Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
20/2/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2621
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Έχουμε κράτος δικαίου ή κράτος ασυδοσίας και ανομίας; Του Νίκου Κοτζιά
Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από το κράτος πρόνοιας, στο κράτος... φιλανθρωπίας. Των Σάββα Γ. Ρομπόλη* και Βασιλείου Γ. Μπέτση**
Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ ( ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στα πάνελ του Νταβός.
ΣΔΙΤ: Η Συντριβή του Δημοσίου συμφέροντος από τον Ιδιωτικό Τομέα, του Λεωνίδα Βατικιώτη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα... μέχρι που χιόνισε πολύ»  
Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων  
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Παναγιώτης Κουρουμπλής : Για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας
Δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης στην ΕΡΤ για τους πλειστηριασμούς
Ο κ. Πέτσας δήλωσε σχετικά με το Oruc Reis 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμ

�������� 
 

Ημερομηνία: 2/10/2019 11:03:45 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ρουμελιώτης (πρ. ΔΝΤ, Attica Bank): Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας

Ρουμελιώτης (πρ. ΔΝΤ, Attica Bank): Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας

Η μάχη μεταξύ των Εθνών για την εξασφάλιση μιας κυρίαρχης θέσης στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών, και ειδικότερα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό οικοδόμημα. Σημαντικές γεωοικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις προβλέπονται τα επόμενα δέκα με τριάντα χρόνια, ως αποτέλεσμα του «γεωτεχνολογικού πολέμου» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο ιδρυτής της Space X και Tesla, Elok Musk, δεν αποκλείει κι έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, λόγω της σφοδρής σύγκρουσης των δύο αυτών υπερδυνάμεων, στην προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών.
Η ραγδαία πρόοδος της ΤΝ την καταστούν ένα ισχυρό εργαλείο στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα. Σε συνδυασμό με την ψηφιακή επανάσταση, η ΤΝ θα συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό της διεθνούς τάξης και των παγκόσμιων οικονομικών συσχετισμών.
Ειδικότερα, όπως η ατμομηχανή, η μηχανή εσωτερικής καύσης, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, η πυρηνική τήξη, η βιοτεχνολογία, η ψηφιοποίηση κοκ., επηρέασαν τις μεταφορές (σιδηρόδρομοι, αυτοκίνητα, αεροπλάνα), τη βιομηχανία, την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο, τα στρατιωτικά μέσα, καθώς και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς και τους γεωοπολιτικούς συσχετισμούς, έτσι και η ΤΝ, οι εκτυπωτές 3D, η συνθετική βιοτεχνολογία, τα drones, η ρομποτική κ.ά., θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν νέους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς όρους, που θα επηρεάσουν τους γεωοικονομικούς και γεωπολιτικούς συσχετισμούς (Goodman M., Allal Z., 2019).
Για παράδειγμα, σήμερα, τα i Phones, τα smart phones, που έχουν καταστεί συνηθισμένα, διαθέτουν περισσότερη ισχύ επεξεργασίας δεδομένων από τον υπολογιστή που επέτρεψε στους αστροναύτες της NASA να προσεληνωθούν στο φεγγάρι, πριν 40 χρόνια.
Αλλά και το Internet αποτελεί ένα απλό εφαλτήριο προς έναν κόσμο, όπου οι επιστημονικές καινοτομίες θα έχουν καθοριστικές και απρόβλεπτες, γεωοικονομικές και γεωοπολιτικές επιπτώσεις. Σύντομα, το Internet θα περιθωριοποιηθεί από ένα σύνολο τεχνολογιών που αναπτύσσονται ραγδαία, στη βάση του “νόμου Moore” και του “νόμου Metcalfe”.
Με την ανάπτυξη του Internet των αντικειμένων, ο αριθμός των διασυνδεδεμένων συσκευών αυξάνεται κατακόρυφα και θα ξεπεράσει τον πληθυσμό της Γης του 2008, με βάση το νόμο του Moore και του Metcalfe.
Η επόμενη γενιά του Internet θα περιλαμβάνει δεκάδες δισεκατομμύρια αισθητήρες που, σε συνδυασμό με την πληθώρα νέων τεχνολογιών (π.χ., RFID και WFC), θα επιτρέπουν στα καθημερινά φυσικά αντικείμενα, όπως τα αυτοκίνητα, τα δέντρα, οι καρέκλες, τα φωτιστικά, οι ανελκυστήρες, οι καρδιακοί δονητές, οι συναγερμοί πυρκαγιάς, να έχουν μια διεύθυνση Internet.
Επιπλέον, το Internet των αντικειμένων θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ τους, όπως και το να εντοπίζονται.
Έτσι, τα φυσικά αντικείμενα θα μετασχηματίζονται, η τεχνολογία της πληροφορικής θα παρακολουθείται στο φυσικό χώρο, σε στιγμιαία βάση και διαχρονικά.
Τόσο ο πρώην πρόεδρος Obama, όσο ο νυν πρόεδρος Trump, προώθησαν την πρωτοβουλία National Robotics Initiative, με την οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διπλασιάσουν τις αμερικανικές εξαγωγές, μέσα από την κάλυψη -μέσω της εισαγωγής ρομπότ στο οικονομικό σύστημα- του κενού παραγωγικότητας των ΗΠΑ, σε σχέση με την ασιατική οικονομία.
Οι τεχνολογίες της ΤΝ συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη machine learning, το deep learning,το computer vision, την έξυπνη ρομποτική, τη νοημοσύνη των τεχνοβλαστών, τις σημασιολογικές τεχνολογίες, τους εικονικούς φορείς και τη γενιά της φυσικής γλώσας (Miailhe N., 2018).
H TN, που σηματοδοτεί την έναρξη της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, αναπτύσσεται ραγδαία από το 2010, λόγω της σύγκλισης τριών επιστημονικών τάσεων: εκείνης των big data (δηλαδή, την ικανότητα επεξεργασίας τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων-στοιχείων, που προκύπτουν από τη χρήση του Internet των αντικειμένων και των προσώπων), της machine learning και του deep leαrning (δηλαδή, της δυνατότητας εκπαίδευσης-κατάρτισης, με εξελιγμένα λογισμικά, των υπολογιστών) και της ενίσχυσης της δυναμικότητας των σύγχρονων υπολογιστών.
Η τρίτη φάση της ΤΝ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2030. Στη φάση αυτή, το κύριο χαρακτηριστικό της ΤΝ θα είναι η δυνατότητα να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και να συνδέει πολλά γνωστικά πεδία και καταστάσεις (contextual and traversal artificiel intelligence).
Έτσι, προβλέπεται ότι, μέχρι το 2030, η ΤΝ θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε διάφορους τομείς δραστηριότητάς τους, όπως στη γενική ιατρική, τη δικηγορία κ.ά.. Ωστόσο, η ΤΝ δεν προβλέπεται να αποκτήσει ποτέ ανθρώπινη συνείδηση (De Backer B., 2018).

Ψηφιακές αυτοκρατορίες

Όπως διαφαίνεται, οι «ψηφιακές αυτοκρατορίες» (digital empires) της Αμερικής και της Κίνας θα κυριαρχούν και θα συνεχίσουν το γεωτεχνολογικό πόλεμο μεταξύ τους, για την τελική επικράτηση και την κυριαρχία τους στο παγκόσμιο σύστημα, μέσα από ένα σκληρό ανταγωνισμό που μπορεί να οδηγήσει τις χώρες προέλευσής τους και σε πόλεμο.
Από τη μεριά των ΗΠΑ, έχουμε την περίφημη ομάδα GAFAMI (δηλαδή, τις Google, Facebook, Amazon, Microsoft και την IBM, στις οποίες όμως πρέπει να προστεθεί και η NETFLIX) και, από τη μεριά της Κίνας, την BHATX (δηλαδή, τις Baidu, Huawai, Alibaba, Tencent και Xiaomi).
Το καινοτόμο οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζονται, είναι ότι ο πελάτης (και όχι το προϊόν) κατέχει κεντρική θέση στις προτεινόμενες τεχνολογικές λύσεις.
Έτσι, οι περισσότερες εταιρίες από αυτές διαθέτουν σχεδόν δωρεάν ή πολύ φθηνά το προϊόν. Η βασική επιδίωξή τους είναι να προσφέρουν πλατφόρμες και να επινοήσουν λύσεις που κινηοποιούν το «διαθέσιμο χρόνο» του εγκεφάλου των χρηστών, βελτιώνοντας τις εμπειρίες τους σε δέσμευση χρήσης των πλατφορμών τους, ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
O πρώην μηχανικός της Google και ιδρυτής της Human Technology, Tristan Harris, έχει καταγγείλει τις υπερβολές  των μεγάλων πλατφορμών.
Ειδικότερα, ο  Harris αποκάλυψε τις υπερβολές των ψηφιακών εταιριών, όπως η χρησιμοποίηση των τελευταίων ανακαλύψεων νευροεπιστημών για να αναπτύξουν τεχνικές που να εθίζουν όλο και περισσότερο τους χρήστες και να τους κρατούν έτσι στις οθόνες τους.
Έτσι, μπορούν να επηρεάζουν την αντίληψη της πραγματικότητας, τις επιλογές των χρηστών, χωρίς ρυθμιστικά όρια.
Επίσης, με τον τρόπο αυτόν, οι εταιρίες αυτές αποκτούν όλο και μεγαλύτερη «πολιτική ισχύ», που συνδυάζουν με πολύ υψηλή κερδοφορία, που τους επιτρέπει να κάνουν σημαντικές επενδύσεις και να προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό για να αναπτύξουν, με βάση τις βάσεις δεδομένων τους, νέα λογιστικά, τη machine learning, το deep learning και την ΤΝ παραπέρα (Goldfarb A. Trefler D., 2017).

Οι επιπτώσεις της ΤΝ

Η ΤΝ επηρεάζει το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της έγκαιρης πρόβλεψης ασθενειών και παρακολούθησης των ασθενών εξ' αποστάσεως, στην έξυπνη διαχείριση των ενεργειακών πόρων, των πόλεων (smart cities), της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου (e-commerce), των νευροεπιστημών (neurosciences), του αυτόνομου αυτοκινήτου, των μεταφορών, της εκπαίδευσης και των κρυπτονομισμάτων.
Σε γεωοικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, η ΤΝ μπορεί να συμβάλει σε μια ειρηνική πρόοδο της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών σχέσεων.
Αλλά, ίσως αποτελέσει και αιτία και μέσο για ένα νέο ψυχρό/ή και καυτό πόλεμο μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, για την κυριαρχία τους στον κόσμο, τόσο με οικονομικούς όσο και με στρατιωτικούς όρους.
Ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας υποδηλώνει μια νέα στρατηγική των ΗΠΑ, που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της Κίνας να συνεχίσει μια αναπόφευκτα ανοδική οικονομική και στρατιωτική πορεία, που θα την οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, να εκτοπίσει τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση των παγκόσμιων γεωοικονομικών και γεωπολιτικών πρωταθλητών.
Τον 21ο αιώνα θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι που θα βοηθήσουν στη δημιουργία συνθετικής ζωής, που θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία, τη διατροφή, τις ενεργειακές ανάγκες και την παγκόσμια ασφάλεια.
Τριάντα έξι χώρες στον κόσμο έχουν επενδύσει στον τομέα της συνθετικής βιολογίας. Από αυτές, η Κίνα υπερέχει.

Κρατικοί και μη κρατικοί φορείς

Ωστόσο, η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προωθεί, επίσης, την τεχνολογική ανάπτυξη και επιτρέπει τη διάχυση των γνώσεων σε πανεπιστήμια κι επιχειρήσεις.
Ένα μεγάλο μέρος, όμως, των σύγχρονων γεωτεχνολογιών παραμένει εντός κρατικού ελέγχου, κυρίως όσον αφορά τις BATX.
Οι τελευταίες, συνεργάζονται με την κυβέρνηση σε διάφορα προγράμματα, κυρίως αμυντικού χαρακτήρα, αλλά έχουν απεξαρτηθεί και αυτονομηθεί, λόγω των υψηλών κερδών που πραγματοποιούν, που τους επιτρέπουν να αναπτύσσονται αυτόνομα σε διεθνή κλίμακα.
Η συνεργασία μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των GAFAMI εστιάζεται κυρίως στις τεχνολογίες διπλής χρήσης (οικονομικής και στρατιωτικής), με αυστηρούς όρους, όμως, όσον αφορά την εξαγωγή των τεχνολογιών αυτών, εφόσον χρηματοδοτούνται και από την αμερικανική κυβέρνηση.
Το Μάιο του 2018, ο Λευκός Οίκος καθόρισε τους τέσσερις στόχους για το μέλλον: 1) να διατηρήσουν οι ΗΠΑ την ηγεμονία τους στον τομέα της ΤΝ, 2) να στηρίξει η ΤΝ τον Αμερικανό εργαζόμενο, 3) να προωθηθεί η δημόσια Ε & Τ και 4) να εξαλειφθούν τα εμπόδια προς την καινοτομία (White House, Washington D.C., 10/5/2018).
Η Κίνα έχει εντάξει την ΤΝ στη γεωπολιτική στρατηγική της. Το σχέδιό της One Belt One Road, που αποσκοπεί να διασυνδέσει την Κίνα με την Ευρώπη μέσω χερσαίων και θαλασσινών υποδομών που χρηματοδοτεί (Κίνα-Ευρασία-Ευρώπη και Κίνα-Ελλάδα-Ιταλία-Ευρώπη αντίστοιχα), ενσωματώνει, από το 2016, κι ένα πρόγραμμα Digital Belt and Road. Το 2018, δημιούργησε δε το Διεθνές Κέντρο Αριστείας των Digital Road of Silk, στην Ταϊλάνδη.

Τεχνολογικός και εμπορικός πόλεμος

H Κίνα διαθέτει ένα πλεονέκτημα, όσον αφορά τη μάζα των δεδομένων-στοιχείων (big data), λόγω του μεγαλύτερου πληθυσμού της σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Το ποσοστό της, στο σύνολο των big data υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 30%, σε παγκόσια βάση.
Διαθέτει, επίσης, μια ευέλικτη πολιτική, όσον αφορά τη χρήση των δεδομένων αυτών, χωρίς αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα.
Ωστόσο, η Κίνα παραμένει σε καθυστέρηση, σε σχέση με τις ΗΠΑ, όσον αφορά τα ταλέντα που διαθέτει στον τομέα της ΤΝ, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό πτυχιούχων στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και των μαθηματικών, σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Κίνα διαθέτει 39.000 ερευνητές στον τομέα της ΤΝ, έναντι 78.000 οι ΗΠΑ (University of Oxford, 2018).  
Μετά την εκλογή του προέδρου Trump, στις ΗΠΑ, ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας χαρακτηρίζεται κυρίως από τον εμπορικό και γεωτεχνολογικό πόλεμο ενώ, στο στρατιωτικό τομέα, και οι δύο χώρες συνεχίζουν να εξοπλίζονται με σύγχρονα όπλα.
Ο πόλεμος της ΤΝ αφορά και στην προσπάθεια των δύο αυτών μεγάλων δυνάμεων να επεκτείνουν στο διάστημα τον ανταγωνισμό τους, σε μια προσπάθεια κυριαρχίας του διαστήματος.
Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει σημαντικά στον αγώνα δρόμου για τον έλεγχο της ΤΝ, σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα καταστεί μια ψηφιακή αποικία (Morin – Desailly C., 2013).
H προσέγγισή της είναι να επωφεληθεί από τη μεγάλη της εσωτερική αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών, για να τεθούν οι βάσεις για την παραπέρα ανάπτυξη της ΤΝ. Ελπίζει, επίσης, να διαπραγματευτεί μια εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη της ΤΝ.
Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι κι άλλες χώρες (Καναδάς, Δανία, Ινδία, Ιαπωνία, Μεξικό, Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα, Ταϊβάν κ.ά.) έχουν καταστρώσει τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη της ΤΝ.
Οι στρατηγικές αυτές αφορούν κυρίως στην προώθηση και χρήση της ΤΝ, τη σχετική εκπαίδευση, την Ε & Α, τις ψηφιακές υποδομές ή/και ακόμα να εξειδικευθούν σε ορισμένες εφαρμογές που ενδιαφέρουν κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες (Niti Goverment, 2018). Οι μεγάλες ψηφιακές δυνάμεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την επικράτησή τους σε παρθένα πεδία και χώρες, όπως οι αφρικανικές. Η Αφρική δε διαθέτει ανεπτυγμένες ψηφιακές υποδομές.
Η μόνη χώρα που διαθέτει μια στρατηγική ανάπτυξής τους είναι η Κένυα (Kenyen Wall Street, 16/1/2018).

Τα σενάρια   

Ήδη, οι επιπτώσεις των εμπορικών πολέμων ΗΠΑ-Κίνας έχουν επιβραδύνει το ρυθμό μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Η αύξηση των προστατευτικών δασμών περιόρισε την εισαγωγή και αύξησε τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα και να μειωθούν οι εξαγωγές των δύο αυτών χωρών, αλλά και να περιοριστεί το διεθνές εμπόριο.
Είναι αβέβαιο ότι η προστατευτική πολιτική, αυτή του προέδρου Trump, εξυπηρετεί την επανεκλογή του, στις εκλογές του 2020.
Πολλές αμερικανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα (π.χ., Apple), ασκούν πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση για άρση των δασμών, καθόσον εφαρμόζονται και σε ενδιάμεσα προϊόντα-εξαρτήματα που παράγουν τα αμερικανικά εργοστάσια στην Κίνα. Ωστόσο, ο πρόεδρος Trump καλεί τις εταιρίες αυτές να επανεγκαταστήσουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η Κίνα επιδιώκει τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, για να στηρίξει την οικονομική της ανάπτυξη, να χρηματοδοτήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες, να πετύχει τους γεωοικονομικούς και γεωπολιτικούς της στόχους και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του κομμουνιστικού κόμματος. Επομένως, την εξυπηρετεί να λειτουργεί σ' ένα παγκοσμιοποιημένο εμπορικό σύστημα.
 
Νέες τεχνολογίες και μελλοντικοί πόλεμοι

Όπως επισημαίνει ο Meserola (6/11/2018), οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν αβεβαιότητες, όσον αφορά τις στρατιωτικές ικανότητες.
Ειδικότερα, οι αβεβαιότητες αυτές προκύπτουν από το πώς οι τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν και πόσο ισχυρές θα είναι.
H αβεβαιότητα αυτή, για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα νέα οπλικά συστήματα που στηρίζονται στην ΤΝ, και ειδικότερα τα αυτόνομα όπλα, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για τους στρατιωτικούς επιτελείς.
Ένα είναι βέβαιο: ότι η αβεβαιότητα αυτή θα εντείνει τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, όσον αφορά την παραγωγή περισσότερων και περισσότερο σύγχρονων όπλων.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν δύο διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της ΤΝ και των τεχνολογικών πολιτικών, γενικότερα.
Η αμερικανική αντίληψη στηρίζεται στο φιλελεύθερο μοντέλο, δηλαδή ότι την πρωτοβουλία της ανάπτυξης της ΤΝ έχουν οι μεγάλοι ψηφιακοί κολοσσοί.
Οι εταιρίες αυτές στηρίζουν τις αμερικανικές αρχές στη χάραξη της στρατηγικής τους, όσον αφορά την ΤΝ. Η κυβέρνηση υπογράφει επικερδή, για τις εταιρίες, συμβόλαια, τις χρηματοδοτεί και τις επιδοτεί.
Στο παρελθόν, η αμερικανική κυβέρνηση ήταν η κινητήρια δύναμη στα ερευνητικά και επενδυτικά, τεχνολογικά προγράμματα.
Σήμερα, οι ιδιωτικές εταιρίες επενδύουν πολύ περισσότερα ποσά στην Ε & Α της ΤΝ.
Από την πλευρά της, η Κίνα εφαρμόζει μια συγκεντρωτική-παρεμβατική πολιτική απέναντι στην ψηφιακή βιομηχανία και τα πανεπιστήμια που ασχολούνται με τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Η κυβέρνηση θα επένδυσε 22 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2017, που θα φτάσουν τα 60 δισεκατομμύρια το 2025, σε ετήσια βάση, για την ανάπτυξη της ΤΝ. Η διασύνδεση του υπουργείου Άμυνας, του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Στρατού και των τεχνολογικών εταιριών είναι ισχυρή.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα συντονίζει την εφαρμογή της στρατηγικής και επιβάλει τους κριούς άμυνας στην εφαρμογή της ΤΝ από τις τεχνολογικές εταιρίες (Thiboult Ch., 3/9/2018).  
Μπροστά στις αβεβαιότητες που δημιουργούν τα νέα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν την ΤΝ, ή/και θα καταστούν αυτόνομα πολύ σύντομα, η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες απειλές πολέμου.
Οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να μειώσουν τις αβεβαιότητες αυτές.

του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας
του Παντείου Πανεπιστημίου
www.bankingnews.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος « Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Έχουμε κράτος δικαίου ή κράτος ασυδοσίας και ανομίας; Του Νίκου Κοτζιά

 19/2/2020 
 

Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

 13/2/2020 
 

Από το κράτος πρόνοιας, στο κράτος... φιλανθρωπίας. Των Σάββα Γ. Ρομπόλη* και Βασιλείου Γ. Μπέτση**

 10/2/2020 
 

Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ ( ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)

 28/1/2020 
 

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στα πάνελ του Νταβός.

 27/1/2020 
 

ΣΔΙΤ: Η Συντριβή του Δημοσίου συμφέροντος από τον Ιδιωτικό Τομέα, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 27/1/2020 
 

Αναδιάρθρωση χρέους και «πράσινο» ομόλογο ζητά ο Βαρουφάκης

 27/1/2020 
 

Γιατί ο καπιταλισμός χρειάζεται... restart!

 13/1/2020 
 

Κοινωνική ευημερία στην Ήπειρο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / του Μιχάλη Διακομιχάλη

 13/1/2020 
 

Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά

 13/1/2020 
 

Πρέπει να μιλάμε για τον κόσμο που έρχεται, όχι για τα κουτσομπολιά. Του Νίκου Κοτζιά

 8/1/2020 
 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.. Για όσους - κυρίως εισαγγελείς και δικαστές- μπορεί να έχουν "κοντή" ιστορική μνήμη... Tου ΛΕΩΝΙΔΑ Μ.ΠΕΓΙΑΔΗ

 19/12/2019 
 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Του Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πάντειο Πανεπιστήμιο

 11/12/2019 
 

Μετακεϋνσιανοί και Νεοφιλελεύθεροι-Θεωρητικές Ιδέες και Πολιτική Πρακτική. Από Σπύρος Στάλιας

 9/12/2019 
 

Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών

 4/12/2019 
 

Νίκος Κοτζιάς: “Ας αρχίσουμε επιτέλους να τσακωνόμαστε για το πως θέλουμε την Ελλάδα τον 21ο αιώνα”!

 25/11/2019 
 

Η απιστία ...από το δημόσιο συμφέρον.Του Χρίστου Κουτσουνάσιου*>

 25/11/2019 
 

Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς(1 σχόλιo/α)

 18/11/2019 
 

4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

 5/11/2019 
 

Πώς μπαίνει «ταφόπλακα» στη δημόσια επικουρική ασφάλιση

 25/10/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Οι προτάσεις της Α.ΚΙ.Ο.Ε. για τον προγραμματισμό του ΟΕΕ
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΔΙΠΛΗ ΠΟΙΝΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ. Του Αριστομένη Τριγώνη
Παρουσίαση βιβλίου του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη : ΡΗΞΗ , Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, ζητούν στέγη στο Ο.Ε.Ε αλλά πρέπει, να τους την εκχωρήσετε. 
Κάλεσμα προς τoν Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας . Δέσμευση προς στους συναδέλφους 
Η Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας, ο κανονισμός 1407/2013 και ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων και κόστους. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Υπουργική Απόφαση 11026/2020 - ΦΕΚ 491/Β/19-2-2020 Υ.Α.11026/2020 : Πρότυπα καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε, Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε και Ε.Ε
Επιστροφές φόρων: Απλοποιείται η διαδικασία χωρίς Δ.Ο.Υ. - Πώς θα γίνεται
A. 1017 /27-01-2020 Καθορισμός της μορφής του προτύπου έκδοσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μέχρι πότε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
Ε9: Τα 5 κλικ για να γλιτώσετε πρόστιμα από τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά.
Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πότε ανοίγει το TAXISnet - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων του Χρήστου Ν. Τότση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα