Ευρώ - η πτήση του ευρώ πάνω από 1,40 δολάρια προκαλεί ρίγη στον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κόσμο και τριγμούς μεταξύ Παρισιού-Βερολίνου. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει δεχθεί πλήγμα από την πιστωτική κρίση, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί μπορεί να αλλάξει άρδην τον σχεδιασμό της ΕΚΤ.
Ισχυρούς πονοκεφάλους στον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κόσμο και διαξιφισμούς μεταξύ Γαλλίας - Γερμανίας (και όχι μόνο) προκαλεί η ταχεία ενίσχυση του ευρώ: Την Παρασκευή, το ενιαίο νόμισμα σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου πάνω από τα 1,41 δολάρια(1,4120δολ./ευρώ).
Στον απόηχο της μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το βράδυ της Τρίτης. Η αποφασιστική υπέρβαση του ψυχολογικού φράγματος των 1,40 δολαρίων ενέτεινε τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων επιχειρηματιών: Έτσι, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Φαμπρίς Μπρεζιέ, υπαινίχθηκε ότι το ισχυρό ευρώ ίσως οδηγήσει σε περικοπές θέσεις εργασίας: Όπως εξήγησε, κάθε 10σεντς ενίσχυσης του νομίσματος έναντι του δολαρίου «ισοδυναμούν» με αύξηση κόστους 1 δισ. ευρώ για τον αεροναυπηγικό όμιλο, του οποίου το σχέδιο αναδιάρθρωσης καταρτίστηκε με ισοτιμία 1,35 δολ./ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων BDI, Γιούργκεν Τίμαν, υπογράμμισε ότι η άνοδος του ευρώ πάνω από τα 1,40 δολάρια είναι «ανησυχητική» για τις προοπτικές των εξαγωγών.
Η υψηλή πτήση του ευρώ έδωσε την ευκαιρία στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκαλώντας αντιδράσεις όχι μόνο από τη Φραγκφούρτη, αλλά και από το Βερολίνο. «Όταν η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed , μειώνει τα επιτόκια ,τα πράγματα πάνε καλύτερα. Όταν εμείς δεν πράττουμε το ίδιο, κινδυνεύουμε να βουλιάξουμε», είπε χαρακτηριστικά. Αιχμηρή ήταν η απάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι «θα εμποδίσει το οποιαδήποτε προσπάθεια των πολιτικών να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, (Γάλλος) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απέφυγε να αποκρούσει τα βέλη του κ. Σαρκοζί. Κάτι που ανέλαβε να κάνει το μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας, Λορέντζο Μπίνι-Σμάγκι, ο οποίος δήλωσε ότι «ο υπερβολικός θόρυβος» από τους πολιτικούς υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της ΕΚΊ όσον αφορά τα επίπεδα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι το ισχυρό ευρώ ισοδυναμεί με de facto σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Και η θέση των «γερακιών» στη Φραγκφούρτη καθίσταται ακόμα πιο δυσχερής μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων την Παρασκευή που έδειξαν ότι η πιστωτική κρίση «πέρασε» στην ευρύτερη οικονομία, πλήττοντας κυρίως τον δυναμικό κλάδο των υπηρεσιών:
Ο σχετικός δείκτης ΡΜΙ σημείωσε τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη μηνιαία «βουτιά» στην εννεαετή ιστορία του, ενώ ο συγκεντρωτικός δείκτης (που «καλύπτει» τόσο τις υπηρεσίες όσο και τον μεταποιητικό τομέα) σημείωσε την ίδια περίοδο την εντονότερη υποχώρηση από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα διετίας.
«Η διεθνής πιστωτική κρίση δεν έπληξε μόνο την επενδυτική εμπιστοσύνη, αλλά έχει και σοβαρές παρενέργειες στην πραγματική οικονομία», σχολίασε ο οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland Ζακ Καγιού. Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, οι αγορές εκτιμούν ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 4% για το ορατό μέλλον και η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι να τα μειώσει και όχι να τα αυξήσει.