Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
19/4/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 5991
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους
Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία
Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση
Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»
6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 
Χιόνη Διονύση: τα χρέη δεν διαγράφονται ποτέ! 
Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αποθεώνει τον Βορίδη – Τον αποκάλεσε «πολιτικό κλάσης»
ESM: Βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, η χώρα δεν αντιμετωπίζει νέα κρίση
Απίστευτες ύβρεις Βενιζέλου κατά των Ελλήνων! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Πως μπορούμε να μετρήσουμε την ευημερία μιας χώρας;

�������� 
 

Ημερομηνία: 19/1/2018 11:35:24 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Για σχεδόν εκατό χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν δύο τύποι μετρήσεων για να καταλάβουν οι ειδικοί τα επίπεδα ευημερίας μιας χώρας, οι οποίες  επικεντρώθηκαν στο ΑΕΠ και το ποσοστό ανεργία της. Αλλά όταν πρόκειται να υπολογίσουμε πόσο καλά εξυπηρετεί μια χώρα τις ανάγκες των πολιτών της, αυτά τα εργαλεία μετρήσεων είναι στην πραγματικότητα ελλιπή ή ακόμα και άχρηστα σε κάποιες περιπτώσεις.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις της κοινωνικής προόδου, για παράδειγμα, οι οποίες μετρούν στοιχεία όπως την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα τρόφιμα και κατά πόσο προσιτές στο κοινό είναι οι τιμές των κατοικιών, οι φτωχότερες χώρες τις περισσότερες φορές βρέθηκαν σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με τις πλουσιότερες. «Αυτό που διαπιστώνουμε ξεκάθαρα, είναι ότι η κοινωνική πρόοδος δεν εξαρτάται πλήρως από τις οικονομικές μεταβλητές. Το ΑΕΠ μιας χώρας δεν καθορίζει απαραίτητα και την ευημερία της», ανέφερε ο Michael Green, διευθύνων σύμβουλος του δείκτη κοινωνικής προόδου, σε δημοσίευμα του BBC.

Ο δείκτης κοινωνικής προόδου είναι ένας από τους δείκτες που συγκεντρώνει στοιχεία για τις χώρες σε όλο τον κόσμο, σχετικά με το πόσο καλά εξυπηρετούν τους κατοίκους τους. Και τα πρωτεία κατακτούν χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία. Όμως αυτό το είδος πληροφοριών εξυπηρετεί κι άλλους σκοπούς. Ειδικότερα, μπορεί να δείξει πολλά πράγματα για την διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου ή ακόμα και να συμβάλει σε προβλέψεις για το μέλλον.

Η σχέση με τον πλούτο

Ο πλούτος μιας χώρας από μόνος του δεν είναι δείγμα κοινωνικής προόδου και οι ΗΠΑ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αν και είναι μία από τις κορυφαίες πέντε χώρες του δείκτη όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κατατάσσεται στην 18η θέση στην κοινωνική πρόοδο, δηλαδή πιο κοντά στην Εσθονία παρά στον Καναδά. Ομοίως, η Ολλανδία έχει παρόμοιο ΑΕΠ με τη Σαουδική Αραβία, όπως και η Χιλή, το Καζακστάν, οι Φιλιππίνες και η Αγκόλα. Αλλά η Ολλανδία, η Χιλή και οι Φιλιππίνες ξεπερνούν κατά πολύ τους υπόλοιπους στον τομέα της ευημερίας.

Η σχέση με τα ποσοστά ανεργίας

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι τα στοιχεία της ΕΕ δεν έδειξαν καμία σχέση μεταξύ της κοινωνικής προόδου και της προσφοράς εργασίας. Θα περίμενε κανείς ότι η προσφορά εργασίας θα αποτελούσε βασικό παράγοντα κοινωνικής προόδου, όμως, ενώ για παράδειγμα το ποσοστό ανεργίας του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η κοινωνική πρόοδός παραμένει ίδια. 

«Έχουμε παραδοσιακά συστήματα μετρήσεων που δείχνουν πως τα πάει η κάθε κοινωνία και βασιζόμαστε κυρίως σε αυτά που μετρούν τα ποσοστά ανεργίας τα τελευταία 80 χρόνια. Αλλά αυτά τα συστήματα μετρήσεων τελικά μπορεί να μη μας δίνουν τα πραγματικά στοιχεία για την ποιότητα ζωής των πολιτών εξαιτίας της μεταβαλλόμενης φύσης της εργασίας», αναφέρει η Green.

Η Κόστα Ρίκα, μια χώρα που δε διαφέρει ιδιαίτερα από την υπόλοιπη Λατινική Αμερική σε σχέση με το μέσο εισόδημα. Και όμως, τα τελευταία 40 ή 50 χρόνια, έχουν πολύ ισχυρούς θεσμούς και τείνουν να ξεπεράσουν στις μετήσεις τους γείτονες τους, αφού είναι μια πιο ειρηνική και ευημερούσα κοινωνία.

Αν ο πλούτος όμως δε μπορεί να υπολογίσει πόσο καλά εξυπηρετεί μια χώρα τους πολίτες της, τότε τι μπορεί;

Ο Juan Botero, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος World Justice Project, μελετώντας διάφορους δείκτες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βασικά στοιχεία του κράτους δικαίου, όπως η ευθύνη των κυβερνήσεων, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δίκαιες νομικές διαδικασίες, παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση των αποτελεσμάτων.

«Διαπιστώσαμε ότι όταν ένα κράτος είναι δίκαιο, τόσο πιο πιθανή είναι ανάπτυξη του σε όλα τα επίπεδα. Ειδικότερα, υπάρχουν πολύ καλύτερα στατιστικά όσον αφορά το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας, το προσδόκιμο ζωής, τις καταστροφικές ασθένειες κι άλλα αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο Botero.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πλούτος δεν έχει σημασία. Οι κορυφαίες χώρες στη λίστα τείνουν να είναι πλούσιες. Όμως όχι όλες, γεγονός που οδήγησε μερικούς εμπειρογνώμονες να πιστεύουν ότι ενώ η οικονομική ανάπτυξη δεν εξυπηρετεί πάντα τους πολίτες της, η εστίαση σε θεσμούς που εξυπηρετούν τους πολίτες μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά ευημερίας.

Παγκόσμια επίδραση

Δεδομένων των πληροφοριών που παρέχουν αυτοί οι δείκτες, δεν αποτελεί έκπληξη ότι χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους. Η ΕΕ χρησιμοποιεί τον δείκτη κοινωνικής προόδου για να βοηθήσει τις τακτικές ενημέρωσης. Ακόμη εταιρίες όπως η Disney Corporation, χρησιμοποιεί το WGI της Παγκόσμιας Τράπεζας για να αποφασίσει σε ποιες χώρες θα εδραιωθεί για την κατασκευή των προϊόντων της.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν πόση οικονομική βοήθεια θα έχουν οι χώρες. Η αμερικανική Millennium Challenge Corporation, για παράδειγμα, έχει επενδύσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που δημιουργήθηκε το 2004 κι ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή ενός έργου είναι οι επιδόσεις της χώρας σε τομείς όπως ο έλεγχος της διαφθοράς, το κράτος δικαίου ή η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, με στοιχεία που προέρχονται από αυτούς τους δείκτες, όπως αυτούς της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αλλά αυτό μπορεί να είναι αμφιλεγόμενο, καθώς η έννοια της «καλής διακυβέρνησης», την οποία πολλοί από αυτούς τους τύπους δεικτών προσπαθούν να μετρήσουν, αναπτύχθηκε αρχικά από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με την καθηγήτρια διεθνούς δικαίου του πανεπιστημίου Alberta Linda Reif. 

Κάποιοι επικριτές, επισημαίνουν ότι πολλά από τα κριτήρια βασίζονται σε δυτικές αξίες, όπως το πόσο ανοιχτοί είναι στην θρησκεία ή στην LGBT κοινότητα, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για το πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι δείκτες για τις γυναίκες.  Εάν μια χώρα λέγεται ότι διαθέτει ισχυρά νομικά συστήματα που διασφαλίζουν την ισότητα, αλλά το ήμισυ του πληθυσμού της εξακολουθεί να μην έχει την ίδια πρόσβαση στην εργασία, την εκπαίδευση ή την υγειονομική περίθαλψη με τους άνδρες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι μετρήσεις είναι λανθασμένες ή ελλιπείς. Αυτός είναι κι ένας λόγος που θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί με αυτούς τους δείκτες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τι μπορεί λοιπόν να δημιουργήσει ισχυρές βάσεις, ώστε να διασφαλιστεί για τους πολίτες μια καλή ποιότητα ζωής και ένα κράτος ασφαλές και δίκαιο;

Παρά τις επικρίσεις, αυτά τα είδη δεικτών είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, καθώς μπορούν να προσδιορίσουν τις υποκείμενες τάσεις, οι οποίες δεν έχουν ξανασυζητηθεί και μπορεί να έχουν φοβερές συνέπειες. Οι κύριοι παράγοντες όμως φαίνεται να είναι δύο. Είτε πρόκειται για κοινωνική πρόοδο είτε για συνολική ποιότητα διακυβέρνησης μιας χώρας, τα σημαντικά πράγματα φαίνεται να είναι το επίπεδο δέσμευσης των θεσμών και το χρονικό διάστημα που αυτό ισχύει.

«Μετράμε τα αποτελέσματα, όχι τις εισροές. Δεν μπορείς να αλλάξεις την κοινωνική πρόοδό κάνοντας αλλαγές στους νόμους ή ξοδεύοντας λίγα χρήματα. Έτσι, μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για κοινωνική πρόοδο φαίνεται να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας επιτυχίας», επισημαίνει η Green. Παράλληλα, και ο Botero τονίζει ότι οι χώρες που έχουν αναπτύξει ισχυρούς κυβερνητικύς θεσμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο και είναι πιο ασφαλείς ως προς την ευημερία.

Αν λοιπόν ψάχνετε να βρείτε τι πραγματικά συντελεί στην ευημερία μιας χώρας, μην ψάχνετε το ΑΕΠ και τα ποσοστά ανεργία της, αλλά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στους πολίτες της και πόσο καιρό συνεχίζουν οι θεσμοί να είναι «πιστοί» σε αυτές τις δεσμεύσεις.

www.tvxs.gr


Κατεβάστε το αρχείο: eymeria.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Πως μπορούμε να μετρήσουμε την ευημερία μιας χώρας; »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Κύπρος και κορωνοϊός: Ένα πραγματικό success story με κερδισμένους τους πολίτες της!

 19/4/2021 
 

Τον ζεμάτισε η Εφορία, για την πιστωτική κάρτα!

 19/4/2021 
 

Διέρρευσαν τα πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων – Αποκαλύψεις για τις διαφωνίες κυβέρνησης και ειδικών

 19/4/2021 
 

Η αμαρτωλή υπόθεση των δανείων Libra προκάλεσε €1,24 δις ευρώ ζημιά στην Πειραιώς

 19/4/2021 
 

Σχέδια για «ξαφνικό θάνατο» μη βιώσιμων επιχειρήσεων

 16/4/2021 
 

ΣΒΕ : Ζητά χαμηλότερη φορολογία για τη μεταβίβαση επιχείρησης από γενιά σε γενιά – Επιστολή με προτάσεις στον Χ. Σταϊκούρα

 15/4/2021 
 

Σοκ στα εργασιακά: Ελαστικό ωράριο εργασίας και με δεκάωρο χωρίς επιπλέον αμοιβή

 15/4/2021 
 

«Μπαράζ» απολύσεων προμηνύει η μειωμένη συμμετοχή στην Επιστρεπτέα 7

 15/4/2021 
 

«Ασπίδα» Αρείου Πάγου στους δανειολήπτες

 13/4/2021 
 

Αλ. Τσίπρας: Επανεκκίνηση με κούρεμα χρεών της πανδημίας

 13/4/2021 
 

Πότε παραγράφονται οι απαιτήσεις από τραπεζικά δάνεια

 12/4/2021 
 

Ποιοί μπαίνουν στη Γέφυρα 2 για επιδότηση δόσεων δανείου

 12/4/2021 
 

Άρειος Πάγος: Ποιός κόκκινος δανειολήπτης θεωρείται δόλιος

 9/4/2021 
 

Διασωληνωμένη η οικονομία, οι μικροί σε απόγνωση

 9/4/2021 
 

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

 6/4/2021 
 

Δύο μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

 6/4/2021 
 

Κατέρρευσαν οι φόροι το 2020-Νέα βουτιά το 2021

 5/4/2021 
 

Ξεκινά η 8μηνη επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ»

 1/4/2021 
 

Καταργούνται τα τσουχτερά πρόστιμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

 1/4/2021 
 

Επιστροφή αποζημιώσεων με πρόστιμα για «μαϊμού» μειώσεις ενοικίων!

 1/4/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΣΟΛΝΘ: Yποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων-οντοτήτων φορολογικού έτους 2020
ΣΟΛΝΘ: Αίτημα για αλλαγές στην εφαρμογή του συστήματος MyData(1 σχόλιο/α) 
Ανακοίνωση ΣΟΛΝΘ Διεξαγωγή Σεμιναρίου ΚΦΕ 
Διοργάνωση σεμιναρίου- Δωρεάν - για τις Αλλαγές στη Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΝΗ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα: : Διόρθωση – Επανασχεδιασμός του Φορολογικού Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Πρόγραμμα Πειραιώς για χρηματοδότηση καταλυμάτων
Πώς διαγράφονται οι απαιτήσεις Δημοσίου και ΕΦΚΑ λόγω πτώχευσης οφειλέτη
Οι 81 ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
Όλες οι αλλαγές στη φορολογία – Μετά το Πάσχα ανοίγει το taxisnet 
Τι αλλάζει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις 
Έρχεται πρόσθετη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για κλειστές επιχειρήσεις – Τι ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Του κ. Χρήστου Ν. Τότση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα