάβω την υποκριτική αναφορά για την αφαίμαξη των ελάχιστων οικονομιών σκληρά εργαζόμενων, οι συγκεκριμένες οφειλές δεν θα επιβαρύνουν τελικά τους οικονομικούς μετανάστες αλλά θα περιορίσουν τα κέρδη της χειρότερης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Μ.Φ.Χ
Σπύρος Χρήστου