Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
28/9/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 7966
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα
Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»
Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά
Απόφαση Συνόδου Κορυφής ΕΕ, 21 Ιουλίου: Ανασυγκρότηση με τα υλικά της καταστροφής, του Λεωνίδα Βατικιώτη
Ρατσισμός, αποικιοκρατία και αποζημιώσεις . Άρθρο του γάλλου οικονομολόγου και συγγραφέα Τομά Πικετί

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Δερμιτζάκης: «Πρώτα να σταματήσει η Θεία Κοινωνία και μετά να κλείσουν επιχειρήσεις» 
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε, 
Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Βάζουν πισίνες στο «μπαλκόνι» των Χανίων , και ο συνεργάτης του δημάρχου κ. Παντελής Πετσετάκης
Δήμαρχος της Αθήνας : «Ξεχάστε την Πανεπιστημίου όπως την ξέρατε. Πάμε για κάτι καινούριο»
«Φάουλ» από τον Χαρδαλιά: Μετά τα «καρφιά» στον Κουμουτσάκο φίλησε το χέρι ιερέα

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για το νόμο

�������� 
 

Ημερομηνία: 29/10/2015 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για το νόμο.

«Διαχειρίσιμα τα νούμερα, πρόβλημα η αρχιτεκτονική» προειδοποιούν οι ξένοι. Τι αλλαγές προτείνουν οι τράπεζες για τη φόρμουλα διεξαγωγής των ΑΜΚ και την υποχρεωτική μετατροπή των senior bonds σε μετοχές. Η στάση της κυβέρνησης και οι επιμέρους βελτιώσεις.
Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για το νόμο
Βελτιώσεις στη γενική κατεύθυνση του νέου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης ζητούν οι ξένες επενδυτικές τράπεζες, στο παρά ένα της κατάθεσής του στη Βουλή, προκειμένου να αποφευχθούν παγίδες, που απειλούν να ναρκοθετήσουν, όχι τόσο τον στόχο αποφυγής της εξυγίανσης, όσο την επόμενη ημέρα της λειτουργίας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Την ώρα που το σχέδιο νόμου για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε φάση τελικής επεξεργασίας, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα ή το αργότερο αύριο, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο Euro2day.gr δύο βασικά ζητήματα που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των ιδιωτών και να αποφευχθούν επιμέρους στρεβλώσεις.

Μείζον στόχος της ελληνικής πλευράς, αλλά και των ξένων funds, που είναι τοποθετημένα σε τραπεζικές μετοχές, ήταν και παραμένει η αποφυγή της υπαγωγής των τραπεζών σε καθεστώς εξυγίανσης υπό τους όρους που προβλέπει η κοινοτική οδηγία BRRD.

Ο παραπάνω στόχος δείχνει να επιτυγχάνεται καθώς οι Θεσμοί έχουν αποδεχθεί την ερμηνεία, που πρότεινε η ελληνική πλευρά, να θεωρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες, εφόσον συγκεντρώσουν από ιδιώτες επενδυτές κεφάλαια που να αντιστοιχούν στις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου και της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR).

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο λογαριασμός βασικού σεναρίου και AQR διαμορφώνεται σε διαχειρίσιμα επίπεδα, τα οποία επιτρέπουν αισιοδοξία για άνετη κάλυψή του από δύο τράπεζες και καλές πιθανότητες κάλυψης από τις άλλες δύο.

Η απόφαση, όμως, της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) να διενεργηθούν αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (AQR, βασικό και δυσμενές σενάριο) άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού καθώς ο λογαριασμός του δυσμενούς σεναρίου, παρά τις βελτιώσεις, παραμένει υψηλός.

Έρχονται αυξήσεις «μαμούθ»

Οι τράπεζες οδηγούνται, έτσι, σε αυξήσεις «μαμούθ», εξέλιξη που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα CoCos πρακτικά θα θεωρούνται από την αγορά ως εν δυνάμει μετοχές, ενδέχεται να περιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, βγάζοντας σε χαμηλά επίπεδα τη τιμή της ΑΜΚ που θα προκύψει από την ιδιωτική τοποθέτηση.

Η παραπάνω εξέλιξη αυξάνει τον κίνδυνο να υποστούν συντριπτική αραίωση ποσοστού οι υφιστάμενοι μέτοχοι, οι οποίοι αποτελούν και το σκληρό πυρήνα των επενδυτών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση.

Επιπρόσθετα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) δεν έχει παράσχει ούτε τη βασική ενημέρωση για τις παραμέτρους και παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου αυξάνοντας την γκρίνια μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων για το αν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε υπακούει σε απόψεις και όχι σε πραγματικά νούμερα και λογικές προβολές για την πορεία τραπεζών και οικονομίας.

Αν η παραπάνω εικόνα δεν αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες υπάρχει ο κίνδυνος το κλίμα να βαρύνει και να εδραιωθεί η αντίληψη για αυθαίρετα νούμερα, εξέλιξη που θα βλάψει τόσο την προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων, όσο και την αξιοπιστία του συστήματος.

Να καλύψουν 50%-50% ιδιώτες και ΤΧΣ το δυσμενές σενάριο

Το θέμα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί αν κυβέρνηση και θεσμοί στο παρά ένα της κατάθεσης του νέου πλαισίου τροποποιήσουν ελαφρώς την προβλεπόμενη αρχιτεκτονική της ανακεφαλαιοποίησης.

«Αντί οι τράπεζες να διενεργήσουν αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, θα μπορούσε να καθορισθεί ότι το ύψος των ΑΜΚ μπορεί να ανέλθει ως ένα ποσοστό του δυσμενούς σεναρίου. Για παράδειγμα το 50%» σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας που βρίσκεται σε ανοικτή επαφή με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών.

Αν μια τράπεζα έχει κεφαλαιακές ανάγκες 1,5 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και το AQR και άλλα 2,5 δισ. ευρώ με το δυσμενές θα πρέπει με την προβλεπόμενη φόρμουλα να προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 4 δισ. ευρώ. Αντίθετα αν πάει για να καλύψει το βασικό και το 50% του δυσμενούς το ύψος της ΑΜΚ θα προσγειωθεί στα 2,75 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια ως τα 4 δισ. ευρώ θα τα βάλει το ΤΧΣ, αφού πρώτα ενεργοποιηθεί η υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των junior και senior τίτλων που αρνήθηκαν να αποδεχθούν την προαιρετική δημόσια προσφορά.

Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η υποβολή περισσότερων και υψηλότερων προσφορών στις ιδιωτικές τοποθετήσεις και δεν θα βαρύνει τις διοικήσεις η υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης σε μετοχές.

Οι κίνδυνοι αγωγών στις τράπεζες από τους κατόχους senior bonds

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τη συμμετοχή και των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) στο βάρος διάσωσης των τραπεζών, αν το ΤΧΣ βάλει έστω ένα σεντ στην τράπεζα.

Με δεδομένο, δε, ότι μείζον στόχος είναι η αποφυγή της εξυγίανσης η υποχρεωτική μετατροπή επιβάλλεται με μεταβατικές διατάξεις, η ενεργοποίηση των οποίων βαρύνει τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και όχι την αρχή εξυγίανσης, η οποία παραμένει η Επιτροπή Μέτρων Εξυγίανσης της ΤτΕΕΛΛ +0,51% μέχρι την 1.1.2016, όταν και ενεργοποιείται ο Single Resolution Mechanism (SRM).

«Αν δεν αλλάξει την τελευταία στιγμή η διάταξη, οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να αποδείξουν ότι έκαναν το παν για να περιορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες πριν φθάσουν στην ενεργοποίηση των διατάξεων του αλά γκρέκα burden sharing, αλλιώς κινδυνεύουν με αγωγές και πολυετείς δικαστικές περιπέτειες" τονίζει τραπεζικός αναλυτής.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που είχαν στην εκδήλωση της Axia Ventures διαχειριστής κεφαλαίων που έχει επενδύσει σε senior bonds ελληνικών τραπεζών με ανώτατο διοικητικό στέλεχος τράπεζας. Ο διαχειριστής ζήτησε να προχωρήσει η τράπεζα στην πώληση του συνόλου των- αξιόλογων- περιουσιακών της στοιχείων προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και να αποφευχθεί το bail in, τονίζοντας ότι δεν δίνει δεκάρα για το αν λόγω των πωλητηρίων η διοίκηση βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Η στάση της κυβέρνησης

Από την πλευρά της κυβέρνησης προκύπτει διάθεση για επιμέρους βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, όχι όμως στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του. Το μείζον είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015 και να επιτύχουν όλες οι τράπεζες τη συγκέντρωση κεφαλαίων, που προκύπτουν από το βασικό σενάριο.

Για το θέμα των ευθυνών που αναλαμβάνουν τα Δ.Σ των τραπεζών όσον αφορά στην ενεργοποίηση της υποχρεωτικής μετατροπής σε μετοχές των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν θα μπορεί να γίνει διαφορετικά. Προτεραιότητα ήταν και παραμένει η αποφυγή της εξυγίανσης που σηματοδοτεί εφαρμογή γενναίου bail in για μετόχους και ομολογιούχους, τονίζουν, θυμίζοντας το τι συνέβη στις κυπριακές τράπεζες.

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για το νόμο »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Η ΑΑΔΕ «ξετρύπωσε» τρεις τρόπους απόκρυψης εισοδήματος από χιλιάδες φορολογούμενους

 23/9/2020 
 

Τράπεζες: Θα «σκάσει» ένα στα πέντε δάνεια σε αναστολή πληρωμής

 23/9/2020 
 

Ανατροπή από το ΣτΕ για τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία!

 22/9/2020 
 

Πράσινο φως για δάνεια 800 εκατ. σε μικρομεσαίους

 21/9/2020 
 

Τράπεζες: Ανοίγει την Παρασκευή το ΤΕΠΙΧ ΙΙ με προϋπολογισμό 800 εκατ.

 17/9/2020 
 

ΕΝΦΙΑ: Άμεσα ξεκινά η νέα εκκαθάριση από την ΑΑΔΕ

 17/9/2020 
 

Demi moratoria στις πληρωμές δανείων και το 2021 εξετάζουν οι τράπεζες

 16/9/2020 
 

"Πράσινη" ρευστότητα στον τουρισμό - Έρχεται πρόγραμμα "Εξοικονομώ" ύψους 600 εκατ. ευρώ

 15/9/2020 
 

«Λαβράκια» έβγαλαν οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ: 25 υποθέσεις φοροδιαφυγής 15 εκατ. ευρώ

 14/9/2020 
 

Έκθεση της Ε.Ε.: Τρίτη σε υποθέσεις διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα

 11/9/2020 
 

Το σχέδιο Πισσαρίδη στο φως της κριτικής

 11/9/2020 
 

Ρευστότητα 10 εκατ.ευρώ στη μικρή λιανική από την Παπαστράτος

 11/9/2020 
 

Ρεκόρ απωλειών ΦΠΑ

 11/9/2020 
 

Τα 9 δισ. ευρώ θα αγγίξουν τα νέα "Covid" δάνεια μέχρι τα τέλη του έτους – Έρχεται προϊόν και για πολύ μικρές επιχειρήσεις

 9/9/2020 
 

Βρετανός ειδικός: Οι παγκόσμιοι ηγέτες δημιουργούν «φρούδες ελπίδες» για το εμβόλιο του κοροναϊού

 8/9/2020 
 

Τα δικαιολογητικά που ζητεί η Εφορία κατά τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων

 8/9/2020 
 

Πάγωσαν τους ελέγχους των offshore και των εμβασμάτων!

 8/9/2020 
 

Τρίτος γύρος επιστρεπτέας 1,2 δισ.

 8/9/2020 
 

Πρόγραμμα "Γέφυρα": Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για επιδότηση δανείου

 7/9/2020 
 

Τα μέτρα για την οικονομία που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός - 8 δισ. ευρώ στην αγορά σε 4 μήνες

 7/9/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Όσοι δανειοδοτήθηκαν με το ΤΕΠΙΧ δεν θα χρηματοδοτηθούν από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα ; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Παράνομο Σύστημα Φορολογίας Εισοδήματος. Του Τριγώνη Αριστομένη  
Υπέρογκα πρόστιμα αλλά για τους κακούς ή ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας 
Α. Βεσυρόπουλος: Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας Προς Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με Θέμα: Άσκηση καθηκόντων Οικονομολόγων και Λογιστών Ελλάδος 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Κίνητρα για εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο
ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών δηλώσεων μισθώσεων ακινήτων
Πώς υπολογίζεται ο φετινός ΕΝΦΙΑ
ΑΑΔΕ: Μόνο με ραντεβού οι επισκέψεις στις υπηρεσίες της Αττικής
Μέχρι 4 Οκτωβρίου οι λίστες τηλεργασίας
Παρατείνεται έως τις 28.09.2020 η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ο σύγχρονος εσωτερικός έλεγχος στις Επιχειρήσεις - Οργανισμούς και η πρακτική εφαρμογή

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα