Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
3/4/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 12453
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Μένουμε σπίτι, του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου*
Η ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής. Από Χρήστο Κουτσονάσιο
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ COVID-19: «Our key message is: test, test, test»! του Γιώργου Δουράκη*
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ! Του Γιώργου Δουράκη
Για να κρατηθεί η οικονομία ζωντανή, να πληρώσει η κυβέρνηση. Tων Εμάνιουελ Σάεζ και Γκέιμπριελ Ζούκμαν*
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης
Σχολιο από τον Μανο Φωτακη για το ευρωομολογο
Νίκος Κοτζίας , πρώην Υπουργός , Να συνεννοηθούμε…. 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πρόκληση και προβληματισμός: 800 ευρώ στις ερασιτεχνικές ομάδες μετά από «ενέργειες» της Αυγερινοπούλου
Δείτε τι ανέβασε στο Twitter ο κύριος Μπάμπης .. 
ΑΑΔΕ: Αναστολή προγράμματος Φυσικής Κατάστασης και Αυτοάμυνας/ 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Τα χαμηλά επιτόκια και η μεγάλη παγίδα για τους επενδυτές

�������� 
 

Ημερομηνία: 10/2/2020 10:50:04 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η επόμενη ύφεση μπορεί να αργήσει αλλά θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών και οι «φουσκωμένες» τιμές των στοιχείων ενεργητικού. Τα διδάγματα από προηγούμενα κραχ.

To ράλι στις αγορές οφείλεται στην ώθηση από τα μέτρα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες και στις ενδείξεις ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Το σημαντικό ερώτημα είναι κατά πόσον οι μεγάλες προσδοκίες στις αγορές μετοχών και χρέους έχουν υπερβεί την οικονομική πραγματικότητα.

Οι επενδυτές έχουν τον χρόνο με το μέρος τους, αλλά η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης σε επίπεδα που δεν είναι τόσο υψηλά για να αυξήσουν τα εταιρικά κέρδη, απειλεί να υπονομεύσει την επίδοση των διάφορων στοιχείων ενεργητικού κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Για κάποιους αναλυτές, η πορεία της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής παραμένει ο βασικότερος παράγοντας όσον αφορά το επενδυτικό κλίμα. Οι ανησυχίες για τις υψηλές αποτιμήσεις, οι πιέσεις στα εταιρικά περιθώρια, τα πολιτικά σοκ και άλλες προκλήσεις υποχωρούν μπροστά στο δημοφιλές σλόγκαν της αγοράς να «μην πολεμάς τις κεντρικές τράπεζες».

Ο Μπομπ Πρινς, o CIO της Bridgewater Associates, κέντρισε το ενδιαφέρον στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ όταν είπε στο Bloomberg ότι η εποχή των κύκλων οικονομικής έξαρσης και ύφεσης έχει τελειώσει, τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέρουμε. Κατά τη γνώμη του κ. Πρινς, οι αξιωματούχοι της Fed είναι κολλημένοι σε ένα σημείο όπου δεν μπορούν να κινηθούν ούτε για να συσφίξουν, ούτε για να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική.

Ορισμένοι έσπευσαν να σημειώνουν ότι κάποιος Βρετανός υπουργός Οικονομικών είχε κάνει μια ανάλογη εκτίμηση λίγο πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Tην εποχή εκείνη, πολλοί επενδυτές είχαν παρασυρθεί από αυτό που ονομάστηκε «μεγάλη εξομάλυνση» (great moderation): μια περίοδος με χαμηλή μεταβλητότητα στην οικονομία και τις αγορές. Η Fed είχε μειώσει με επιθετικό τρόπο τα επιτόκια μετά το σκάσιμο της «φούσκας» του διαδικτύου, δημιουργώντας μια περίοδο ηρεμίας.

O κύκλος εξάρσεων και υφέσεων που κράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου έχει γίνει λιγότερο αισθητός χάρη στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Τις τελευταίες επίσης δεκαετίες έχει σημειωθεί τρομακτική πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στον πληθωρισμό, σε ένα περιβάλλον δραματικών τεχνολογικών και δημογραφικών αλλαγών στον ανεπτυγμένο κόσμο, που πλέον έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και σε κάποιες αναδυόμενες οικονομίες.

Μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 1987, το οποίο ανάγκασε τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν ρόλο πυροσβέστη, οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού - συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιών - έχουν ωφεληθεί σημαντικά από την άμεση αντίδραση των κεντρικών τραπεζών κατά οποιασδήποτε αναταραχής απειλεί την ευρύτερη οικονομία. Η προσέγγιση αυτή έχει εδραιωθεί περισσότερο την τελευταία δεκαετία με τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν και να κρατούν στα χαρτοφυλάκια τους τεράστιες ποσότητες ομολόγων και άλλων στοιχείων ενεργητικού σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη υψηλότερα.

H αμερικανική οικονομία δεν έχει διολισθήσει σε ύφεση μετά το 2008 και το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, αλλά η ανάπτυξη είναι υποτονική. Ενώ οι αγορές μετοχών και χρέους έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη μετά την κρίση, πολλά μέλη της κοινωνίας δεν έχουν επωφεληθεί, όπως καταδεικνύει και η άνοδος του λαϊκισμού.

Κρίνοντας από τις τρέχουσες ροές στις μετοχές και το χρέος, οι επενδυτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν ρότα, αν και τα ολοένα και πιο ακριβά στοιχεία ενεργητικού είναι αναμφίβολα ευάλωτα σε μακροοικονομικά σοκ τα οποία ούτε οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να περιορίσουν. Πολλοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Πρινς, πιστεύουν ότι θα νιώσουν τις αναταράξεις πριν από τον επόμενο μεγάλο σεισμό και ότι θα έχουν χρόνο να αποφύγουν τα χειρότερα από το sell-off.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες ενισχύουν τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού, αυξάνονται οι ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός χρηματοοικονομικού συστήματος το οποίο έχει βασιστεί στα αρνητικά και πολύ χαμηλά επιτόκια, και καθιστά ελκυστικά τα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο.

Ο Φρεντ Κλίαρι της Pegasus Capital ανέφερε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες απέφυγαν μια πιο επώδυνη οικονομική ύφεση μετά το χρηματοοικονομικό κραχ μέσω των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής. Αλλά «η παρατεταμένη πολιτική μηδενικών επιτοκίων έχει δημιουργήσει εταιρείες ζόμπι και απλά αναβάλει την ημέρα της κρίσης» προσθέτει.

Οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν την τρέχουσα διευκολυντική πολιτική για κάποιο διάστημα. Ο Τόμας Κόστεργκ της Pictet Wealth Management πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «θα παραμείνει υπερευαίσθητη στις χρηματοοικονομικές αγορές», προσθέτοντας: «Ακολουθεί μια αέναη διευκολυντική πολιτική και σε ένα βαθμό έχει παγιδευτεί από το επίπεδο του ιδιωτικού χρέους στο σύστημα».

Πράγματι, στο τρέχον περιβάλλον των συρρικνωμένων εταιρικών πιστωτικών risk premium, το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) υπολογίζει ότι χρεόγραφα $19 τρισ. πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν φέτος στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ευρωζώνη, την Ιαπωνία και άλλες αναδυόμενες αγορές κλειδιά.

Πώς τελειώνει συνήθως όλο αυτό; Οι πιστωτικές πιέσεις και η αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών προκαλούν ύφεση και σφοδρό sell-off στις μετοχές, όπως συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 200 και κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Αυτό ήταν το μήνυμα ενός άλλου επισκέπτη του Νταβός. Ο Σκοτ Μάινερντ, CIO στη Guggenheim, προειδοποίησε ότι ενώ οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να έχουν καθυστερήσει την επόμενη ύφεση ως το 2021 ή 2022, «εν τέλει θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι επενδυτές θα ξυπνήσουν από το διογκούμενο κύμα χρεοκοπιών και υποβαθμίσεων».

Aυτή τη φορά τα χειρότερα για τους επενδυτές μπορεί να είναι μπροστά. Χάρη στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, τα κρατικά ομόλογα προσφέρουν ελάχιστη προστασία είτε έναντι ενός πιο πληθωριστικού μέλλοντος ή ενός μεγάλου σοκ που θα πυροδοτήσει απότομη πτώση στην αξία των στοιχείων ενεργητικού με μεγαλύτερο ρίσκο.

www.euro2day.gr


Κατεβάστε το αρχείο: 1477533-fttt.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Τα χαμηλά επιτόκια και η μεγάλη παγίδα για τους επενδυτές»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Τα κορονο-ομόλογα προκρίνει το Ινστιτούτο των Γερμανών εργοδοτών

 3/4/2020 
 

Και o γερμανικός Τύπος πιέζει για ευρωομόλογα

 3/4/2020 
 

Τσίπρας στην Le Monde: Ευρωομόλογο χωρίς Γερμανία και Ολλανδία

 3/4/2020 
 

Κορονοϊός: Οι Ιταλοί δεν τραγουδούν πια στα μπαλκόνια, δεν έχουν να φάνε

 3/4/2020 
 

Ινδία : Κοροναϊός και πείνα μαστίζουν τη χώρα

 2/4/2020 
 

Reuters: Πιθανά σενάρια για το πακέτο στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης

 2/4/2020 
 

Κορονοϊός: Το οικονομικό σοκ σε αριθμούς

 2/4/2020 
 

Η πανδημία "σκοτώνει" θέσεις εργασίας

 2/4/2020 
 

Reuters: Πώς η Ευρώπη βούλιαξε με κλειστά μάτια στην κρίση του κορονοϊού

 2/4/2020 
 

Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

 1/4/2020 
 

Πανδημίες που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας

 31/3/2020 
 

Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Κίνα

 31/3/2020 
 

Έξι σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

 27/3/2020 
 

Το nein της Μέρκελ και οι επόμενες κινήσεις του Μακρόν

 27/3/2020 
 

«Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη - Τι σχεδιάζουν για γενναία μέτρα

 26/3/2020 
 

Η Fed ανακοινώνει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

 26/3/2020 
 

G20: «Ένεση» 5 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια αγορά - «Θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις επιπτώσεις της πανδημίας»

 26/3/2020 
 

Η Γερμανία γυρίζει την πλάτη (;) στις φωνές για ευρωομόλογο

 26/3/2020 
 

Από πού ήρθε ο κορονοϊός, και πού θα μας πάει;

 24/3/2020 
 

ΔΝΤ: Η ύφεση μπορεί να είναι χειρότερη από την κρίση του 2008

 23/3/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ρίξτε στην οικονομία το πακέτο των 37 δις και αφήστε - στην άκρη το σχέδιο Ηρακλής - για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη
Τίποτα δε θα ναι όπως παλιά!. TουΒΑΓΓΕΛΗ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗ
Γνωρίζετε το Νόμο 4649/19 για το ‘’Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων’’
Επιστολή από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.
ΣΟΛ-ΝΘ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Θέμα: Η αντίθεση μας στην αναγκαιότητα του προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΕΕΤ: Διαβίβαση στοιχείων αξιογράφων αναφορικά με την αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων κατά 75 ημέρες
COVID-19 Συνοπτικός οδηγός επιχειρήσεων
Πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών μηνός Απριλίου
Βροχή οι παρατάσεις για δηλώσεις φορολογίας και τελών
Όλοι οι νέοι ΚΑΔ με τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν κρατική ενίσχυση
Διευκρινίσεις για την έκπτωση 25% από το Υπ. Οικ. - Θα δοθεί παράταση εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι την Παρασκευή 10/04

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Υπέρβαση Εξουσίας: Ένα κοινωνικοπολιτικό βιβλίο-θρίλερ, μία συγκλονιστική ιστορία στην καρδιά της Ευρώπης, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.Του Β. Βιλιάρδου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα