Συγκρατημένη αισιοδοξία για συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου εκφράζουν κοινοτικές πηγές, ορμώμενες από θετική έκβαση του σημερινού EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να κλειδώσει η επικαιροποίηση του μνημονίου και η δόση των 5,7 δισ. ευρώ, που θα βγάλει τη χώρα από το οικονομικό της αδιέξοδο.
Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ψηφίσει το νέο φορολογικό «πακέτο» με τους έμμεσους φόρους του 1,8 δισ. ευρώ και τον «προληπτικό μηχανισμό».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, φέρεται να κλείνει και τις τελευταίες λεπτομέρειες των άμεσων φόρων, καθώς και να οριστικοποιεί το μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος (το λεγόμενο «κόφτη» δαπανών). Έμμεσοι φόροι, «κόφτης» μισθών-συντάξεων, «κόκκινα» δάνεια και αποκρατικοποιήσεις συγκροτούν την ατζέντα του σημερινού EWG.
Εντός ημερών η ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Πηγές της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι με «σκληρή δουλειά» ως το Eurogroup, θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία και για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το χρέος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επομένων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ούτως ώστε στις 24 Μαΐου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων.
Όμως, η εκταμίευση της δόσης σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, χρειάζεται την έγκριση πέντε ευρωπαϊκών κοινοβουλίων
Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι πάντες δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει. Από την πλευρά τους, υπενθύμισαν ότι πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή με κάποιο τρόπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά, αλλά και ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ΔΝΤ -παρότι δεν συμφωνεί- πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τη συμφωνία για την Ελλάδα, με τη διαβεβαίωση για ελάφρυνση χρέους.
Όσον αφορά την πρόταση αγοράς από τον ESM μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχει το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το στάδιο η πρόταση αυτή συναντά δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο.
Σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια μετά το 2018, παράγοντες της ευρωζώνης εκτιμούσαν ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια παραδείγματα υπήρξαν και σε άλλες χώρες (Βέλγιο, Ιρλανδία, Ιταλία).
Ντάισελμπλουμ: Αναμένουμε τις ενέργειες της Ελλάδας
Να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς και τις περικοπές δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως, αναμένει από την Αθήνα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, ο οποίος δεν είναι άλλο από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Μιλώντας στο Reuters, o Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup ομολόγησε ότι οι συνομιλίες για την Ελλάδα, στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας την περασμένη Δευτέρα, «κύλησαν απροσδόκητα ομαλά» και πλέον περιμένει να ολοκληρωθούν οι όποιες εκκρεμότητες, προκειμένου «στο επόμενο Eurogroup να έχουμε μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα», προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε τρία στάδια
Αν και απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο Ντάισλεμπλουμ είπε για το χρέος ότι η μόνη «κόκκινη» γραμμή είναι το «κούρεμα» της ονομαστικής του αξίας, τονίζοντας ότι η όποια συζήτηση για την ελάφρυνσή του θα πρέπει να γίνει άμεσα. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανάφερε μεταξύ άλλων:
Ο δρόμος που προτείνω να ακολουθήσουμε είναι να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για να αναδιαρθρώσουμε το χρέος, να εξαλείψουμε σταδιακά ορισμένα ακριβά δάνεια ταχύτερα και να τα αντικαταστήσουμε με φθηνά δάνεια. Δεύτερον, (να εξεταστεί) τι μπορούμε να κάνουμε όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Τρίτον, μακροπρόθεσμα, πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα μείνουν στις ράγες τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο... Το καλό στη συνάντηση του Eurogroup ήταν πως υπήρξαν πολύ λίγες κόκκινες γραμμές (...). Η μοναδική μεγάλη κόκκινη γραμμή ήταν η απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους... Πρέπει να διεξαγάγουμε τώρα τη συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε το 2018 εάν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα... Θα προτιμούσα να το συζητήσω τώρα αυτό, ώστε να υπάρξει κάποια σαφήνεια, να μην κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ασάφεια για τα επόμενα τρία χρόνια.
Σουλτς: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους
Στήριξη στην Ελλάδα πρόσφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Μιλώντας στην εκπομπή Global Conversation στο Euronews, ο Σουλτς υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η Αθήνα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, καθώς και ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να απαιτούν συνέχεια περισσότερες θυσίες από τον ελληνικό λαό:
Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες που απαιτήσαμε από τους Έλληνες άρχισαν τώρα να αποδίδουν καρπούς.
Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ήταν υπερβολικά, ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε: «Ξέρετε πολύ καλά ότι ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος αυτών των μέτρων λιτότητας. Η εξυγίανση του προϋπολογισμού, η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία, αλλά εάν δεν έχεις οικονομική ανάπτυξη ή απασχόληση που να αυξάνει το εθνικό εισόδημα, δεν πρόκειται να διορθώσεις την κατάσταση μακροπρόθεσμα».
Επαφές Παππά στην Ουάσινγκτον
Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον.
Κατά τη συνάντησή του με τον Τζακ Λιού, ο υπουργός Επικρατείας φέρεται να ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με το νέο κεφάλαιο που άνοιξε για την ελληνική οικονομία, μετά τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup. Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι, πλέον, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς.
Τονίστηκαν, επίσης, οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, όπως είναι η σχεδόν μηδενική ύφεση το 2015, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και τα ρεκόρ στις αφίξεις στον τουρισμό και στην απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ). Τέλος, ο υπουργός υπουργός Επικρατείας ανέλυσε την πορεία της συζήτησης για το χρέος, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα, με στόχο την ελάφρυνση του προφίλ αποπληρωμής στα επόμενα χρόνια, ώστε το χρέος θα γίνει πιο διαχειρίσιμο και να επισπευσθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, ενώ περιέγραψε και το ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία.
Νωρίτερα, ο αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, Στ. Σέλινγκ, τον οποίο ενημέρωσε για τις θετικές ειδήσεις γύρω από την ελληνική οικονομία. Η ελληνική πλευρά μίλησε για ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης, που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου και για έναρξη της συζήτησης σχετικά με το χρέος για πρώτη φορά.
Στη συνέχεια, ο κ. Παππάς είχε συνάντηση με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Επικρατείας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην κ. Νούλαντ τις θετικές εξελίξεις σε σχέση με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και τις ευοίωνες προοπτικές για την επόμενη περίοδο, μετά και το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, σε συνδυασμό με την έναρξη -για πρώτη φορά- της συζήτησης για το χρέος.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, τονίστηκε από την αμερικανική πλευρά η σημασία που έχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της χώρας μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε., αλλά και της ενεργούς της συμβολής στη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ενεργειακής συνεργασίας.