Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
19/4/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 143
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους
Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία
Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση
Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»
6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 
Χιόνη Διονύση: τα χρέη δεν διαγράφονται ποτέ! 
Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 

Περισσότερα...

λάλησαν...

ESM: Βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, η χώρα δεν αντιμετωπίζει νέα κρίση
Απίστευτες ύβρεις Βενιζέλου κατά των Ελλήνων! 
Ο Άδωνις έγινε νονός εν μέσω πανδημίας με ειδική άδεια... που κανένας δεν έχει ξανά ακούσει! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Yπόθεση Praxia: Πού πήγαν τα λεφτά;

�������� 
 

Ημερομηνία: 16/12/2019 9:42:38 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το διεθνές παράδοξο μιας τράπεζας που «βρήκε τοίχο» πριν ακόμη ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία της, οι πληροφορίες για τις υπέρογκες δαπάνες, ο ρόλος μετόχων και διοίκησης, η φημολογούμενη σφήνα Diamond στο «και πέντε» και το... Fit and Proper του ελληνικού συστήματος.

Yπόθεση Praxia: Πού πήγαν τα λεφτά;

Μία δυσάρεστη διεθνή πρωτοτυπία διεκδικεί πλέον το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς έχουμε γίνει παρατηρητές ενός εξαιρετικά παράδοξου φαινομένου: μιας νέας τράπεζας που «βρήκε τοίχο» πριν καλά καλά ξεκινήσει τη λειτουργία της!

Εξίσου δε παράδοξο, σε ένα χώρο που η «πίστη» των πελατών αποτελεί κορυφαίο παράγοντα λειτουργίας και επιβίωσης, είναι και το γεγονός ότι τόσο ο βασικός μέτοχος της εν λόγω τράπεζας, της Praxia Bank (δηλαδή η ATLAS Μerchant Capital που διαχειρίζεται ο «πολύς» κάποτε Bob Diamond), όσο και η διοίκησή της υπό την κα Αναστασία Σακελλαρίου, τηρούν σιγή ιχθύος για τα τεκταινόμενα, παρά το πραγματικό μπαράζ δημοσιευμάτων που στιγματίζουν τη λειτουργία της και συχνά αναφέρουν ακόμη και σενάρια εκκαθάρισης.

Αυτές οι δύο παραδοξότητες εύλογα δημιουργούν υποψίες σε παράγοντες της αγοράς ότι η υπόθεση ενδεχομένως «μυρίζει». O,τι χειρότερο δηλαδή για ένα βαριά λαβωμένο τραπεζικό σύστημα, όπως το ελληνικό. Κι όσο κι αν αυτό στεναχωρήσει τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, είτε πρόκειται για ξεκάθαρη υπόθεση παροιμιώδους αποτυχίας και ανικανότητας, είτε υπάρχει και το στοιχείο της πονηρίας, τα όσα συνέβησαν, συνέβησαν «στη βάρδια του».

Οι πληροφορίες ότι τα αρχικά κεφάλαια έχουν εξαϋλωθεί, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων κεφαλαίου 50 και 20 εκατ. ευρώ που έκανε η ATLAS, ενώ η «πρώτη ψηφιακή τράπεζα της Ελλάδας», όπως αυτοδιαφημιζόταν, έχει μηδαμινές εργασίες, καταθέσεις που ήρθαν μαζικά «αγορασμένες» από πλατφόρμα του εξωτερικού κι ανύπαρκτο δίκτυο καταστημάτων, εύλογα δημιουργούν καυτά ερωτήματα. Το ίδιο και οι πληροφορίες κατά τις οποίες λόγω υπέρογκου μισθολογικού κόστους και λοιπών δαπανών (κυρίως αμοιβές και παροχές σε τρίτους), η τράπεζα «καίει» περίπου 4 εκατ. ευρώ τον… μήνα!

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ακόμη ότι το «ολοκληρωμένο σύστημα» πληροφορικής της «πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα», παρότι σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς έχουν δαπανηθεί για τη αγορά και την υλοποίησή του έως και 30 εκατ. ευρώ, εντούτοις παρουσίασε σημαντικά προβλήματα «ενσωμάτωσης». Είναι δε αμφίβολο αν ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Χαρακτηριστικό, ίσως, των παραπάνω, το γεγονός ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Praxia φέρεται να άλλαξε τουλάχιστον τρία κορυφαία στελέχη στο συγκεκριμένο τμήμα.

Εν ολίγοις, καθώς όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν δημοσιευτεί χωρίς όχι απλώς να διαψευστούν, αλλά έστω και τον παραμικρό αντίλογο, φαίνεται ότι έχουμε μια τράπεζα που θυμίζει τον… Τιτανικό. Μια τράπεζα, όπου τόσο οι βασικοί μέτοχοι όσο και η διοίκηση «γλένταγαν» αμέριμνα, χωρίς να βλέπουν -κατά τα φαινόμενα- ότι το πλοίο ετοιμάζεται να πέσει σε… παγόβουνο.

Ακόμη και στην καλύτερη εκδοχή αυτής της υπόθεσης, έχουμε λοιπόν ένα σχήμα, το οποίο αποδείχτηκε διόλου “Fit and Proper” -κατά την ορολογία των διεθνών τραπεζικών αρχών- για την περίσταση.

Από τη μία πλευρά, έναν μέτοχο που ναι μεν διαθέτει εγνωσμένη εμπειρία στον διεθνή τραπεζικό τομέα, έχοντας επικεφαλής τον κ. Bob Diamond, πλην όμως, το όνομα του τελευταίου εμφανίζεται να έχει εμπλακεί σε διάφορες περίεργες υποθέσεις στο εξωτερικό όπως το λεγόμενο Double Dip Scam στις ΗΠΑ, αλλά και η υπόθεση χειραγώγησης του LIBOR στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε κάθε περίπτωση, το 2012 ο ίδιος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία της Barclays, ενώ κατόπιν σχετικής δήλωσης Βρετανού πολιτικού (του Λόρδου Mandelson) μερικά χρόνια νωρίτερα είχε χαρακτηριστεί ως «το απαράδεκτο πρόσωπο του τραπεζικού τομέα»! Μια δήλωση που ο Λόρδος πάντως πήρε… πίσω μερικά χρόνια αργότερα, όταν άρχισε ο ίδιος να συνεργάζεται ως σύμβουλος με τη Lazard!

Πώς ένα τόσο έμπειρο και υψηλόβαθμο διεθνές τραπεζικό στέλεχος , που έφτασε να ηγείται της Barclays Bank, αλλά και οι αναμφίβολα καλοπληρωμένοι συνεργάτες του δεν κατόρθωσαν να αντιληφθούν την πορεία που είχε πάρει η τράπεζα, είναι ασφαλώς ένα ερώτημα. Όπως ένα ερώτημα είναι πως δεν αντελήφθη την πορεία προς το… παγόβουνο και η ίδια η εκτελεστική διοίκηση της τράπεζας, υπό την κα Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία στο εντυπωσιακό για την ηλικία της βιογραφικό, αναγράφει μεταξύ άλλων και τη θέση της Προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας!

Γνωστή για τις καλές σχέσεις της με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και για τις σχέσεις της γενικότερα με ισχυρούς παράγοντες, σε μια ειρωνεία της τύχης, όπως αποδεικνύεται, έλαβε φέτος τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν αρχίσουν τα όργανα για την Praxia, τιμητικό βραβείο για τη «συνολική της προσφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα», από τα χέρια του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Ενώ ήδη από το 2018 δημοσιεύματα την κατέγραφαν ως «το καλύτερο αφεντικό», σχολιάζοντας τους παχυλούς μισθούς, τα bonus, ενίοτε και μετοχές που ελάμβαναν οι προσληφθέντες.

Κι εδώ προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα: Πώς ακριβώς λειτουργούσε η διαδικασία των προσλήψεων και του ορισμού αποδοχών στην τράπεζα; Ουδείς από την Επιτροπή Αποδοχών (που ήταν και μέλη της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων) αντελήφθη ότι μάλλον έχουν ξεφύγει τα έξοδα; Ουδείς από το διοικητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετείχε και ο ίδιος ο Bob Diamond ως μη εκτελεστικό μέλος, αλλά και πληθώρα αλλοδαπών προσώπων, προφανώς της επιλογής του, κατάλαβε το τι έρχεται;

Ιδιαίτερα περίεργες εμφανίζονται όμως και οι εξελίξεις περί την «επόμενη μέρα» της τράπεζας.

Πριν ακόμη από τις «κουβέντες» για το ενδεχόμενο συνένωσης της Praxia με την Αttica Βank (μια συνένωση για την οποία ουδείς μπόρεσε να βρει έστω και ένα στοιχείο που να… βγάζει νόημα), ήταν σε εξέλιξη διαδικασία εξεύρεσης πρόσθετων επενδυτών. Η διαδικασία δεν απέδωσε (όπως και οι «κουβέντες» με την Attica), με αποτέλεσμα να μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε διαδικασία πώλησης, στην οποία φέρονται να υποβλήθηκαν κάποιες μη δεσμευτικές προσφορές, με τη Viva να έχει κατά πληροφορίες το προβάδισμα, προκειμένου να αποκτήσει κατ' ουσίαν την τραπεζική άδεια, έναντι χαμηλού τιμήματος.

Εντούτοις χθες υπήρξαν νεότερες πληροφορίες, κατά τις οποίες βρήκε… λεφτά το Atlas και προτίθεται να επενδύσει ακόμη 40-50 εκατ. ευρώ, ακυρώνοντας τη διαδικασία πώλησης. Με στόχο να δοθεί «αέρας» στην τράπεζα για ένα διάστημα. Και μετά, υποθέτουμε, έχει ο… Θεός.

Περιττό να ειπωθεί ότι και αυτή η διαδικασία, έτσι όπως φαίνεται να εξελίσσεται, ταιριάζει με το γενικότερα παράδοξο πλαίσιο που περιγράφηκε παραπάνω, εκθέτοντας κατά την άποψή μας, τον όλο τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Είτε πρόκειται για τα περίφημα «Fit and Proper» και την καταλληλότητα στελεχών και μετόχων ειδικώς, είτε για το όποιο κύρος διατηρεί ο τραπεζικός θεσμός, γενικώς.

ΥΓ: Θα είχε ομολογουμένως ενδιαφέρον να ξέραμε την πηγή των κεφαλαίων που επενδύθηκαν στην Praxia, ήτοι, αν όλο αυτό το διάστημα το Atlas μέσω της Praxia καίει προσωπικά χρήματα των ιδρυτών του, ή αυτό που έχει επικρατήσει να λέμε «other people’s money».

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Yπόθεση Praxia: Πού πήγαν τα λεφτά;»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Σχέδια για «ξαφνικό θάνατο» μη βιώσιμων επιχειρήσεων

 16/4/2021 
 

ΣΒΕ : Ζητά χαμηλότερη φορολογία για τη μεταβίβαση επιχείρησης από γενιά σε γενιά – Επιστολή με προτάσεις στον Χ. Σταϊκούρα

 15/4/2021 
 

Σοκ στα εργασιακά: Ελαστικό ωράριο εργασίας και με δεκάωρο χωρίς επιπλέον αμοιβή

 15/4/2021 
 

«Μπαράζ» απολύσεων προμηνύει η μειωμένη συμμετοχή στην Επιστρεπτέα 7

 15/4/2021 
 

«Ασπίδα» Αρείου Πάγου στους δανειολήπτες

 13/4/2021 
 

Αλ. Τσίπρας: Επανεκκίνηση με κούρεμα χρεών της πανδημίας

 13/4/2021 
 

Πότε παραγράφονται οι απαιτήσεις από τραπεζικά δάνεια

 12/4/2021 
 

Ποιοί μπαίνουν στη Γέφυρα 2 για επιδότηση δόσεων δανείου

 12/4/2021 
 

Άρειος Πάγος: Ποιός κόκκινος δανειολήπτης θεωρείται δόλιος

 9/4/2021 
 

Διασωληνωμένη η οικονομία, οι μικροί σε απόγνωση

 9/4/2021 
 

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

 6/4/2021 
 

Δύο μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

 6/4/2021 
 

Κατέρρευσαν οι φόροι το 2020-Νέα βουτιά το 2021

 5/4/2021 
 

Ξεκινά η 8μηνη επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ»

 1/4/2021 
 

Καταργούνται τα τσουχτερά πρόστιμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

 1/4/2021 
 

Επιστροφή αποζημιώσεων με πρόστιμα για «μαϊμού» μειώσεις ενοικίων!

 1/4/2021 
 

ΓΣΕΒΕΕ: Η πανδημική κρίση διευρύνει τις ανισότητες

 31/3/2021 
 

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Σύμης: «Ζητάμε έναν ήρωα γιατρό»

 30/3/2021 
 

Τα μέτρα για τη στήριξη της αγοράς εργασίας τον Απρίλιο

 30/3/2021 
 

Καθίζηση της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας-Κοντά στον πάτο της Ευρώπης

 29/3/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΣΟΛΝΘ: Αίτημα για αλλαγές στην εφαρμογή του συστήματος MyData(1 σχόλιο/α) 
Ανακοίνωση ΣΟΛΝΘ Διεξαγωγή Σεμιναρίου ΚΦΕ 
Διοργάνωση σεμιναρίου- Δωρεάν - για τις Αλλαγές στη Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΝΗ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα: : Διόρθωση – Επανασχεδιασμός του Φορολογικού Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) 
Διαμαρτυρία της Α.ΚΙ.Ο.Ε. με θέμα: Καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των συνάδελφων λογιστών κατά την ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων για την εκτέλεση εργασιών στο τμήμα μητρώου των Δ.Ο.Υ.  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Πρόγραμμα Πειραιώς για χρηματοδότηση καταλυμάτων
Πώς διαγράφονται οι απαιτήσεις Δημοσίου και ΕΦΚΑ λόγω πτώχευσης οφειλέτη
Οι 81 ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
Όλες οι αλλαγές στη φορολογία – Μετά το Πάσχα ανοίγει το taxisnet 
Τι αλλάζει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις 
Έρχεται πρόσθετη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για κλειστές επιχειρήσεις – Τι ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φ.Π.Α. - ΑΝΑΛΥΣΗ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑI ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του Δημήτρη Γκλεζάκου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα