Εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (Αρ. Πρ. 1091898/608/0015/11-10-2007) αναφορικά με την υποβολή ή μη γνωστοποίησης στη ΔΟΥ της καταστροφής αγαθών ή παγίων επιτηδευματία.
Ο Έλεγχος από τις ΔOY στις καταστροφές αγαθών ή παγίων - νόμιμα δικαιολογητικά, τα οποία μπορούν να εγγραφούν στα βιβλία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, αποτελούν τα πρωτόκολλα καταστροφής που καταρτίζουν οι επιτηδευματίες στην περίπτωση της καταστροφής αγαθών (π.χ. εμπορευμάτων πρώτων και δεύτερων υλών, παγίων κ.λπ.). Παράλληλα, η ζημία που προκύπτει από την καταστροφή των αγαθών, ως πραγματικό γεγονός, υπάγεται στην ελεγκτική εξουσία του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ και σε περίπτωση αμφισβήτησης των διοικητικών δικαστηρίων.
Στη στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:
Απαντώντας στο 23963/24-9.2007 έγγραφό σας σχετικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του ΚΒΣ (Π.Δ. 186/1992 ) ορίζεται ότι κάθε εγγραφή στα βιβλία που αφορά συναλλαγή ή άλλη πράξη του υπόχρεου πρέπει να στηρίζεται σε στοιχεία που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα αυτού ή σε δημόσια έγγραφα ή σε άλλα πρόσφορα αποδεικτικά στοιχεία..
2.Περαιτέρω στην παράγραφο 18.1 άρθρου 18 της 3/1992 εγκυκλίου του ΚΒΣ, με την οποία παρασχέθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων αυτού, αναφέρεται ότι οι εγγραφές στα βιβλία του Κώδικα αυτού πρέπει να στηρίζεται:
α) σε στοιχεία που προβλέπονται από τις διατάξεις του, όπως π.χ. σε τιμολόγια πώλησης, αποδείξεις λιανικής κ.λπ.,
β) σε δημόσια έγγραφα, δηλαδή σε έγγραφα τα οποία συντάσσονται κατά τους νόμιμους τύπους από δημόσιους υπαλλήλους ή λειτουργούς ή πρόσωπα που ασκούν δημόσια υπηρεσία ή λειτουργία και
γ) σε άλλα πρόσφορα αποδεικτικά στοιχεία, όπως π.χ. σε πρωτόκολλα καταστροφής εκθέσεις που συντάσσονται σε λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. εκθέσεις πυροσβεστικής υπηρεσίας σε περίπτωση πυρκαγιάς) κλπ., τα οποία, ως αναφερόμενα σε πραγματικά γεγονότα, εξετάζονται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ και σε περίπτωση αμφισβήτησης από τα διοικητικά δικαστήρια.
3. Με βάση τα όσα προαναφέρονται συνάγεται ότι τα πρωτόκολλα καταστροφής που καταρτίζουν οι επιτηδευματίες στην περίπτωση της καταστροφής αγαθών (εμπορευμάτων α' & β' υλών, παγίων κ.λπ.) συνιστούν νόμιμα δικαιολογητικά εγγραφής στα βιβλία του ΚΒΣ. Επίσης, συνάγεται ότι η ζημία που προκύπτει από την καταστροφή των αγαθών, ως πραγματικό γεγονός, υπάγεται στην ελεγκτική εξουσία του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ και σε περίπτωση αμφισβήτησης των διοικητικών δικαστηρίων.
Τέλος και όσον αφορά τη διαδικασία κατάρτισης των εν λόγω πρωτοκόλλων, σας γνωρίζουμε ότι οι διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων δεν ορίζουν κάτι σχετικό, ούτε προβλέπουν τη συμμετοχή υπαλλήλου της αρμόδιας ΔΟΥ κατά την κατάρτισή τους ή την υποχρέωση γνωστοποίησης της κατάρτισης τους στην αρμόδια ΔΟΥ.