Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
16/10/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4497
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , για την κλιματική κρίση
Ανέντακτος αριστερός τρολάρει Συριζαίο για την ταινία του Κώστα Γαβρά 
Βαρουφάκης για "πόθεν έσχες": Δεν θα απολογηθώ για τα χρήματα που βγάζω από τη δουλειά μου 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Λόγια μίσους και ντροπής από την πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίη Νικητοπούλου
Ερντογάν: Η ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538 κατέστησε τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη 
Σταϊκούρας: Εκατομμυριούχος… κατά λάθος στο «πόθεν έσχες» ο υπ. Οικονομικών 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Στη... χαρτούρα κόλλησε το ΕΣΠΑ

�������� 
 

Ημερομηνία: 4/10/2015 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Στη... χαρτούρα κόλλησε το ΕΣΠΑ.

Τα εμπόδια που καθυστερούν την ταχύτερη ενεργοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Οι εκκρεμότητες, η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και τα ερωτήματα για το προηγούμενο. Στην Αθήνα η αρμόδια Επίτροπος. Αναζητείται λύση για τους αυτοκινητόδρομους.
Στη... χαρτούρα κόλλησε το ΕΣΠΑ - Πότε ενεργοποιούνται τα πρώτα προγράμματα

Η πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων και Προεδρικών Διαταγμάτων που θα εξειδικεύσουν τον νόμο πλαίσιο για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 -σ.σ. ο νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο- κινδυνεύει να πάει ακόμη πιο πίσω την ενεργοποίησή του, όπως ανέφεραν στο Euro2day.gr στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

Κάτι πάντως που αντικρούει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr ο υφυπουργός ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης είπε πως το μόνο που απομένει πλέον είναι να καθοριστούν οι επιτελικές δομές σε κάθε υπουργείο. Κάτι που δεν εμποδίζει, όπως σημείωσε ο ίδιος, να βγουν μέσα στην εβδομάδα οι προσκλήσεις για τα πρώτα προγράμματα (σ.σ. θα αφορούν τουριστικές επιχειρήσεις, ανέργους ή ελεύθερους επαγγελματίες, και δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων) από το νέο ΕΣΠΑ.

Αυτά όμως φαίνεται να μην είναι τα μοναδικά εμπόδια που καθυστερούν την ενεργοποίηση του μόνου χρηματοδοτικού εργαλείου που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση για να ρίξει ρευστό στην αγορά, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας. Η κωλυσιεργία που παρατηρείται εδώ και οκτώ μήνες στην ανάθεση αρμοδιοτήτων, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οριστεί αρμόδιος Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ αλλά και νέο διοικητικό συμβούλιο στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), είναι ακόμη τρία βασικά εμπόδια στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στον ορισμό νέου Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε στο Euro2day.gr πως αυτό θα γίνει άμεσα, ενώ θα καθορισθεί και νέο διοικητικό συμβούλιο στη ΜΟΔ.

Την ίδια ώρα, θολό παραμένει το τοπίο για το αν τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανάψει το "πράσινο φως" για παράταση στην ολοκλήρωση του παλαιού ΕΣΠΑ, προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια -σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκε γραπτό αίτημα προ ολίγων εβδομάδων από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη-, ενώ στον αέρα βρίσκονται και οι αυτοκινητόδρομοι αφού με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ είναι από δύσκολο έως αδύνατο η ολοκλήρωσή τους να μεταφερθεί στη νέα προγραμματική περίοδο.

"Φως" για τις προθέσεις της ΕΕ αναμένεται να ρίξει η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Corina Creţu, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, που επισκέπτεται την Ελλάδα από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου και πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και με τον αρμόδιο υφυπουργό ΕΣΠΑ κ. Χαρίτση.

Αντικείμενο των επαφών της Επιτρόπου με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι εκκρεμότητες από το παλαιό ΕΣΠΑ 2007-2013 και η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα τρία βασικά εμπόδια στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ

1. Δέκα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4314 για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014−2020, ο νόμος παραμένει επί της ουσίας ανενεργός. Και αυτό γιατί δεν έχουν εκδοθεί, σύμφωνα πάντα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου, όλες εκείνες οι υπουργικές αποφάσεις, οι εγκύκλιοι και τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται για να εξειδικευθεί ο νόμος πλαίσιο και για να καθοριστούν οι διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, το οποίο σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη της υλοποίησης των μελλοντικών έργων και κατ' επέκταση την εισροή πόρων στην αγορά. Πάντως ο αρμόδιος υφυπουργός σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr ανέφερε πως μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευθούν οι προσκλήσεις για τα πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

2. Καθυστέρηση παρατηρείται και στην ανάθεση αρμοδιοτήτων ενώ λόγω και της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης δεν έχει οριστεί ακόμη γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ. Αν δεν γίνει η ανάθεση αρμοδιοτήτων, διαδικασία που πραγματοποιείται μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων, δεν μπορούν να δημοσιευθούν οι προσκλήσεις για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αφού δεν έχει οριστεί κάποιος αρμόδιος να υπογράψει την πρόσκληση.

3. Εκκρεμότητα υπάρχει και σε ό,τι αφορά στη σύνθεση του διοικητικού συμβούλιου της ΜΟΔ ΑΕ, εταιρεία που κατ' εξοχήν υποστηρίζει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Από την αρχή του χρόνου το δ.σ. της ΜΟΔ έχει θέσει την παραίτησή του υπόψη του υπουργού. Μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί νέο δ.σ., γεγονός που παρακωλύει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της ΜΟΔ και κατ' επέκταση την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, και αυτό γιατί με βάση το Νόμο 4314 έχει οριστεί πως η ΜΟΔ αναμένεται να εκπονήσει τα εργαλεία που απαιτούνται για να ξεκινήσει η υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Αναζητείται λύση για τους αυτοκινητόδρομους

Την ίδια ώρα, σοβαρός κίνδυνος υπάρχει κάποια κονδύλια από το παλαιό ΕΣΠΑ 2007-2013 να μη διατεθούν εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που έχουν επιταθεί λόγω των capital controls. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί στην περίπτωση που δοθεί παράταση από τις Βρυξέλλες. Μέχρι στιγμής πάντως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, χωρίς βέβαια να αποκλείεται.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά έχει λάβει αρνητική απάντηση. Ωστόσο οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες στο παρά πέντε να δώσουν 6μηνη ή 12μηνη παράταση. Βέβαια τα ίδια στελέχη σημείωναν στο Euro2day.gr ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, διότι εκτός από την Ελλάδα, αντίστοιχα αιτήματα έχουν υποβάλει και άλλες χώρες και η ΕΕ δεν θέλει σε καμία περίπτωση, όπως σημείωναν οι ίδιοι χαρακτηριστικά, να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Σε ό,τι αφορά στους αυτοκινητόδρομους, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της επιβολής των capital controls, τα συγκεκριμένα έργα έχουν πάει πίσω τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο. Χρόνος κρίσιμος τη στιγμή που αρκετά από αυτά θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και τα υπόλοιπα στις αρχές του 2016.

Όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη, τα συγκεκριμένα έργα, αν δεν δοθεί παράταση ή δεν βρεθεί μια άλλη λύση, θα είναι εκπρόθεσμα. Για τον λόγο αυτό αναζητείται μια φόρμουλα σε διαχειριστικό και τεχνικό επίπεδο προκειμένου να ολοκληρωθούν. Το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα έργα είναι ότι εντάχθηκαν στο Γ' ΚΠΣ, μεταφέρθηκαν ως έργα-γέφυρα στην προγραμματική περίοδο 2007-2013 και με βάση τον Κανονισμό της ΕΕ δεν επιτρέπεται να μεταφερθούν σε τρίτη προγραμματική περίοδο. Άρα ή θα πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ από άλλα κοινοτικά κονδύλια, ή μια φόρμουλα που αυτή τη στιγμή αναζητείται ώστε να ενταχθεί μέρος εξ αυτών στο νέο ΕΣΠΑ.

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Στη... χαρτούρα κόλλησε το ΕΣΠΑ »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Ποιες δαπάνες κατοχυρώνουν αφορολόγητο - Ποιες εξαιρούνται

 10/10/2019 
 

Σενάριο περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων

 9/10/2019 
 

Προ των πυλών η 9η φορολογική περαίωση μέσα σε 41 χρόνια - Όλο το ιστορικό

 9/10/2019 
 

Προ των πυλών η νέα πάγια ρύθμιση στην εφορία: Ποιες οφειλές θα εντάσσονται και πώς θα καθορίζονται οι δόσεις

 9/10/2019 
 

Θεοχάρης : Επανεξετάζεται ακόμα και η πλήρης κατάργηση του τέλους διαμονής

 7/10/2019 
 

Σχέδιο «Ηρακλής» : Θα απαλλάξει τις τράπεζες από 30 δισ. κόκκινα δάνεια

 7/10/2019 
 

Το νέο σύστημα διακανονισμών για τις οφειλές στη ΔΕΗ

 2/10/2019 
 

ΔΕΗ : Ερχεται... έφοδος της εφορίας και μεγάλα πρόστιμα

 30/9/2019 
 

Έτσι θα ρυθμίζονται οι οφειλές στη ΔΕΗ - Όλες οι λεπτομέρειες

 30/9/2019 
 

Ετοιμάζονται φορολογικά κίνητρα για τα… λεφτά των ξένων

 30/9/2019 
 

Φοροελαφρύνσεις: Έρχονται μειώσεις έως 59% – Ποιους αφορούν

 25/9/2019 
 

Τι συζήτησαν οι τραπεζίτες με τους θεσμούς

 25/9/2019 
 

Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

 20/9/2019 
 

Πρώτη στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων η ΔΕΠΑ

 19/9/2019 
 

Αφορολόγητο: Πώς θα χτίζεται πλέον – Τι αλλάζει στις αποδείξεις

 19/9/2019 
 

Νέο χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων για την «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

 18/9/2019 
 

Ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που «σφραγίζουν» τους ισολογισμούς όλων των μεγάλων επιχειρήσεων

 12/9/2019 
 

Οι 10 παρεμβάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων

 12/9/2019 
 

Η ιστορία της (ΔΕΘ)Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

 11/9/2019 
 

Αυξημένο το ενδιαφέρον των οφειλετών για τις 120 δόσεις - Ξεπέρασαν τις 17.000 οι αιτήσεις

 11/9/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ο Σύριζα ξεκίνησε η ΝΔ συνέχισε.Όλοι ορκίζονται αλλά πράττουν τα αντίθετα ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στα Χανιά
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις έδρες της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις τοπικές διοικήσεις του ΟΕΕ
Έργα του ΣΥΡΙΖΑ για τους Λογιστές.Του Αλεβιζάκη Παναγιωτη έκ/που της ΑΚΙΟΕ
Έγινε την Τρίτη 1/10/19 η συνάντηση των εκπροσώπων της ΚΔ του ΟΕΕ με τον ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τρία προγράμματα του ΟΑΕΔ για να μειωθεί η ανεργία - Ποιους αφορούν
Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές
Κτηματολόγιο: Σε ποιους νομούς λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων μέσα στον Οκτώβριο 
Ποιοι γλιτώνουν τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων 
Πόθεν Έσχες: Έως 31 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής 
Οδηγίες για το νέο καθεστώς απόδοσης ΑΜΚΑ 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Στα δεσμα του μυθοποιημενου οικονομικου παραδειγματος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα