Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
18/4/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 11105
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους
Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία
Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση
Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»
6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 
Χιόνη Διονύση: τα χρέη δεν διαγράφονται ποτέ! 
Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 

Περισσότερα...

λάλησαν...

ESM: Βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, η χώρα δεν αντιμετωπίζει νέα κρίση
Απίστευτες ύβρεις Βενιζέλου κατά των Ελλήνων!
Ο Άδωνις έγινε νονός εν μέσω πανδημίας με ειδική άδεια... που κανένας δεν έχει ξανά ακούσει! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Πώς η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας χάνει τον τίτλο της πρωταθλήτριας

�������� 
 

Ημερομηνία: 14/12/2015 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Πώς η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας χάνει τον τίτλο της πρωταθλήτριας.

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση οδηγεί σε συρρίκνωση εντός των συνόρων της έως πρόσφατα μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.
Πώς η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας χάνει τον τίτλο της πρωταθλήτριας
Η Εθνική Τράπεζα υποχρεούται να πουλήσει τις θυγατρικές της στο εξωτερικό και να αναδιατάξει το δίκτυό της με κλείσιμο καταστημάτων και μείωση προσωπικού κατά περίπου 1.500 άτομα.
Σε διαδικασία συρρίκνωσης μπήκε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Το «μπόνους» του 1 δισ. ευρώ που προσέφερε η κυβέρνηση στους επενδυτές με το «κούρεμα» των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου κατά 71% δεν στάθηκε ικανό να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια που θα κάλυπταν το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου. Ετσι καλύφθηκε μόνο το βασικό σενάριο από τους ιδιώτες, με αποτέλεσμα η Εθνική να δεχθεί κρατική βοήθεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ, η οποία πλέον χορηγείται υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να ανάψει η περίφημη DG Comp το «πράσινο φως» για την κρατική βοήθεια, ζητεί από τις τράπεζες να κάνουν αυτό που οι ίδιες απαιτούν από τους πελάτες τους πριν τους χρηματοδοτήσουν: να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, να μειώσουν τις δαπάνες και να συμμαζέψουν τα του οίκου τους.

«Κούρεμα» μετοχών
Επιπλέον, απαίτησε το «κούρεμα» των πιστωτών της τράπεζας (ομολογιούχων, κατόχων υβριδικών τίτλων, προνομιούχων μετοχών Αμερικής κ.λπ.) ως προϋπόθεση για την κρατική βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε, και η κυβέρνηση αποδέχθηκε, να «κουρευτούν» και οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Το «κούρεμα» έγινε την περασμένη εβδομάδα με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και ήταν ύψους 71%. Δηλαδή το Δημόσιο έχασε περίπου 1 δισ. ευρώ για να γίνει πιο ελκυστική η συμμετοχή των ιδιωτών, hedge funds και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων, αφού «εξαερώθηκε» η συμμετοχή του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική υποχρεούται να πουλήσει τις θυγατρικές της στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Finansbank στην Τουρκία, την Εθνική Ασφαλιστική και να αναδιατάξει το δίκτυό της με κλείσιμο καταστημάτων και μείωση προσωπικού κατά περίπου 1.500 άτομα. Είναι προφανές ότι έπειτα από αυτή την αναδιάρθρωση η πάλαι ποτέ κραταιά ελληνική τράπεζα, με ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, θα περιοριστεί στις εντός των τειχών δραστηριότητές της.

Χαμένες ευκαιρίες
Βεβαίως η εξέλιξη αυτή δεν αφορά το τελευταίο διάστημα. Είναι αποτέλεσμα μιας σειράς χαμένων ευκαιριών στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας που έφερναν τον όμιλο κάθε φορά και ένα σκαλί χαμηλότερα και τον οδήγησαν στη σημερινή δεινή θέση.

Η Εθνική βρέθηκε στο απόγειο το 2007, μετά την απόκτηση της Finansbank τον Αύγουστο του 2006. Ηταν η προσθήκη στον όμιλο που έκανε τη διαφορά σε μια εξωστρεφή πορεία που είχε χαράξει ο αείμνηστος Θεόδωρος Καρατζάς από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Εχοντας εδραιώσει ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά, προχώρησε στην εξαγορά θυγατρικών στα Βαλκάνια, αποκτώντας ισχυρή θέση σε Βουλγαρία και Ρουμανία και ηγετική στα Σκόπια.

Η εξαγορά της Finansbank από τη διοίκηση του Τάκη Αράπογλου αντί 5 δισ. ευρώ, η οποία τότε προκάλεσε σάλο αντιδράσεων, αποδείχθηκε εξαιρετικά αποδοτική κίνηση για τον όμιλο. Η Εθνική ανέβηκε επίπεδο διεθνώς, διογκώνοντας την περηφάνια που διακατείχε τον όμιλο και εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι ήταν το ακλόνητο νούμερο 1. Οι εκάστοτε διοικήσεις, αν και γνώριζαν τις πολλές αδυναμίες του ομίλου, διακατέχονταν από το πνεύμα του ισχυρού, της τράπεζας που είχε τις πλάτες του κράτους και ποτέ δεν θα κλονιζόταν. Και η «Εθνικάρα», όπως την αποκαλούσαν, τελικά έπεσε θύμα της επιτυχίας της.

Το swap «Titlos»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περίφημο swap «Titlos», το οποίο «φορτώθηκε» η τράπεζα στις αρχές του 2009. Πρόκειται για το σύνθετο χρηματοοικονομικό προϊόν, ύψους 5,1 δισ. ευρώ, που στήθηκε το 2001 από την Goldman Sachs για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο να βοηθήσει τη χώρα να ανταποκριθεί στους κανόνες ένταξης στην ευρωζώνη. Οπως λένε πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από πρώτο χέρι, «η Εθνική μπλέχτηκε με τον "Titlo" γιατί είχε το μέγεθος και τη δυνατότητα να κάνει πιο σύνθετα και μεγάλα πράγματα». Απέκτησε το προϊόν στο υψηλότερο σημείο της αγοράς, με αποτέλεσμα, αν και δεν «κουρεύτηκε» (θα πληρωθεί στο ακέραιο το 2039!), να γράφει λογιστικές ζημιές, οι οποίες αυξομειώνονται ανάλογα με την πορεία των αγορών.
Με την κρίση που ξέσπασε το 2010 προέκυψαν ζητήματα. Εγκυρα, ο τότε διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Ταμβακάκης προσπάθησε να βάλει τη Finansbank στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με στόχο να ρευστοποιήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 20%-40% ώστε να ενισχύσει κεφαλαιακά την Εθνική. Οι προσπάθειές του δεν καρποφόρησαν, όπως και η απόπειρά του για deal με την Alpha Bank στις αρχές του 2011.

Η Εθνική, υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Τουρκολιά, δεν ενδιαφέρθηκε ή δεν κατάφερε να συμμετάσχει στον γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων του 2012-13, με την πώληση των ΑΤΕ, Γενικής και Εμπορικής Τράπεζας και των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, που κατέληξαν σε Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.
Μετά τις εξελίξεις αυτές και με τις τράπεζες να μετράνε τις πληγές του PSI, η Εθνική οδηγήθηκε σε «γάμο» με τη Eurobank. Και ενώ αυτός ήταν ο βασικός στόχος της διοίκησης Τουρκολιά, η τρόικα είχε άλλα σχέδια.

Η ιδέα Σαμαρά
Η ιδέα που προωθούσε ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά για τη δημιουργία ενός τριπολικού τραπεζικού συστήματος (Εθνική - Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank) δεν βρήκε σύμφωνη την τρόικα. Οι πιστωτές δεν είδαν με καλό μάτι τη δημιουργία ενός ομίλου Εθνικής - Eurobank, ο οποίος θα είχε δεσπόζουσα θέση στην Ελλάδα και ισχυρότατη παρουσία σε Ρουμανία και Βουλγαρία, όπου οι δύο τράπεζες διαθέτουν θυγατρικές τράπεζες με δυναμική θέση στην αγορά και υψηλά μερίδια σε δάνεια και καταθέσεις.

Επιστρατεύθηκε το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθεί μια τράπεζα «too big to fail». Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του εκπροσώπου του ΔΝΤ σε συνεδρίαση του ΤΧΣ, ο οποίος, όπως λένε τραπεζικές πηγές, πήρε μια καρέκλα και την έβαλε επάνω στο τραπέζι, προσπαθώντας να πείσει την τότε επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου ότι ένα σύστημα με τέσσερις πυλώνες πατάει καλύτερα από ένα σύστημα με τρεις πυλώνες!

Την ίδια εποχή δεν καρποφόρησαν οι νέες προσπάθειες πώλησης μέρους της Finansbank. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι από τότε είχε εκδηλωθεί το ενδιαφέρον του Κατάρ (που είναι και σήμερα ανάμεσα στους διεκδικητές), όμως η συμμετοχή του στην αύξηση της Εθνικής που τέθηκε ως όρος από μέλος της διοίκησης της ελληνικής τράπεζας δεν έγινε αποδεκτή και δεν προχώρησε το deal. Ετσι χάθηκε και αυτή η ευκαιρία. Και κάθε φορά η επόμενη ήταν χειρότερη από την προηγούμενη.

Βεβαίως η μεγαλύτερη ζημιά που έπαθε η Εθνική ήταν από το PSI και το κούρεμα των ομολόγων. Μαζί με τον «Titlo» η έκθεση της τράπεζας στο Ελληνικό Δημόσιο ήταν της τάξεως των 18-19 δισ. ευρώ και απέφερε ζημιές 8-9 δισ. ευρώ στον όμιλο.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Πουλώντας τη Finasbank και έχοντας δεσμευθεί να εγκαταλείψει τις διεθνείς δραστηριότητές της η Εθνική γίνεται μια αμιγώς ελληνική τράπεζα. Θετικά στοιχεία για την τράπεζα και τις προοπτικές της είναι οι υψηλές καταθέσεις και το σχετικά καθαρό δανειακό της χαρτοφυλάκιο. Η τράπεζα παραμένει νούμερο 1 στις καταθέσεις και διαθέτει την καλύτερη σχέση δανείων προς καταθέσεις, η οποία διαμορφώνεται στο 95% έναντι περίπου 145% για τον κλάδο. Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της τράπεζας, είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Εθνικής που της δίνει τη δυνατότητα προσέλκυσης καταθέσεων και δανειοδότησης. Για τη διοίκηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, η Εθνική, παρά τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων εξωτερικού, «παραμένει μεγάλη τράπεζα». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank η Εθνική θα ενισχυθεί κεφαλαιακά και θα διαθέτει τους καλύτερους δείκτες για να πρωταγωνιστήσει και πάλι.
www.tovima.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Πώς η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας χάνει τον τίτλο της πρωταθλήτριας»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Σχέδια για «ξαφνικό θάνατο» μη βιώσιμων επιχειρήσεων

 16/4/2021 
 

ΣΒΕ : Ζητά χαμηλότερη φορολογία για τη μεταβίβαση επιχείρησης από γενιά σε γενιά – Επιστολή με προτάσεις στον Χ. Σταϊκούρα

 15/4/2021 
 

Σοκ στα εργασιακά: Ελαστικό ωράριο εργασίας και με δεκάωρο χωρίς επιπλέον αμοιβή

 15/4/2021 
 

«Μπαράζ» απολύσεων προμηνύει η μειωμένη συμμετοχή στην Επιστρεπτέα 7

 15/4/2021 
 

«Ασπίδα» Αρείου Πάγου στους δανειολήπτες

 13/4/2021 
 

Αλ. Τσίπρας: Επανεκκίνηση με κούρεμα χρεών της πανδημίας

 13/4/2021 
 

Πότε παραγράφονται οι απαιτήσεις από τραπεζικά δάνεια

 12/4/2021 
 

Ποιοί μπαίνουν στη Γέφυρα 2 για επιδότηση δόσεων δανείου

 12/4/2021 
 

Άρειος Πάγος: Ποιός κόκκινος δανειολήπτης θεωρείται δόλιος

 9/4/2021 
 

Διασωληνωμένη η οικονομία, οι μικροί σε απόγνωση

 9/4/2021 
 

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

 6/4/2021 
 

Δύο μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

 6/4/2021 
 

Κατέρρευσαν οι φόροι το 2020-Νέα βουτιά το 2021

 5/4/2021 
 

Ξεκινά η 8μηνη επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ»

 1/4/2021 
 

Καταργούνται τα τσουχτερά πρόστιμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

 1/4/2021 
 

Επιστροφή αποζημιώσεων με πρόστιμα για «μαϊμού» μειώσεις ενοικίων!

 1/4/2021 
 

ΓΣΕΒΕΕ: Η πανδημική κρίση διευρύνει τις ανισότητες

 31/3/2021 
 

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Σύμης: «Ζητάμε έναν ήρωα γιατρό»

 30/3/2021 
 

Τα μέτρα για τη στήριξη της αγοράς εργασίας τον Απρίλιο

 30/3/2021 
 

Καθίζηση της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας-Κοντά στον πάτο της Ευρώπης

 29/3/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΣΟΛΝΘ: Αίτημα για αλλαγές στην εφαρμογή του συστήματος MyData(1 σχόλιο/α) 
Ανακοίνωση ΣΟΛΝΘ Διεξαγωγή Σεμιναρίου ΚΦΕ 
Διοργάνωση σεμιναρίου- Δωρεάν - για τις Αλλαγές στη Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΝΗ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα: : Διόρθωση – Επανασχεδιασμός του Φορολογικού Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) 
Διαμαρτυρία της Α.ΚΙ.Ο.Ε. με θέμα: Καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των συνάδελφων λογιστών κατά την ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων για την εκτέλεση εργασιών στο τμήμα μητρώου των Δ.Ο.Υ.  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Πρόγραμμα Πειραιώς για χρηματοδότηση καταλυμάτων
Πώς διαγράφονται οι απαιτήσεις Δημοσίου και ΕΦΚΑ λόγω πτώχευσης οφειλέτη
Οι 81 ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
Όλες οι αλλαγές στη φορολογία – Μετά το Πάσχα ανοίγει το taxisnet
Τι αλλάζει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις 
Έρχεται πρόσθετη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για κλειστές επιχειρήσεις – Τι ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Linflation structurelle et l evolution du systeme economique

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα