Σε 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Τα στοιχεία αυτά, που δεν είναι ασφαλώς οριστικά, διαβίβασε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, μέσω του υφυπουργού Οικονομίας κ. Χρ.Φώλια. Την ίδια ώρα οι αποζημιώσεις των αγροτών που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ.
Οι πυρκαγιές, όμως, έχουν και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Για την ελληνικά οικονομία συνολικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ισοδυναμούν με ετήσια απώλεια εθνικού εισοδήματος έως και 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο μεγάλος φόβος των οικονομολόγων έχει να κάνει με την άνοδο της ανεργίας και το ενδεχόμενο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Ηλεία ανέρχονται στους 3728, στην Αρκαδία στους 3009, στην Λακωνία στους 2240, στη Μεσσηνία 5453 και στην Εύβοια στους 7874. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά από αγρότες που θα κινηθούν σε αναζήτηση άλλων εισοδημάτων, ενώ και μεταποιητικές μονάδες που βασίζονται στην αγροτική παραγωγή (ελαιοτριβεία, οινοποιεία, συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, ακόμη και συνεταιρισμοί) κινδυνεύουν να κλείσουν ή θα αναγκαστούν σε μειώσεις προσωπικού.
Οι ελλείψεις στην αγροτική παραγωγή, προϊδεάζουν για αυξήσεις τιμών παραγωγού, αλλά κυρίως για τα συνήθη στην Ελλάδα φαινόμενα κερδοσκοπίας, που ενδέχεται να προκαλέσουν άνοδο του πληθωρισμού και νέο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, μέσω αύξησης των εισαγωγών. Μόνο από το γεγονός ότι έχει καταστραφεί το 50% της αγροτικής παραγωγής στις πληγείσες περιοχές, στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας η επίπτωση αυτή ανέρχεται στο 0,3%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Αν στις απώλειες προστεθεί και η ζημία στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο, η συνολική επίπτωση είναι στα όρια του 0,6% - 0,8% του ΑΕΠ. Η ζημιά θα μεγαλώνει όσο συνυπολογίζονται και οι επιπτώσεις για παράδειγμα από τη μείωση της τουριστικής κίνησης στις εν λόγω περιοχές.