Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
27/5/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2655
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το ισχυρό δολάριο και τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία

�������� 
 

Ημερομηνία: 14/10/2019 3:45:24 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το ισχυρό δολάριο και τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία.

Ποιοι είναι οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι από την παρατεταμένη ισχύ του δολαρίου. Πως πρέπει να αντιδράσουν επενδυτές και επιχειρήσεις. Η άνοδος της αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και οι πολιτικές εξελίξεις.

Το ισχυρό δολάριο και τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία

Η πρόσφατη άνοδος του δολαρίου έχει προκαλέσει δύο πολύ διαφορετικές αντιδράσεις στους οικονομολόγους και στην αγορά. Ορισμένοι θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων στο μέλλον. Άλλοι φοβούνται ότι θα προκαλέσει επιπλοκές.

Ίσως έχουν δίκιο και οι δύο.

Η απάντηση αναμένεται να καθοριστεί από τις πολιτικές παρά από τις οικονομικές εξελίξεις – ιδίως από τους στρατηγικούς ελιγμούς στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς.

Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν κινήσεις τώρα για να προστατευτούν σε ένα βαθμό από επιπλοκές. Τέτοιοι ελιγμοί είναι απαραίτητοι, δεδομένων των υψηλότερων πιθανοτήτων για πιο ακραίες εξελίξεις σε διάφορους τομείς.

Η επίμονη ισχύς του δολαρίου δεν προκαλεί έκπληξη αν ληφθούν υπόψη τρεις παράγοντες που προσελκύουν ξένα κεφάλαια στις ΗΠΑ: μια εγχώρια οικονομία η οποία έχει σταθερά καλύτερη επίδοση από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, μια χρηματιστηριακή αγορά η οποία έχει αφήσει πίσω τις υπόλοιπες και, για τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος, το πλεονέκτημα μιας μη αντισταθμισμένης απόδοσης.

Oι επενδυτές πιστεύουν ότι στο τρέχον αδύναμο παγκόσμιο περιβάλλον, μόνο οι ΗΠΑ είναι σε θέση να διατηρήσουν μια παρατεταμένη ανατίμηση του νομίσματός της. Οι ευρωπαϊκές και αναδυόμενες οικονομίες φοβούνται ότι οποιαδήποτε επίμονη ενίσχυση των νομισμάτων τους θα επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξή τους. Αυτό εξηγεί και τις αντικρουόμενες απόψεις για το τι θα επακολουθήσει.

Για κάποιους, ένα ισχυρό δολάριο θα συμβάλλει στη συντεταγμένη εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας. Προσφέροντας τόνωση στις πιο αδύναμες οικονομίες οι οποίες είναι πιο ανοιχτές στο εμπόριο και έχουν υποφέρει περισσότερο από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, τις βοηθάει να συγκλίνουν με τις ΗΠΑ.

Αλλά το ισχυρό δολάριο ενέχει ρίσκα. Πρώτον, απειλεί να προκαλέσει νομισματικό πόλεμο εκτός από τον παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο, τον οποίο πυροδότησε η κυβέρνηση Τραμπ στην προσπάθειά της να αλλάξει εμπορικές πρακτικές που θεωρεί άδικες. Δεύτερον, εκθέτει τη Fed σε περαιτέρω πολιτικές επιθέσεις, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των αγορών. Τρίτον, μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις αναδυόμενες αγορές με μεγάλες νομισματικές ασυμμετρίες, συμπεριλαμβανομένου και του αποκαλούμενου από τους οικονομολόγους «προπατορικού αμαρτήματος». Αφορά τις χώρες που έχουν δανειστεί υπέρογκα σε δολάρια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που χρησιμοποιούν για την πληρωμή τόκων και ωριμάνσεων είναι σε νομίσματα που υποτιμούνται έναντι του δολαρίου.

Oι τρεις αυτοί παράγοντες αποδυναμώνουν την ανάπτυξη, αυξάνουν τη μεταβλητότητα στις αγορές και οδηγούν σε σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Θα έρχονταν σε μια δύσκολη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο επιβραδύνονται, η Ευρώπη μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση την επόμενη χρονιά, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πολλά περιθώρια παρέμβασης, και υπάρχουν λίγες, αν όχι καθόλου, περιπτώσεις αναδυόμενων οικονομιών που να βρίσκονται σε ανάκαμψη.

Το τι θα συμβεί θα εξαρτηθεί, πρωτίστως, από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ – οι οποίες μπορούν να καταστήσουν πιθανότερο το λιγότερο ομαλό σενάριο. O ανταγωνισμός επί ίσοις όροις στο εμπόριο, ειδικά με την Κίνα, αλλά και με άλλες χώρες, είναι ένα από τα λίγα ζητήματα που έχουν ευρεία πολιτική στήριξη στις ΗΠΑ. Δεν συμφωνούν όλοι στις μεθόδους, αλλά η πλειονότητα συναινεί ότι πρέπει να υπάρξουν καλύτεροι όροι για τις ΗΠΑ στο εμπόριο. Τούτο αυξάνει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία ως «όπλο».

Η Ευρώπη και η Κίνα μπορούν να αντισταθμίσουν αυτό το ρίσκο, αλλά μόνο εν μέρει, αν κάνουν έγκαιρα παραχωρήσεις στις ΗΠΑ, ειδικά σε ακανθώδη ζητήματα, όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και οι αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας στην Κίνα.

Στο πλαίσιο μιας εξισορρόπησης της οικονομικής πολιτικής με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής τόνωσης από τις κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να βοηθήσει αποσύροντας σταδιακά τη χρήση αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής για τον επηρεασμό των αγορών στοιχείων ενεργητικού.Έχει αποδειχθεί μια απογοητευτική μέθοδος για τη βελτίωση της οικονομίας και γίνεται όλο και περισσότερο αντιπαραγωγική.

Τα δύο διαφορετικά σενάρια για τις επιπτώσεις της ισχύς του δολαρίου αποτελούν παράδειγμα ενός φαινομένου το οποίο δεν έχει μόνο οικονομικές και χρηματοοικονομικές διαστάσεις, αλλά και θεσμικές, πολιτικές και κοινωνικές. Τούτο είναι η όλο και μικρότερη πιθανότητα να συνεχιστεί το status quo και η υψηλότερη πιθανότητα για πιο ακραίες εξελίξεις.

Το φαινόμενο αυτό κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον, αλλά όχι όσο θα όφειλε. Τούτο δεν προκαλεί έκπληξη, ενδεχομένως, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί συμπεριφορικοί λόγοι για τους οποίος αντιστεκόμαστε να βγούμε από την πεπατημένη.

Σε αυτή την εποχή των άκρων, τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες και οι επενδυτές; Μπορούν να μειώσουν τις νομισματικές ασυμμετρίες, να αυξήσουν τα μαξιλάρια ρευστότητας και να αναζητήσουν οικονομικά αποδοτικές αντισταθμίσεις για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα τους.

Όσον αφορά το σταθερό εισόδημα, οι επενδυτές μπορούν να ανεβάσουν την ποιότητα και να μειώσουν τις ωριμάνσεις ώστε να περιορίσουν την έκθεση σε ακραίες συνέπειες διατηρώντας ταυτόχρονα περιθώριο να επωφεληθούν από θετικές εξελίξεις. Και για τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην κάλυψη των αναγκών εκεί και όχι να έχουν το βλέμμα στραμμένο στην εγχώρια αγορά – η στρατηγική «στην Κίνα, μόνο για την Κίνα».

Οι αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τα επακόλουθα ενός ισχυρού δολαρίου είναι μόνο μια από τις όλο και περισσότερες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η σημερινή εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.

Αντί να αγνοούν την υψηλότερη πιθανότητα ακραίων εξελίξεων, οι εταιρείες και οι επενδυτές πρέπει να την συμπεριλάβουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό. Σκεφτείτε το σαν να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να μετανιώσουν στο μέλλον για κάτι που δεν έκαναν.

 

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Το ισχυρό δολάριο και τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις θα προτείνει η Κομισιόν

 25/5/2020 
 

Ντιμιτρί Ελ Μούρ: Λοιμός της Αθήνας – Covid 19, η ιστορία επαναλαμβάνεται

 25/5/2020 
 

Πόση ζημιά θα προκαλέσει ο κορονοϊός στη διεθνή οικονομία

 21/5/2020 
 

Ιαπωνία-Κατάρ-Βρετανία «εγγυήθηκαν» για την τουρκική οικονομία: Τι σημαίνει η ανταλλαγή λιρών με γιέν-στερλίνες-ριγιάλ

 20/5/2020 
 

Έρευνα – χαστούκι για Ερντογάν: Η πλειονότητα των νέων θέλει να φύγει από την Τουρκία

 20/5/2020 
 

Τζεντιλόνι: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πλησιάσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ

 20/5/2020 
 

Fitch: Ποιοι κλάδοι θα «εξαφανιστούν» με ένα νέο lockdown

 20/5/2020 
 

«Η ΕΚΤ θα αγοράζει κρατικά ομόλογα, παρά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου»

 19/5/2020 
 

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατ. προτείνουν Βερολίνο και Παρίσι

 19/5/2020 
 

Η Γερμανία βάζει φωτιά στην Ευρώπη

 18/5/2020 
 

Πώς πέρασαν την καραντίνα οι υπερ-πλούσιοι του πλανήτη

 15/5/2020 
 

Politico: Πώς η Google και η Apple όρισαν το παιχνίδι στις εφαρμογές ιχνηλάτησης Covid-19

 15/5/2020 
 

ΗΠΑ: Εκατομμύρια αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κάθε βδομάδα

 15/5/2020 
 

Ραγδαία αύξηση του χρέους

 15/5/2020 
 

Διαγραφή χρέους 70 φτωχών χωρών ζητούν Σάντερς-Βαρουφάκης

 14/5/2020 
 

«Το επιπλέον χρέος θα γυρίσει να μας στοιχειώσει»

 14/5/2020 
 

Covid-19: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για παγκοσμίων διαστάσεων κρίση ψυχικής υγείας

 14/5/2020 
 

Αυξημένη εποπτεία έως και… μνημόνια φέρνουν τα φθηνά δάνεια ESM

 13/5/2020 
 

Έπαινοι Κρούγκμαν στην Ελλάδα : Συνέτριψε την καμπύλη του κοροναϊού

 12/5/2020 
 

Με ρυθμούς ρεκόρ τυπώνει χρήμα η ΕΚΤ – Πόσα ελληνικά ομόλογα έχει αγοράσει

 12/5/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 
Δήλωση για το voucher επιστημόνων. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη  
A.KI.O.E.: Αίτημα για την άμεση υλοποίηση έξι (6) παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Οι πέντε επιλογές για να βρουν ρευστότητα οι εταιρείες
Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης: Τι ισχύει για τουρισμό, ΦΠΑ και επιδόματα
Όλα τα μυστικά για το νέο πρόγραμμα επιδότησης απώλειας μισθών - Παραδείγματα
Νέα διαδικασία επιστροφής Φόρου Προστιθεμένης Αξίας με την A. 1104 /06-05-2020
Ποια μέτρα έρχονται τώρα στις εργασιακές σχέσεις
Τι ισχύει για την αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Μάιο

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Παραβάσεις - Πρόστιμα Κ.Β.Σ. - Κύρος Βιβλίων του Γιάννη Τζίμα

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα