Δύο βασικά σενάρια και – τουλάχιστον – τρεις παραλλαγές τους μπαίνουν σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup που καλείται να δώσει το σήμα απεμπλοκής στην αξιολόγηση και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη του δράματος του 2015.
Τα βασικά σενάρια είναι εκείνα που έχουν ήδη, και… δια επίσημης αλληλογραφίας, απορριφθεί: Το πρώτο είναι το «μοντέλο Τόμσεν» για προληπτική νομοθέτηση από την Αθήνα του εφεδρικού πακέτου μέτρων των 3,6 δις – ενός πακέτου που, όπως έγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή του προς τους ομολόγους του, «δεν μπορεί να περάσει καμία ελληνική κυβέρνηση».
Το δεύτερο είναι η ελληνική πρόταση για υιοθέτηση αυτόματου Μηχανισμού Διόρθωσης, του λεγόμενου «δημοσιονομικού κόφτη», χωρίς ονομαστικοποίηση και εξειδίκευση των μέτρων – μια πρόταση, που επίσης απέρριψε, ως μη αποτελεσματική, με την δική της επιστολή η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Αντ’ αυτής, δε, πέταξε για μια ακόμη φορά το μπαλάκι στους ευρωπαίους δανειστές, καλώντας τους να αποδεχθούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – προοπτική εξίσου μη αποδεκτή από το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.