Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
19/1/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8536
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο νέος φορολογικός προσανατολισμός για τις ΗΠΑ και τον κόσμο
ΗΠΑ: Κρίση δημοκρατίας ή σημάδια παρακμής. Του Γιάννη Κουτσοκώστα
Δ. Μπουραντάς: Η κοινωνική κουλτούρα ως εμπόδιο κοινωνικής ευημερίας
Δεν υπάρχουν μονόδρομοι: τρεις πολιτικές για τον Κοροναϊό.Του Νίκου Κοτζία
ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη
Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 
Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη Χριστιανοσύνη 
Καραθανασόπουλος σε Ελληνική Λύση: "Η πολιτική μ....κία και ανοησία έχει και τα όριά της" 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τα μέτρα και την ατομική ευθύνη 
Σημίτης: Η έκθεση Πισσαρίδη σημαντικό βήμα για την έξοδο από την κρίση 
Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη: Η επιστημονική κοινότητα «έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων» 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η υποβολή των ΜΥΦ ως κίνητρο διακυβεύματος της απλοποίησης του Φορολογικού Σ

�������� 
 

Ημερομηνία: 13/2/2015 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η υποβολή των ΜΥΦ ως κίνητρο  διακυβεύματος της απλοποίησης του Φορολογικού Συστήματος.

Από τα μέσα του 2014 καταγγέλλουμε την διαδικασία υποβολής των ΜΥΦ ως μια προσπάθεια μη εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας (Πολ.1020-21/2012) για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με την αυτοματοποιημένη καθημερινή  αποστολή των Ζ από τις ΗΦΜ  στη ΓΓΠΣ ως το πρώτο και χωρίς κόστος βήμα για  τον περιορισμό της φοροδιαφυγής – παραοικονομίας με την άμεση και καθημερινή ενημέρωση της Φ.Δ για τα έσοδα των οικονομικών μονάδων. 

Η σκέψη και η αντίστοιχη μεθόδευση για την υποβολή των ΜΥΦ βασίστηκε στην επανάληψη δημιουργίας  ενός ακόμα νομοθετήματος που ναι μεν θα ήταν σύμφωνο με τις απαιτήσεις και δεσμεύσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας απέναντι  στους δανειστές μας, αλλά που ποτέ δεν θα εφαρμοζόταν λόγω ελλιπούς σχεδίασης και πολυπλοκότητας της διαδικασίας εισαγωγής δεδομένων, ελέγχου και διόρθωσης των αποτελεσμάτων. Στη προκειμένη περίπτωση η μη εφαρμογή δεν θα γινόταν από μία ακόμα παλινωδία του Υ.Ο αλλά κατόπιν των αναμενόμενων αιτημάτων από τα συλλογικά όργανα των Λ/Φ (σχετική αναφορά σε άρθρο – επικοινωνία της 24/07/2014) και με το πάρτυ της φοροδιαφυγής - παραοικονομίας καλά να κρατεί.

Αυτό όμως που δεν προβλέφτηκε ήταν,  ότι πλέον ο μηχανισμός διεκπεραίωσης του μεγαλύτερου μέρους  της καθημερινής λειτουργίας του φορολογικού συστήματος είναι οι πιστοποιημένοι Λ/Φ, μηχανισμός  μη ελεγχόμενος (τα συλλογικά του κομματικά - όργανα ένα ελάχιστο ποσοστό μπορούν να επηρεάσουν) και που καταβάλλει καθημερινά κάθε προσπάθεια και κόστος για να είναι σύννομος και νομότυπος ( οι συνέπειες για το αντίθετο είναι μεγάλες).

Με αποτέλεσμα τα περισσότερα νόμιμα λογιστήρια να είναι έτοιμα για την υποβολή των ΜΥΦ και να έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 3.000.000 δηλώσεις που εάν οι εκτιμήσεις μας είναι σωστές αφορούν τα 3 πρώτα τρίμηνα μόνο των απλογραφικών και έως τον Οκτώβριο των ελάχιστων υποβληθέντων διπλογραφικών.

Ο μοναδικός λόγος για την τήρηση στάσης αναμονής των νόμιμων Λ/Φ ως προς την υποβολή του συνόλου των χρονικών περιόδων των ΜΥΦ είναι οι αναμενόμενες αποκλίσεις και οι συνέπειες σε  απαιτούμενο χρόνο η κόστος για την διόρθωσή τους .

Εάν το παραπάνω αντικίνητρο εξέλιπε η εκτίμησή μας είναι ότι έως το τέλος του μήνα θα ήταν εφικτή η υποβολή του μεγαλύτερου όγκου των ΜΥΦ, και η αποκάλυψη μεγάλου μέρους της φοροδιαφυγής που συντελέσθηκε την χρήση του  2014 αλλά πολύ περισσότερο η αποστολή του μηνύματος ότι αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί και την χρήση του 2015.

Ενδεικτικά αναφέρεται στον παρακάτω πίνακα οι επιτρεπτές αποκλίσεις ανά ποσότητα και αξία  που ναι μεν δεν θα επιφέρουν διοικητικές ή χρηματικές συνέπειες αλλά που στην περίπτωση μη ελαχιστοποίησής τους θα φέρουν αυξημένο κίνδυνο ελέγχου.

Τεμάχια

Αξία

Ποσότητα

Δυνατότητα Απόκλισης

Αξία

Δυνατότητα Απόκλισης

 1 - 2

50%

 1 - 300

30%

 3 - 5

30%

 301 - 500

10%

 6 - 10

22%

 501 - 1000

7%

 11 - 20

16%

 1001 - 5000

5%

 21 - 50

6%

 5001 - 10000

4%

 

 

10001 - 50000

2%

 

 

 50001 - 100000

1%

 

 

100001 - 500000

0,50%

 

 

 500001 -1000000

0,20%

 

 

1000001 -

0,05%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

Εδώ πρέπει  να αναφέρω την πλήρη εναντίωσή μου στις προτάσεις – λύσεις που προωθούνται όπως :

×            να εξαιρεθούν τα παραστατικά κάτω από ένα όριο π.χ των 300,00€ διότι τα οικονομικά δεδομένα  των ΜΥΦ θα εξυπηρετήσουν και τον έλεγχο από το γραφείο

×            την υποβολή μόνο των εσόδων, αφού τα έσοδα της μίας οντότητας είναι  έξοδα για κάποια άλλη – είναι κατανοητό ότι σε αυτή την λύση  έχουμε απώλεια της διασταύρωσης και του ελέγχου.  

κυρίες/οι

            Έχετε αντιληφθεί πλέον ότι έχετε πιαστεί από αυτό που πιάσατε, και ο χρόνος λειτουργεί αντίστροφα για εσάς αφού η λειτουργία της φορολογικής διοίκησης και κατ΄ επέκταση της οικονομίας απαιτεί άμεσες λύσεις για σήμερα και όχι για αύριο.

Η υποβολή των ΜΥΦ με την καθολική υιοθέτηση των ΦΗΜ (ΦΤΜ – ΕΑΦΔΣΣ) για το σύνολο των δραστηριοτήτων είναι ικανές προϋποθέσεις για το μη χάσιμο χρόνου και την ουσιαστική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος σήμερα, όσο για τις φορολογικές πολιτικές μπορείτε να τις αποφασίσετε αύριο,

αρκεί σήμερα να έχετε περιορίσει τις συνθήκες άνθησης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, ή έστω την αυξημένη πιθανότητα αποκάλυψής τους σε μελλοντικό έλεγχο.

            Ακόμα γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να βασισθείτε σε φθαρμένες υποδομές και αναξιόπιστους μηχανισμούς, ούτε βέβαια να επαναφέρετε το καθεστώς των συντεχνιών,  άρα   γενικεύστε την συμμετοχή των ενεργών τμημάτων της κοινωνίας στη λειτουργία της ΔΔ εφαρμόστε το πετυχημένο μοντέλο της συμμετοχής των Λ/Φ στη καθημερινή λειτουργία της ΦΔ, αντίστοιχα και σε άλλους τομείς της ΔΔ, π.χ οικονομολόγοι – χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – ανάπτυξη της οικονομίας και επιτέλους εφαρμόστε τη νομοθεσία της υποχρεωτικότητας στην υποβολή των φορολογικών εντύπων και δηλώσεων των οντοτήτων από εξουσιοδοτημένο Λ/Φ (εάν δεν γνωρίζουμε ποιοί υποβάλουν τί δεν θα μπορούμε να έχουμε αξιόπιστο και αποτελεσματικό έλεγχο) .

  Σχολιασμός Θέματος «Η υποβολή των ΜΥΦ ως κίνητρο διακυβεύματος της απλοποίησης του Φορολογικού Συστήματος από τον Σπ. Χρήστου»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία

 
 

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.Του Νικολάου Κλωθάκη Οικονομολόγος, Λογιστής MSc

 17/6/2020 
 

Εγχειρίδιο Μισθοδοσίας .Του Νικολάου Κλωθάκη Οικονομολόγος, Λογιστής MSc

 2/3/2020 
 

Απαλλαγή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις με πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών μέχρι 10.000 €. Νικόλαος Κλωθάκης Οικονομολόγος, Λογιστής MSc

 10/1/2020 
 

Πρόγραμμα Υπολογισμού Προστίμου. Κατηγοριοποίηση παραβάσεων και καθορισμός ύψους προστίμων που επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)

 3/7/2019 
 

Φορολογία Μερισμάτων και Εκτάκτων Αμοιβών Ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Του Γιάννη Κλεώπα

 3/7/2019 
 

Ημερήσια Αποζημίωση. Του Νικού Κλωθάκη Οικονομολόγου Λογιστής MSc

 13/6/2019 
 

Εφαρμογές από το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Γ.Σ.Ε.Ε.

 10/10/2018 
 

Αίτηση επιστροφής ΦΠΑ από χώρες της Ε.Ε.

 21/5/2018 
 

Θέματα διεθνούς φορολογικού και τελωνειακού περιεχομένου

 26/2/2018 
 

Κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών (tablet), φορητοί υπολογιστές (laptop) και κονσόλες παιχνιδιών τιμολογούνται χωρίς ΦΠΑ μεταξύ υποκείμενων του φόρου, από 01.08.2017. Του Νίκου Κλωθάκη

 10/11/2017 
 

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

 4/1/2017 
 

Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ( Value Added Tax ) ΣΤΗΝ Ε.Ε ( European Union ). Του ΚΟΛΣΟΥΖΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 23/11/2016 
 

Πότε παραγράφονται οι φορολογικοί έλεγχοι

 13/10/2016 
 

8 Λόγοι που λέμε «όχι» στη Βουλγαρία.

 13/10/2016 
 

Υπερωρίες και υπερεργασία: Πότε είναι υποχρεωτικές και πόσο πληρώνονται

 27/3/2016 
 

Η παρουσίαση στα 4 ερώτημα που εθεσαν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σε συζήτηση της 25/01/15 με θέμα:Μπορούμε ως κοινωνία και πολιτικά κόμματα να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο για όλες τις γενεές ασφαλιστικό σύστημα; από τον Σπ.Χρήστου.

 6/3/2016 
 

ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ.Με την επιμέλεια του Ν. ΚΛΩΘΑΚΗ

 23/11/2015 
 

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το εργόσημο. Της Δήμητρας Ν. Καβουρίδου - Οικονομολόγου

 14/9/2015 
 

Τα σχόλια στο Α.ΚΙ.Ο.Ε «Εάλω η Πόλις» ή η ευκαιρία για την Αναγέννηση λειτουργίας του οικονομικού συστήματος. Από τον Σπ. Χρήστου

 27/6/2015 
 

Τα θεμελιώδη ερωτήματα λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης και η πελατοκεντρική προσέγγιση του φορολογούμενου (Α) από τον Σπ. Χρήστου

 18/5/2015 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Το ΟΕΕ, εφιστά την προσοχή τόσο στην Πολιτεία όσο και στις Τράπεζες, με απώτερο σκοπό την ταχύτερη επαναφορά στην κανονικότητα, και προτείνει
H πανδημία ξεπεράστηκε και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της ΚΔ του ΟΕΕ Εκ/πος της Α.ΚΙ.Ο.Ε.  
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα: Πρόταση για την ψηφιακή διαβίβαση παραστατικών ( myDATA) 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Η τροπολογία της Υπουργού Παιδείας δεν με ξαφνιάζει. Του Νίκου Κλωθάκη Οικονομολόγος MSc Μέλος Διοίκησης Ο.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης 
Ποιος βάζει τα χρήματα πόσα θα λάβουν οι συνάδελφοι και μέχρι πότε θα γίνουν οι καταβολές για το έκτακτο επίδομα. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΑΑΔΕ: Πότε δεν συμφέρει το «φορολογικό διαζύγιο»
MyCar: Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις
Απόφαση 1002 /2019 Tου Αρείου Πάγου. Τα δάνεια δεν μπορούν να υπερβούν …. 
Μεταφορικό ισοδύναμο για τις νησιωτικές επιχειρήσεις 
Εγχειρίδιο για τις Απαλλαγές Τελωνειακού Χαρακτήρα κατά τη Μεταφορά Συνήθους Κατοικίας στην Ελλάδα 
Στατιστικά κατώφλια έτους 2021 για την υποβολή δήλωσης Intrastat 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ & ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ των Δημ. Αντωνόπουλου και Ηλία Κατούδη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα