Κτηματολόγιο - μέχρι το τέλος του φθινοπώρου αναμένεται να συσταθούν τα γραφεία στα οποία θα συγκεντρώνονται οι δηλώσεις για τις νέες εγγραφές στο Κτηματολόγιο και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2008 θα κληθούν να υποβάλουν πιστοποιητικά κυριότητας για την ακίνητη περιουσία τους περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες. Για πρώτη φορά οι δηλώσεις θα υποβληθούν και ηλεκτρονικά, κατά παρόμοιο τρόπο που υποβάλλονται και οι δηλώσεις στην εφορία. Οι ιδιοκτήτες θα παίρνουν έναν κωδικό πρόσβασης στο σύστημα και θα αποστέλλουν μέσω Διαδικτύου τη δήλωσή τους.
Τα αντίγραφα των πιστοποιητικών θα αποστέλλονται με το ταχυδρομείο, ενώ θα ρυθμιστεί με ποιον τρόπο θα καταβάλουν το ανταποδοτικό τέλος των 35 ή 20 ευρώ για κάθε ακίνητο κύριας ή βοηθητικής χρήσης. Το ανταποδοτικό τέλος προβλέπεται να καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης. Κι αυτό που απασχολεί είναι πώς αυτό θα επιτυγχάνεται με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων.
Όπως έχει ανακοινωθεί, οι νέες εγγραφές θα αφορούν ιδιωτικά και δημόσια ακίνητα σε 115 περιοχές: Όλη την υπόλοιπη Αττική (συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι δήμοι - ακόμα και αν διοικητικά ανήκουν στη Βοιωτία- που βρίσκονται γύρω από την Πάρνηθα), όλη την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη και τις 23 πρωτεύουσες που δεν είχαν περιληφθεί στα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης.
Εκκρεμότητα, πάντως, θα παραμείνει τόσο σ' αυτές τις περιοχές όσο και στις προηγούμενες:
- Η καταγραφή των ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο.
-Οι δασικές εκτάσεις και η ζώνη του αιγιαλού, καθώς και η εκκλησιαστική περιουσία.
Για τα δάση, τον αιγιαλό και τα ακίνητα του Δημοσίου το τοπίο δεν είναι ακόμα, από νομικής πλευράς, ξεκάθαρο - Δεν έχει αποσαφηνισθεί ποιος και με ποιες προϋποθέσεις δηλώνει τι.
Πάντως, οι νέες εγγραφές θα χρηματοδοτήσουν τη συνέχεια της σύστασης του Κτηματολογίου. Όσοι υποβάλλουν δήλωση θα πληρώνουν, όπως προαναφέρθηκε, ταυτόχρονα και το ανταποδοτικό τέλος. Επίσης ύστερα από ένα με δύο χρόνια θα καταβάλλεται και το αναλογικό τέλος που θα είναι ίσο με το ένα τοις χιλίοις της τότε αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, τα οποία θα δηλωθούν στις νέες περιοχές του Κτηματολογίου.
Το ανταποδοτικό τέλος
Από το τέλος του χρόνου, από ότι φαίνεται, θα αρχίσει η επιχείρηση είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους για τους περίπου 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν έως τώρα δηλώσει περιουσία στις 338 περιοχές, οι οποίες καλύπτονται από Κτηματολόγιο. Ήδη λειτουργούν 91 από 95 Γραφεία Κτηματολογίου που προβλέπονται σ' αυτές τις περιοχές.
Θα προηγηθεί επιστολή ενημέρωσης από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και εν συνεχεία η αποστολή ειδοποιητηρίων για την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους. Αυτά θα στέλνονται σταδιακά και ανά περιοχή. Περίπου 80.000 κάθε μήνα.
Με την αποστολή, πάντως, των ειδοποιητηρίων και την είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους, μέσω των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, ανοίγει ο δρόμος για την πρόσβαση του υπουργείου Οικονομίας στο «περιουσιολόγιο» του Κτηματολογίου.
Πρόσβαση που θα εξασφαλίσει στις οικονομικές υπηρεσίες να ενημερώνονται πλήρως και αναλυτικώς όχι μόνον για τη θέση, το εμβαδόν, τη χρήση, αλλά και τις όποιες τροποποιήσεις στα κτίρια κατοικιών και καταστημάτων. Την ίδια πρόσβαση θα εξασφαλίζουν, όπως διαφαίνεται, και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, όπως οι πολεοδομίες και τα δασαρχεία που ενδιαφέρονται άμεσα για το πού και τι κτίζεται.
Ακόμα και οι πολίτες θα μπορούν να μαθαίνουν μέσω του Κτηματολογίου σε ποιον ανήκει κάποιο ακίνητο.
Οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι θα έχουν δυνατότητα συλλογής περισσότερων πληροφοριών και πιθανότατα θα διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά μεταβιβάσεις.
Σε κάθε, πάντως, περίπτωση όλα θα λειτουργούν με ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα. Το ηλεκτρονικό αρχείο του Κτηματολογίου δεν θα περιέχει τίποτα περισσότερο από τα στοιχεία που σήμερα βρίσκονται στα υποθηκοφυλακεία, αλλά συγκεντρωμένα και πιστοποιημένα ως προς την ακρίβεια τους από τα δικά του συστήματα ελέγχου και διερεύνησης.
Όλα τα ακίνητα καταχωρίζονται ήδη στο ηλεκτρονικό του αρχείο με έναν Κωδικό Αριθμό. Πληκτρολογώντας τον κάποιος έχει αμέσως πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. Από τον τελευταίο του κάτοχο μέχρι το αν το ακίνητο βαρύνεται με δουλειές, υποθήκες, προσημειώσεις κ.λπ. Παράλληλα οι ιδιώτες θα μπορούν να παρακολουθούν μέσω του Διαδικτύου και την εξέλιξη της κτηματογράφησης και φυσικά να πληροφορούνται για τυχόν προβλήματα στην εγγραφή του ακινήτου που τους ενδιαφέρει. Θα έχουν δηλαδή πληροφορίες για τυχόν συνδιεκδικήσεις, ελλείψεις σε τίτλους κυριότητας, ενστάσεις για τη θέση και το μέγεθος του ακινήτου.
Στα αρχεία του Κτηματολογίου θα καταχωρίζονται και οι νέες οικοδομικές άδειες.
Ήδη το Κτηματολόγιο για τη νέα επέκτασή του στις 115 περιοχές της χώρας αρχίζει να συγκεντρώνει όλους τους «ενεργούς τίτλους» από τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία, προκειμένου να γνωρίζει ποιος και τι κατέχει τώρα με πιστοποιητικά κυριότητας, τα οποία έχουν μετεγγραφεί.
Επιπλέον αυτή τη φορά:
Για τις καθυστερημένες δηλώσεις ιδιοκτησίας προβλέπεται και πρόστιμο. Θα κυμαίνεται από 100 έως 1.500 ευρώ. Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις καταργείται και το ανώτατο όριο των 900 ευρώ στο αναλογικό τέλος.
Το τελευταίο θα καταβάλλεται 1,5 με 2 χρόνια από την υποβολή της δήλωσης και θα είναι ίσο με το ένα τοις χιλίοις επί της ισχύουσας τότε αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. (Αυτό το τέλος το γλιτώνουν όσοι έχουν ενταχθεί ήδη στο Κτηματολόγιο).
-Σε περίπτωση που υπάρχουν ιδιοκτησίες οι εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές πρέπει να δηλώνονται και οι ιδιοκτήτες των γειτονικών οικοπέδων, καθώς και να υποβάλλεται ένα σχεδιάγραμμα που θα προσδιορίζει τη θέση του ακινήτου ανάμεσα στις άλλες ιδιοκτησίες.
Οι δηλώσεις ιδιοκτησίας για τις νέες περιοχές θα συγκεντρώνονται σε διάστημα 3 μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού από τη στιγμή που ξεκινήσει η υποβολή τους και 6 μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού. Πριν από την εκκίνηση της νέας επέκτασης του Κτηματολογίου και την έναρξη της συγκέντρωσης των δηλώσεων ιδιοκτησίας θα προηγηθεί μεγάλη ενημερωτική καμπάνια όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού όπου ζουν Έλληνες. Αυτή τη φορά υπολογίζεται ότι θα υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας και περίπου 100.000 αλλοδαποί (οικονομικοί μετανάστες και Δυτικοευρωπαίοι) που απέκτησαν τα τελευταία χρόνια ακίνητο στην Ελλάδα. Ο αριθμός τους θα ήταν διπλάσιος αν μεταξύ των νέων περιοχών περιλαμβάνονταν όλα τα νησιά και κυρίως περιοχές της υπαίθρου στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, όπου έχουν επενδύσει οι περισσότεροι από τους ξένους.