Αντί για «ανάκριση»... χαμόγελα για Ντράγκι στη γερμανική Βουλή

Όλοι περίμεναν πως η χθεσινή παρουσία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο γερμανικό κοινοβούλιο θα έμοιαζε με… ανακριτική διαδικασία. Κι όμως, οι Γερμανοί βουλευτές δεν «έστησαν στον τοίχο» τον Ντράγκι.

Μάλιστα, ακόμα και ο πιο αυστηρός επικριτής του όσον αφορά στη στρατηγική των μηδενικών επιτοκίων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε συναινετικός απέναντί του, συμφωνώντας μαζί του ότι στην Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Χαμηλοί ήταν και οι τόνοι του Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξή την οποία έδωσε στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο (ARD), όπου ζήτησε «υποστήριξη» της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων, ενώ δήλωσε πως λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη τις ανησυχίες των Γερμανών αποταμιευτών / καταθετών και υποσχέθηκε βελτιώσεις.

Σχολιάζοντας την αναμενόμενη, ως δυσάρεστη, επίσκεψή του στο γερμανικό κοινοβούλιο, είπε: «Ήμουν ευγνώμων που θα μπορούσα να ανταλλάξω γνώμες με τους βουλευτές. Με χαροποίησε το γεγονός». Αποκόμισε δε την εντύπωση ότι το ζήτημα κατά τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Bundestag ήταν να γίνει καλύτερα κατανοητή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Ντράγκι, διαπίστωσε ότι απολαμβάνει της υποστήριξης των βουλευτών για το μεγαλύτερο μέρος της.

Σε ό,τι αφορά στις συνέπειες της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων στους αποταμιευτές, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη, αντίδοτο αποτελεί όμως μόνο η μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε αυτήν πρέπει να επιστρέψουμε ώστε να μειωθεί και η ανεργία στην Ευρώπη, όπως τόνισε. «Εάν συμβεί αυτό θα έχουμε ξανά υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς και σε τελευταία ανάλυση τον πληθωρισμό τον οποίο επιδιώκουμε». Όταν φτάσει το 2% τότε θα αυξηθούν τα επιτόκια, υποσχέθηκε.

Ο Ντράγκι ρωτήθηκε και για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Deutsche Bank: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την κατάσταση μεμονωμένων τραπεζιτικών ιδρυμάτων. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι τα μοντέλα λειτουργίας των τραπεζών θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντέχουν και εποχές χαμηλών επιτοκίων».

Τέλος, πρόσθεσε ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν θα υπάρχουν για πάντα. Πιο σημαντικό είναι το ζήτημα «σε ποια έκταση και για πόσο θα είναι τα επιτόκια χαμηλά» όπως τόνισε.

www.koutipandoras.gr