Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
25/5/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 5103
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για το νόμο

�������� 
 

Ημερομηνία: 29/10/2015 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για το νόμο.

«Διαχειρίσιμα τα νούμερα, πρόβλημα η αρχιτεκτονική» προειδοποιούν οι ξένοι. Τι αλλαγές προτείνουν οι τράπεζες για τη φόρμουλα διεξαγωγής των ΑΜΚ και την υποχρεωτική μετατροπή των senior bonds σε μετοχές. Η στάση της κυβέρνησης και οι επιμέρους βελτιώσεις.
Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για το νόμο
Βελτιώσεις στη γενική κατεύθυνση του νέου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης ζητούν οι ξένες επενδυτικές τράπεζες, στο παρά ένα της κατάθεσής του στη Βουλή, προκειμένου να αποφευχθούν παγίδες, που απειλούν να ναρκοθετήσουν, όχι τόσο τον στόχο αποφυγής της εξυγίανσης, όσο την επόμενη ημέρα της λειτουργίας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Την ώρα που το σχέδιο νόμου για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε φάση τελικής επεξεργασίας, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα ή το αργότερο αύριο, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο Euro2day.gr δύο βασικά ζητήματα που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των ιδιωτών και να αποφευχθούν επιμέρους στρεβλώσεις.

Μείζον στόχος της ελληνικής πλευράς, αλλά και των ξένων funds, που είναι τοποθετημένα σε τραπεζικές μετοχές, ήταν και παραμένει η αποφυγή της υπαγωγής των τραπεζών σε καθεστώς εξυγίανσης υπό τους όρους που προβλέπει η κοινοτική οδηγία BRRD.

Ο παραπάνω στόχος δείχνει να επιτυγχάνεται καθώς οι Θεσμοί έχουν αποδεχθεί την ερμηνεία, που πρότεινε η ελληνική πλευρά, να θεωρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες, εφόσον συγκεντρώσουν από ιδιώτες επενδυτές κεφάλαια που να αντιστοιχούν στις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου και της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR).

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο λογαριασμός βασικού σεναρίου και AQR διαμορφώνεται σε διαχειρίσιμα επίπεδα, τα οποία επιτρέπουν αισιοδοξία για άνετη κάλυψή του από δύο τράπεζες και καλές πιθανότητες κάλυψης από τις άλλες δύο.

Η απόφαση, όμως, της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) να διενεργηθούν αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (AQR, βασικό και δυσμενές σενάριο) άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού καθώς ο λογαριασμός του δυσμενούς σεναρίου, παρά τις βελτιώσεις, παραμένει υψηλός.

Έρχονται αυξήσεις «μαμούθ»

Οι τράπεζες οδηγούνται, έτσι, σε αυξήσεις «μαμούθ», εξέλιξη που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα CoCos πρακτικά θα θεωρούνται από την αγορά ως εν δυνάμει μετοχές, ενδέχεται να περιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, βγάζοντας σε χαμηλά επίπεδα τη τιμή της ΑΜΚ που θα προκύψει από την ιδιωτική τοποθέτηση.

Η παραπάνω εξέλιξη αυξάνει τον κίνδυνο να υποστούν συντριπτική αραίωση ποσοστού οι υφιστάμενοι μέτοχοι, οι οποίοι αποτελούν και το σκληρό πυρήνα των επενδυτών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση.

Επιπρόσθετα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) δεν έχει παράσχει ούτε τη βασική ενημέρωση για τις παραμέτρους και παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου αυξάνοντας την γκρίνια μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων για το αν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε υπακούει σε απόψεις και όχι σε πραγματικά νούμερα και λογικές προβολές για την πορεία τραπεζών και οικονομίας.

Αν η παραπάνω εικόνα δεν αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες υπάρχει ο κίνδυνος το κλίμα να βαρύνει και να εδραιωθεί η αντίληψη για αυθαίρετα νούμερα, εξέλιξη που θα βλάψει τόσο την προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων, όσο και την αξιοπιστία του συστήματος.

Να καλύψουν 50%-50% ιδιώτες και ΤΧΣ το δυσμενές σενάριο

Το θέμα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί αν κυβέρνηση και θεσμοί στο παρά ένα της κατάθεσης του νέου πλαισίου τροποποιήσουν ελαφρώς την προβλεπόμενη αρχιτεκτονική της ανακεφαλαιοποίησης.

«Αντί οι τράπεζες να διενεργήσουν αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, θα μπορούσε να καθορισθεί ότι το ύψος των ΑΜΚ μπορεί να ανέλθει ως ένα ποσοστό του δυσμενούς σεναρίου. Για παράδειγμα το 50%» σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας που βρίσκεται σε ανοικτή επαφή με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών.

Αν μια τράπεζα έχει κεφαλαιακές ανάγκες 1,5 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και το AQR και άλλα 2,5 δισ. ευρώ με το δυσμενές θα πρέπει με την προβλεπόμενη φόρμουλα να προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 4 δισ. ευρώ. Αντίθετα αν πάει για να καλύψει το βασικό και το 50% του δυσμενούς το ύψος της ΑΜΚ θα προσγειωθεί στα 2,75 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια ως τα 4 δισ. ευρώ θα τα βάλει το ΤΧΣ, αφού πρώτα ενεργοποιηθεί η υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των junior και senior τίτλων που αρνήθηκαν να αποδεχθούν την προαιρετική δημόσια προσφορά.

Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η υποβολή περισσότερων και υψηλότερων προσφορών στις ιδιωτικές τοποθετήσεις και δεν θα βαρύνει τις διοικήσεις η υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης σε μετοχές.

Οι κίνδυνοι αγωγών στις τράπεζες από τους κατόχους senior bonds

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τη συμμετοχή και των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) στο βάρος διάσωσης των τραπεζών, αν το ΤΧΣ βάλει έστω ένα σεντ στην τράπεζα.

Με δεδομένο, δε, ότι μείζον στόχος είναι η αποφυγή της εξυγίανσης η υποχρεωτική μετατροπή επιβάλλεται με μεταβατικές διατάξεις, η ενεργοποίηση των οποίων βαρύνει τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και όχι την αρχή εξυγίανσης, η οποία παραμένει η Επιτροπή Μέτρων Εξυγίανσης της ΤτΕΕΛΛ +0,51% μέχρι την 1.1.2016, όταν και ενεργοποιείται ο Single Resolution Mechanism (SRM).

«Αν δεν αλλάξει την τελευταία στιγμή η διάταξη, οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να αποδείξουν ότι έκαναν το παν για να περιορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες πριν φθάσουν στην ενεργοποίηση των διατάξεων του αλά γκρέκα burden sharing, αλλιώς κινδυνεύουν με αγωγές και πολυετείς δικαστικές περιπέτειες" τονίζει τραπεζικός αναλυτής.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που είχαν στην εκδήλωση της Axia Ventures διαχειριστής κεφαλαίων που έχει επενδύσει σε senior bonds ελληνικών τραπεζών με ανώτατο διοικητικό στέλεχος τράπεζας. Ο διαχειριστής ζήτησε να προχωρήσει η τράπεζα στην πώληση του συνόλου των- αξιόλογων- περιουσιακών της στοιχείων προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και να αποφευχθεί το bail in, τονίζοντας ότι δεν δίνει δεκάρα για το αν λόγω των πωλητηρίων η διοίκηση βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Η στάση της κυβέρνησης

Από την πλευρά της κυβέρνησης προκύπτει διάθεση για επιμέρους βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, όχι όμως στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του. Το μείζον είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015 και να επιτύχουν όλες οι τράπεζες τη συγκέντρωση κεφαλαίων, που προκύπτουν από το βασικό σενάριο.

Για το θέμα των ευθυνών που αναλαμβάνουν τα Δ.Σ των τραπεζών όσον αφορά στην ενεργοποίηση της υποχρεωτικής μετατροπής σε μετοχές των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν θα μπορεί να γίνει διαφορετικά. Προτεραιότητα ήταν και παραμένει η αποφυγή της εξυγίανσης που σηματοδοτεί εφαρμογή γενναίου bail in για μετόχους και ομολογιούχους, τονίζουν, θυμίζοντας το τι συνέβη στις κυπριακές τράπεζες.

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για το νόμο »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Τα κριτήρια για την δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

 25/5/2020 
 

Βαρουφάκης : Η ύφεση μπορεί να φτάσει στο 15%

 25/5/2020 
 

Κορoνοϊός: Οι 35 κατηγορίες επιχειρήσεων που ακόμα δεν ξέρουν πότε θα ανοίξουν

 25/5/2020 
 

Τι εξετάζεται για τη μείωση της προκαταβολής φόρου

 22/5/2020 
 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που συζητείται στη Βουλή εισάγει στην ελληνική τουριστική νομοθεσία το glamping

 21/5/2020 
 

Επανεκκίνηση του τουρισμού στις 15 Ιουνίου για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό

 21/5/2020 
 

Η «ακτινογραφία» των μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης της ρευστότητας

 21/5/2020 
 

Υπουργείο Οικονομικών: Σχεδιάζει νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών

 20/5/2020 
 

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Ενημέρωση για την απάτη «SIM Swapping». Πώς να προστατευθείτε

 19/5/2020 
 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Επικαιροποιήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων των επιχειρήσεων

 18/5/2020 
 

Ο κύβος ερρίφθη: Στις 8 Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία - Τι θα γίνει με την εστίαση

 14/5/2020 
 

Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση του τζίρου

 13/5/2020 
 

Ξεκίνησε το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19

 12/5/2020 
 

Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες μειώνει τον ΦΠΑ η κυβέρνηση

 12/5/2020 
 

Σταϊκούρας: Πώς θα επιδοτηθούν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

 11/5/2020 
 

Τι εγγυήσεις ζητούν οι τράπεζες για να δανείσουν

 8/5/2020 
 

Τα σχέδια για τον τουρισμό μετά τον κορονοϊό - Οι καμπάνιες προβολής της Ελλάδας

 5/5/2020 
 

ΤτΕ: Φέρνει μέσα στον Μάιο "λύση BadBank" για τα κόκκινα δάνεια

 4/5/2020 
 

Αλλαγές στη φορολογία: Τι προωθεί, τι σκέπτεται και τι απορρίπτει το ΥΠΟΙΚ

 4/5/2020 
 

Αναζητείται η χρυσή τομή για να «πετάξουν» ξανά τουρίστες στην Ελλάδα

 29/4/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 
Δήλωση για το voucher επιστημόνων. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη  
A.KI.O.E.: Αίτημα για την άμεση υλοποίηση έξι (6) παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Οι πέντε επιλογές για να βρουν ρευστότητα οι εταιρείες
Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης: Τι ισχύει για τουρισμό, ΦΠΑ και επιδόματα
Όλα τα μυστικά για το νέο πρόγραμμα επιδότησης απώλειας μισθών - Παραδείγματα
Νέα διαδικασία επιστροφής Φόρου Προστιθεμένης Αξίας με την A. 1104 /06-05-2020
Ποια μέτρα έρχονται τώρα στις εργασιακές σχέσεις
Τι ισχύει για την αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Μάιο

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ο σύγχρονος εσωτερικός έλεγχος στις Επιχειρήσεις - Οργανισμούς και η πρακτική εφαρμογή

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα