Η Γερμανική αύξηση του ΦΠΑ - το επιχείρημα υπέρ της αύξησης του εγχώριου ΦΠΑ «διαρρέεται» ότι «τον αύξησαν και στη Γερμανία». Πράγματι, η γερμανική κυβέρνηση αύξησε, την 1η Ιανουαρίου 2007, τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ από 16% σε 19%. Το 16% ήταν από τους χαμηλότερους συντελεστές στην Ένωση. Όντας ανώτερος μόνον του 15% της Κύπρου και του Λουξεμβούργου. Ήτοι, τον αύξησε από τα κατώτατα στα μέσα επίπεδα της Ένωσης.
Όμως, η αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία δεν ήταν «εκτός πολιτικού σχεδιασμού». Το αντίθετο. Ήταν ένα από τα κύρια σημεία του προεκλογικού προγράμματος των CDU - CSU. «Η Γερμανίδα καγκελάριος, με φορολογικό σύστημα στους αντίποδες της εγχώριας στρέβλωσης, ανακοίνωσε προεκλογικά την αύξηση του ΦΠΑ για να πείσει». Και έπεισε. Ακόμη και το συγκυβερνών SPD.
Στη Γερμανία η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ κατά 3% ήταν, αρχικά, μέρος σχεδίου για τον «κοινωνικό ΦΠΑ». Που αντισταθμιζόταν, στην πρόταση, με μείωση, κατά 2%, του κόστους, των ασφαλιστικών εισφορών. Στο τμήμα τους για την ασφάλιση κατά της ανεργίας. Ήτοι, ήταν επιλογή για μείωση του υψηλού μη-μισθολογικού κόστους εργασίας. Ώστε να υποστηριχθεί η εξαγωγική ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας. Και η απασχόληση.
Μετά τις γερμανικές εκλογές, σε συνθήκες ONE και «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος» (και εκεί), ο ΦΠΑ αυξήθηκε την 1/1/2007 από 16% σε 19%. Ενώ μειώθηκε, κατά 2%, η ασφαλιστική εισφορά για την ανεργία. Από 6,5% σε 4,5%. Μείωση ισομερώς κατανεμημένη μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων. Όμως, με οικονομική μελέτη και πολιτική διαπραγμάτευση, στο «μείγμα πολιτικής» που υιοθετήθηκε, δόθηκε προτεραιότητα και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Έτσι, η καθαρή μείωση ασφαλιστικών εισφορών, και μη-μισθολογικού κόστους της εργασίας, σχετικοποιήθηκε. Σε μόνο κατά 1,1% μείωση του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών. Αντί του 2%. Λόγω παράλληλης αύξησης στην εισφορά για σύνταξη κατά 0,4% και για ασθένεια κατά 0,5%. Σημειωτέον, μόνο μέρος της μείωσης των εισφορών ανεργίας «καλύφθηκε» από τον ομοσπονδιακό κρατικό προϋπολογισμό. Το λοιπό «καλύφθηκε» από βελτιωμένες επιδόσεις στην αγορά εργασίας.
Αντίθετα με τη Γερμανία, η εγχώρια (νέα) αύξηση του ΦΠΑ στο 21% φέρνει στη χώρα μοναδικό συνδυασμό: Υψηλό ΦΠΑ και (ήδη) υψηλό μη-μισθολογικό κόστος εργασίας. που, ενώ μειώθηκε στη Γερμανία, στην Ελλάδα είναί υψηλότερο, υπερβαίνοντας το 25,5%. Όταν π.χ. στη Δανία (του υψηλότατου ΦΠΑ 25%) είναι μονοψήφιο ποσοστό. Επιπλέον, στη Γερμανία η μέγιστη επίπτωση του «πακέτου ΦΠΑ» στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (προ)εκτιμήθηκε στο 1,4%. Η δε καθαρή βελτίωση στα δημόσια έσοδα στο 0,4% του ΑΕΠ. εδώ;