Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
20/4/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2267
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους
Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία
Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση
Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»
6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 
Χιόνη Διονύση: τα χρέη δεν διαγράφονται ποτέ! 
Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αποθεώνει τον Βορίδη – Τον αποκάλεσε «πολιτικό κλάσης»
ESM: Βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, η χώρα δεν αντιμετωπίζει νέα κρίση
Απίστευτες ύβρεις Βενιζέλου κατά των Ελλήνων! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία<

�������� 
 

Ημερομηνία: 3/4/2019 10:38:45 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Αισιόδοξοι για το μέλλον και την πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας στο επιχειρηματικό πεδίο εμφανίζονται επιχειρηματίες, οι οποίοι συνόδευσαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη χθεσινή πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα και συμμετείχαν στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο αυτής.

Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Επιχειρηματίες που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμούν ότι με καλό κλίμα θα υπάρξουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Βόρεια Μακεδονία καθώς η χώρα παρουσιάζει προοπτικές για επενδύσεις και συνεργασίες σε διάφορους τομείς της οικονομίας και χαρακτηρίζουν πολύ θετική κίνηση το επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο πήραν μέρος σχεδόν 140 Έλληνες επιχειρηματίες και πληθώρα συναδέλφων τους από τη Βόρεια Μακεδονία, με τους οποίους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενέστερα τις προοπτικές συνεργειών.

  • Ευ. Μυτιληναίος: Με καλό κλίμα θα υπάρξουν επιχειρηματικές ευκαιρίες

«Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί την επιθυμία μας να επανέλθουμε σε μια περιοχή, στην οποία έχουμε παρουσία τα τελευταία 30-35 χρόνια, με διακοπές δυστυχώς. Το κλίμα δεν ήταν καλό γενικώς για μεγάλα projects που ενδιαφερόμαστε εμείς, ενεργειακά ή μεταλλουργικά επί παραδείγματι. Δεν υπήρχε καλό κλίμα, δεν υπήρχαν και χρήματα. Επιχειρηματικά δεν ήταν ελκυστικός προορισμός, παρότι αυτή η χώρα είναι δίπλα μας. Προτιμούσαν πολλοί επιχειρηματίες να κάνουν δουλειές στη Βουλγαρία ή την Τουρκία. Εδώ, πολύ λιγότερο. Εάν τώρα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες αμφισβητήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ μας και δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα, νομίζω θα υπάρξουν ευκαιρίες και για μεγάλες εταιρείες, αλλά ακόμα περισσότερο για μεσαίες και μικρότερες», δήλωσεο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίος Α.Ε, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με αφορμή τη συμμετοχή του στην πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η αγορά της Βόρειας Μακεδονίας είναι μικρή, είναι όμως γειτονική και με εύκολη πρόσβαση. «Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μπει και στην Ε.Ε., οπότε πολλά πράγματα θα απλουστευτούν και νομίζω πως θα υπάρξει και χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και από τις ίδιες τις Βρυξέλλες, με τα αναπτυξιακά πακέτα. Θα υπάρξει χρηματοδότηση για να γίνουν κάποια πράγματα εδώ».

Για το εάν διανοίγονται νέες προοπτικές μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών για επενδύσεις, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αντικείμενο πολιτικής διαμάχης στο οποίο εγώ δεν μπορώ να υπεισέλθω αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια αφετηρία για τη δημιουργία καλύτερου κλίματος και επιχειρηματικών ευκαιριών στη χώρα. Θα ήθελα πάρα πολύ, η όποια συμφωνία -των Πρεσπών ή όπου αλλού γινόταν- να ήταν μια συμφωνία συναινετική από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. Το ίδιο είχα πει και πέρυσι στους Δελφούς, όπου είχα μιλήσει. Είχα πει ότι αυτή η χώρα θα πρέπει να είναι μια χώρα φιλική προς την Ελλάδα. Συνορεύει με την Ελλάδα και είναι βασικά φιλική χώρα».

Σε ό,τι αφορά, δε, τα δικά του σχέδια για τη χώρα, είπε πως εδώ κι έναν μήνα «ξεκινήσαμε, δουλεύουμε καλά και μεγάλα πράγματα, βλέπουμε τις προτεραιότητες που υπάρχουν, τι πρέπει να γίνει», επισημαίνοντας πως το πόσο άμεσα θα γίνουν όλα αυτά εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η χώρα να σταθεί και να οργανωθεί.

«Πρέπει να τους βοηθήσουμε να σταθούν, να οργανωθούν. Περιμένουν από εμάς να τους βοηθήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος και ευχήθηκε «να βρεθεί ένας τρόπος να ξεπεραστούν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για το θέμα αυτό. «Θα ήθελα να τα δω όλα αυτά να ξεπερνιούνται, να υπάρξει πολύ μεγάλη συναίνεση και να αγκαλιάσουμε αυτή τη χώρα. Θα είναι μεγάλη επιτυχία», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα εμπορικά σήματα ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε: «Δεν είμαι ειδικός αλλά είναι ένα σοβαρό θέμα, που θέλει προσοχή για να λυθεί σωστά. Θέλει καλή συνεργασία, θέλει συζήτηση. Νομίζω ότι από εδώ υπάρχει πολύ μεγάλη προθυμία να γίνουν όλα αυτά».

  • Μιχ. Στασινόπουλος: Εξαιρετική χώρα για επενδύσεις

«Έχουμε ισχυρό λόγο να είμαστε εδώ διότι ως Όμιλος έχουμε ήδη μια επένδυση παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων, η οποία μάλιστα έχει αναπτυχθεί και πηγαίνει πολύ καλά. Με βάση την εμπειρία μας από την επένδυση αυτή λέμε με σιγουριά ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι εξαιρετική για επενδύσεις, για εγκατάσταση επιχειρήσεων που μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε ολόκληρη τη Βαλκανική. Υπάρχουν καλές υποδομές, οι εργαζόμενοι αλλά και οι υπηρεσίες είναι εξαιρετικές και το μήνυμα που θέλουμε εμείς να δώσουμε είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να δουν αυτή τη χώρα ως ένα σοβαρό επενδυτικό προορισμό με καλές ευκαιρίες», δήλωσε o Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του Δ.Σ/ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που διανοίγονται ο κ. Στασινόπουλος σημείωσε: «Η χώρα έχει μια καλή εκπαιδευτική βάση, έχει καλά πανεπιστήμια, που σημαίνει ότι μπορεί να παράξει ακόμα και καινοτομία σε διάφορους τομείς. Πάσχει όμως από αυτό που πάσχουμε κι εμείς, πάσχει από brain drain. Χρειάζεται λοιπόν επενδύσεις, όπως χρειαζόμαστε κι εμείς επενδύσεις, γιατί οι επενδύσεις δημιουργούν δυνατότητες ώστε να επιστρέψουν πίσω αυτοί που έχουν φύγει και να έχουν ευκαιρίες καριέρας σε μια σειρά τομείς της οικονομίας».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών εκτίμησε ότι «από επιχειρηματική σκοπιά είναι ένα καλό σκαλοπάτι που μικραίνει τις αποστάσεις και ευνοεί την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών».

  • Γ. Περιστέρης: Δουλεύουμε από το 1989 στην περιοχή

«Πρώτη φορά ήρθαμε να κάνουμε δουλειά στο Κουμάνοβο, επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, το 1989. Εκεί είχαμε μια συνεργασία για βιομηχανικά προϊόντα που μεταφέραμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα πηγαίναμε εκεί που τα χρειαζόμασταν. Μετά συνεχίσαμε με άλλες δραστηριότητες, με έργα, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κι έχουμε μια καλή εμπειρία από τον λαό εδώ πέρα και από τη συνεργασία μας. Τώρα τελευταία είδαμε να συσσωρεύονται κάποιες εκκρεμότητες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας για την εμπειρία της παρουσίας της εταιρείας στη χώρα.

«Ελπίζουμε ότι με την επίσκεψη αυτή, με την πολύ μεγάλη ελληνική εκπροσώπηση, με την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική αποστολή, να μπορέσουμε να επιλύσουμε κάποιες απ' αυτές. Ελπίζουμε μετά από σήμερα (σ.σ. χθες) να δούμε κάτι καλύτερο απ' ό,τι τους τελευταίους μήνες, όπου είχαμε μια συσσώρευση εκκρεμοτήτων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

«Εμείς δουλεύουμε από το 1989 στην περιοχή και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και από τη συνεργασία μας με τον λαό. Θα συνεχίσουμε και επιχειρηματικά και επενδυτικά, αν λυθούν οι εκκρεμότητες», υπογράμμισε ο κ. Περιστέρης.

  • Δ. Κούτρας: Υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασίες

Ευκαιρίες για συνεργασίες «βλέπει» και  ο πρόεδρος της INTRAKAT Δημήτρης Κούτρας, ο οποίος σημείωσε πως η εταιρεία ήδη είναι παρούσα στη χώρα πάνω από δέκα χρόνια «και θα είμαστε όσο μας έχουν ανάγκη». Αυτή τη στιγμή «κάνουμε ένα νοσοκομείο στην πόλη Στιπ», σημείωσε ο κ. Κούτρας, ο οποίος θεωρεί πως η Βόρεια Μακεδονία έχει ευκαιρίες να προσφέρει.

«Θεωρώ ότι αυτή η χώρα και η δική μας είναι πολύ κοντινές, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, μόνο πολλά για να μας ενώσουν», τόνισε ο κ. Κούτρας, ο οποίος καταθέτοντας την εμπειρία από τη συνεργασία του με τους επιχειρηματίες στη Βόρεια Μακεδονία σημείωσε: «Ηταν πάντα καλό το κλίμα. Όπως όμως σε κάθε χώρα, έτσι κι εδώ υπάρχουν και καλοί και κακοί. Όμως κυρίως εδώ είναι άνθρωποι που μας αγαπάνε και μας σέβονται, μας θέλουν κοντά τους».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις προοπτικές που ανοίγει στις διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις ο κ. Κούτρας σχολίασε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έκλεισε το θέμα, θα κλείσει με τον χρόνο και με τις όποιες διορθώσεις, αν χρειαστεί να γίνουν στο μέλλον. Ήταν όμως μια αναγκαιότητα γιατί κάπως έπρεπε να βρεθεί μια λύση».

Για το αν επεξεργάζεται η εταιρεία του νέα σχέδια στην περιοχή απάντησε: «Όκαι προσπαθούμε γιατί θέλουμε να έχουμε συνέχεια εδώ».

  • Κ. Μίχαλος: Πολύ θετική κίνηση το επιχειρηματικό φόρουμ

«Είναι μια πολύ θετική κίνηση και μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα απέναντι στην τοπική επιχειρηματικότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Υπάρχουν πεδία ενδιαφέροντος στον κατασκευαστικό κλάδο, στην ενέργεια, στο τουριστικό σκέλος», σημείωσε ο κ. Μίχαλος, επισημαίνοντας πως «η επιχειρηματική ελληνική κοινότητα είναι η πρώτη δύναμη από πλευράς ξένων επενδύσεων στη Βόρεια Μακεδονία με επενδύσεις άνω του ενός δισ. ευρώ και περίπου 330 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα προσφέροντας 25.000 θέσεις εργασίας».

«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον για την τοπική οικονομία σ' αυτή τη φάση, αν και θα δοθούν ευκαιρίες όταν θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ε.Ε., όσο η φυσική παρουσία μιας επιχείρησης πλέον εδώ, για την επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή στις πρώην ανατολικές χώρες της Ευρώπης. Είναι μια σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουμε και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες και από άλλους κλάδους της οικονομίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Για το εάν μπορεί να ξεπεραστεί το ζήτημα με τα εμπορικά σήματα και τις ονομασίες, ο κ. Μίχαλος απάντησε θετικά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Σαφέστατα και μπορεί. Κάθε αρχή και δύσκολη. Βεβαίως θα υπάρξουν και κάποια ευτράπελα, όπως είδαμε και πρόσφατα σε μια έκθεση οίνου, στη Γερμανία. Θα πρέπει όμως να επισημάνω ότι τα τελευταία 27 χρόνια, όταν υπήρχαν παρόμοια φαινόμενα δεν μπορούσαμε καν να κάνουμε κάποιο διάβημα διαμαρτυρίας. Τώρα σε εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όχι μόνο μπορούμε να κάνουμε διάβημα, αλλά όλη αυτή η κατάσταση θα εξομαλυνθεί».

Επανέλαβε, δε, ότι «όσα ελληνικά προϊόντα ελληνικών επιχειρήσεων έχουν κατοχυρώσει το σήμα τους τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στον ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο» και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και άλλωστε είχα επισημάνει εδώ και ένα τρίμηνο, ιδιαίτερα στα επιμελητήρια της Βορείου Ελλάδος, ότι θα πρέπει να σπεύσουν να ενημερώσουν όλες τις επιχειρήσεις-μέλη τους ότι θα πρέπει να σπεύσουν να κατοχυρώσουν το σήμα τους, κάτι που θα πρέπει να είναι αυτονόητο για κάθε επιχειρηματία, όπου κι αν βρίσκεται. Κάποιοι αντέτειναν γιατί να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και σ' αυτό το κόστος. Φροντίσαμε, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του αρμόδιου υπουργείου, και εξασφαλίσαμε για όλες αυτές τις περιπτώσεις επιδότηση, επιχορήγηση της τάξης των 10.000 ευρώ. Με αυτή τη βοήθεια μπορούν οι επιχειρήσεις να σπεύσουν να κατοχυρώσουν χωρίς έξοδα πλέον το σήμα του προϊόντος τους. Άρα όσο πιο γρήγορα -πριν ξεκινήσει η διαδικασία αυτής της μεικτής επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν και επιμελητήρια με εκπρόσωπό τους- να σπεύσουν να κατοχυρώσουν το σήμα τους έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην πορεία».

  • Ν. Κουτσιανάς: Η ισχύς εν τη ενώσει

«Βρίσκομαι εδώ γιατί για μένα είναι το θέμα εθνικό», απάντησε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Apivita Νίκος Κουτσιανάς σε ερώτηση για το τι τον ώθησε να δώσει το «παρών» στο επιχειρηματικό φόρουμ στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να αρχίσει να συνεργάζεται με χώρες που είναι κοντά της και με όλο τον κόσμο γιατί έτσι μπορεί να μεταφέρει τον πολιτισμό της, να φέρει οικονομικά αποτελέσματα σε συνεργασία με χώρες όπως είναι αυτή εδώ. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αναπτυξιακές πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές συνεργασίες εδώ, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν: εν τη ενώσει η ισχύς. Να ενωθούμε, να μπορέσουμε να δούμε τον άνθρωπο στη σωστή του βάση και όχι πώς θα γίνουμε ανταγωνιστές με τους κοντινούς μας γείτονες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσιανάς.

«Υπάρχει χώρος για όλους μας, υπάρχει χώρος για αναπτυξιακή πολιτική και είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός μας με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά. Δεν ξέρω τι προϋποθέσεις υπάρχουν εδώ για να μπορέσει η Apivita να συνεργαστεί. Θα δούμε από τις επαφές που θα κάνουμε και είμαι σίγουρος ότι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε σ' αυτόν τον τομέα, να αναπτυχθούν ακόμα και τοπικές εταιρείες εδώ, στον χώρο τον δικό μας», τόνισε.

Σχετικά με το εάν ανησυχεί για το ζήτημα των εμπορικών σημάτων και ονομασιών, ο κ. Κουτσιανάς απάντησε: «Πάντα η συνεργασία φέρνει αποτελέσματα. Και όταν λέμε συνεργασία δεν εννοούμε να επιβάλλουμε κάποιους όρους, εννοούμε να δούμε τα κοινά σημεία και με βάση τα κοινά σημεία να πορευτούμε. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τις εμπορικές ονομασίες, η Ελλάδα έχει τόσα πράγματα να δώσει στον επιχειρηματικό κόσμο, αν όλοι οι επιχειρηματίες αγκαλιαστούμε στη λογική του ανώτερου κοινού καλού και όχι αυτό που γίνεται ως τώρα, της αρπαχτής και του ότι εμείς είμαστε οι καλύτεροι και όλοι οι άλλοι οι χειρότεροι. Χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις».

  • Γ. Μυλωνάς: Η συνάντηση των επιχειρηματιών ανοίγει δρόμο

Την εκτίμηση ότι «η συνάντηση δεν έχει σημασία τι συγκεκριμένα αποτελέσματα επιχειρηματικής συνεργασίας θα βγάλει, αλλά έχει σημασία για το ότι ανοίγει ένα δρόμο, δίνει ένα σύνθημα ότι πλέον τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει, υπάρχει μια συμφωνία ανεξαρτήτως πώς τοποθετείται κάποιος σ' αυτήν», διατύπωσε  ο πρόεδρος της Alumil Γιώργος Μυλωνάς.

«Υπάρχει μια συμφωνία, η οποία διευκολύνει και απελευθερώνει πλέον το να γίνουν συνεργασίες», σημείωσε ο κ. Λουφάκης, επισημαίνοντας πως «ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις τις επιχειρηματικές».

«Ό,τι και να λέμε εμείς οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτων συνθηκών, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τις αγορές. Όταν οι αγορές αυτές δεν έχουν προβλήματα ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα, ελευθερώνουν το επιχειρείν ακόμα περισσότερο. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί που σκέφτονταν να κάνουν δουλειές στα Σκόπια και ήταν κάπως συγκρατημένοι, τώρα θα το κάνουν, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

«Αν κάτι έχει λύσει η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα καλύτερο περιβάλλον συνεργασίας σε μια χώρα που έχει προοπτικές ανάπτυξης, αν βοηθηθεί. Όλοι αρχίζουν και τη βλέπουν τώρα. Επειδή φωτίζεται η χώρα, αυξάνονται και οι ευκαιρίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Alumil.

  • Κυρ. Λουφάκης: Θετική επίσκεψη που δημιουργεί προσδοκίες

«Κάθε επίσκεψη και κάθε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε επιχειρηματίες δύο χωρών είναι θετική και δημιουργεί προσδοκίες για περισσότερες δουλειές. Η αλήθεια είναι ότι η αγορά είναι σχετικά μικρή, αλήθεια όμως είναι και ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις που δρουν εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης.

«Από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε, «αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες και τους φόβους άλλων επιχειρηματιών για την ονομασία των προϊόντων και της χρήσης του όρου "μακεδονικός". Ολα τα προβλήματα όμως αν υπάρχει θέληση μπορούν να λυθούν και για αυτό τον λόγο πιστεύω ότι είναι απαραίτητο η μεικτή επιτροπή που είναι να σχηματιστεί, να γίνει το ταχύτερο δυνατόν. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε το τέλος του έτους για να τη δημιουργήσουμε έτσι ώστε οι σκιές που υπάρχουν να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν».

Για το τι συνεργασίες θα μπορούσε να επιδιώξει η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Λουφάκης απάντησε: «Η Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν το μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων. Η πολιτιστική πρωτεύουσα και η καινοτομία δημιουργείται από ανθρώπους που είναι διανοούμενοι. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας πολύ ευνοϊκός τόπος για να ζήσουν νέοι άνθρωποι. Την καινοτομία την κάνουμε ως επί το πλείστον νέοι άνθρωποι, άρα η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει το κέντρο της καινοτομίας όλων των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Μακεδονίας. Επομένως, συνεργασίες σε αυτόν τον τομέα είναι κάτι που είναι επιθυμητό και ελπίζουμε να γίνει. Ήδη έχουμε κάποια Interreg με εταίρους από εδώ κι ελπίζουμε αυτό να γίνει μεγαλύτερο».

  • Τάσος Τζήκας: Πολλές οι δυνατότητες συνεργασίας

«Είναι μια σημαντική επιχειρηματική αποστολή. Νομίζω ότι έχουμε πολλές δυνατότητες για συνεργασίες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας.

«Εμείς, ως Διεθνής Έκθεση, τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε με τη Διεθνή Έκθεση των Σκοπίων, νομίζω ότι έχουμε περιθώρια να βελτιώσουμε αυτή τη σχέση κι επειδή με την ανάπλαση έχουμε αποκτήσει μια πολύ σημαντική τεχνογνωσία -γιατί όπως ξέρετε αυτή τη στιγμή το master plan της ανάπλασης είναι σε διαβούλευση και νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ μεγάλο project για την πόλη- κουβεντιάζουμε την πιθανότητα να είμαστε ο τεχνικός σύμβουλος στο νέο εκθεσιακό κέντρο που θα αναπτυχθεί στα Σκόπια τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Τζήκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

  Σχολιασμός Θέματος «Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Στ. Μάνος: Πείτε μας την αλήθεια για τους θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα

 19/4/2021 
 

Κύπρος και κορωνοϊός: Ένα πραγματικό success story με κερδισμένους τους πολίτες της!

 19/4/2021 
 

Τον ζεμάτισε η Εφορία, για την πιστωτική κάρτα!

 19/4/2021 
 

Διέρρευσαν τα πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων – Αποκαλύψεις για τις διαφωνίες κυβέρνησης και ειδικών

 19/4/2021 
 

Η αμαρτωλή υπόθεση των δανείων Libra προκάλεσε €1,24 δις ευρώ ζημιά στην Πειραιώς

 19/4/2021 
 

Σχέδια για «ξαφνικό θάνατο» μη βιώσιμων επιχειρήσεων

 16/4/2021 
 

ΣΒΕ : Ζητά χαμηλότερη φορολογία για τη μεταβίβαση επιχείρησης από γενιά σε γενιά – Επιστολή με προτάσεις στον Χ. Σταϊκούρα

 15/4/2021 
 

Σοκ στα εργασιακά: Ελαστικό ωράριο εργασίας και με δεκάωρο χωρίς επιπλέον αμοιβή

 15/4/2021 
 

«Μπαράζ» απολύσεων προμηνύει η μειωμένη συμμετοχή στην Επιστρεπτέα 7

 15/4/2021 
 

«Ασπίδα» Αρείου Πάγου στους δανειολήπτες

 13/4/2021 
 

Αλ. Τσίπρας: Επανεκκίνηση με κούρεμα χρεών της πανδημίας

 13/4/2021 
 

Πότε παραγράφονται οι απαιτήσεις από τραπεζικά δάνεια

 12/4/2021 
 

Ποιοί μπαίνουν στη Γέφυρα 2 για επιδότηση δόσεων δανείου

 12/4/2021 
 

Άρειος Πάγος: Ποιός κόκκινος δανειολήπτης θεωρείται δόλιος

 9/4/2021 
 

Διασωληνωμένη η οικονομία, οι μικροί σε απόγνωση

 9/4/2021 
 

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

 6/4/2021 
 

Δύο μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

 6/4/2021 
 

Κατέρρευσαν οι φόροι το 2020-Νέα βουτιά το 2021

 5/4/2021 
 

Ξεκινά η 8μηνη επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ»

 1/4/2021 
 

Καταργούνται τα τσουχτερά πρόστιμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

 1/4/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΣΟΛΝΘ: Yποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων-οντοτήτων φορολογικού έτους 2020
ΣΟΛΝΘ: Αίτημα για αλλαγές στην εφαρμογή του συστήματος MyData(1 σχόλιο/α) 
Ανακοίνωση ΣΟΛΝΘ Διεξαγωγή Σεμιναρίου ΚΦΕ 
Διοργάνωση σεμιναρίου- Δωρεάν - για τις Αλλαγές στη Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΝΗ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα: : Διόρθωση – Επανασχεδιασμός του Φορολογικού Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Πρόγραμμα Πειραιώς για χρηματοδότηση καταλυμάτων
Πώς διαγράφονται οι απαιτήσεις Δημοσίου και ΕΦΚΑ λόγω πτώχευσης οφειλέτη
Οι 81 ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
Όλες οι αλλαγές στη φορολογία – Μετά το Πάσχα ανοίγει το taxisnet 
Τι αλλάζει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις 
Έρχεται πρόσθετη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για κλειστές επιχειρήσεις – Τι ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Καπιταλισμος και διευθυνομενη οικονομια του A. Cotta - H. Chambre

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα