Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
27/5/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4358
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Στη... χαρτούρα κόλλησε το ΕΣΠΑ

�������� 
 

Ημερομηνία: 4/10/2015 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Στη... χαρτούρα κόλλησε το ΕΣΠΑ.

Τα εμπόδια που καθυστερούν την ταχύτερη ενεργοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Οι εκκρεμότητες, η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και τα ερωτήματα για το προηγούμενο. Στην Αθήνα η αρμόδια Επίτροπος. Αναζητείται λύση για τους αυτοκινητόδρομους.
Στη... χαρτούρα κόλλησε το ΕΣΠΑ - Πότε ενεργοποιούνται τα πρώτα προγράμματα

Η πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων και Προεδρικών Διαταγμάτων που θα εξειδικεύσουν τον νόμο πλαίσιο για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 -σ.σ. ο νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο- κινδυνεύει να πάει ακόμη πιο πίσω την ενεργοποίησή του, όπως ανέφεραν στο Euro2day.gr στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

Κάτι πάντως που αντικρούει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr ο υφυπουργός ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης είπε πως το μόνο που απομένει πλέον είναι να καθοριστούν οι επιτελικές δομές σε κάθε υπουργείο. Κάτι που δεν εμποδίζει, όπως σημείωσε ο ίδιος, να βγουν μέσα στην εβδομάδα οι προσκλήσεις για τα πρώτα προγράμματα (σ.σ. θα αφορούν τουριστικές επιχειρήσεις, ανέργους ή ελεύθερους επαγγελματίες, και δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων) από το νέο ΕΣΠΑ.

Αυτά όμως φαίνεται να μην είναι τα μοναδικά εμπόδια που καθυστερούν την ενεργοποίηση του μόνου χρηματοδοτικού εργαλείου που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση για να ρίξει ρευστό στην αγορά, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας. Η κωλυσιεργία που παρατηρείται εδώ και οκτώ μήνες στην ανάθεση αρμοδιοτήτων, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οριστεί αρμόδιος Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ αλλά και νέο διοικητικό συμβούλιο στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), είναι ακόμη τρία βασικά εμπόδια στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στον ορισμό νέου Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε στο Euro2day.gr πως αυτό θα γίνει άμεσα, ενώ θα καθορισθεί και νέο διοικητικό συμβούλιο στη ΜΟΔ.

Την ίδια ώρα, θολό παραμένει το τοπίο για το αν τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανάψει το "πράσινο φως" για παράταση στην ολοκλήρωση του παλαιού ΕΣΠΑ, προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια -σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκε γραπτό αίτημα προ ολίγων εβδομάδων από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη-, ενώ στον αέρα βρίσκονται και οι αυτοκινητόδρομοι αφού με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ είναι από δύσκολο έως αδύνατο η ολοκλήρωσή τους να μεταφερθεί στη νέα προγραμματική περίοδο.

"Φως" για τις προθέσεις της ΕΕ αναμένεται να ρίξει η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Corina Creţu, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, που επισκέπτεται την Ελλάδα από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου και πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και με τον αρμόδιο υφυπουργό ΕΣΠΑ κ. Χαρίτση.

Αντικείμενο των επαφών της Επιτρόπου με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι εκκρεμότητες από το παλαιό ΕΣΠΑ 2007-2013 και η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα τρία βασικά εμπόδια στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ

1. Δέκα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4314 για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014−2020, ο νόμος παραμένει επί της ουσίας ανενεργός. Και αυτό γιατί δεν έχουν εκδοθεί, σύμφωνα πάντα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου, όλες εκείνες οι υπουργικές αποφάσεις, οι εγκύκλιοι και τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται για να εξειδικευθεί ο νόμος πλαίσιο και για να καθοριστούν οι διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, το οποίο σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη της υλοποίησης των μελλοντικών έργων και κατ' επέκταση την εισροή πόρων στην αγορά. Πάντως ο αρμόδιος υφυπουργός σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr ανέφερε πως μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευθούν οι προσκλήσεις για τα πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

2. Καθυστέρηση παρατηρείται και στην ανάθεση αρμοδιοτήτων ενώ λόγω και της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης δεν έχει οριστεί ακόμη γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ. Αν δεν γίνει η ανάθεση αρμοδιοτήτων, διαδικασία που πραγματοποιείται μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων, δεν μπορούν να δημοσιευθούν οι προσκλήσεις για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αφού δεν έχει οριστεί κάποιος αρμόδιος να υπογράψει την πρόσκληση.

3. Εκκρεμότητα υπάρχει και σε ό,τι αφορά στη σύνθεση του διοικητικού συμβούλιου της ΜΟΔ ΑΕ, εταιρεία που κατ' εξοχήν υποστηρίζει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Από την αρχή του χρόνου το δ.σ. της ΜΟΔ έχει θέσει την παραίτησή του υπόψη του υπουργού. Μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί νέο δ.σ., γεγονός που παρακωλύει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της ΜΟΔ και κατ' επέκταση την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, και αυτό γιατί με βάση το Νόμο 4314 έχει οριστεί πως η ΜΟΔ αναμένεται να εκπονήσει τα εργαλεία που απαιτούνται για να ξεκινήσει η υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Αναζητείται λύση για τους αυτοκινητόδρομους

Την ίδια ώρα, σοβαρός κίνδυνος υπάρχει κάποια κονδύλια από το παλαιό ΕΣΠΑ 2007-2013 να μη διατεθούν εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που έχουν επιταθεί λόγω των capital controls. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί στην περίπτωση που δοθεί παράταση από τις Βρυξέλλες. Μέχρι στιγμής πάντως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, χωρίς βέβαια να αποκλείεται.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά έχει λάβει αρνητική απάντηση. Ωστόσο οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες στο παρά πέντε να δώσουν 6μηνη ή 12μηνη παράταση. Βέβαια τα ίδια στελέχη σημείωναν στο Euro2day.gr ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, διότι εκτός από την Ελλάδα, αντίστοιχα αιτήματα έχουν υποβάλει και άλλες χώρες και η ΕΕ δεν θέλει σε καμία περίπτωση, όπως σημείωναν οι ίδιοι χαρακτηριστικά, να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Σε ό,τι αφορά στους αυτοκινητόδρομους, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της επιβολής των capital controls, τα συγκεκριμένα έργα έχουν πάει πίσω τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο. Χρόνος κρίσιμος τη στιγμή που αρκετά από αυτά θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και τα υπόλοιπα στις αρχές του 2016.

Όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη, τα συγκεκριμένα έργα, αν δεν δοθεί παράταση ή δεν βρεθεί μια άλλη λύση, θα είναι εκπρόθεσμα. Για τον λόγο αυτό αναζητείται μια φόρμουλα σε διαχειριστικό και τεχνικό επίπεδο προκειμένου να ολοκληρωθούν. Το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα έργα είναι ότι εντάχθηκαν στο Γ' ΚΠΣ, μεταφέρθηκαν ως έργα-γέφυρα στην προγραμματική περίοδο 2007-2013 και με βάση τον Κανονισμό της ΕΕ δεν επιτρέπεται να μεταφερθούν σε τρίτη προγραμματική περίοδο. Άρα ή θα πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ από άλλα κοινοτικά κονδύλια, ή μια φόρμουλα που αυτή τη στιγμή αναζητείται ώστε να ενταχθεί μέρος εξ αυτών στο νέο ΕΣΠΑ.

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Στη... χαρτούρα κόλλησε το ΕΣΠΑ »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Τα κριτήρια για την δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

 25/5/2020 
 

Βαρουφάκης : Η ύφεση μπορεί να φτάσει στο 15%

 25/5/2020 
 

Κορoνοϊός: Οι 35 κατηγορίες επιχειρήσεων που ακόμα δεν ξέρουν πότε θα ανοίξουν

 25/5/2020 
 

Τι εξετάζεται για τη μείωση της προκαταβολής φόρου

 22/5/2020 
 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που συζητείται στη Βουλή εισάγει στην ελληνική τουριστική νομοθεσία το glamping

 21/5/2020 
 

Επανεκκίνηση του τουρισμού στις 15 Ιουνίου για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό

 21/5/2020 
 

Η «ακτινογραφία» των μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης της ρευστότητας

 21/5/2020 
 

Υπουργείο Οικονομικών: Σχεδιάζει νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών

 20/5/2020 
 

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Ενημέρωση για την απάτη «SIM Swapping». Πώς να προστατευθείτε

 19/5/2020 
 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Επικαιροποιήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων των επιχειρήσεων

 18/5/2020 
 

Ο κύβος ερρίφθη: Στις 8 Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία - Τι θα γίνει με την εστίαση

 14/5/2020 
 

Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση του τζίρου

 13/5/2020 
 

Ξεκίνησε το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19

 12/5/2020 
 

Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες μειώνει τον ΦΠΑ η κυβέρνηση

 12/5/2020 
 

Σταϊκούρας: Πώς θα επιδοτηθούν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

 11/5/2020 
 

Τι εγγυήσεις ζητούν οι τράπεζες για να δανείσουν

 8/5/2020 
 

Τα σχέδια για τον τουρισμό μετά τον κορονοϊό - Οι καμπάνιες προβολής της Ελλάδας

 5/5/2020 
 

ΤτΕ: Φέρνει μέσα στον Μάιο "λύση BadBank" για τα κόκκινα δάνεια

 4/5/2020 
 

Αλλαγές στη φορολογία: Τι προωθεί, τι σκέπτεται και τι απορρίπτει το ΥΠΟΙΚ

 4/5/2020 
 

Αναζητείται η χρυσή τομή για να «πετάξουν» ξανά τουρίστες στην Ελλάδα

 29/4/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 
Δήλωση για το voucher επιστημόνων. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη  
A.KI.O.E.: Αίτημα για την άμεση υλοποίηση έξι (6) παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου σε μισθούς και εργοδοτικό κόστος!
Ενδικοφανείς Προσφυγές
Οι πέντε επιλογές για να βρουν ρευστότητα οι εταιρείες
Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης: Τι ισχύει για τουρισμό, ΦΠΑ και επιδόματα
Όλα τα μυστικά για το νέο πρόγραμμα επιδότησης απώλειας μισθών - Παραδείγματα
Νέα διαδικασία επιστροφής Φόρου Προστιθεμένης Αξίας με την A. 1104 /06-05-2020

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Φορολογικων Κινητρων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα