Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
28/11/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1398
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη
Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber
Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα
Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»
Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη Χριστιανοσύνη
Καραθανασόπουλος σε Ελληνική Λύση: "Η πολιτική μ....κία και ανοησία έχει και τα όριά της" 
Τελικά, είναι κλοπή η ιδιοκτησία; 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη: Η επιστημονική κοινότητα «έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων»
Πότε είναι «βιώσιμο» το χρέος; Γιάννης Στουρνάρας Γιώργος Κύρτσος διαπρέπουν
Γεραπετρίτης: Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε πολύ περισσότερους νεκρούς

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η οικονομική διάσταση του κορωνοϊού. Tου Μπάρι Άικενγκριν

�������� 
 

Ημερομηνία: 17/3/2020 12:15:03 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ

 

Τα τελευταία χρόνια όλοι σχεδόν οι σοβαροί οικονομολόγοι και αναλυτές των χρηματοοικονομικών αγορών προέβλεπαν ότι επίκειται κρίση σαν κι αυτήν του 2008, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν πότε και πώς. Τελικά η πανδημία του κορωνοϊού ήταν ο καταλύτης που έδωσε το έναυσμα για την εκδήλωση της από καιρό αναμενόμενης μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει τη μορφή με την οποία εντέλει αυτή εμφανίστηκε.

Το σίγουρο είναι ότι η πανδημία του κορωνοϊού περιπλέκει τα πράγματα και κάνει πολύ δυσκολότερη την αντιμετώπιση της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα κλασικά εργαλεία της μακροοικονομικής πολιτικής (νομισματικής και δημοσιονομικής) είναι αναγκαία, αλλά όχι και ικανά να αναχαιτίσουν την οικονομική ύφεση. Βραχυχρόνια βασικός στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να διοχετευτούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για την ανασυγκρότηση και θωράκιση του κράτους πρόνοιας και να δοθούν οι απαραίτητες αρμοδιότητες στους ειδικούς του χώρου της υγείας (γιατρούς και επιδημιολόγους).

Μόνον όταν επιτευχθεί ο στόχος αυτός τη σκυτάλη μπορεί και πρέπει να πάρει η κλασική σε περιόδους μεγάλων υφέσεων επεκτατική μακροοικονομική πολιτική. Και δεδομένου ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και η ανορθόδοξη πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, το βάρος πέφτει εκ των πραγμάτων στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Επανέρχεται με άλλα λόγια η μακροοικονομική συνταγή του οικονομολόγου των μεγάλων υφέσεων Τζον Μέιναρντ Κέινς (το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον).

Αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό τονίζει σ’ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του ο φιλελεύθερος αμερικανός οικονομολόγος (κορυφαίος σε θέματα νομισματικής θεωρίας και πολιτικής) Μπάρι Άικενγκριν, καθηγητής στο University of California, Berkeley. Μετέφρασα το μεγαλύτερο μέρος αυτού του άρθρου για τους αναγνώστες του Διαλόγου.

 

Γιώργος Δουράκης

 

 

Η οικονομική διάσταση του κορωνοϊού

 

του Μπάρι Άικενγκριν

 

PROJECT SYNDICATE, 10 Μαρτίου 2020

 

 

ΜΠΕΡΚΛΕΪ - Την περασμένη βδομάδα οι υπουργοί οικονομικών της ομάδας των προηγμένων χωρών G7 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών δεσμεύτηκαν δεσμεύθηκαν να χρησιμοποιήσουν «όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής» για να περιορίσουν την οικονομική απειλή που δημιουργεί ο κορωνοϊός COVID-19. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι ποια εργαλεία είναι κατάλληλα και ποια θα αποδειχθούν αποτελεσματικά.

Η άμεση απάντηση έλαβε τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) να κινείται γρήγορα πέρα από το όριο. Αν και οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να κινηθούν γρήγορα, δεν είναι εν τούτοις σαφές πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι, δεδομένου ότι τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση η αποτυχία της FED να συντονίσει τη μείωση του επιτοκίου της με τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έστειλε ένα αρνητικό μήνυμα σχετικά με τη λογική συνοχή αυτής της απάντησης.

Εκτός αυτού η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποκαταστήσει τις κατακερματισμένες αλυσίδες εφοδιασμού. Ο συνάδελφός μου Μπραντ Ντελόνγκ προσπάθησε να με πείσει ότι μια ένεση ρευστότητας εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας μπορεί να συμβάλει στην επανεκκίνηση της παγκόσμιας κυκλοφορίας των κοντέινερ, όπως έγινε το 2008 (οπότε ξέρετε τι είδους συζητήσεις κάνουμε στους διαδρόμους του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ). Αλλά το πρόβλημα το 2008 ήταν οι διακοπές στη ροή χρηματοδότησης, τις οποίες οι ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών είχαν όντως τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν.

Το πρόβλημα όμως σήμερα είναι η απότομη διακοπή της παραγωγής, την οποία η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αντισταθμίσει. Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ δεν μπορεί να ξανανοίξει τα εργοστάσια που κλείνουν λόγω καραντίνας, ανεξάρτητα από το τι νομίζει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Παρομοίως η νομισματική πολιτική δεν θα επαναφέρει τους αγοραστές στα εμπορικά κέντρα ή τους ταξιδιώτες στα αεροπλάνα, στο βαθμό που οι ανησυχίες τους επικεντρώνονται στην υγειονομική ασφάλεια και όχι στο κόστος. Η μείωση των επιτοκίων δεν βλάπτει, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός, που είναι ήδη χαμηλός, παρουσιάζει πτωτικές τάσεις. Αλλά ούτε και πρέπει να αναμένεται ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας από τη μείωση των επιτοκίων.

Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και με τη φορολογική πολιτική. Οι φοροελαφρύνσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν την επανέναρξη της παραγωγής όταν οι επιχειρήσεις ανησυχούν για την υγεία των εργαζομένων τους και τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου. Οι περικοπές των μισθολογικών εισφορών δεν μπορούν να αυξήσουν τις προαιρετικές δαπάνες όταν οι καταναλωτές ανησυχούν για την υγειονομική ασφάλεια της αγαπημένης τους αλυσίδας εστιατορίων.

Άρα προτεραιότητα πρέπει να είναι η διάγνωση, ο περιορισμός και η θεραπεία. Όλα αυτά απαιτούν δημοσιονομικούς πόρους, αλλά η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί πιο πολύ από τις διοικητικές ικανότητες. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού απαιτεί διαφάνεια και ακρίβεια στην αναφορά των κρουσμάτων και των θανάτων. Απαιτεί να χορηγηθεί στις αρχές δημόσιας υγείας παρόμοια αυτονομία μ’ εκείνη που απολαμβάνουν οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες (δυστυχώς αυτό δεν είναι κάτι αυτονόητο για ηγέτες όπως ο Τραμπ).

[…]

Οι κεντρικές τράπεζες και οι πολιτικοί ηγέτες, που είναι σήμερα αντιμέτωποι με μια κρίση παγκοσμίων διαστάσεων, πρέπει να μη λάβουν υπόψη τους τα εσφαλμένα αυτά επιχειρήματα και να χρησιμοποιήσουν τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική για να εξασφαλίσουν ρευστότητα στην αγορά, να στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν τις δαπάνες. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι οι βασικές αυτές πολιτικές θα έχουν περιορισμένη μόνον επίδραση, δεδομένου ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ρευστότητας, αλλά η αποδιοργάνωση των αλυσίδων εφοδιασμού και η μετάδοση του φόβου. Σήμερα η οικονομική σταθεροποίηση εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις ενέργειες των αρχών δημόσιας υγείας, στις οποίες πρέπει να δοθούν επαρκείς πόροι και αρμοδιότητες για να κάνουν καλά τη δουλειά τους (μεταξύ αυτών και η ελευθερία συνεργασίας με τους ξένους ομολόγους τους).

Στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, οι οικονομολόγοι, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και φορείς όπως η ομάδα των προηγμένων χωρών G7, οφείλουν με ταπεινοφροσύνη να αναγνωρίσουν ότι ο όρος «όλα τα κατάλληλα εργαλεία» υποδηλώνει πάνω απ’ όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν οι γιατροί και οι επιδημιολόγοι. Συντονισμός, αυτονομία και διαφάνεια πρέπει να είναι οι λέξεις-κλειδιά.

*Ο Μπάρι Άικενγκριν είναι Καθηγητής Οικονομικών στο University of California, Berkeley και πρώην σύμβουλος πολιτικής υψηλού επιπέδου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το τελευταίο του βιβλίο είναι: Ο Πειρασμός του Λαϊκισμού: Οικονομκή Αδικία και Πολιτική Αντίδραση στη Σύγχρονη Εποχή (The Populist Temptation: Economic Grievance and Political Reaction in the Modern Erα)

https://www.project-syndicate.org/commentary/limits-macroeconomic-tools-coronavirus-pandemic-by-barry-eichengreen-2020-03

Πηγή: Ηλεκτρονικών Διάλογος Καθηγητών ΑΠΘ


 

  Σχολιασμός Θέματος «Η οικονομική διάσταση του κορωνοϊού. Tου Μπάρι Άικενγκριν»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη

 9/10/2020 
 

Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber

 28/9/2020 
 

Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης

 14/9/2020 
 

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα

 11/9/2020 
 

Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»

 28/8/2020 
 

Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά

 21/8/2020 
 

Απόφαση Συνόδου Κορυφής ΕΕ, 21 Ιουλίου: Ανασυγκρότηση με τα υλικά της καταστροφής, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 24/7/2020 
 

Ρατσισμός, αποικιοκρατία και αποζημιώσεις . Άρθρο του γάλλου οικονομολόγου και συγγραφέα Τομά Πικετί

 6/7/2020 
 

Η Αγία Τράπεζα. Του Παύλου Μεθενίτη

 22/6/2020 
 

Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!.Tου καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού*

 18/6/2020 
 

Ο ρόλος των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕE.Των Γιάννη Μαραγκού, Ειρήνης Τριάρχη, Θέμη Ανθρακίδη και Αγγελικής Νεστορούδη

 17/6/2020 
 

Τεχνητή νοημοσύνη και παγκόσμια ισχύς - Το πλεονέκτημα της Κίνας

 16/6/2020 
 

Guy Standing: Ο εμπνευστής του Βασικού Εισοδήματος, για το τέλος της παγκοσμιοποίησης

 15/6/2020 
 

Οι ψηφιακές τεχνολογίες στην εποχή των (κορωνα)ιών: Ένας ιός μπορεί να αλλάξει αυτά που ξέραμε…Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

 3/6/2020 
 

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"

 21/5/2020 
 

Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες

 8/5/2020 
 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)

 22/4/2020 
 

Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.

 21/4/2020 
 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

 21/4/2020 
 

Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

 13/4/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο: Σταματήστε τον έλεγχο των ΜΥΦ έτους 2014 – Είναι υπερβολική και άδικη η επιβολή προστίμων
Δείτε την εκδήλωση του ΟΕΕ, αλλά πριν, ακούστε τον πρόεδρο της Ισλανδίας που αρνήθηκε τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.
Πρόσκληση για το 2ο DigiTalk του ΟΕΕ
ΣΟΛΝΘ:Πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και αναστολή συμβάσεων εργασίας 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα «Μέριμνα σχετικά με τις υποχρεώσεις του λογιστή που έχει ασθενήσει από κορωνοϊο»  
Φορτώνουν ξανά τους πολίτες για να σώσουν τις τράπεζες!!! 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ε. 2185 /18-11-2020 Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2016 – Φ2 TAXIS).
Επιστρεπτέα προκαταβολή και για αγρότες- Το ποσό που δικαιούνται
Επιστρεπτέα προκαταβολή - Παράταση έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 για την υποβολή των δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2,3
Αυτοματοποιημένη και με ευθύνη των εταιρειών η δημοσίευση στοιχείων στο ΓΕΜΗ
Συμπληρωματικές οδηγίες για την υποβολή των δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας
Τι κερδίζουν μισθωτοί και εργοδότες από τη μείωση των εισφορών 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Τεχνικές Χρηματιστηριακών προβλέψεων των ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΚΙΜΩΝ - ΖΟΠΟΥΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα