Οι ενδείξεις της παρανομίας προκύπτουν (σύμφωνα με ειδικό, οδηγό του υπουργείου Οικονομικών) :
1. Από τη χωρική αρμοδιότητα της ΔOY: Η σύγκριση της χωρικής αρμοδιότητας της ΔΟΥ με τη ΔΟΥ και τη διεύθυνση που αναγράφει στα στοιχεία του ο εκδότης, σε συνδυασμό με τον κωδικό που εμφανίζεται στη διάτρηση, μπορεί να αποκαλύψει την πλαστότητα του στοιχείου. Σημειωτέον ότι κάθε στοιχείο κατά τη θεώρηση φέρει τον τετραψήφιο κωδικό της αρμόδιας ΔΥΟ.
2. Από τη συνάφεια της δραστηριότητας του εκδότη: Το αντικείμενο εργασιών του εκδότη μπορεί να διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από το αντικείμενο της συναλλαγής. Παράδειγμα: εκδότης ο οποίος στο φορολογικό στοιχείο εμφανίζεται ως έμπορος ενδυμάτων το εκδίδει για χωματουργικές εργασίες.
3. Από τον τρόπο πληρωμής: Η εξόφληση των συναλλαγών με εικονικά ή πλαστά στοιχεία γίνεται σχεδόν πάντα με μετρητά, σε όποιο ύψος κι αν ανέρχονται. Στις περιπτώσεις αυτές κρίνεται αναγκαία η επαλήθευση της ύπαρξης υπολοίπου του λογαριασμού «Ταμείο», ικανού να ανταποκριθεί στην καταβολή μετρητών στο ύψος των υποτιθέμενων συναλλαγών. 'Όταν δεν υπάρχουν μετρητά για να καλύψουν τη συναλλαγή, το Ταμείο παρουσιάζει πιστωτικό υπόλοιπο ή θα καταχωρηθεί εικονική εγγραφή με ανάληψη μετρητών από τραπεζικό λογαριασμό καταθέσεων κ.λπ.
4. Από τον χρόνο έκδοση του στοιχείου: Σοβαρές ενδείξεις για περαιτέρω έλεγχο αποτελούν τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται στο τέλος φορολογικών περιόδων απόδοσης ΦΠΑ και κυρίως στο τέλος των διαχειριστικών περιόδων, με σκοπό να μην αποδοθούν τα οφειλόμενα ποσά ΦΠΑ.
5. Από το μεταφορικό μέσο: Στα φορολογικά στοιχεία είναι πιθανόν να αναγράφονται μεγάλες ποσότητες που το βάρος ή ο όγκος τους να είναι τέτοια που να απαιτείται μεταφορικό μέσο.
6. Από την έλλειψη φορτωτικών εγγράφων: Όταν η επιχείρηση δεν διαθέτει μεταφορικά μέσα, η μη ύπαρξη φορτωτικών μεταφοράς πρέπει να οδηγήσει σε έρευνα, αν ο αντισυμβαλλόμενος δια- θέτει τέτοια μέσα.
7. Από τον μηχανολογικό εξοπλισμό εκτέλεσης έργου: Για τις εκτελέσεις τεχνικών έργων μπορεί να εμφανίζονται ως εκδότες τιμολογίων επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν μηχανολογικό εξοπλισμό.
8. Από τον αποθηκευτικό χώρο: Η επιχείρηση «αγοράζει» εμπορεύματα, για τα οποία δεν διαθέτει κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους.
9. Από τον πάγιο εξοπλισμό: Πρόκειται για αγορές αγαθών που χρησιμοποιούνται από τη λήπτρια επιχείρηση ως πάγια ή μηχανήματα χωρίς ταυτότητα, τα οποία διαπιστώνεται ότι δεν είναι καινούργια. Πρόκειται δηλαδή για αγαθά τα οποία είχε προμηθευτεί η επιχείρηση σε προηγούμενες διαχειριστικές χρήσεις, με τη λήψη νόμιμων φορολογικών στοιχείων, και για τα ίδια αγαθά λαμβάνει νέα -εικονικά ή πλαστά- φορολογικά στοιχεία
2. Αναδιάρθρωση του αμερικανικού συστήματος εποπτείας των αγορών- ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προτείνει τη διεύρυνση του δικτύου εποπτείας και την εκχώρηση περισσότερων εξουσιών σε μικρότερο αριθμό ρυθμιστικών αρχών. Επί παραδείγματι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς SEC (Security and Exchange Commission) πρόκειται να συγχωνευθεί με την Commodity Futures Trading Commission.
Οι ασφαλιστικές θα μπορούν να επιλέξουν επόπτευση από τις ομοσπονδιακές αρχές ελέγχου και όχι από τις πολιτειακές.
Η Fed θα έχει μεγαλύτερη εξουσία για να περιορίζει την ανάληψη κινδύνων από τις επενδυτικές τράπεζες, αν και αυτή η εξουσία της μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περιπτώσεις που απειλείται η σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών.
Η Fed ήταν αυτή που κλήθηκε να διασώσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, προσφάτως, με τη διάσωση της Bear Steams. Εάν κάποια ρυθμιστική αρχή διαθέτει την απαιτούμενη πείρα, αυτή είναι η Fed.
Μεγαλύτερος, είναι ο κίνδυνος αδέξιων κινήσεων. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος συνδυασμός επενδυτικής βλακείας, αδιαφάνειας στους χειρισμούς, ηθικών παρεκτροπών και συστημικών προβλημάτων προκάλεσε την κρίση. Ορισμένες από αυτές τις μακροπρόθεσμες αποφάσεις για τη δομή του ρυθμιστικού πλαισίου θα αξιολογηθούν καλύτερα όταν θα έχει «καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός».
Ένα πράγμα, είναι, ωστόσο, σαφές. Η αναδιάρθρωση του πλαισίου εποπτείας είναι θετική, αλλά οι μεταρρυθμίσεις που δεν θεραπεύουν τα αίτια του κακού, δεν πρόκειται να διορθώσουν απολύτως τίποτε.