Φοροδιαφυγή (πλαστά και εικονικά τιμολόγια) - στην έκθεση της ΥΠΕΕ περιγράφεται η δράση των κυκλωμάτων τα οποία έχουν γεμίσει την αγορά με πλαστά και εικονικά τιμολόγια. και νέες μεθόδους φορολογικής απάτης.
Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), μόνο το 2006 εντοπίσθηκαν 20.851 περιπτώσεις χρήσης πλαστών, εικονικών και νοθευμένων φορολογικών στοιχείων που η αξία τους ξεπερνά τα 505.000.000 ευρώ.
Εταιρείες-μαϊμού συστήνονται σε ονόματα τοξικομανών, υπερηλίκων ή ατόμων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και εκδίδουν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια τα οποία λαμβάνουν εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις προκειμένου να περιορίσουν τα φορολογητέα κέρδη τους, να επιβαρύνουν τις δαπάνες τους, να τακτοποιήσουν λογιστικές ατασθαλίες και κατά συνέπεια να μειώσουν ή ακόμη και να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και άλλους έμμεσους ή άμεσους φόρους. Πολλές επιχειρήσεις με διάφορα συστήματα και μηχανισμούς καταφέρνουν να μην καταβάλουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ ή να εισπράξουν παράνομα επιστροφή ΦΠΑ. Κυρίως χρησιμοποιούν την απάτη τύπου «Καρουζέλ» την κυκλική απάτη-με την οποία ίδια αγαθά κυρίως κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα, εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, κυκλοφορούν από το ένα κράτος στο άλλο, από όπου και επιστρέφουν χωρίς να καταλήξουν σε σε κάποιον χρήστη. Η πρακτική αυτή, προϋποθέτει τρεις εμπόρους εγγεγραμμένους στα μητρώα ΦΠΑ σε δυο κράτη μέλη.
Πρόκειται για εξαφανισμένους ή ενδιάμεσους ή μεσάζοντες εμπόρους ή οργανωτές των κυκλωμάτων (καρουζέλ). Πρωταγωνιστής είναι ο εξαφανισμένος έμπορος που αγοράζει από το εξωτερικό χωρίς ΦΠΑ και μεταπωλεί στην εθνική αγορά εισπράττοντας ΦΠΑ που δεν αποδίδει ποτέ. Δεν υποβάλλει δηλώσεις ή υποβάλλει μηδενικές ή ανακριβείς και μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα του στην ελληνική αγορά ακόμα και σε πολύ χαμηλές τιμές, δηλαδή με ζημιά.
Κυρίαρχο ρόλο παίζει και ο «αχυράνθρωπος», που δεν ασκεί πραγματικές δραστηριότητες ούτε διαθέτει μόνιμη εγκατάσταση, και σε καμία περίπτωση δεν τον ενημερώνουν για την πραγματική ταυτότητα αυτών που τον χρησιμοποιούν, δηλαδή αυτών που κινούν τα νήματα, των πρωταγωνιστών. Επίσης οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ εντόπισαν πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία σε κατασκευαστές νέων ακινήτων που υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ, επιχειρήσεις που κλείνουν τις φορολογικές τους υποθέσεις με τη διαδικασία του αυτοελέγχου, αγρότες, εξαγωγείς και χονδρέμπορους.
Οι μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής που ερευνώνται από την ΥΠΕΕ αφορούν στις εξής περιπτώσεις
- Κύκλωμα στην Αθήνα εξαγόραζε ή σύστηνε επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ.) στις οποίες τοποθετούσε ως νομίμους εκπροσώπους (διαχειριστές, μέλη ΔΣ κ.λπ.) «αχυράνθρωπους» (υπερήλικες, άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες, ακόμα που βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση κ.λπ.). Μέσω των επιχειρήσεων αυτών διοχέτευσαν στην αγορά χιλιάδες εικονικά και ενίοτε πλαστά φορολογικά στοιχεία. Μέχρι τέλους 2006 έχουν καταλογιστεί σε εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και πρόσωπα παραβάσεις άνω των 200.000.000 ευρώ, ενώ οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.
-Τρεις επιχειρήσεις με έδρα την Αθήνα και τον Πειραιά και αντικείμενο εργασιών βιομηχανικά εργαλεία και ανταλλακτικά οι οποίες ανήκουν σε συγγενικά μεταξύ τους πρόσωπα εξέδιδαν από το 2000 έως το 2006 εικονικά τιμολόγια προς τρίτες
επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.
Εκτιμάται ότι η αξία των εικονικών τιμολογίων που εκδόθηκαν από το συγκεκριμένο κύκλωμα υπερβαίνει το ποσό των 500.000.000 ευρώ.
-Οργανωμένη ομάδα ατόμων (επιχειρηματίες και λογιστές) στη Β. Ελλάδα είχε δημιουργήσει κύκλωμα επιχειρήσεων, με μοναδικό σκοπό την παράνομη είσπραξη επιστροφών ΦΠΑ. Οι εμπλεκόμενες στο κύκλωμα επιχειρήσεις ξεπερνούν τις 100 και φέρονται να έχουν κάνει χρήση (έκδοση - λήψη) εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Από τον έλεγχο τεσσάρων μόνο επιχειρήσεων διαπιστώθηκε χρήση εικονικών πλαστών φορολογικών στοιχείων άνω των 25.000.000 ευρώ.