Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
16/10/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4477
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , για την κλιματική κρίση
Ανέντακτος αριστερός τρολάρει Συριζαίο για την ταινία του Κώστα Γαβρά 
Βαρουφάκης για "πόθεν έσχες": Δεν θα απολογηθώ για τα χρήματα που βγάζω από τη δουλειά μου 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Λόγια μίσους και ντροπής από την πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίη Νικητοπούλου
Ερντογάν: Η ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538 κατέστησε τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη 
Σταϊκούρας: Εκατομμυριούχος… κατά λάθος στο «πόθεν έσχες» ο υπ. Οικονομικών 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο «ρομαντικός» Γιούνκερ σε τροχιά σύγκρουσης με Μέρκελ

�������� 
 

Ημερομηνία: 15/9/2017 1:24:31 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το όραμα μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης θα φέρει τις Βρυξέλλες αντιμέτωπες με το Βερολίνο. Τα μεγάλα εμπόδια στις τολμηρές προτάσεις Γιούνκερ και η Κομισιόν ως όχημα ενοποίησης.

Aπό τότε που οι Δανοί είπαν όχι στην συνθήκη του Μάαστριχ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα δημοψηφίσματα έχουν αποδειχθεί σε πληγή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, μετριάζοντας τις φιλοδοξίες και επιβαρύνοντας τον μηχανισμό της Ε.Ε. με πολύπλοκες ρήτρες εξαίρεσης, ειδικές ρυθμίσεις και ουδέτερες ζώνες.

Αν πιστέψουμε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το περσινό βρετανικό δημοψήφισμα που οδηγεί στο Brexit θα βοηθήσει να επιτευχθεί το αντίθετο: θα δώσει μια ώθηση σε μια συγκέντρωση των εξουσιών που έχει να εμφανιστεί από τότε που δημιουργήθηκε η ενιαία αγορά και το ευρώ.

Η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απροκαλύπτα φιλόδοξη, αλλά και εξαιρετικά διχαστική και για να γίνει πραγματικότητα θα χρειαστεί την ομόφωνη στήριξη και των 27 της Ε.Ε.

«Ο Γιούνκερ είναι ένας ρομαντικός» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε. «Εγώ είμαι πιο προσγειωμένος τύπος. Βλέπω πολλά καλά πράγματα σε αυτή την ομιλία, ειδικά τις πιο βραχυπρόθεσμες προτάσεις». Ένας άλλος υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε: «Μας είχαν πιάσει τα γέλια».

Αντί να υποθάλπει τις εθνικές προσδοκίες, ο κ. Γιούνκερ θέλει να γίνουν «ο κανόνας» τα κύρια εγχειρήματα της Ε.Ε., το ευρώ, η τραπεζική ένωση και η ζώνη του Σένγκεν. Είναι ένα μοντέλο ενοποίησης, όπου οι ενέργειες της ένωσης αφοσιώνονται στα συμφέροντα της πλειοψηφίας και όχι σε αυτά των λίγων που διαφωνούν.

Για έναν πολιτικό από το Λουξεμβούργο που είναι γνωστός για την ικανότητα του να διαβάζει το πολιτικό κλίμα και να επιτυγχάνει ντελικάτους συμβιβασμούς, πρόκειται για ένα αναπάντεχα τολμηρό στοίχημα για το κλείσιμο της 30ετους του καριέρας. Φιλοδοξεί ουσιαστικά να ολοκληρώσει σε 19 μήνες ότι δεν έγινε στο απόγειο της ενοποίησης τη δεκαετία του 1990. Τον φέρνει ενάντια όχι μόνο με τους κατά συρροή αντάρτες της Ε.Ε. στην Πολωνία και την Ουγγαρία, αλλά πιθανότατα και με τον πιο σημαντικό φορέα λήψης αποφάσεις στην Ευρώπη: την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το σχέδιο που παρουσίασε – το οποίο περιλαμβάνει μηνιαία βήματα εφαρμογής – είναι εντυπωσιακά φιλόδοξο. Δεν φτάνει μέχρι την αλλαγή συνθηκών, αλλά χρησιμοποιεί τις ασαφείς «ρήτρες παρέκτασης» για να ξεπεράσει τα εθνικά βέτο στην εξωτερική πολιτική, την κοινωνική πολιτική και στη φορολόγηση. Αυτό θα ακύρωνε πολύτιμες δικλείδες ασφαλείας της εθνικής κυριαρχίας που επέτρεψαν στη σύγχρονη Ε.Ε. να χτιστεί.

Ο κ. Γιούνκερ οραματίζεται επίσης και μια θεσμική επανάσταση, με έναν εκλεγμένο πρόεδρο της Ε.Ε. που θα ηγείται του εκτελεστικού βραχίονα και θα προεδρεύει στις συνόδους των ηγετών της Ε.Ε. «Ένας καπετάνιος στο τιμόνι» ανέφερε. Πολλοί ηγέτες της Ε.Ε. αντίθετα, προτιμούν να κρατάνε και αυτοί το τιμόνι. Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Ράσμουσεν απέρριψε αμέσως την ιδέα, λέγοντας πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως η «φωνή των κρατών μελών».

Η αποφασιστικότητα αυτή απορρέει εν μέρει από την επιθυμία του κ. Γιούνκερ να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο γίνεται το λίγο χρόνο που του μένει. Η θητεία του λήγει το 2019 και δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή. Αλλά αντανακλά επίσης και την αναθάρρηση των υπέρμαχων της ενοποίησης, οι οποίοι νιώθουν ότι η πολιτική κατάσταση έρχεται και πάλι με το μέρος τους, ειδικά αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε ότι είναι εφικτό να είναι κανείς υπέρ της Ε.Ε. και να κερδίσει τις εκλογές.

Από μια άποψη, η ομιλία του κ. Γιούνκερ είναι μια επιστροφή σε έναν πιο παραδοσιακό ρόλο για τις Βρυξέλλες. Ο Μάριο Μόντι, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, ανέφερε πως ο κ. Γιούνκερ έχει δίκιο που βλέπει την Κομισιόν ως «ένα όχημα ενοποίησης». «Έτσι πρέπει να είναι» πρόσθεσε. «Πάντοτε πίστευα ότι αυτή ακριβώς είναι η λειτουργία της».

Υπάρχουν ωστόσο αμέτρητα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ο κ. Γιούνκερ αν θέλει να κάνει τη σύνοδο του Μαρτίου του 2019 στη Ρουμανία – που συμπίπτει με την ημέρα του Brexit – το σημείο καμπής προς μιας πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη.

Το πρώτο είναι η Γερμανία. Ακόμα και πριν από την ομιλία του κ. Γιούνκερ, το Βερολίνο υποβάθμιζε τις προσδοκίες για το πόση αλλαγή είναι εφικτή μετά τις γερμανικές εκλογές. Ετοιμάζονται γερμανο-γαλλικά σχέδια για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και μια κοινή άμυνα, αλλά από πολλές απόψεις δεν ταιριάζουν με το σχέδιο του κ. Γιούνκερ.

Το Βερολίνο θέλει να αποφύγει τις πολύπλοκες θεσμικές συζητήσεις για έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης. Το κυριότερο, ανησυχεί όλο και περισσότερο για την Κομισιόν ως θεσμό, καθώς δεν εμπιστεύεται την οικονομική της ατζέντα.

Η Γαλλία εν τω μεταξύ, ακόμα και υπό την προεδρία του κ. Μακρόν, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να ξεπεράσει τους παραδοσιακούς δισταγμούς της για την παραχώρηση του εθνικού ελέγχου στην φορολογική, εξωτερική και αμυντική πολιτική ή στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Οι ανένταχτοι της Ευρώπης αποτελούν την δεύτερη μεγάλη πρόκληση. Ως το 2025, ο κ. Γιούνκερ θα θέλει να δει την Πολωνία, την Σουηδία και την Ουγγαρία εκτός του ενιαίου νομίσματος και υπό την δικαιοδοσία ενός ενιαίου τραπεζικού επόπτη.

Καμία από τις χώρες αυτές δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενθουσιασμού να ενταχθούν και όλες έχουν βέτο.
Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη θα είναι πιθανότατα σε αναβρασμό. Το να γίνει το ευρώ «ο κανόνας» θα έχει επιπτώσεις και σε άλλους τομείς, από το μερίδιο τους στην χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ως την πρόσβαση τους στην έκτακτη στήριξη κατά τη διάρκεια κρίσεων. Θα χτυπήσει στο πιο ευαίσθητο σημείο της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης: την μετατροπή τους σε κράτη μέλη δεύτερης κατηγορίας.

Ακόμα και οι πιο θερμοί υποστηρικτές εκφράζουν επιφυλάξεις. Ο Μάρκους Φέμπερ, Γερμανός ευρωβουλευτής, δήλωσε ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να διευρυνθεί με «πολιτικό διάταγμα».

«Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό προηγούμενο για το τι μπορεί να συμβεί αν οι πολιτικές φιλοδοξίες υπερβούν την οικονομική πραγματικότητα» σημείωσε.

Ο μεγάλος κίνδυνος για τον κ. Γιούνκερ είναι να βάλει τον πήχη τόσο ψηλά που η Κομισιόν να μείνει εκτός όταν ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις. Η τολμηρή του ατζέντα μπορεί επίσης να ανταγωνίζεται τις κυβέρνησης καθώς προετοιμάζονται για ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

«Δίνει την εικόνα ενός ομοσπονδιακού εγχειρήματος, αλλά είναι η δική του περσόν, ο δικός του ρόλος» ανέφερε ένας διπλωμάτης εκτός ευρωζώνης. «Είπε ότι έτσι θέλει να γίνει, αλλά ξέρει πως δεν θα συμβεί».

www.euro2day.gr


Κατεβάστε το αρχείο: F T.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Ο «ρομαντικός» Γιούνκερ σε τροχιά σύγκρουσης με Μέρκελ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται από τις απειλές κυρώσεων: «Γκρεμίζεται» η λίρα, πτώση και στο χρηματιστήριο

 14/10/2019 
 

Το ισχυρό δολάριο και τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία

 14/10/2019 
 

Βγάζουν τα κέρδη τους από τον ανθρώπινο πόνο

 14/10/2019 
 

Παγκόσμια Τράπεζα: Εμπόδιο στην καταπολέμηση της φτώχειας οι εμπορικοί πόλεμοι

 9/10/2019 
 

Το ΔΝΤ σώζει τους πιστωτές, όχι τα υπερχρεωμένα κράτη

 9/10/2019 
 

Διαδηλώσεις για το κλίμα: Συλλήψεις ακτιβιστών της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο

 7/10/2019 
 

Πτώση 1% καταγράφει η τουρκική λίρα λόγω ανησυχιών για την επιχείρηση στη Συρία

 7/10/2019 
 

Δεκατέσσερις χιλιάδες απολύσεις ετοιμάζει η HSBC

 7/10/2019 
 

Εισαγγελική έρευνα για φοροδιαφυγή κατά της Netflix στην Ιταλία

 4/10/2019 
 

Economist: Εξωπραγματικοί οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

 4/10/2019 
 

Ο Ντράγκι στην Ακαδημία Αθηνών: Οι πολιτικοί να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος

 2/10/2019 
 

Αγωγή 300 εκατ. δολαρίων κατά πρώην στελεχών της Aegean στη Νέα Υόρκη με βαριές κατηγορίες για Μελισσανίδη

 30/9/2019 
 

Ο Ντράγκι αποκαλύπτει: Η ΕΚΤ δεν είχε ποτέ σχέδιο Β με την Ελλάδα εκτός ευρώ - Τι απάντησε σε υπουργό που πίεζε για Grexit

 30/9/2019 
 

Ποιοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι ευρωβουλευτές;

 27/9/2019 
 

Ο διχασμός στην ΕΚΤ και τα μαύρα και κόκκινα στυλό!

 27/9/2019 
 

Thomas Cook: Τα μεγαλοστελέχη έπαιρναν μισθούς-μαμούθ ακόμα κι όταν κατέρρεε

 26/9/2019 
 

Πώς έφτασε στη χρεοκοπία η Thomas Cook;

 25/9/2019 
 

Νεαροί Ιταλοί αναζητούν δουλειά στη Γερμανία

 25/9/2019 
 

Τα σκάνδαλα των Βρυξελλών

 23/9/2019 
 

Νέο σκάνδαλο με τις Fannie και Freddie

 23/9/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ο Σύριζα ξεκίνησε η ΝΔ συνέχισε.Όλοι ορκίζονται αλλά πράττουν τα αντίθετα ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στα Χανιά
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις έδρες της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις τοπικές διοικήσεις του ΟΕΕ
Έργα του ΣΥΡΙΖΑ για τους Λογιστές.Του Αλεβιζάκη Παναγιωτη έκ/που της ΑΚΙΟΕ
Έγινε την Τρίτη 1/10/19 η συνάντηση των εκπροσώπων της ΚΔ του ΟΕΕ με τον ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τρία προγράμματα του ΟΑΕΔ για να μειωθεί η ανεργία - Ποιους αφορούν
Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές
Κτηματολόγιο: Σε ποιους νομούς λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων μέσα στον Οκτώβριο 
Ποιοι γλιτώνουν τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων 
Πόθεν Έσχες: Έως 31 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής 
Οδηγίες για το νέο καθεστώς απόδοσης ΑΜΚΑ 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων Του κ. Χρήστου Ν. Τότση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα