Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
20/11/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 3493
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς(1 σχόλιο/α)
4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί
Πώς μπαίνει «ταφόπλακα» στη δημόσια επικουρική ασφάλιση
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΩΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟ ΦΕΟΥΔΟ. Του Γιώργου Δουράκη
Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά!
Τι σας ενοχλεί κυρία μου;» είναι η ερώτηση που της γίνεται... 
Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , για την κλιματική κρίση 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Εξάρχεια όπως…Χιλή: Την ώρα που ΜΑΤ έκαναν “ντου” σε πολυκατοικίες επαιζε κλασική μουσική
Λοβέρδος: Θεωρώ τον Άδωνι μικρό μου αδελφό
Λόγια μίσους και ντροπής από την πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίη Νικητοπούλου 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το ισχυρό δολάριο και τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία

�������� 
 

Ημερομηνία: 14/10/2019 3:45:24 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το ισχυρό δολάριο και τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία.

Ποιοι είναι οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι από την παρατεταμένη ισχύ του δολαρίου. Πως πρέπει να αντιδράσουν επενδυτές και επιχειρήσεις. Η άνοδος της αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και οι πολιτικές εξελίξεις.

Το ισχυρό δολάριο και τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία

Η πρόσφατη άνοδος του δολαρίου έχει προκαλέσει δύο πολύ διαφορετικές αντιδράσεις στους οικονομολόγους και στην αγορά. Ορισμένοι θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων στο μέλλον. Άλλοι φοβούνται ότι θα προκαλέσει επιπλοκές.

Ίσως έχουν δίκιο και οι δύο.

Η απάντηση αναμένεται να καθοριστεί από τις πολιτικές παρά από τις οικονομικές εξελίξεις – ιδίως από τους στρατηγικούς ελιγμούς στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς.

Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν κινήσεις τώρα για να προστατευτούν σε ένα βαθμό από επιπλοκές. Τέτοιοι ελιγμοί είναι απαραίτητοι, δεδομένων των υψηλότερων πιθανοτήτων για πιο ακραίες εξελίξεις σε διάφορους τομείς.

Η επίμονη ισχύς του δολαρίου δεν προκαλεί έκπληξη αν ληφθούν υπόψη τρεις παράγοντες που προσελκύουν ξένα κεφάλαια στις ΗΠΑ: μια εγχώρια οικονομία η οποία έχει σταθερά καλύτερη επίδοση από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, μια χρηματιστηριακή αγορά η οποία έχει αφήσει πίσω τις υπόλοιπες και, για τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος, το πλεονέκτημα μιας μη αντισταθμισμένης απόδοσης.

Oι επενδυτές πιστεύουν ότι στο τρέχον αδύναμο παγκόσμιο περιβάλλον, μόνο οι ΗΠΑ είναι σε θέση να διατηρήσουν μια παρατεταμένη ανατίμηση του νομίσματός της. Οι ευρωπαϊκές και αναδυόμενες οικονομίες φοβούνται ότι οποιαδήποτε επίμονη ενίσχυση των νομισμάτων τους θα επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξή τους. Αυτό εξηγεί και τις αντικρουόμενες απόψεις για το τι θα επακολουθήσει.

Για κάποιους, ένα ισχυρό δολάριο θα συμβάλλει στη συντεταγμένη εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας. Προσφέροντας τόνωση στις πιο αδύναμες οικονομίες οι οποίες είναι πιο ανοιχτές στο εμπόριο και έχουν υποφέρει περισσότερο από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, τις βοηθάει να συγκλίνουν με τις ΗΠΑ.

Αλλά το ισχυρό δολάριο ενέχει ρίσκα. Πρώτον, απειλεί να προκαλέσει νομισματικό πόλεμο εκτός από τον παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο, τον οποίο πυροδότησε η κυβέρνηση Τραμπ στην προσπάθειά της να αλλάξει εμπορικές πρακτικές που θεωρεί άδικες. Δεύτερον, εκθέτει τη Fed σε περαιτέρω πολιτικές επιθέσεις, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των αγορών. Τρίτον, μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις αναδυόμενες αγορές με μεγάλες νομισματικές ασυμμετρίες, συμπεριλαμβανομένου και του αποκαλούμενου από τους οικονομολόγους «προπατορικού αμαρτήματος». Αφορά τις χώρες που έχουν δανειστεί υπέρογκα σε δολάρια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που χρησιμοποιούν για την πληρωμή τόκων και ωριμάνσεων είναι σε νομίσματα που υποτιμούνται έναντι του δολαρίου.

Oι τρεις αυτοί παράγοντες αποδυναμώνουν την ανάπτυξη, αυξάνουν τη μεταβλητότητα στις αγορές και οδηγούν σε σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Θα έρχονταν σε μια δύσκολη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο επιβραδύνονται, η Ευρώπη μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση την επόμενη χρονιά, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πολλά περιθώρια παρέμβασης, και υπάρχουν λίγες, αν όχι καθόλου, περιπτώσεις αναδυόμενων οικονομιών που να βρίσκονται σε ανάκαμψη.

Το τι θα συμβεί θα εξαρτηθεί, πρωτίστως, από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ – οι οποίες μπορούν να καταστήσουν πιθανότερο το λιγότερο ομαλό σενάριο. O ανταγωνισμός επί ίσοις όροις στο εμπόριο, ειδικά με την Κίνα, αλλά και με άλλες χώρες, είναι ένα από τα λίγα ζητήματα που έχουν ευρεία πολιτική στήριξη στις ΗΠΑ. Δεν συμφωνούν όλοι στις μεθόδους, αλλά η πλειονότητα συναινεί ότι πρέπει να υπάρξουν καλύτεροι όροι για τις ΗΠΑ στο εμπόριο. Τούτο αυξάνει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία ως «όπλο».

Η Ευρώπη και η Κίνα μπορούν να αντισταθμίσουν αυτό το ρίσκο, αλλά μόνο εν μέρει, αν κάνουν έγκαιρα παραχωρήσεις στις ΗΠΑ, ειδικά σε ακανθώδη ζητήματα, όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και οι αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας στην Κίνα.

Στο πλαίσιο μιας εξισορρόπησης της οικονομικής πολιτικής με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής τόνωσης από τις κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να βοηθήσει αποσύροντας σταδιακά τη χρήση αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής για τον επηρεασμό των αγορών στοιχείων ενεργητικού.Έχει αποδειχθεί μια απογοητευτική μέθοδος για τη βελτίωση της οικονομίας και γίνεται όλο και περισσότερο αντιπαραγωγική.

Τα δύο διαφορετικά σενάρια για τις επιπτώσεις της ισχύς του δολαρίου αποτελούν παράδειγμα ενός φαινομένου το οποίο δεν έχει μόνο οικονομικές και χρηματοοικονομικές διαστάσεις, αλλά και θεσμικές, πολιτικές και κοινωνικές. Τούτο είναι η όλο και μικρότερη πιθανότητα να συνεχιστεί το status quo και η υψηλότερη πιθανότητα για πιο ακραίες εξελίξεις.

Το φαινόμενο αυτό κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον, αλλά όχι όσο θα όφειλε. Τούτο δεν προκαλεί έκπληξη, ενδεχομένως, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί συμπεριφορικοί λόγοι για τους οποίος αντιστεκόμαστε να βγούμε από την πεπατημένη.

Σε αυτή την εποχή των άκρων, τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες και οι επενδυτές; Μπορούν να μειώσουν τις νομισματικές ασυμμετρίες, να αυξήσουν τα μαξιλάρια ρευστότητας και να αναζητήσουν οικονομικά αποδοτικές αντισταθμίσεις για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα τους.

Όσον αφορά το σταθερό εισόδημα, οι επενδυτές μπορούν να ανεβάσουν την ποιότητα και να μειώσουν τις ωριμάνσεις ώστε να περιορίσουν την έκθεση σε ακραίες συνέπειες διατηρώντας ταυτόχρονα περιθώριο να επωφεληθούν από θετικές εξελίξεις. Και για τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην κάλυψη των αναγκών εκεί και όχι να έχουν το βλέμμα στραμμένο στην εγχώρια αγορά – η στρατηγική «στην Κίνα, μόνο για την Κίνα».

Οι αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τα επακόλουθα ενός ισχυρού δολαρίου είναι μόνο μια από τις όλο και περισσότερες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η σημερινή εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.

Αντί να αγνοούν την υψηλότερη πιθανότητα ακραίων εξελίξεων, οι εταιρείες και οι επενδυτές πρέπει να την συμπεριλάβουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό. Σκεφτείτε το σαν να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να μετανιώσουν στο μέλλον για κάτι που δεν έκαναν.

 

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Το ισχυρό δολάριο και τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Η Γερμανία χρειάζεται επενδύσεις 500 δισ. $

 20/11/2019 
 

Τι κρύβει η… ετεροχρονισμένη γερμανική γκρίνια για την ΕΚΤ

 16/11/2019 
 

Διεθνής κατακραυγή για το ξέπλυμα του... ξεπλύματος

 15/11/2019 
 

Από την πολυεθνική στην Κομισιόν

 15/11/2019 
 

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat: Μόλις 4 στους 10 Έλληνες ηλικίας 55 - 64 ετών εντός της αγοράς εργασίας

 13/11/2019 
 

Κινδυνεύει το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα;

 13/11/2019 
 

Η παγίδα της πρότασης Σολτς για πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων

 13/11/2019 
 

Οι ΗΠΑ «στραγγαλίζουν» οικονομικά τον ΟΗΕ

 13/11/2019 
 

Γιάνης Βαρουφάκης και Πολ Κρούγκμαν για την οικονομική κρίση πριν και μετά την κρίση του 2008

 11/11/2019 
 

Καταδίκες για κορυφαίους τραπεζίτες

 11/11/2019 
 

Συσσωρεύουν χρυσό ETFs και κεντρικές τράπεζες

 6/11/2019 
 

"Ψήνεται" τεράστια εμπορική συμφωνία Ασίας - Ειρηνικού

 4/11/2019 
 

ΗΠΑ : Το 1 τρισ. δολάρια πλησιάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα

 4/11/2019 
 

Τι κέρδισε και τι ρισκάρει η Μόσχα στη Συρία

 4/11/2019 
 

Μπορεί το Libra να αντικαταστήσει το... δολάριο;

 4/11/2019 
 

«Στρατιωτάκια κουρδιστά» και... κέρδη με ουρά

 4/11/2019 
 

Το κραχ που άλλαξε ριζικά την εικόνα του πλανήτη

 2/11/2019 
 

Τα διδάγματα για την οικονομία από την καμπύλη επιτοκίων

 30/10/2019 
 

Σε ποιον ανήκει η Αρκτική;

 24/10/2019 
 

Μικρή μειοψηφία ελέγχει τον παγκόσμιο πλούτο

 23/10/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Για να μπορείτε να ψηφίσετε στις προσέχεις εκλογές πρέπει…..
Το ψηφοδέλτιο της ΑΚΙΟΕ για την ΣτΑ που ηγείται ο καθηγητής Χαντζηκωνσταντίνου Γεώργιος
Βαγγέλης Π. Μιχελινάκης , Αποφάσισα φέτος για πρώτη φορά να θέσω υποψηφιότητά με την Α.ΚΙ.Ο.Ε. .
Οι Θέσεις της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδος (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) 
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Α.ΚΙ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ Α.Α.Δ.Ε. ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΕΓΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ 
Πρόσκληση συμμετοχής στις εκλογές με την ΑΚΙΟΕ. Από τόν Αλεβιζακη Παναγιωτη 'εκ/πο της Α.ΚΙ.Ο.Ε.  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Παράταση για την υποβολή ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων από νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα
Εφορία: Ποιοι δικαιούνται και με τι κόστος τις 48 δόσεις
Έρχονται μέτρα φωτιά για τα Airbnb – Τι πρέπει να περιμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Πώς και πότε μειώνεται η προκαταβολή φόρου
Εργατικό ατύχημα το έμφραγμα λόγω εργασιακού στρες - Πρωτοποριακή απόφαση που αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα
Γιατί κινδυνεύουν με «πέναλτι» φόρου 2 εκατ. επαγγελματίες και εισοδηματίες 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

H Αδελφότης των Στεναγμών

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα