|
Οι τράπεζες υπογραμμίζουν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή –κυρίως σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό τους– ώστε να μην επηρεαστεί η κτηματαγορά.
«Δεν πρόκειται να βγάλουμε σε πλειστηριασμό τα σπίτια του κοσμάκη». Αυτό διαβεβαιώνουν, προς ώρας τουλάχιστον, κορυφαία τραπεζικά στελέχη, σχεδόν ένα μήνα –στην καλύτερη περίπτωση, αφού δεν έχουν ξεπεραστεί τεχνικά ζητήματα- πριν από την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, έχει ζητήσει να μην επιβραβεύονται οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» σε βάρος των συνεπών και εκείνων που βρίσκονται σε αντικειμενική οικονομική αδυναμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες προετοιμάζουν πυρετωδώς τα πρώτα… πακέτα ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό.
Πρόκειται για ακίνητα μεγάλης αξίας που είναι «συνδεδεμένα» με εξίσου μεγάλα δάνεια, τα οποία είναι «κόκκινα» εδώ και πολλά χρόνια (δεν εξυπηρετούνται τουλάχιστον 5 χρόνια) και οι δανειολήπτες δεν έχουν, είτε αυτοβούλως, είτε έπειτα από προτροπή των τραπεζών, προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής τους.
Αν ανατρέξει κάποιος στις κατά καιρούς δηλώσεις των τραπεζικών στελεχών, περί «στρατηγικών κακοπληρωτών», κλάδων της οικονομίας που έχουν δυσανάλογα υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων σε σχέση με το πλήγμα που έχουν δεχτεί από την κρίση, μπορεί να συμπεράνει ποιοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων των τραπεζών.
Κάποιες από τις τράπεζες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν επιλέξει ακίνητα αξίας άνω των 300.000-400.000 ευρώ που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και όχι σε φυσικά και σε «καμία περίπτωση πρώτη κατοικία».
Οπως φαίνεται, λοιπόν, πρόθεση των τραπεζικών επιτελείων είναι σε πρώτη φάση να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί οι κραυγαλέες περιπτώσεις και τα «φανταχτερά» ακίνητα, κυρίως εμπορικά.
Κι αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, για να δώσουν δείγματα γραφής στον επόπτη, δηλαδή τον SSM, που πιέζει για μείωση των «κόκκινων» δανείων. Δεύτερον, προς παραδειγματισμό ώστε να κάνουν σαφές στους «μπαταχτσήδες» ότι τα ψέματα… τελείωσαν (;) μήπως και βάλουν το χέρι στην τσέπη.
«Προσπαθούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο στο άκουσμα της λέξης “δανειολήπτης’’ το μυαλό κάποιων πάει κατ’ ευθείαν στον άνεργο ή υποαπασχολούμενο που δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο της πρώτης κατοικίας και όχι σε κάποιον που χρωστάει σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, στους εργαζόμενους της επιχείρησής του και συνεχίζει να διάγει πλούσιο βίο ή να έχει καταθέσεις στο εξωτερικό» αναφέρει τραπεζικό στέλεχος.
Ωστόσο, στον δημόσιο διάλογο σχεδόν ποτέ –κρατάμε μια επιφύλαξη– δεν έχουμε ακούσει στελέχη των διοικήσεων των τραπεζών ή εκπροσώπους της... υγιούς επιχειρηματικότητας να μιλούν για «θαλασσοδάνεια» που χορηγήθηκαν με μεγάλη ευκολία, όχι στον κοσμάκη, αλλά σε «φίλους» επιχειρηματίες.
Οσο παραμένει «θολή η φωτογραφία» των «στρατηγικών κακοπληρωτών», αυτών που επωφελήθηκαν από την οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς να τη χρειάζονται, τόσο το θέμα των πλειστηριασμών και των πωλήσεων δανείων θα αντιμετωπίζεται οριζόντια και θα… αξιοποιείται για αντιπολιτευτικούς λόγους.
Οι τράπεζες «απειλούν» ότι θα βγάλουν στη… σέντρα όλους τους παραπάνω. Μένει να το δούμε (η ΑΑΔΕ, για παράδειγμα, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων όσοι χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ στην Εφορία).
Ματαιώσεις
Σε μια προσπάθεια για να πείσουν ότι υπάρχουν «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που εκμεταλλεύονται την κρίση και τις καταστάσεις, τραπεζικοί κύκλοι παραπέμπουν στην πρόσφατη ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου (ΣΣΕΑΠΑΔ).
Με αυτήν προειδοποιούν ότι κάθε Τετάρτη ο Σύλλογος θα εκδίδει ανακοίνωση για το ποιοι πλειστηριασμοί θα ματαιώνονται από τη δράση των συμπολιτών μας που «αυτοαποκαλούνται “συλλογικότητες’’ καθώς και τα ποσά που οφείλουν οι αναξιοπαθούντες οφειλέτες – συμπολίτες μας που χρήζουν “προστασίας’’».
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΣΕΑΠΑΔ, την περασμένη Τετάρτη (4/10/2017) μετά από δράση των συλλογικοτήτων ματαιώθηκε η διενέργεια πλειστηριασμών:
α. κατοικίας στον Δήμο Ψυχικού, ιδιοκτησίας γόνου οικογένειας βιομηχάνου, για οφειλές άνω του 1,2 εκατ. ευρώ και
β. επαγγελματικών ακινήτων στο Ρουφ, ιδιοκτησίας επιχειρηματία για οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ για τις οποίες ο επιχειρηματίας είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο. «Στην κρίση του καθενός είναι αν με τις ματαιώσεις των ως άνω πλειστηριασμών προστατεύεται και ο οικονομικά ασθενέστερος» αναφέρει ο Σύλλογος των Συμβολαιογράφων.
Αυτό που υπογραμμίζουν οι τράπεζες είναι ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή –κυρίως σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό τους– ώστε να μην επηρεαστεί η κτηματαγορά.
www.efsyn.gr
Κατεβάστε το αρχείο: villa.jpg
|