Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
4/6/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 3673
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;
“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ερντογάν: Αποκοιμήθηκε σε διακαναλική συνέντευξη και έγινε viral
Ο Δημοσθένης Βεργής ψάχνει τον μοναδικό ψηφοφόρο του - «Εγώ ψήφισα Μητσοτάκη - Καμπουράκη, δεν με κάλεσες» 
‘’Είχε κακό λογιστή ‘’είπε ο κ. Άδωνις !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στί

�������� 
 

Ημερομηνία: 18/11/2019 1:56:04 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

 Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας.

 

 του Τζόζεφ Στίγκλιτς*

 Για 40 χρόνια οι ελίτ στις πλούσιες, αλλά και στις φτωχές χώρες υποσχέθηκαν ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα οδηγούσαν σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και ότι τα οφέλη θα διαχέονταν προς τα κάτω, έτσι ώστε όλοι – ακόμη και οι πιο φτωχοί- να βελτιώσουν τη θέση τους. Τώρα που υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία, γιατί πρέπει άραγε να απορεί κανείς που η εμπιστοσύνη στις ελίτ και στη δημοκρατία έχει πέσει κατακόρυφα;

 ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - Στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο πολιτικός επιστήμονας Φράνσις Φουκουγιάμα έγραψε ένα πολύ γνωστό δοκίμιο με τίτλο «Το Τέλος της Ιστορίας;». Η κατάρρευση του κομμουνισμού –υποστήριξε- θα παραμερίσει το τελευταίο εμπόδιο δημοκρατίας και της οικονομίας της αγοράς. Πολλοί ήταν εκείνοι που συμφώνησαν μαζί του.

Σήμερα, με τη φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη να υποχωρεί και με αυταρχικούς ηγέτες και δημαγωγούς να είναι επικεφαλής χωρών που περιλαμβάνουν πάνω από τον μισό πληθυσμό της γης, η ιδέα του Φουκουγιάμα μοιάζει γραφική και αφελής. Ωστόσο ήταν αυτή που στήριξε το νεοφιλελεύθερο οικονομικό δόγμα που κυριαρχεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Η αξιοπιστία του νεοφιλελεύθερου δόγματος ότι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τη συλλογική ευημερία είναι οι ανεξέλεγκτες αγορές βρίσκεται σήμερα στην εντατική, με μηχανική υποστήριξη. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Η ταυτόχρονη κατάρρευση της εμπιστοσύνης στον νεοφιλελευθερισμό και στη δημοκρατία δεν είναι απλή σύμπτωση ή απλή συσχέτιση. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει υπονομεύσει τη δημοκρατία επί 40 ολόκληρα χρόνια.

Η μορφή της παγκοσμιοποίησης στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της έκανε άτομα και κοινωνίες ολόκληρες να μην μπορούν να ελέγξουν ένα σημαντικό μέρος του πεπρωμένου τους. Το εξήγησε αυτό με μεγάλη σαφήνεια ο καθηγητής οικονομικών του Harvard University Ντάνι Ρόντρικ, το υποστηρίζω κι εγώ στα πρόσφατα βιβλία μου Globalization and Its Discontents Revisited και People, Power, and Profits. Οι επιπτώσεις της απελευθέρωσης των κεφαλαιαγορών ήταν εξαιρετικά δυσάρεστες. Αν ένας επίδοξος υποψήφιος πρόεδρος σε μια αναδυόμενη αγορά έχανε την εύνοια της Wall Street, οι τράπεζες θα απέσυραν τα χρήματά τους από τη χώρα του. Και τότε οι ψηφοφόροι θα βρίσκονταν μπροστά σε μια ζοφερή επιλογή: ή να παραδοθούν στη Wall Street ή να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή οικονομική κρίση. Ήταν σαν η Wall Street να έχει μεγαλύτερη πολιτική δύναμη από τους πολίτες αυτής της χώρας.

Ακόμα και στις πλούσιες χώρες, οι απλοί πολίτες άκουγαν να τους λένε: «Δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τις πολιτικές που θέλετε» -είτε πρόκειται για επαρκή κοινωνική προστασία, αξιοπρεπείς μισθούς, προοδευτική φορολογία ή ένα καλορυθμισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα- «επειδή η χώρα θα χάσει ανταγωνιστικότητα, θα εξαφανιστούν οι θέσεις εργασίας κι εσείς θα υποφέρετε».

Στις πλούσιες όπως και στις φτωχές χώρες, οι ελίτ υποσχέθηκαν ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα οδηγήσουν σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και ότι τα οφέλη θα διαχυθούν προς τα κάτω, έτσι ώστε όλοι –ακόμη και οι πιο φτωχοί- να βελτιώσουν τη θέση τους. Αλλά για να φτάσουν εκεί, οι εργαζόμενοι έπρεπε να αποδέχονται χαμηλότερους μισθούς και όλοι οι πολίτες περικοπές σε σημαντικά κοινωνικά προγράμματα.

Οι ελίτ ισχυρίστηκαν ότι οι υποσχέσεις τους βασίζονταν σε επιστημονικά οικονομικά μοντέλα και εμπειρικές έρευνες. Ωστόσο μετά από 40 χρόνια έχουμε τα σχετικά νούμερα: η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί και οι καρποί αυτής της ανάπτυξης πήγαν σε υπερβολικό βαθμό στους πολύ λίγους που βρίσκονται στην κορυφή . Καθώς οι μισθοί παρέμεναν στάσιμοι και τα χρηματιστήρια σημείωναν ιστορικά υψηλά, το εισόδημα και ο πλούτος έρεαν προς τα πάνω αντί να διαχέονται προς τα κάτω.

Πώς όμως είναι δυνατόν η συγκράτηση των μισθών –για να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα- και οι περικοπές των κυβερνητικών προγραμμάτων, να οδηγήσουν από κοινού σε υψηλότερο βιοτικό επίπεδο; Οι απλοί πολίτες αισθάνθηκαν σαν να τους είχαν πουλήσει απατηλές υποσχέσεις. Με το δίκιο τους ένιωσαν ότι είχαν εξαπατηθεί.

Τώρα βιώνουμε τις πολιτικές συνέπειες της μεγάλης αυτής συμπαιγνίας: τη δυσπιστία απέναντι στις ελίτ, στην οικονομική «επιστήμη» πάνω στην οποία βασίστηκε ο νεοφιλελευθερισμός και στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που άφησε να γίνουν όλα αυτά.

Στην πραγματικότητα η εποχή του νεοφιλελευθερισμού, παρά το όνομά της, πόρρω απείχε από το να είναι φιλελεύθερη. Επέβαλε μια διανοητική ορθοδοξία της οποίας οι πρεσβευτές είχαν μεγάλη δυσανεξία στη διαφορετική άποψη. Οι οικονομολόγοι με ετερόδοξες απόψεις αντιμετωπίστηκαν ως αιρετικοί που πρέπει να αποφεύγονται ή, στην καλύτερη περίπτωση, να διοχετεύονται σε κάποια περιθωριακά ιδρύματα. Ο νεοφιλελευθερισμός ελάχιστα έμοιαζε με την «ανοιχτή κοινωνία» που είχε οραματιστεί ο Καρλ Πόπερ. Όπως έχει τονίσει ο Τζόρτζ Σόρος, ο Πόπερ παραδεχόταν ότι η κοινωνία μας είναι ένα πολύπλοκο, συνεχώς εξελισσόμενο σύστημα, στο οποίο όσο περισσότερες γνώσεις αποκτούμε, τόσο περισσότερο οι γνώσεις αυτές αλλάζουν τη συμπεριφορά του συστήματος.

Πουθενά η μισαλλοδοξία αυτή δεν ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στη μακροοικονομία, όπου τα κυρίαρχα μοντέλα απέκλειαν την πιθανότητα μιας κρίσης σαν αυτή που βιώσαμε το 2008. Κι όταν συνέβη το απίθανο, αντιμετωπίστηκε σαν μια πλημμύρα που συμβαίνει μια φορά στα 500 χρόνια -ένα αλλόκοτο περιστατικό που κανένα μοντέλο δεν θα μπορούσε να προβλέψει. Ακόμη και σήμερα οι υποστηρικτές αυτών των θεωριών αρνούνται να δεχτούν ότι η πίστη τους στις αυτορρυθμιζόμενες αγορές και η απόρριψη των εξωτερικών οικονομιών ως ανύπαρκτων ή ασήμαντων οδήγησαν στην απορρύθμιση, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη εκδήλωση της κρίσης. Η θεωρία αυτή συνεχίζει να επιβιώνει, με πτολεμαϊκού τύπου προσπάθειες να την κάνουν να ταιριάζει στα γεγονότα, πράγμα που επιβεβαιώνει την κρατούσα άποψη ότι πολλές φορές οι κακές ιδέες, από τη στιγμή που καθιερωθούν, αργούν πολύ να πεθάνουν.

Εάν η πιστωτική κρίση του 2008 δεν κατάφερε να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ανεξέλεγκτες αγορές δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, η κλιματική κρίση σίγουρα πρέπει να μας κάνει: ο νεοφιλελευθερισμός θα μας οδηγήσει κυριολεκτικά στο τέλος του πολιτισμού. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι οι δημαγωγοί που προσπαθούν να μας πείσουν να γυρίσουμε την πλάτη στην επιστήμη και στην ανεκτικότητα θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε, ο μόνος τρόπος να σώσουμε τον πλανήτη μας και τον πολιτισμό μας, είναι μια αναγέννηση της ιστορίας. Πρέπει να αναζωογονήσουμε τον Διαφωτισμό και να δεσμευτούμε εκ νέου ότι θα τιμήσουμε τις αξίες της ελευθερίας, του σεβασμού στη γνώση και της δημοκρατίας.

*Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, καθηγητής πανεπιστημίου στο Columbia University, είναι συγκάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας 2001, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του Προέδρου των ΗΠΑ και πρώην αρχιοικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τίτλο People, Power, and Profits: Progressive Capitalism for an Age of Discontent

https://www.project-syndicate.org/commentary/end-of-neoliberalism-unfettered-markets-fail-by-joseph-e-stiglitz-2019-11

 

Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης

  Σχολιασμός Θέματος « Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς»  
  Ιrini είπε...

Θα έρθει η ώρα όταν η επιστήμη θα μπορέσει να κατανοήσει και να συμβουλεύσει την οικονομική πολιτική των κρατών πριν από την έγκρισή της και όχι μετά από 40 χρόνια...Αλλά καλύτερα αργά ,παρά ποτέ ...

 
 προσθήκη στις 20/11/2019 1:46:53 μμ 
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

 26/4/2023 
 

Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;

 16/3/2023 
 

“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…

 19/9/2022 
 

Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί

 22/8/2022 
 

 22/8/2022 
 

Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

 9/6/2022 
 

Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει

 30/5/2022 
 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ. Tου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Πρώην Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου

 24/5/2022 
 

Χένρι Κίσινγκερ: Περάσαμε σε εντελώς νέα εποχή

 12/5/2022 
 

Ο Εντγκάρ Μορέν για την επερχόμενη καταιγίδα

 28/4/2022 
 

Όταν η Κίνα «αγοράζει τον κόσμο».Του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

 12/4/2022 
 

Πρώτες ήττες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στον Παγκόσμιο Οικονομικό Πόλεμό τους κατά της Ρωσίας. Γιώργος Ρωμανός Συγγραφέας Αναλυτής, Ιστορικός Ερευνητής

 8/4/2022 
 

Η οικονομική προσέγγιση του πολέμου στην Ουκρανία

 24/3/2022 
 

Κρούγκμαν: Το δεύτερο μεγάλο λάθος του Πούτιν

 15/3/2022 
 

Ο παγκόσμιος «πόλεμος» των αποθεμάτων

 4/3/2022 
 

Ο αγωνιώδης θρίαμβος του καπιταλισμού

 21/2/2022 
 

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προετοιμάζουν πόλεμο με τη Ρωσία, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 16/2/2022 
 

Το Ταμείο Ανάκαμψης διαλύει την πολιτική σκηνή της Ιταλίας, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 16/2/2022 
 

Το Δημόσιο Χρέος ως Συνταγματικός Δημοσιονομικός Κανόνας: Διδάγματα για την ΕΕ από τις ΗΠΑ

 19/12/2021 
 

Το «κραχ» της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας

 14/12/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Σας καλούμε στις 16/06/2023, στις 13.00, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Η σιωπή του προεδρείου του ΟΕΕ και το τέλος των μικρών λογιστικών γραφείων. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Τι προτείναμε στην συνεδρίαση της επιτροπής επαγγελματικών θεμάτων Λογιστή – Φοροτεχνικού  
Δελτίο Τύπου της ΑΚΙΟΕ απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Ο.Ε.Ε “Έκαστος εφ’ ω ετάχθη”, εσείς με τις εντολές των κομματικών σας οργάνων εμείς με τις θελήσεις των συνάδελφων και τις κοινωνίας 
Εγγραφή στα μητρώα του ΟΕΕ μη πτυχιούχων !!!! 
Πρόταση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στους υπουργούς κ. Χ. Σταικούρα, κ. Κ. Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή σχετικά με την προστασία των λογιστών και των πελατών τους από γεγονότα ανωτέρας βίας. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τι θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Πότε δεν κοστίζουν οι διορθώσεις των φορολογικών δηλώσεων
Τι χαρτιά μπορεί να σας ζητήσει ανά πάσα στιγμή η Εφορία
"Ουδέν κρυπτόν" για την ΑΑΔΕ -Ελεγχοι μετά από διασταυρώσεις στοιχείων 
ΑΑΔΕ: «Έρχεται» αυτόματο σύστημα που θα ειδοποιεί τους φορολογουμένους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση 
Τον Ιούνιο ξεκινάει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φορολογικά Στοιχεία Διακίνησης & Τιμολόγησης του I. ΤΖΙΜΑΣ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα