Διασταυρώσεις στις αγοροπωλησίες ακινήτων - τα πρώτα ευρήματα από τις διασταυρώσεις που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για τις αγοραπωλησίες του 2005, αξιοποιούνται από τους παράγοντες του υπουργείου οι οποίοι έχουν βάλει στο «στόχαστρο» περίπου 200.000 αγοραστές, αφενός για να διαπιστώσουν εάν δικαιολογείται το «πόθεν έσχες» αφετέρου δε για να εξακριβώσουν ποια ήταν τα πραγματικά έσοδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις διασταυρώσεις που έκανε η Γ.Γ.Π.Σ. προέκυψε ότι στις αγοραπωλησίες που έγιναν πρόπερσι (ένα χρόνο δηλαδή πριν την επιβολή του Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές) υπάρχει ένα ποσό, που υπολογίζεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, που έχει «χαθεί», αφού με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν αυτό είναι το ύψος της διαφοράς μεταξύ των αντικειμενικών τιμών που δηλώθηκαν και των αγοραίων τιμών που ίσχυαν το 2005.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι από τις 200.000 αγοραπωλησίες ακινήτων τη συγκεκριμένη χρονιά, οι 105.000 έγιναν στο λεκανοπέδιο της Αττικής με συνολική αξία συμβολαίου που ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ. Προτεραιότητα φυσικά δίνεται στον έλεγχο των συμβολαίων που έχουν συνταχθεί για ακίνητα που βρίσκονται στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές αφού εκεί παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ των αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών.
Η σύγκριση των στοιχείων του 2005 με αυτά του 2004, προκύπτει ότι πρόπερσι οι μεταβιβάσεις ήταν αυξημένες κα 45,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2004), όμως από την άλλη, πλευρά η αξία των συμβολαίων ήταν κατά πολύ χαμηλότερη, υπολογίζεται μάλιστα ότι κινήθηκε στο 38% γεγονός που πιστοποιεί όπως λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη του υπουργείου ότι «διακινήθηκε χρήμα που δεν δηλώθηκε και δεν φάνηκε πουθενά».
Με βάση εξάλλου τις ίδιες διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις ανέγερσης ακινήτων - οικοδομών από ιδιώτες, χωρίς να έχουν δηλωθεί οι σχετικές δαπάνες ακόμη και σε περιπτώσεις όπου είχε δηλωθεί αρχικώς η αγορά οικοπέδου και κατόπιν η αποπερατωθείσα οικοδομή. Κίνηση, που σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, έχει μόνο ένα σκοπό ο οποίος είναι να μην υπαχθεί ο υπόχρεος στο «πόθεν έσχες», με βάση τις δαπάνες ανέγερσης του κτίσματος
|