Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
16/10/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 10491
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , για την κλιματική κρίση
Ανέντακτος αριστερός τρολάρει Συριζαίο για την ταινία του Κώστα Γαβρά 
Βαρουφάκης για "πόθεν έσχες": Δεν θα απολογηθώ για τα χρήματα που βγάζω από τη δουλειά μου 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Λόγια μίσους και ντροπής από την πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίη Νικητοπούλου
Ερντογάν: Η ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538 κατέστησε τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη 
Σταϊκούρας: Εκατομμυριούχος… κατά λάθος στο «πόθεν έσχες» ο υπ. Οικονομικών 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Αυτή η συμφωνία δεν είναι συμφωνία

�������� 
 

Ημερομηνία: 20/6/2017 10:16:07 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Αυτή η συμφωνία δεν είναι συμφωνία.


EUROGROUP LAGARDE PRESS CONFERENCE

 

Την περασμένη Πέμπτη, το Eurogroup των υπουργών οικονομικών ενέκρινε την τελευταία εκταμίευση προς την Ελλάδα βάσει του προγράμματός της, ενόψει των ληξιπρόθεσμων χρεών του Ιουλίου. Και πάλι όμως ανέβαλε να πάρει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, με μόνη υπόσχεση να μελετήσει μια πρόταση που θα συνδέει την αποπληρωμή με την αύξηση του ΑΕΠ βάσει συγκεκριμένου υπολογιστικού μοντέλου. Τούτων δοθέντων, το ΔΝΤ συμφώνησε να συμμετάσχει μόνο θεωρητικά και δε θα προχωρήσει σε καμία χρηματοδότηση στο πρόγραμμά της για την Ελλάδα, μέχρι η ελάφρυνση χρέους να γίνει επαρκώς συγκεκριμένη και ουσιαστική.

Αυτή η συμφωνία δεν είναι συμφωνία. Πρώτον, άλλη μια φορά, καθιερώνει μια διανοητικά αόριστη δέσμη στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού -3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2022- στο πλαίσιο μιας οικονομικής καταστροφής που είναι πρωτοφανής παγκοσμίως και ιστορικά εκτός από συνθήκες πολέμου και σπάνια κατά τη διάρκεια.

pho

Περαιτέρω, η προσπάθεια απόκρυψης της ασυνέπειας των στόχων του προγράμματος, με τη διατύπωσή τους σε γλώσσα που αντικατοπτρίζει το πλαίσιο πληθωρισμού της ΕΚΤ - ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή μεγαλύτερο από το 2% του ΑΕΠ την περίοδο από το 2023 έως το 2060 - είναι για γέλια. Και με την έγκριση του προγράμματος, το ΔΝΤ ενέκρινε αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους, αγνοώντας τα ευρήματα της δικής του έρευνας.

Πρόκειται για στοιχειώδη οικονομικό αναλφαβητισμό, όπου η πλήρης παιδεία δε θα μπορούσε να είναι πιο επείγουσα. Δεύτερον, η εκταμίευση από την πλευρά του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους είναι επίσης αδικαιολόγητη. Αυτό επιτρέπει στη διοίκηση του ΔΝΤ να παρελαύνει παγκοσμίως σαν δίκαιος πρωταθλητής στο περίσσιο ελληνικό χρέος, εξαγνίζοντας τις πολλές αποτυχίες του παρελθόντος από το 1999 σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτρέψουν τη συνεχή αδράνεια του δανειστή για το χρέος. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο μεγάλος ζήλος στο να επιδειχθούν «καθαρά χέρια», την ώρα που γίνονται τα πάντα για να καταστεί δυνατή η εκτέλεση: το ίδιο έκανε κι ο Πόντιος Πιλάτος.

O κ. Τσίπρας έχει διακινδυνεύσει τη θέση του στην ελληνική ιστορία στοχεύοντας στο να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επιπλέον, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του, δεν υπάρχει προηγούμενο του ΔΝΤ για αυτό. Το 1980, τα προγράμματα του ΔΝΤ που προέβλεπαν τη μείωση του χρέους λειτουργούσαν σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες της Λέσχης των Παρισίων. Αλλά αυτή η σαφήνεια απουσιάζει εδώ.

Αγνοώντας αυτές τις ελαφρύνσεις (όπως και η «συστημική εξαίρεση» του 2010), η πρόσφατη προσεκτικά διαμορφωμένη πολιτική του ΔΝΤ είναι η εξής: αντί να απαιτεί μείωση του χρέους στη ζώνη «κόκκινων μη βιώσιμων» (όπου το ΔΝΤ καθόρισε με καθυστέρηση την Ελλάδα), τώρα φτιασιδώνεται η διάκριση μεταξύ προγράμματος και εκταμίευσης παρά την ολική αδιαφάνεια των διαδικασιών επίλυσης του χρέους που σχετίζονται με την Ελλάδα. Και η έννοια της σύνδεσης του χρέους προς την ανάπτυξη είναι ένας σίγουρος τρόπος να αποθαρρυνθούν αυτοί που χαράζουν την πολιτική στην Ελλάδα από το να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη. Η επικύρωση αυτού του στοιχείου του προγράμματος από το ΔΝΤ (όπως και σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους) επίσης αγνοεί τη δική του έρευνα.

Τρίτον, οι βασικοί παράγοντες δεν έχουν ακόμη υπογράψει αυτή τη «συμφωνία». Η γερμανική Βουλή μπορεί να το συζητήσει - αν και ο Σόιμπλε αντιστέκεται. Υπάρχουν πολλά θέματα για συζήτηση: ο Ισπανός εκπρόσωπος στο Eurogroup τον Μάιο του 2017, σχολιάζοντας το (τότε) προτεινόμενο πρόγραμμα μη εκταμίευσης από το ΔΝΤ, δήλωσε ότι «δεν μπορείς να είσαι 50% έγκυος». Και μετά από την επίσημη παρουσίασή της, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι η συμφωνία του ΔΝΤ εξακολουθεί να αποκλείει την ελληνική καταλληλότητα για το QE. Αυτά δεν είναι ασήμαντα θέματα για τη γερμανική Βουλή.

Και παρόλο που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο συμβούλιο του ΔΝΤ αναμφίβολα ευλόγησαν την πρόταση εκ των προτέρων, αυτοί -όπως κι άλλοι έχουν ανακαλύψει- υπόκεινται σε πιθανή ανατροπή της απόφασης από τον κ. Τραμπ. Με τις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας να επιδεινώνονται σχετικά με το πλεόνασμα του γερμανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τις γερμανικές αμυντικές δαπάνες και τις κυρώσεις στη Ρωσία, μην εκπλαγείτε αν ο κ. Μπάνον και λοιποί φροντίσουν ώστε ο προϊστάμενός τους να μπορεί να βλάψει σκληρά την κ. Μέρκελ εμποδίζοντας αυτή τη συμφωνία «50% έγκυος» στο συμβούλιο του ΔΝΤ πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Τέλος, υπάρχει ακόμα το ερώτημα του τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας σχετικά με αυτή τη «μισή εγκυμοσύνη». Σε περίπτωση αθέτησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά τον Ιούλιο, παρά την εκταμίευση του προγράμματος και διατηρώντας παράλληλα την πλήρη συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος, θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι η αδυναμία στοχεύει αποκλειστικά στην έγκαιρη επίλυση του χρέους, για να αποκλείσει κάθε κίνδυνο Grexit.

Η στάση της πλήρους συμμόρφωσης με το πρόγραμμα μέσα από την αθέτηση, θα ήταν εντελώς αντίθετη με εκείνη του 2015 (όπου έγινε εμφανής απειλή με Grexit) και η έμφαση του επείγοντος που δόθηκε στον επείγοντα χαρακτήρα της ελάφρυνσης του χρέους θα υποστηριζόταν τυπικά τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την ΕΚΤ, και πάλι σε αντίθεση με όσα έγιναν το 2015.

Κάτι τέτοιο θα μετριάσει την φυγή καταθέσεων και θα άρει τους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ το 2015 εξασφάλισε ρευστότητα μέσω του ELA.

O κ. Τσίπρας έχει διακινδυνεύσει τη θέση του στην ελληνική ιστορία στοχεύοντας στο να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Δε θα έχει καλύτερη ευκαιρία να το πετύχει, αθετώντας κατ' αυτό τον τρόπο, τώρα, εάν οι εκταμιεύσεις του προγράμματος όντως πραγματοποιηθούν.

Η κακή αυτή συμφωνία δεν έχει τελειώσει. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει βασικά εμπόδια. Εάν προσκρούσει σε οποιοδήποτε από αυτά τα εμπόδια, ο γράφων δεν θα χύσει κανένα δάκρυ γι' αυτό.

http://www.huffingtonpost.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Αυτή η συμφωνία δεν είναι συμφωνία»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Η διοίκηση της Thomas Cook «μαγείρευε» τα βιβλία, ενώ η εταιρεία κατέρρε

 16/10/2019 
 

Νόμπελ κατά της φτώχειας

 16/10/2019 
 

Η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται από τις απειλές κυρώσεων: «Γκρεμίζεται» η λίρα, πτώση και στο χρηματιστήριο

 14/10/2019 
 

Το ισχυρό δολάριο και τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία

 14/10/2019 
 

Βγάζουν τα κέρδη τους από τον ανθρώπινο πόνο

 14/10/2019 
 

Παγκόσμια Τράπεζα: Εμπόδιο στην καταπολέμηση της φτώχειας οι εμπορικοί πόλεμοι

 9/10/2019 
 

Το ΔΝΤ σώζει τους πιστωτές, όχι τα υπερχρεωμένα κράτη

 9/10/2019 
 

Διαδηλώσεις για το κλίμα: Συλλήψεις ακτιβιστών της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο

 7/10/2019 
 

Πτώση 1% καταγράφει η τουρκική λίρα λόγω ανησυχιών για την επιχείρηση στη Συρία

 7/10/2019 
 

Δεκατέσσερις χιλιάδες απολύσεις ετοιμάζει η HSBC

 7/10/2019 
 

Εισαγγελική έρευνα για φοροδιαφυγή κατά της Netflix στην Ιταλία

 4/10/2019 
 

Economist: Εξωπραγματικοί οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

 4/10/2019 
 

Ο Ντράγκι στην Ακαδημία Αθηνών: Οι πολιτικοί να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος

 2/10/2019 
 

Αγωγή 300 εκατ. δολαρίων κατά πρώην στελεχών της Aegean στη Νέα Υόρκη με βαριές κατηγορίες για Μελισσανίδη

 30/9/2019 
 

Ο Ντράγκι αποκαλύπτει: Η ΕΚΤ δεν είχε ποτέ σχέδιο Β με την Ελλάδα εκτός ευρώ - Τι απάντησε σε υπουργό που πίεζε για Grexit

 30/9/2019 
 

Ποιοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι ευρωβουλευτές;

 27/9/2019 
 

Ο διχασμός στην ΕΚΤ και τα μαύρα και κόκκινα στυλό!

 27/9/2019 
 

Thomas Cook: Τα μεγαλοστελέχη έπαιρναν μισθούς-μαμούθ ακόμα κι όταν κατέρρεε

 26/9/2019 
 

Πώς έφτασε στη χρεοκοπία η Thomas Cook;

 25/9/2019 
 

Νεαροί Ιταλοί αναζητούν δουλειά στη Γερμανία

 25/9/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ο Σύριζα ξεκίνησε η ΝΔ συνέχισε.Όλοι ορκίζονται αλλά πράττουν τα αντίθετα ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στα Χανιά
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις έδρες της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις τοπικές διοικήσεις του ΟΕΕ
Έργα του ΣΥΡΙΖΑ για τους Λογιστές.Του Αλεβιζάκη Παναγιωτη έκ/που της ΑΚΙΟΕ
Έγινε την Τρίτη 1/10/19 η συνάντηση των εκπροσώπων της ΚΔ του ΟΕΕ με τον ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τρία προγράμματα του ΟΑΕΔ για να μειωθεί η ανεργία - Ποιους αφορούν
Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές
Κτηματολόγιο: Σε ποιους νομούς λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων μέσα στον Οκτώβριο 
Ποιοι γλιτώνουν τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων 
Πόθεν Έσχες: Έως 31 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής 
Οδηγίες για το νέο καθεστώς απόδοσης ΑΜΚΑ 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Στα δεσμα του μυθοποιημενου οικονομικου παραδειγματος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα