Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
27/5/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 715
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Γιατί... ξανανοίγει το ασφαλιστικό

�������� 
 

Ημερομηνία: 18/5/2015 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ποια λύση θα προωθήσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα των ταμείων. Από πού θα προέλθουν τα κεφάλαια για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Ο κίνδυνος για νέο κύμα φυγής εργαζομένων υπό το φόβο αλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Γιατί... ξανανοίγει το ασφαλιστικό-Ανησυχία για νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων
Νέο κύκλο διαλόγου για το ασφαλιστικό προτίθεται να ανοίξει μετά το καλοκαίρι η κυβέρνηση προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα ενός συστήματος που όπως δείχνουν τα ταμειακά ελλείμματα που αντιμετωπίζει κάθε μήνα έχει εξαντλήσει τα όριά του.

Την έναρξη της συζήτησης για το ασφαλιστικό επανέλαβε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παράλληλα με την πρόθεσή της να μην εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Στην πράξη, ο διάλογος έρχεται για να βρεθεί μια "νέου τύπου" λύση στο θέμα της βιωσιμότητας των ταμείων, κύριων και επικουρικών, η οποία επιδεινώνεται εξαιτίας πολιτικών επιλογών της παρούσας κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια θέση που έχει ήδη κατατεθεί και στους εκπροσώπους των πιστωτών, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πιστεύει ότι υπάρχει λύση που δεν οδηγεί σε μείωση συντάξεων και αυτή βρίσκεται στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία προετοιμάζει ο σύμβουλος του αντιπροέδρου σε αυτή Γιάννη Δραγασάκη, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, έχει ως στόχο τη δημιουργία κουμπαρά για τα ταμεία, που θα καλύπτει κάθε φορά τα ελλείμματα του συστήματος.

Οι βασικές πηγές χρηματοδότησης του υπό ίδρυση ταμείου θα είναι δύο έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας και ενδεχομένως μελλοντικά από τους υδρογονάνθρακες, τμήμα των εσόδων που επιβάλλονται για φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις και μια σειρά άλλων πόρων, τους οποίους επεξεργάζεται αναλυτικά, ο κ. Ρομπόλης. Παράλληλα, διενεργούνται και νέες αναλογιστικές μελέτες.

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, εχθές, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το ΣΕΠΕ, έκανε λόγο για «μία ριζοσπαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση» επισημαίνοντας πως το φθινόπωρο θα είναι έτοιμη η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Κεντρική πτυχή του διαλόγου θα είναι η εξεύρεση... ζεστού χρήματος, καθώς η εισφοροδιαφυγή, η υψηλή ανεργία αλλά και μία σειρά άλλων παραγόντων οδήγησαν το σύστημα σε αιμορραγία. Είναι ενδεικτική η κατάσταση του ΕΤΕΑ, για το οποίο πλέον, αναζητιούνται λύσεις όπως η κάλυψη του ελλείμματος από τα χρέη των άλλων ταμείων και το ΑΚΑΓΕ, χωρίς όμως ακόμη να έχει βρεθεί οριστική λύση.

Ο φόβος ωθεί σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Υπό το βάρος των συζητήσεων για νέες αλλαγές, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκφράζουν φόβους για νέο κύμα προώρων, και όχι μόνο, συνταξιοδοτήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, πάνω από 800.000 ασφαλισμένοι έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, τα τελευταία 6 χρόνια, με έτος αιχμής το 2010, κατά το οποίο συνταξιοδοτήθηκαν 167.665 άτομα.

Κατά μέσο όρο, τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτούνται ετησίως 134.000 ασφαλισμένοι. Όσες είναι περίπου και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης σε αναμονή, που βρίσκονται κατατεθειμένες στο ΙΚΑ και το ΕΤΕΑΜ. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι όταν η συζήτηση για ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται στο προσκήνιο, όπως συμβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με αιχμή το 2010 αλλά και το 2012, ο φόβος για δυσμενέστερους όρους συνταξιοδότησης ωθεί ολοένα και περισσότερος ασφαλισμένους στην έξοδο.

Προκύπτει βέβαια και η τεράστια ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι ασφαλισμένοι στην Αττική όπου ο χρόνος απονομής της σύνταξης μπορεί και να ξεπεράσει τα δύο χρόνια, σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, αλλά και η άρνηση των συνταξιούχων να λάβουν προσωρινή σύνταξη (αποδίδονται μόλις 30.000, ενώ εκκρεμούν 67.097 αιτήσεις για κύρια συνταξιοδότηση).

Αναλυτικά, ο αριθμός των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων πανελλαδικά ανέρχεται σε 56.615 απλές - κύριες συντάξεις του ΙΚΑ (τον Μάρτιο του 2014 ήταν 63.075 και τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 57.394). Οι εκκρεμότητες για συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης ανέρχονται σε 10.472 και σε 66.220 για επικουρικές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη, ο σημαντικά μειούμενος ρυθμός υποβολής νέων αιτήσεων αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το α' τρίμηνο του 2012 είχαν κατατεθεί 13.915 αιτήσεις, το τρέχον έτος, οι αιτήσεις έχουν πέσει στο μισό (6.985).

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική εκτόνωση του προβλήματος, με την ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ για τα έτη πριν από το 2002 (ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη).

Οι συνεχείς ασφαλιστικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών, αλλά και ο φόβος των ασφαλισμένων για κάθε φορά και σκληρότερες επικείμενες μεταρρυθμίσεις έχουν εκτινάξει τον αριθμό των συνταξιοδοτικών αιτήσεων τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 κατατέθηκαν συνολικά 131.269 αιτήσεις, το 2010 167.665 αιτήσεις, το 2011 144.331, το 2012 146.474 αιτήσεις, το 2013 109.621 και το 2014 κατατέθηκαν 103.352 αιτήσεις.

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Γιατί... ξανανοίγει το ασφαλιστικό»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Αλ Καπόνε: Η "γνωριμία" με το έγκλημα και η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου

 26/5/2020 
 

Πώς η Ευρώπη μπορεί να σώσει την παρτίδα για την Ελλάδα

 26/5/2020 
 

Προειδοποίηση από επιστήμονες: Δέκα λόγοι που τα «διαβατήρια ανοσίας» είναι κακή ιδέα

 25/5/2020 
 

«Ψίχουλα» για τον τουρισμό

 25/5/2020 
 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αλλάξει τον ζωτικό ρόλο των τροπικών δασών

 22/5/2020 
 

Γιατί ο Ερντογάν κλιμακώνει – Θα επιχειρήσει επεκτατικό τετελεσμένο;

 21/5/2020 
 

Ολο το σχέδιο για την επιδότηση δόσης στα δάνεια πρώτης κατοικίας

 21/5/2020 
 

Ισολογισμοί Νέας Δημοκρατίας

 20/5/2020 
 

«Προσοχή, εγκυμονεί... λιτότητα το χρέος»

 20/5/2020 
 

Αποδεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία 1 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί ως εγκληματικά προϊόντα

 19/5/2020 
 

Ν26: Οι Έλληνες ο πιο οικονομικά αγχωμένος λαός στην Ευρώπη

 19/5/2020 
 

Πολύ αρνητική εξέλιξη: Οι φιλότουρκοι της Τρίπολης κατέλαβαν στρατηγική βάση του Χ.Χαφτάρ - Ελέγχουν την δυτική Λιβύη!

 19/5/2020 
 

Οκτώ Ελληνες που αφορίστηκαν

 18/5/2020 
 

Έρευνα: Όσο αυξάνει το ΑΕΠ μιας χώρας, τόσο αυξάνει και η παχυσαρκία της

 18/5/2020 
 

Τουρισμός: Ποιες αγορές «κάηκαν», πού υπάρχουν ελπίδες

 18/5/2020 
 

Γερμανοί Γάλλοι και Ιταλοί βιομήχανοι ζητούν περισσότερη αλληλεγγύη από την Ε.Ε.

 15/5/2020 
 

Πώς θα ταξιδεύουμε στην Ευρώπη την εποχή του κορονοϊού; – Γενικές οδηγίες

 15/5/2020 
 

Κομισιόν: Πώς θα σωθεί ο τουρισμός και το φετινό καλοκαίρι

 14/5/2020 
 

Politico: Η πρόταση της Ελλάδας για τον τουρισμό

 13/5/2020 
 

Ελεύθερη μετακίνηση σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη από 18 Μαΐου

 12/5/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 
Δήλωση για το voucher επιστημόνων. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη  
A.KI.O.E.: Αίτημα για την άμεση υλοποίηση έξι (6) παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Οι πέντε επιλογές για να βρουν ρευστότητα οι εταιρείες
Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης: Τι ισχύει για τουρισμό, ΦΠΑ και επιδόματα
Όλα τα μυστικά για το νέο πρόγραμμα επιδότησης απώλειας μισθών - Παραδείγματα
Νέα διαδικασία επιστροφής Φόρου Προστιθεμένης Αξίας με την A. 1104 /06-05-2020
Ποια μέτρα έρχονται τώρα στις εργασιακές σχέσεις
Τι ισχύει για την αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Μάιο

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Τεχνικοοικονομικη μεταλλαγη και συστηματικη πολυπλοκοτητα

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα