Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
23/1/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2915
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο νέος φορολογικός προσανατολισμός για τις ΗΠΑ και τον κόσμο
ΗΠΑ: Κρίση δημοκρατίας ή σημάδια παρακμής. Του Γιάννη Κουτσοκώστα
Δ. Μπουραντάς: Η κοινωνική κουλτούρα ως εμπόδιο κοινωνικής ευημερίας
Δεν υπάρχουν μονόδρομοι: τρεις πολιτικές για τον Κοροναϊό.Του Νίκου Κοτζία
ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη
Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 
Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη Χριστιανοσύνη 
Καραθανασόπουλος σε Ελληνική Λύση: "Η πολιτική μ....κία και ανοησία έχει και τα όριά της" 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τα μέτρα και την ατομική ευθύνη 
Σημίτης: Η έκθεση Πισσαρίδη σημαντικό βήμα για την έξοδο από την κρίση 
Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη: Η επιστημονική κοινότητα «έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων» 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Αυτή η συμφωνία δεν είναι συμφωνία

�������� 
 

Ημερομηνία: 20/6/2017 10:16:07 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Αυτή η συμφωνία δεν είναι συμφωνία.


EUROGROUP LAGARDE PRESS CONFERENCE

 

Την περασμένη Πέμπτη, το Eurogroup των υπουργών οικονομικών ενέκρινε την τελευταία εκταμίευση προς την Ελλάδα βάσει του προγράμματός της, ενόψει των ληξιπρόθεσμων χρεών του Ιουλίου. Και πάλι όμως ανέβαλε να πάρει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, με μόνη υπόσχεση να μελετήσει μια πρόταση που θα συνδέει την αποπληρωμή με την αύξηση του ΑΕΠ βάσει συγκεκριμένου υπολογιστικού μοντέλου. Τούτων δοθέντων, το ΔΝΤ συμφώνησε να συμμετάσχει μόνο θεωρητικά και δε θα προχωρήσει σε καμία χρηματοδότηση στο πρόγραμμά της για την Ελλάδα, μέχρι η ελάφρυνση χρέους να γίνει επαρκώς συγκεκριμένη και ουσιαστική.

Αυτή η συμφωνία δεν είναι συμφωνία. Πρώτον, άλλη μια φορά, καθιερώνει μια διανοητικά αόριστη δέσμη στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού -3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2022- στο πλαίσιο μιας οικονομικής καταστροφής που είναι πρωτοφανής παγκοσμίως και ιστορικά εκτός από συνθήκες πολέμου και σπάνια κατά τη διάρκεια.

pho

Περαιτέρω, η προσπάθεια απόκρυψης της ασυνέπειας των στόχων του προγράμματος, με τη διατύπωσή τους σε γλώσσα που αντικατοπτρίζει το πλαίσιο πληθωρισμού της ΕΚΤ - ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή μεγαλύτερο από το 2% του ΑΕΠ την περίοδο από το 2023 έως το 2060 - είναι για γέλια. Και με την έγκριση του προγράμματος, το ΔΝΤ ενέκρινε αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους, αγνοώντας τα ευρήματα της δικής του έρευνας.

Πρόκειται για στοιχειώδη οικονομικό αναλφαβητισμό, όπου η πλήρης παιδεία δε θα μπορούσε να είναι πιο επείγουσα. Δεύτερον, η εκταμίευση από την πλευρά του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους είναι επίσης αδικαιολόγητη. Αυτό επιτρέπει στη διοίκηση του ΔΝΤ να παρελαύνει παγκοσμίως σαν δίκαιος πρωταθλητής στο περίσσιο ελληνικό χρέος, εξαγνίζοντας τις πολλές αποτυχίες του παρελθόντος από το 1999 σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτρέψουν τη συνεχή αδράνεια του δανειστή για το χρέος. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο μεγάλος ζήλος στο να επιδειχθούν «καθαρά χέρια», την ώρα που γίνονται τα πάντα για να καταστεί δυνατή η εκτέλεση: το ίδιο έκανε κι ο Πόντιος Πιλάτος.

O κ. Τσίπρας έχει διακινδυνεύσει τη θέση του στην ελληνική ιστορία στοχεύοντας στο να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επιπλέον, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του, δεν υπάρχει προηγούμενο του ΔΝΤ για αυτό. Το 1980, τα προγράμματα του ΔΝΤ που προέβλεπαν τη μείωση του χρέους λειτουργούσαν σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες της Λέσχης των Παρισίων. Αλλά αυτή η σαφήνεια απουσιάζει εδώ.

Αγνοώντας αυτές τις ελαφρύνσεις (όπως και η «συστημική εξαίρεση» του 2010), η πρόσφατη προσεκτικά διαμορφωμένη πολιτική του ΔΝΤ είναι η εξής: αντί να απαιτεί μείωση του χρέους στη ζώνη «κόκκινων μη βιώσιμων» (όπου το ΔΝΤ καθόρισε με καθυστέρηση την Ελλάδα), τώρα φτιασιδώνεται η διάκριση μεταξύ προγράμματος και εκταμίευσης παρά την ολική αδιαφάνεια των διαδικασιών επίλυσης του χρέους που σχετίζονται με την Ελλάδα. Και η έννοια της σύνδεσης του χρέους προς την ανάπτυξη είναι ένας σίγουρος τρόπος να αποθαρρυνθούν αυτοί που χαράζουν την πολιτική στην Ελλάδα από το να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη. Η επικύρωση αυτού του στοιχείου του προγράμματος από το ΔΝΤ (όπως και σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους) επίσης αγνοεί τη δική του έρευνα.

Τρίτον, οι βασικοί παράγοντες δεν έχουν ακόμη υπογράψει αυτή τη «συμφωνία». Η γερμανική Βουλή μπορεί να το συζητήσει - αν και ο Σόιμπλε αντιστέκεται. Υπάρχουν πολλά θέματα για συζήτηση: ο Ισπανός εκπρόσωπος στο Eurogroup τον Μάιο του 2017, σχολιάζοντας το (τότε) προτεινόμενο πρόγραμμα μη εκταμίευσης από το ΔΝΤ, δήλωσε ότι «δεν μπορείς να είσαι 50% έγκυος». Και μετά από την επίσημη παρουσίασή της, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι η συμφωνία του ΔΝΤ εξακολουθεί να αποκλείει την ελληνική καταλληλότητα για το QE. Αυτά δεν είναι ασήμαντα θέματα για τη γερμανική Βουλή.

Και παρόλο που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο συμβούλιο του ΔΝΤ αναμφίβολα ευλόγησαν την πρόταση εκ των προτέρων, αυτοί -όπως κι άλλοι έχουν ανακαλύψει- υπόκεινται σε πιθανή ανατροπή της απόφασης από τον κ. Τραμπ. Με τις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας να επιδεινώνονται σχετικά με το πλεόνασμα του γερμανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τις γερμανικές αμυντικές δαπάνες και τις κυρώσεις στη Ρωσία, μην εκπλαγείτε αν ο κ. Μπάνον και λοιποί φροντίσουν ώστε ο προϊστάμενός τους να μπορεί να βλάψει σκληρά την κ. Μέρκελ εμποδίζοντας αυτή τη συμφωνία «50% έγκυος» στο συμβούλιο του ΔΝΤ πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Τέλος, υπάρχει ακόμα το ερώτημα του τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας σχετικά με αυτή τη «μισή εγκυμοσύνη». Σε περίπτωση αθέτησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά τον Ιούλιο, παρά την εκταμίευση του προγράμματος και διατηρώντας παράλληλα την πλήρη συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος, θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι η αδυναμία στοχεύει αποκλειστικά στην έγκαιρη επίλυση του χρέους, για να αποκλείσει κάθε κίνδυνο Grexit.

Η στάση της πλήρους συμμόρφωσης με το πρόγραμμα μέσα από την αθέτηση, θα ήταν εντελώς αντίθετη με εκείνη του 2015 (όπου έγινε εμφανής απειλή με Grexit) και η έμφαση του επείγοντος που δόθηκε στον επείγοντα χαρακτήρα της ελάφρυνσης του χρέους θα υποστηριζόταν τυπικά τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την ΕΚΤ, και πάλι σε αντίθεση με όσα έγιναν το 2015.

Κάτι τέτοιο θα μετριάσει την φυγή καταθέσεων και θα άρει τους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ το 2015 εξασφάλισε ρευστότητα μέσω του ELA.

O κ. Τσίπρας έχει διακινδυνεύσει τη θέση του στην ελληνική ιστορία στοχεύοντας στο να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Δε θα έχει καλύτερη ευκαιρία να το πετύχει, αθετώντας κατ' αυτό τον τρόπο, τώρα, εάν οι εκταμιεύσεις του προγράμματος όντως πραγματοποιηθούν.

Η κακή αυτή συμφωνία δεν έχει τελειώσει. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει βασικά εμπόδια. Εάν προσκρούσει σε οποιοδήποτε από αυτά τα εμπόδια, ο γράφων δεν θα χύσει κανένα δάκρυ γι' αυτό.

http://www.huffingtonpost.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Αυτή η συμφωνία δεν είναι συμφωνία»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Μέτρα Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της φτώχειας εν μέσω πανδημίας

 22/1/2021 
 

Ελληνική αρνητική πρωτιά στην αύξηση χρέους στην ευρωζώνη το 2020

 22/1/2021 
 

Στον αέρα και ο όμιλος Τραμπ – Τα δάνεια και η Deutsche Bank

 18/1/2021 
 

Μέγα σκάνδαλο τελικά η Novartis

 8/1/2021 
 

Πανευρωπαϊκή έρευνα-χαστούκι για την κυβέρνηση: Φτωχότερος ένας στους δύο Έλληνες το 2020

 7/1/2021 
 

Ολα τα λεφτά στους... δεινόσαυρους

 4/1/2021 
 

Η Κίνα ετοιμάζεται να προσπεράσει τις ΗΠΑ

 28/12/2020 
 

Φορολογήστε τους πλούσιους άφοβα!

 28/12/2020 
 

Το «μπλόκο» στη Μάγχη λυγίζει τον Τζόνσον – Πιο κοντά η συμφωνία για το Brexit

 22/12/2020 
 

Οι δέκα «υπερπλούσιοι» με κέρδη 400 δισ. δολάρια την εποχή της πανδημίας

 21/12/2020 
 

Νέα κίνητρα για e-πληρωμές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

 18/12/2020 
 

Σχέδιο Κομισιόν για μείωση κόκκινων δανείων και εθνικές bad bank

 17/12/2020 
 

«Καμπανάκι» από ΠΟΥ και για τρίτο κύμα της πανδημίας

 16/12/2020 
 

Αδιαφάνεια και... φαγοπότι

 15/12/2020 
 

Ποταμός ρευστότητας από την ΕΚΤ στην οικονομία!

 11/12/2020 
 

Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου η διαδικασία κρατικοποίησης

 8/12/2020 
 

Πώς σχεδιάζεται το παγκόσμιο οικονομικό reset

 8/12/2020 
 

Ο πραγματικός ταξικός πόλεμος είναι... μεταξύ των πλουσίων

 7/12/2020 
 

Αυστρία: Σκάνδαλο διαφθοράς 961 εκατ. ευρώ στιγματίζει τη δυναστεία Swarovski

 7/12/2020 
 

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την αποβολή κινεζικών εταιρειών από τα αμερικανικά χρηματιστήρια

 3/12/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Δικηγόροι: Αποχωρούμε από τον προσχηματικό διάλογο για το χορήγημα των 400 ευρώ και καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό εμπαιγμό
Το ΟΕΕ, εφιστά την προσοχή τόσο στην Πολιτεία όσο και στις Τράπεζες, με απώτερο σκοπό την ταχύτερη επαναφορά στην κανονικότητα, και προτείνει 
H πανδημία ξεπεράστηκε και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της ΚΔ του ΟΕΕ Εκ/πος της Α.ΚΙ.Ο.Ε.  
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα: Πρόταση για την ψηφιακή διαβίβαση παραστατικών ( myDATA) 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Η τροπολογία της Υπουργού Παιδείας δεν με ξαφνιάζει. Του Νίκου Κλωθάκη Οικονομολόγος MSc Μέλος Διοίκησης Ο.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΑΑΔΕ: Χωρίς δασμούς τα εμπορεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο
ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας
Επίδομα 400 ευρώ: Τα κριτήρια και η διαδικασία για τη χορήγησή του σε επιστήμονες
Επιχορήγηση 70% σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Μέχρι 31 Ιανουαρίου η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
ΑΑΔΕ: Πότε δεν συμφέρει το «φορολογικό διαζύγιο»

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων του Χρήστου Ν. Τότση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα