Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
22/10/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 6438
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΩΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟ ΦΕΟΥΔΟ. Του Γιώργου Δουράκη
Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , για την κλιματική κρίση 
Ανέντακτος αριστερός τρολάρει Συριζαίο για την ταινία του Κώστα Γαβρά 
Βαρουφάκης για "πόθεν έσχες": Δεν θα απολογηθώ για τα χρήματα που βγάζω από τη δουλειά μου 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Λόγια μίσους και ντροπής από την πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίη Νικητοπούλου
Ερντογάν: Η ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538 κατέστησε τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη 
Σταϊκούρας: Εκατομμυριούχος… κατά λάθος στο «πόθεν έσχες» ο υπ. Οικονομικών 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για το νόμο

�������� 
 

Ημερομηνία: 29/10/2015 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για το νόμο.

«Διαχειρίσιμα τα νούμερα, πρόβλημα η αρχιτεκτονική» προειδοποιούν οι ξένοι. Τι αλλαγές προτείνουν οι τράπεζες για τη φόρμουλα διεξαγωγής των ΑΜΚ και την υποχρεωτική μετατροπή των senior bonds σε μετοχές. Η στάση της κυβέρνησης και οι επιμέρους βελτιώσεις.
Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για το νόμο
Βελτιώσεις στη γενική κατεύθυνση του νέου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης ζητούν οι ξένες επενδυτικές τράπεζες, στο παρά ένα της κατάθεσής του στη Βουλή, προκειμένου να αποφευχθούν παγίδες, που απειλούν να ναρκοθετήσουν, όχι τόσο τον στόχο αποφυγής της εξυγίανσης, όσο την επόμενη ημέρα της λειτουργίας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Την ώρα που το σχέδιο νόμου για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε φάση τελικής επεξεργασίας, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα ή το αργότερο αύριο, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο Euro2day.gr δύο βασικά ζητήματα που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των ιδιωτών και να αποφευχθούν επιμέρους στρεβλώσεις.

Μείζον στόχος της ελληνικής πλευράς, αλλά και των ξένων funds, που είναι τοποθετημένα σε τραπεζικές μετοχές, ήταν και παραμένει η αποφυγή της υπαγωγής των τραπεζών σε καθεστώς εξυγίανσης υπό τους όρους που προβλέπει η κοινοτική οδηγία BRRD.

Ο παραπάνω στόχος δείχνει να επιτυγχάνεται καθώς οι Θεσμοί έχουν αποδεχθεί την ερμηνεία, που πρότεινε η ελληνική πλευρά, να θεωρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες, εφόσον συγκεντρώσουν από ιδιώτες επενδυτές κεφάλαια που να αντιστοιχούν στις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου και της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR).

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο λογαριασμός βασικού σεναρίου και AQR διαμορφώνεται σε διαχειρίσιμα επίπεδα, τα οποία επιτρέπουν αισιοδοξία για άνετη κάλυψή του από δύο τράπεζες και καλές πιθανότητες κάλυψης από τις άλλες δύο.

Η απόφαση, όμως, της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) να διενεργηθούν αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (AQR, βασικό και δυσμενές σενάριο) άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού καθώς ο λογαριασμός του δυσμενούς σεναρίου, παρά τις βελτιώσεις, παραμένει υψηλός.

Έρχονται αυξήσεις «μαμούθ»

Οι τράπεζες οδηγούνται, έτσι, σε αυξήσεις «μαμούθ», εξέλιξη που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα CoCos πρακτικά θα θεωρούνται από την αγορά ως εν δυνάμει μετοχές, ενδέχεται να περιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, βγάζοντας σε χαμηλά επίπεδα τη τιμή της ΑΜΚ που θα προκύψει από την ιδιωτική τοποθέτηση.

Η παραπάνω εξέλιξη αυξάνει τον κίνδυνο να υποστούν συντριπτική αραίωση ποσοστού οι υφιστάμενοι μέτοχοι, οι οποίοι αποτελούν και το σκληρό πυρήνα των επενδυτών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση.

Επιπρόσθετα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) δεν έχει παράσχει ούτε τη βασική ενημέρωση για τις παραμέτρους και παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου αυξάνοντας την γκρίνια μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων για το αν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε υπακούει σε απόψεις και όχι σε πραγματικά νούμερα και λογικές προβολές για την πορεία τραπεζών και οικονομίας.

Αν η παραπάνω εικόνα δεν αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες υπάρχει ο κίνδυνος το κλίμα να βαρύνει και να εδραιωθεί η αντίληψη για αυθαίρετα νούμερα, εξέλιξη που θα βλάψει τόσο την προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων, όσο και την αξιοπιστία του συστήματος.

Να καλύψουν 50%-50% ιδιώτες και ΤΧΣ το δυσμενές σενάριο

Το θέμα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί αν κυβέρνηση και θεσμοί στο παρά ένα της κατάθεσης του νέου πλαισίου τροποποιήσουν ελαφρώς την προβλεπόμενη αρχιτεκτονική της ανακεφαλαιοποίησης.

«Αντί οι τράπεζες να διενεργήσουν αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, θα μπορούσε να καθορισθεί ότι το ύψος των ΑΜΚ μπορεί να ανέλθει ως ένα ποσοστό του δυσμενούς σεναρίου. Για παράδειγμα το 50%» σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας που βρίσκεται σε ανοικτή επαφή με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών.

Αν μια τράπεζα έχει κεφαλαιακές ανάγκες 1,5 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και το AQR και άλλα 2,5 δισ. ευρώ με το δυσμενές θα πρέπει με την προβλεπόμενη φόρμουλα να προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 4 δισ. ευρώ. Αντίθετα αν πάει για να καλύψει το βασικό και το 50% του δυσμενούς το ύψος της ΑΜΚ θα προσγειωθεί στα 2,75 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια ως τα 4 δισ. ευρώ θα τα βάλει το ΤΧΣ, αφού πρώτα ενεργοποιηθεί η υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των junior και senior τίτλων που αρνήθηκαν να αποδεχθούν την προαιρετική δημόσια προσφορά.

Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η υποβολή περισσότερων και υψηλότερων προσφορών στις ιδιωτικές τοποθετήσεις και δεν θα βαρύνει τις διοικήσεις η υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης σε μετοχές.

Οι κίνδυνοι αγωγών στις τράπεζες από τους κατόχους senior bonds

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τη συμμετοχή και των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) στο βάρος διάσωσης των τραπεζών, αν το ΤΧΣ βάλει έστω ένα σεντ στην τράπεζα.

Με δεδομένο, δε, ότι μείζον στόχος είναι η αποφυγή της εξυγίανσης η υποχρεωτική μετατροπή επιβάλλεται με μεταβατικές διατάξεις, η ενεργοποίηση των οποίων βαρύνει τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και όχι την αρχή εξυγίανσης, η οποία παραμένει η Επιτροπή Μέτρων Εξυγίανσης της ΤτΕΕΛΛ +0,51% μέχρι την 1.1.2016, όταν και ενεργοποιείται ο Single Resolution Mechanism (SRM).

«Αν δεν αλλάξει την τελευταία στιγμή η διάταξη, οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να αποδείξουν ότι έκαναν το παν για να περιορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες πριν φθάσουν στην ενεργοποίηση των διατάξεων του αλά γκρέκα burden sharing, αλλιώς κινδυνεύουν με αγωγές και πολυετείς δικαστικές περιπέτειες" τονίζει τραπεζικός αναλυτής.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που είχαν στην εκδήλωση της Axia Ventures διαχειριστής κεφαλαίων που έχει επενδύσει σε senior bonds ελληνικών τραπεζών με ανώτατο διοικητικό στέλεχος τράπεζας. Ο διαχειριστής ζήτησε να προχωρήσει η τράπεζα στην πώληση του συνόλου των- αξιόλογων- περιουσιακών της στοιχείων προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και να αποφευχθεί το bail in, τονίζοντας ότι δεν δίνει δεκάρα για το αν λόγω των πωλητηρίων η διοίκηση βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Η στάση της κυβέρνησης

Από την πλευρά της κυβέρνησης προκύπτει διάθεση για επιμέρους βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, όχι όμως στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του. Το μείζον είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015 και να επιτύχουν όλες οι τράπεζες τη συγκέντρωση κεφαλαίων, που προκύπτουν από το βασικό σενάριο.

Για το θέμα των ευθυνών που αναλαμβάνουν τα Δ.Σ των τραπεζών όσον αφορά στην ενεργοποίηση της υποχρεωτικής μετατροπής σε μετοχές των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν θα μπορεί να γίνει διαφορετικά. Προτεραιότητα ήταν και παραμένει η αποφυγή της εξυγίανσης που σηματοδοτεί εφαρμογή γενναίου bail in για μετόχους και ομολογιούχους, τονίζουν, θυμίζοντας το τι συνέβη στις κυπριακές τράπεζες.

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για το νόμο »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Εφορία: Νέα ρύθμιση με περισσότερες δόσεις αλλά και... πέναλτι

 21/10/2019 
 

Ακίνητα: Προς εκτόξευση οι αντικειμενικές - Ευκαιρία για μεταβιβάσεις

 21/10/2019 
 

Πώς θα τσεκαριστούν τα ΑΦΜ στις εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη

 17/10/2019 
 

«Κοινωνικό μέρισμα» και σε... επιχειρήσεις

 16/10/2019 
 

Ρευστότητα 1,05 δισ. σε μικρομεσαίους μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας

 16/10/2019 
 

Ποιες δαπάνες κατοχυρώνουν αφορολόγητο - Ποιες εξαιρούνται

 10/10/2019 
 

Σενάριο περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων

 9/10/2019 
 

Προ των πυλών η 9η φορολογική περαίωση μέσα σε 41 χρόνια - Όλο το ιστορικό

 9/10/2019 
 

Προ των πυλών η νέα πάγια ρύθμιση στην εφορία: Ποιες οφειλές θα εντάσσονται και πώς θα καθορίζονται οι δόσεις

 9/10/2019 
 

Θεοχάρης : Επανεξετάζεται ακόμα και η πλήρης κατάργηση του τέλους διαμονής

 7/10/2019 
 

Σχέδιο «Ηρακλής» : Θα απαλλάξει τις τράπεζες από 30 δισ. κόκκινα δάνεια

 7/10/2019 
 

Το νέο σύστημα διακανονισμών για τις οφειλές στη ΔΕΗ

 2/10/2019 
 

ΔΕΗ : Ερχεται... έφοδος της εφορίας και μεγάλα πρόστιμα

 30/9/2019 
 

Έτσι θα ρυθμίζονται οι οφειλές στη ΔΕΗ - Όλες οι λεπτομέρειες

 30/9/2019 
 

Ετοιμάζονται φορολογικά κίνητρα για τα… λεφτά των ξένων

 30/9/2019 
 

Φοροελαφρύνσεις: Έρχονται μειώσεις έως 59% – Ποιους αφορούν

 25/9/2019 
 

Τι συζήτησαν οι τραπεζίτες με τους θεσμούς

 25/9/2019 
 

Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

 20/9/2019 
 

Πρώτη στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων η ΔΕΠΑ

 19/9/2019 
 

Αφορολόγητο: Πώς θα χτίζεται πλέον – Τι αλλάζει στις αποδείξεις

 19/9/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Α.ΚΙ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ Α.Α.Δ.Ε. ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΕΓΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ
Ο Σύριζα ξεκίνησε η ΝΔ συνέχισε.Όλοι ορκίζονται αλλά πράττουν τα αντίθετα ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στα Χανιά 
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις έδρες της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ 
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις τοπικές διοικήσεις του ΟΕΕ 
Έργα του ΣΥΡΙΖΑ για τους Λογιστές.Του Αλεβιζάκη Παναγιωτη έκ/που της ΑΚΙΟΕ 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
«Εγχειρίδιο» ερωταπαντήσεων Πότε επιβάλλεται φόρος δωρεάς-γονικής παροχής;
ΕΦΚΑ μετά… μουσικής - Πώς ασφαλίζονται μουσικοί και dj σε εκδηλώσεις
Τρία προγράμματα του ΟΑΕΔ για να μειωθεί η ανεργία - Ποιους αφορούν
Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές
Κτηματολόγιο: Σε ποιους νομούς λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων μέσα στον Οκτώβριο 
Ποιοι γλιτώνουν τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ & ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ του Γιάννη Τζίμα

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα