Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
31/5/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 9693
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης 
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο «ρομαντικός» Γιούνκερ σε τροχιά σύγκρουσης με Μέρκελ

�������� 
 

Ημερομηνία: 15/9/2017 1:24:31 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το όραμα μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης θα φέρει τις Βρυξέλλες αντιμέτωπες με το Βερολίνο. Τα μεγάλα εμπόδια στις τολμηρές προτάσεις Γιούνκερ και η Κομισιόν ως όχημα ενοποίησης.

Aπό τότε που οι Δανοί είπαν όχι στην συνθήκη του Μάαστριχ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα δημοψηφίσματα έχουν αποδειχθεί σε πληγή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, μετριάζοντας τις φιλοδοξίες και επιβαρύνοντας τον μηχανισμό της Ε.Ε. με πολύπλοκες ρήτρες εξαίρεσης, ειδικές ρυθμίσεις και ουδέτερες ζώνες.

Αν πιστέψουμε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το περσινό βρετανικό δημοψήφισμα που οδηγεί στο Brexit θα βοηθήσει να επιτευχθεί το αντίθετο: θα δώσει μια ώθηση σε μια συγκέντρωση των εξουσιών που έχει να εμφανιστεί από τότε που δημιουργήθηκε η ενιαία αγορά και το ευρώ.

Η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απροκαλύπτα φιλόδοξη, αλλά και εξαιρετικά διχαστική και για να γίνει πραγματικότητα θα χρειαστεί την ομόφωνη στήριξη και των 27 της Ε.Ε.

«Ο Γιούνκερ είναι ένας ρομαντικός» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε. «Εγώ είμαι πιο προσγειωμένος τύπος. Βλέπω πολλά καλά πράγματα σε αυτή την ομιλία, ειδικά τις πιο βραχυπρόθεσμες προτάσεις». Ένας άλλος υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε: «Μας είχαν πιάσει τα γέλια».

Αντί να υποθάλπει τις εθνικές προσδοκίες, ο κ. Γιούνκερ θέλει να γίνουν «ο κανόνας» τα κύρια εγχειρήματα της Ε.Ε., το ευρώ, η τραπεζική ένωση και η ζώνη του Σένγκεν. Είναι ένα μοντέλο ενοποίησης, όπου οι ενέργειες της ένωσης αφοσιώνονται στα συμφέροντα της πλειοψηφίας και όχι σε αυτά των λίγων που διαφωνούν.

Για έναν πολιτικό από το Λουξεμβούργο που είναι γνωστός για την ικανότητα του να διαβάζει το πολιτικό κλίμα και να επιτυγχάνει ντελικάτους συμβιβασμούς, πρόκειται για ένα αναπάντεχα τολμηρό στοίχημα για το κλείσιμο της 30ετους του καριέρας. Φιλοδοξεί ουσιαστικά να ολοκληρώσει σε 19 μήνες ότι δεν έγινε στο απόγειο της ενοποίησης τη δεκαετία του 1990. Τον φέρνει ενάντια όχι μόνο με τους κατά συρροή αντάρτες της Ε.Ε. στην Πολωνία και την Ουγγαρία, αλλά πιθανότατα και με τον πιο σημαντικό φορέα λήψης αποφάσεις στην Ευρώπη: την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το σχέδιο που παρουσίασε – το οποίο περιλαμβάνει μηνιαία βήματα εφαρμογής – είναι εντυπωσιακά φιλόδοξο. Δεν φτάνει μέχρι την αλλαγή συνθηκών, αλλά χρησιμοποιεί τις ασαφείς «ρήτρες παρέκτασης» για να ξεπεράσει τα εθνικά βέτο στην εξωτερική πολιτική, την κοινωνική πολιτική και στη φορολόγηση. Αυτό θα ακύρωνε πολύτιμες δικλείδες ασφαλείας της εθνικής κυριαρχίας που επέτρεψαν στη σύγχρονη Ε.Ε. να χτιστεί.

Ο κ. Γιούνκερ οραματίζεται επίσης και μια θεσμική επανάσταση, με έναν εκλεγμένο πρόεδρο της Ε.Ε. που θα ηγείται του εκτελεστικού βραχίονα και θα προεδρεύει στις συνόδους των ηγετών της Ε.Ε. «Ένας καπετάνιος στο τιμόνι» ανέφερε. Πολλοί ηγέτες της Ε.Ε. αντίθετα, προτιμούν να κρατάνε και αυτοί το τιμόνι. Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Ράσμουσεν απέρριψε αμέσως την ιδέα, λέγοντας πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως η «φωνή των κρατών μελών».

Η αποφασιστικότητα αυτή απορρέει εν μέρει από την επιθυμία του κ. Γιούνκερ να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο γίνεται το λίγο χρόνο που του μένει. Η θητεία του λήγει το 2019 και δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή. Αλλά αντανακλά επίσης και την αναθάρρηση των υπέρμαχων της ενοποίησης, οι οποίοι νιώθουν ότι η πολιτική κατάσταση έρχεται και πάλι με το μέρος τους, ειδικά αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε ότι είναι εφικτό να είναι κανείς υπέρ της Ε.Ε. και να κερδίσει τις εκλογές.

Από μια άποψη, η ομιλία του κ. Γιούνκερ είναι μια επιστροφή σε έναν πιο παραδοσιακό ρόλο για τις Βρυξέλλες. Ο Μάριο Μόντι, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, ανέφερε πως ο κ. Γιούνκερ έχει δίκιο που βλέπει την Κομισιόν ως «ένα όχημα ενοποίησης». «Έτσι πρέπει να είναι» πρόσθεσε. «Πάντοτε πίστευα ότι αυτή ακριβώς είναι η λειτουργία της».

Υπάρχουν ωστόσο αμέτρητα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ο κ. Γιούνκερ αν θέλει να κάνει τη σύνοδο του Μαρτίου του 2019 στη Ρουμανία – που συμπίπτει με την ημέρα του Brexit – το σημείο καμπής προς μιας πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη.

Το πρώτο είναι η Γερμανία. Ακόμα και πριν από την ομιλία του κ. Γιούνκερ, το Βερολίνο υποβάθμιζε τις προσδοκίες για το πόση αλλαγή είναι εφικτή μετά τις γερμανικές εκλογές. Ετοιμάζονται γερμανο-γαλλικά σχέδια για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και μια κοινή άμυνα, αλλά από πολλές απόψεις δεν ταιριάζουν με το σχέδιο του κ. Γιούνκερ.

Το Βερολίνο θέλει να αποφύγει τις πολύπλοκες θεσμικές συζητήσεις για έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης. Το κυριότερο, ανησυχεί όλο και περισσότερο για την Κομισιόν ως θεσμό, καθώς δεν εμπιστεύεται την οικονομική της ατζέντα.

Η Γαλλία εν τω μεταξύ, ακόμα και υπό την προεδρία του κ. Μακρόν, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να ξεπεράσει τους παραδοσιακούς δισταγμούς της για την παραχώρηση του εθνικού ελέγχου στην φορολογική, εξωτερική και αμυντική πολιτική ή στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Οι ανένταχτοι της Ευρώπης αποτελούν την δεύτερη μεγάλη πρόκληση. Ως το 2025, ο κ. Γιούνκερ θα θέλει να δει την Πολωνία, την Σουηδία και την Ουγγαρία εκτός του ενιαίου νομίσματος και υπό την δικαιοδοσία ενός ενιαίου τραπεζικού επόπτη.

Καμία από τις χώρες αυτές δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενθουσιασμού να ενταχθούν και όλες έχουν βέτο.
Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη θα είναι πιθανότατα σε αναβρασμό. Το να γίνει το ευρώ «ο κανόνας» θα έχει επιπτώσεις και σε άλλους τομείς, από το μερίδιο τους στην χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ως την πρόσβαση τους στην έκτακτη στήριξη κατά τη διάρκεια κρίσεων. Θα χτυπήσει στο πιο ευαίσθητο σημείο της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης: την μετατροπή τους σε κράτη μέλη δεύτερης κατηγορίας.

Ακόμα και οι πιο θερμοί υποστηρικτές εκφράζουν επιφυλάξεις. Ο Μάρκους Φέμπερ, Γερμανός ευρωβουλευτής, δήλωσε ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να διευρυνθεί με «πολιτικό διάταγμα».

«Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό προηγούμενο για το τι μπορεί να συμβεί αν οι πολιτικές φιλοδοξίες υπερβούν την οικονομική πραγματικότητα» σημείωσε.

Ο μεγάλος κίνδυνος για τον κ. Γιούνκερ είναι να βάλει τον πήχη τόσο ψηλά που η Κομισιόν να μείνει εκτός όταν ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις. Η τολμηρή του ατζέντα μπορεί επίσης να ανταγωνίζεται τις κυβέρνησης καθώς προετοιμάζονται για ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

«Δίνει την εικόνα ενός ομοσπονδιακού εγχειρήματος, αλλά είναι η δική του περσόν, ο δικός του ρόλος» ανέφερε ένας διπλωμάτης εκτός ευρωζώνης. «Είπε ότι έτσι θέλει να γίνει, αλλά ξέρει πως δεν θα συμβεί».

www.euro2day.gr


Κατεβάστε το αρχείο: F T.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Ο «ρομαντικός» Γιούνκερ σε τροχιά σύγκρουσης με Μέρκελ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

H EKT ετοιμάζεται να ανεβάσει στα 1,6 τρισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων φέτος

 29/5/2020 
 

20 ερωτοαπαντήσεις από Κομισιόν για το πρόγραμμα των 750 δισ.

 28/5/2020 
 

Γρηγορότερη ανάκαμψη από το 2008 βλέπει ο Κρούγκμαν

 27/5/2020 
 

Δουνκέρκη 80 χρόνια μετά: Τα ερωτηματικά παραμένουν!

 27/5/2020 
 

ΕΚΤ: αγορά ομολόγων ακόμα και χωρίς την Bundesbank

 27/5/2020 
 

Αεροπορικές εταιρείες: Πτωχεύσεις, απολύσεις και βροχή δισεκατομμυρίων

 27/5/2020 
 

Μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις θα προτείνει η Κομισιόν

 25/5/2020 
 

Ντιμιτρί Ελ Μούρ: Λοιμός της Αθήνας – Covid 19, η ιστορία επαναλαμβάνεται

 25/5/2020 
 

Πόση ζημιά θα προκαλέσει ο κορονοϊός στη διεθνή οικονομία

 21/5/2020 
 

Ιαπωνία-Κατάρ-Βρετανία «εγγυήθηκαν» για την τουρκική οικονομία: Τι σημαίνει η ανταλλαγή λιρών με γιέν-στερλίνες-ριγιάλ

 20/5/2020 
 

Έρευνα – χαστούκι για Ερντογάν: Η πλειονότητα των νέων θέλει να φύγει από την Τουρκία

 20/5/2020 
 

Τζεντιλόνι: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πλησιάσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ

 20/5/2020 
 

Fitch: Ποιοι κλάδοι θα «εξαφανιστούν» με ένα νέο lockdown

 20/5/2020 
 

«Η ΕΚΤ θα αγοράζει κρατικά ομόλογα, παρά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου»

 19/5/2020 
 

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατ. προτείνουν Βερολίνο και Παρίσι

 19/5/2020 
 

Η Γερμανία βάζει φωτιά στην Ευρώπη

 18/5/2020 
 

Πώς πέρασαν την καραντίνα οι υπερ-πλούσιοι του πλανήτη

 15/5/2020 
 

Politico: Πώς η Google και η Apple όρισαν το παιχνίδι στις εφαρμογές ιχνηλάτησης Covid-19

 15/5/2020 
 

ΗΠΑ: Εκατομμύρια αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κάθε βδομάδα

 15/5/2020 
 

Ραγδαία αύξηση του χρέους

 15/5/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 
Δήλωση για το voucher επιστημόνων. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη  
A.KI.O.E.: Αίτημα για την άμεση υλοποίηση έξι (6) παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ε. 2072 /25-05-2020 Μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας φυσικών προσώπων με ηλεκτρονικό τρόπο κατόπιν άρσης των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου σε μισθούς και εργοδοτικό κόστος!
Ενδικοφανείς Προσφυγές
Οι πέντε επιλογές για να βρουν ρευστότητα οι εταιρείες
Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης: Τι ισχύει για τουρισμό, ΦΠΑ και επιδόματα 
Όλα τα μυστικά για το νέο πρόγραμμα επιδότησης απώλειας μισθών - Παραδείγματα 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα