Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/2/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 9291
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από το κράτος πρόνοιας, στο κράτος... φιλανθρωπίας. Των Σάββα Γ. Ρομπόλη* και Βασιλείου Γ. Μπέτση**
Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ ( ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στα πάνελ του Νταβός.
ΣΔΙΤ: Η Συντριβή του Δημοσίου συμφέροντος από τον Ιδιωτικό Τομέα, του Λεωνίδα Βατικιώτη
Αναδιάρθρωση χρέους και «πράσινο» ομόλογο ζητά ο Βαρουφάκης

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα... μέχρι που χιόνισε πολύ»  
Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων  
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Παναγιώτης Κουρουμπλής : Για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας
Δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης στην ΕΡΤ για τους πλειστηριασμούς
Ο κ. Πέτσας δήλωσε σχετικά με το Oruc Reis 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά

�������� 
 

Ημερομηνία: 13/1/2020 11:42:49 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

   Η σημερινή Κυβέρνηση διά στόματος του Πρωθυπουργού και υπουργών της, πράττουν ως προς την εξωτερική πολιτική το ένα ολίσθημα μετά το άλλο, δείχνοντας έλλειψη σοβαρότητας και φόβο. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να ανακοινώνουν παραπομπή σε διεθνή δικαστική διαδικασία όλων των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας. Να αμφισβητούν το αν είναι παράνομες οι τουρκικές παραβιάσεις της Κυπριακής και Ελληνικής ΑΟΖ καθώς και υφαλοκρηπίδας. Να λένε ότι η σεισμογραφική δραστηριότητα της Τουρκίας σε ελληνική θάλασσα μπορεί και «να επιτρέπεται από το δίκαιο της θάλασσας». Τουλάχιστον ας είχε θυμηθεί ο νυν ΥΠΕΞ τον Α. Παπανδρέου που σε συνεννόηση με τον  Κ. Καραμανλή απηύθυνε την έκκληση  να «βυθιστεί το Χόρα». Δυστυχώς όλα αυτά περνούν «απαρατήρητα» και δίχως αντίλογο, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποφεύγει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής να κάνει ουσιαστική κριτική στην κυβέρνηση. Ίσως και να μην μπορεί.

Επί 40 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν αξιοποίησαν καμία δυνατότητα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, ούτε καν αυτές που δεν υπόκεινται στην συγκατάθεση οποιουδήποτε. Μέχρι σήμερα ουδείς εξήγησε για πιο λόγο δεν αξιοποιήθηκε αυτό το πολύ ωφέλιμο για τα ελληνικά συμφέροντα δίκαιο. Ούτε γιατί τα νομοθετήματα περί διεύρυνσης της αιγιαλίτιδας ζώνης επί τη βάσει χάραξης ευθειών γραμμών βάσης και κλεισίματος κόλπων που είχαν ετοιμαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας μου, παραλείφθηκαν από τους επόμενους, ένθεν και κακείθεν,  με ταχυδακτυλουργικές ενέργειες.

Για να θεσπίσει η Ελλάδα τις προβλεπόμενες από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας θαλάσσιες ζώνες, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να «κλείσει τους κόλπους» της. Θέμα που επί δεκαετίες αγνοήθηκε και παραμελήθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Εμείς στο ΥΠΕΞ ετοιμάσαμε, μετά από δίχρονη επίπονη εργασία, το κλείσιμο όλων των κόλπων της Πατρίδας, έχοντας προς τούτο αξιοποιήσει Έλληνες ειδικούς καθώς και παγκοσμίως καταξιωμένους επαγγελματίες χαρτογράφους. Ετοιμάσαμε τόσο τους χάρτες, όσο και τα Προεδρικά Διατάγματα που θέσπιζαν τις ζώνες αυτές, πριν απ’ όλα εκείνες των Εσωτερικών Υδάτων και της Αιγιαλίτιδας Ζώνης. Με την παραίτησή μου, κάποιοι φοβισμένοι ανακάλυψαν, τάχα, ότι πρέπει να γίνουν νόμοι και όχι Π.Δ. Το ερώτημα είναι πολύ απλό: αν αυτό ήταν το πρόβλημα γιατί δεν το έκαναν στους επόμενους 9 μήνες, αλλά και γιατί δεν το κάναν οι επόμενοι;

Στην πραγματικότητα, τα περί «Νόμο αντί ΠΔ», είναι ένα σαθρό επιχείρημα. Κι ‘ αυτό γιατί η Βουλή των Ελλήνων έχει ήδη επικυρώσει με νόμο τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ενώ, ταυτόχρονα, εξουσιοδότησε -σε εκείνη τη διαδικασία- την εκτελεστική εξουσία να θεσπίσει τις θαλάσσιες ζώνες που προβλέπονται στη Διεθνή Σύμβαση με την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να γίνει ειδικός νόμος για τον προσδιορισμό της Αιγιαλίτιδας ζώνης και των κλειστών κόλπων-εσοχών, αφού κάτι τέτοιο έχει ήδη προβλεφθεί με τη Σύμβαση και έχει ήδη κυρωθεί με νόμο του Ελληνικού Κράτους. Παρόλα αυτά οι μετά τον Οκτώβριο του 2018 ηγεσίες του ΥΠΕΞ υπαναχώρησαν και ματαιώθηκε η εκτέλεση/υλοποίηση όσων προέβλεπαν κείμενα και χάρτες τα οποία με επιμέλεια είχαν προετοιμαστεί και τα οποία θα μας είχαν γλυτώσει από πολλά σημερινά ακανθώδη προβλήματα και πιθανές μελλοντικές δυσκολίες. Αλλά η πολιτική τάξη στην Ελλάδα όχι μόνο αγνοεί τα ειδικά ζητήματα, αλλά είναι ενάντια στη λήψη πρωτοβουλιών και λύση προβλημάτων. Την βολεύει η ακινησία.

Η προετοιμασία του κλεισίματος των Κόλπων και έντονων εσοχών, η πατρίδα μας διαθέτει μεγάλο αριθμό τέτοιων εξαιτίας των δαντελωτών ακρογιαλιών της, συμβαδίζει με τη διαμόρφωση ευθειών γραμμών βάσης. Πρόκειται για τις γραμμές που συνδέουν τις εξωτερικές απολήξεις των πιο πάνω. Εφόσον έχει επιτελεστεί αυτή η προεργασία, τότε το μέτρημα των αιγιαλίτιδων ζωνών δεν ξεκινά από το εσωτερικό των κόλπων ή των έντονων εσοχών πριν το κλείσιμό τους, αλλά από τις ευθείες γραμμές βάσης που περικλείνουν κόλπους και εσοχές. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα προσθέτει/αυξάνει περιοχή εθνικής κυριαρχίας. Όπως υπολογίσαμε, η έκταση προσθέτει κυριαρχία σε έκταση ανάλογη με δύο φορές τη Θεσσαλία.

Η εν λόγω «συγκρότηση»  κλειστών κόλπων και ευθειών γραμμών βάσης διευκολύνει όχι μόνο τον προσδιορισμό της Αιγιαλίτιδας ζώνης, αλλά και σειρά από άλλες σημαντικές ζώνες που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, άγνωστες στο ευρύ κοινό, όπως οι «Αρχαιολογικές», οι «Περιβαντολλογικές» και κυρίως οι «Συνορεύουσες» ζώνες. Οι τελευταίες διαμορφώνουν έναν θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αιγιαλίτιδα ζώνη, που είναι ζώνη κυριαρχίας και μια θαλάσσια ζώνη μέχρι τα 24 μίλια από τις γραμμές βάσης. Σε αυτή τη Συνορεύουσα ζώνη, ναι μεν η Ελλάδα δεν ασκεί κυριαρχία, αλλά διαθέτει αστυνομικές/διοικητικές εξουσίες ελέγχου, αποτροπής και καταστολής παραβίασης υγειονομικής, δημοσιονομικής και άλλης νομοθεσίας πριν η παραβίαση συμβεί ως μη επιθυμητή στην περιοχή της Αιγιαλίτιδας ζώνης. Και ασφαλώς ο προσδιορισμός αυτών των ζωνών δεν έχει καμία σχέση με δικαστήρια και επίλυση διαφορών με τρίτους όπως προανήγγειλε το πρόσταγμα της Κυβέρνησης ότι «όλες οι ζώνες θα παραπεμφθούν ως διαφορές στο διεθνές δικαστήριο».

Ο κύριος Μητσοτάκης, η ηγεσία του ΥΠΕΞ και οι σύμβουλοι τους φαίνεται να αγνοούν αυτά τα στοιχειώδη της διεθνούς πολιτικής και του διεθνούς δικαίου. Μιλούν δε με τέτοιο πρόχειρο και λανθασμένο τρόπο για «όλες τις ζώνες» που είναι ως «να προσκαλούν την Τουρκία» να αμφισβητήσει τα ελληνικά δικαιώματα! Δυστυχώς, αυτά τα θέματα ενώ δεν τα  αντιλαμβάνονται, δεν δείχνουν οποιαδήποτε διάθεση να καταπονηθούν προκειμένου να τα εκμάθουν. Και η αντιπολίτευση; Φοβάμαι ότι ο ΣΎΡΙΖΑ επιστρέφει ως προς την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων στην πολιτική του των αρχών του αιώνα μας, αρνούμενος να αξιοποιήσει την κυβερνητική του εμπειρία καθώς και τη συνεργασία του με την Πατριωτική Αριστερά το 2012-2018. Κρίμα.          


Του Νίκου Κοτζιά

  Σχολιασμός Θέματος «Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

 13/2/2020 
 

Από το κράτος πρόνοιας, στο κράτος... φιλανθρωπίας. Των Σάββα Γ. Ρομπόλη* και Βασιλείου Γ. Μπέτση**

 10/2/2020 
 

Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ ( ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)

 28/1/2020 
 

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στα πάνελ του Νταβός.

 27/1/2020 
 

ΣΔΙΤ: Η Συντριβή του Δημοσίου συμφέροντος από τον Ιδιωτικό Τομέα, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 27/1/2020 
 

Αναδιάρθρωση χρέους και «πράσινο» ομόλογο ζητά ο Βαρουφάκης

 27/1/2020 
 

Γιατί ο καπιταλισμός χρειάζεται... restart!

 13/1/2020 
 

Κοινωνική ευημερία στην Ήπειρο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / του Μιχάλη Διακομιχάλη

 13/1/2020 
 

Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά

 13/1/2020 
 

Πρέπει να μιλάμε για τον κόσμο που έρχεται, όχι για τα κουτσομπολιά. Του Νίκου Κοτζιά

 8/1/2020 
 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.. Για όσους - κυρίως εισαγγελείς και δικαστές- μπορεί να έχουν "κοντή" ιστορική μνήμη... Tου ΛΕΩΝΙΔΑ Μ.ΠΕΓΙΑΔΗ

 19/12/2019 
 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Του Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πάντειο Πανεπιστήμιο

 11/12/2019 
 

Μετακεϋνσιανοί και Νεοφιλελεύθεροι-Θεωρητικές Ιδέες και Πολιτική Πρακτική. Από Σπύρος Στάλιας

 9/12/2019 
 

Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών

 4/12/2019 
 

Νίκος Κοτζιάς: “Ας αρχίσουμε επιτέλους να τσακωνόμαστε για το πως θέλουμε την Ελλάδα τον 21ο αιώνα”!

 25/11/2019 
 

Η απιστία ...από το δημόσιο συμφέρον.Του Χρίστου Κουτσουνάσιου*>

 25/11/2019 
 

Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς(1 σχόλιo/α)

 18/11/2019 
 

4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

 5/11/2019 
 

Πώς μπαίνει «ταφόπλακα» στη δημόσια επικουρική ασφάλιση

 25/10/2019 
 

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΩΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟ ΦΕΟΥΔΟ. Του Γιώργου Δουράκη

 17/10/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΔΙΠΛΗ ΠΟΙΝΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ. Του Αριστομένη Τριγώνη
Παρουσίαση βιβλίου του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη : ΡΗΞΗ , Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, ζητούν στέγη στο Ο.Ε.Ε αλλά πρέπει, να τους την εκχωρήσετε. 
Κάλεσμα προς τoν Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας . Δέσμευση προς στους συναδέλφους 
Η Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας, ο κανονισμός 1407/2013 και ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων και κόστους. 
Αίτημα για τη δημιουργία και ελεύθερη διάθεση από την ΓΓΠΣ υποστηρικτικού λογισμικού καταχώρησης της σύνοψης των παραστατικών άνευ ποσοτικού περιορισμού εγγραφών ή μορφότυπου εισαγωγής δεδομένων, και εκτός πλατφόρμας ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ.(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
A. 1017 /27-01-2020 Καθορισμός της μορφής του προτύπου έκδοσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μέχρι πότε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
Ε9: Τα 5 κλικ για να γλιτώσετε πρόστιμα από τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά.
Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πότε ανοίγει το TAXISnet - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Α. 1020 /31-01-2020 Τύπος και περιεχόμενο της «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» - Έντυπο Ε3.
Α. 1025 /04-02-2020 Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση...

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Όπως τ' όνειρο

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα