Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
28/11/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1448
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη
Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber
Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα
Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»
Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη Χριστιανοσύνη
Καραθανασόπουλος σε Ελληνική Λύση: "Η πολιτική μ....κία και ανοησία έχει και τα όριά της" 
Τελικά, είναι κλοπή η ιδιοκτησία; 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη: Η επιστημονική κοινότητα «έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων»
Πότε είναι «βιώσιμο» το χρέος; Γιάννης Στουρνάρας Γιώργος Κύρτσος διαπρέπουν
Γεραπετρίτης: Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε πολύ περισσότερους νεκρούς

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ! Του Γιώργου Δουράκη

�������� 
 

Ημερομηνία: 1/4/2020 9:29:13 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!

Ένα εξαιρετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Social Europe περιγράφει με σαφήνεια τι πρέπει να γίνει στην οικονομία όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία, για να περιοριστεί η αναπόφευκτη ύφεση όσο πιο πολύ γίνεται. Οι αρθρογράφοι (γνωστοί καθηγητές του Μπέρκλεϊ) προτείνουν να αναλάβει η κυβέρνηση το ρόλο του «πληρωτή εσχάτης ανάγκης» («payer of last resort») και να καλύψει τις απώλειες που θα υποστούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, ώστε να παραμείνουν σώοι και αβλαβείς κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και να ξαναρχίσουν να λειτουργούν όπως πρώτα, μόλις αυτή παρέλθει. Οι ζημιές αυτές θα κοινωνικοποιηθούν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, που προφανώς θα παρουσιάσει πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα.

Συμμερίζομαι τις απόψεις τους, αλλά οφείλω να επισημάνω ότι δεν αναφέρουν τίποτα για τα γενναία μέτρα που πρέπει να ληφθούν επειγόντως για την άμεση ενίσχυση και θωράκιση των δημόσιων νοσοκομείων (υποδομές, υγειονομικό υλικό, ανθρώπινο δυναμικό). Προφανώς από τα μέτρα αυτά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η έκβαση της μάχης κατά του κορωνοϊού. Όσο πιο γενναία και σωστά είναι και όσο πιο γρήγορα ληφθούν τόσο γρηγορότερα και με λιγότερα θύματα θα λήξει η υγειονομική κρίση.  Νομίζω ότι το άρθρο δεν κάνει αναφορά στα μέτρα αυτά όχι γιατί δεν τα θεωρεί αναγκαία, αλλά επειδή δεν εμπίπτουν στο συγκεκριμένο και αυστηρά οριοθετημένο θέμα που πραγματεύεται.

Αν όμως λάβουμε υπόψη τις επιπρόσθετες αυτές δαπάνες, τότε το δημοσιονομικό κόστος γίνεται πολύ μεγαλύτερο και εκ των πραγμάτων τίθεται το κρίσιμο ερώτημα του τρόπου χρηματοδότησής του. Οι αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση των ΗΠΑ το σχετικό δημοσιονομικό κόστος μπορεί να καλυφθεί με δημόσιο δανεισμό. Πόσες όμως χώρες διαθέτουν σήμερα τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να δανειστούν σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Οι περισσότερες χώρες είναι υπερχρεωμένες, για τον απλούστατο λόγο ότι χρειάστηκε να δαπανήσουν τεράστια ποσά για να διασώσουν τις τράπεζές τους κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης του 2008. Η περίπτωση της Ιταλίας, που έχει υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία, είναι χαρακτηριστική. Έχει ήδη δημόσιο χρέος 135% του ΑΕΠ. Με τις επείγουσες ανάγκες που έχει, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της θα αυξηθεί δραματικά. Αν το έλλειμμα αυτό χρηματοδοτηθεί με νέα δάνεια, τότε το δημόσιο χρέος της θα εκτοξευτεί στα επίπεδα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Και δεδομένου ότι το χρέος αυτό δεν θα έχει την εγγύηση της ΕΕ (η Γερμανία απορρίπτει τα ευρωομόλογα), τα επιτόκια δανεισμού της μετά την κρίση θα γίνουν απαγορευτικά.

Υπάρχει ένα όπλο που μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση του χρέους των ήδη υπερχρεωμένων χωρών του πλανήτη (που είναι και οι περισσότερες). Είναι το μόνο όπλο που οι κεντρικές τράπεζες δεν χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, αν και είχε μπει στο τραπέζι. Το όπλο αυτό είναι η «νομισματική χρηματοδότηση» («monetary financing») των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού κατ’ ευθείαν από την κεντρική τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή γίνεται ώσμωση, η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική γίνονται ένα. Πιο συγκεκριμένα η νομισματική πολιτική μετατρέπεται σε χρηματοδοτικό βραχίονα της δημοσιονομικής πολιτικής, της πολιτικής του προϋπολογισμού και έτσι δεν χρειάζεται οι κυβερνήσεις να καταφύγουν στις διεθνείς αγορές για να δανειστούν. Οι διεθνείς αγορές περιθωριοποιούνται και τη σκυτάλη παίρνουν οι κεντρικές τράπεζες, που εκ του νόμου είναι αυτές που έχουν το αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης χαρτονομισμάτων.

Προφανώς πρόκειται για έναν μηχανισμό εκτάκτου ανάγκης και είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να  δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό «μπαζούκας», «υπερόπλο» κτλ. Κατά κοινή ομολογία όμως η κορωνοπανδημία είναι ένας ιδιότυπος πόλεμος και στον πόλεμο η οικονομία υπακούει σε διαφορετικές αρχές, γίνεται οικονομία πολέμου. Άμεσος στόχος είναι η προστασία και η κινητοποίηση πραγματικών οικονομικών πόρων, που είναι απαραίτητοι για τη διεξαγωγή της μάχης. Τα χρήματα είναι το αναγκαίο μέσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μπορούν άνετα να τα διαθέσουν, τουλάχιστον όσο διαρκεί ο πόλεμος. Η εκτίμηση που διατυπώνω την τελευταία δεκαετία στην αρθρογραφία μου, αλλά και εδώ στον Διάλογο, είναι ότι οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών (ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία κτλ.) θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να καταφύγουν στο όπλο αυτό σε περίπτωση που ξεσπάσει νέα κρίση ανάλογη με εκείνη του 2008.  Η σημερινή ιδιότυπη κρίση είναι πιο περίπλοκη και η αντιμετώπισή της ιδιαίτερα δύσκολη. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε Μεγάλη Ύφεση (Great Depression), χειρότερη ίσως κι από εκείνη της περιόδου 1929-1933.

Ιδιαίτερα για την ευρωζώνη το πρόβλημα είναι υπαρξιακό. Κι αν κρίνω από τη στάση της Γερμανίας και των πλούσιων συνοδοιπόρων της στο θέμα του ευρωομολόγου, οι οιωνοί δεν θα μπορούσε να είναι χειρότεροι. Προς το παρόν παρατηρούμε μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα κτλ.) να παίρνουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ΕΕ και η ΕΚΤ είναι ουσιαστικά απούσες. Οπότε δικαιολογημένα αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της ΕΚΤ αν δεν παρεμβαίνει αποφασιστικά σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις. Για μια ακόμη φορά οι χώρες της ευρωζώνης είναι εγκλωβισμένες και αβοήθητες. Το «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» («whatever it takes») του Ντράγκι, που επανέλαβε η Λαγκάρντ, δηλ. η «ποσοτική χαλάρωση» δεν αρκεί. Είμαστε σε πόλεμο και για να τον κερδίσουμε θα πρέπει η ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει το υπερόπλο που διαθέτει και δεν το έχει χρησιμοποιήσει: την άμεση νομισματική χρηματοδότηση των μεγάλων δημοσίων ελλειμμάτων που προκαλεί ο κορωνοϊός.

 

Γιώργος Δουράκης

Αναπληρωτής Καθηγητής Πολτικής Οικονομίας

Τμήμα Πολιτικών Επιστημών

 

ΥΓ. Ο ένας από τους δύο συγγραφείς του άρθρου που μετέφρασα ειδικά για τους αναγνώστες του Διαλόγου, ο Γαλλοϊσπανός καθηγητής του Μπέρκλεϊ Εμάνιουελ Σάεζ, είναι στενός συνεργάτης του σημερινού σούπερ σταρ της οικονομικής επιστήμης Θωμά Πικετί. Άρα είναι κι αυτός σοσιαλδημοκράτης κλασικού τύπου, που ενστερνίζεται τον φιλολαϊκό χαρακτήρα της σοσιαλδημοκρατίας και δεν έχει καμία σχέση με πολλούς μεταλλαγμένους σοσιαλδημοκράτες, που ενέδωσαν στις σειρήνες του καταρρέοντος σήμερα αγοραίου (νεο)φιλελευθερισμού.

 

 

Πηγή: Ηλεκτρονικός Διάλογος Καθηγητών ΑΠΘ

 

 

  Σχολιασμός Θέματος « ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ! Του Γιώργου Δουράκη»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη

 9/10/2020 
 

Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber

 28/9/2020 
 

Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης

 14/9/2020 
 

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα

 11/9/2020 
 

Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»

 28/8/2020 
 

Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά

 21/8/2020 
 

Απόφαση Συνόδου Κορυφής ΕΕ, 21 Ιουλίου: Ανασυγκρότηση με τα υλικά της καταστροφής, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 24/7/2020 
 

Ρατσισμός, αποικιοκρατία και αποζημιώσεις . Άρθρο του γάλλου οικονομολόγου και συγγραφέα Τομά Πικετί

 6/7/2020 
 

Η Αγία Τράπεζα. Του Παύλου Μεθενίτη

 22/6/2020 
 

Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!.Tου καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού*

 18/6/2020 
 

Ο ρόλος των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕE.Των Γιάννη Μαραγκού, Ειρήνης Τριάρχη, Θέμη Ανθρακίδη και Αγγελικής Νεστορούδη

 17/6/2020 
 

Τεχνητή νοημοσύνη και παγκόσμια ισχύς - Το πλεονέκτημα της Κίνας

 16/6/2020 
 

Guy Standing: Ο εμπνευστής του Βασικού Εισοδήματος, για το τέλος της παγκοσμιοποίησης

 15/6/2020 
 

Οι ψηφιακές τεχνολογίες στην εποχή των (κορωνα)ιών: Ένας ιός μπορεί να αλλάξει αυτά που ξέραμε…Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

 3/6/2020 
 

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"

 21/5/2020 
 

Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες

 8/5/2020 
 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)

 22/4/2020 
 

Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.

 21/4/2020 
 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

 21/4/2020 
 

Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

 13/4/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο: Σταματήστε τον έλεγχο των ΜΥΦ έτους 2014 – Είναι υπερβολική και άδικη η επιβολή προστίμων
Δείτε την εκδήλωση του ΟΕΕ, αλλά πριν, ακούστε τον πρόεδρο της Ισλανδίας που αρνήθηκε τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.
Πρόσκληση για το 2ο DigiTalk του ΟΕΕ
ΣΟΛΝΘ:Πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και αναστολή συμβάσεων εργασίας 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα «Μέριμνα σχετικά με τις υποχρεώσεις του λογιστή που έχει ασθενήσει από κορωνοϊο»  
Φορτώνουν ξανά τους πολίτες για να σώσουν τις τράπεζες!!! 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ε. 2185 /18-11-2020 Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2016 – Φ2 TAXIS).
Επιστρεπτέα προκαταβολή και για αγρότες- Το ποσό που δικαιούνται
Επιστρεπτέα προκαταβολή - Παράταση έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 για την υποβολή των δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2,3
Αυτοματοποιημένη και με ευθύνη των εταιρειών η δημοσίευση στοιχείων στο ΓΕΜΗ
Συμπληρωματικές οδηγίες για την υποβολή των δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας
Τι κερδίζουν μισθωτοί και εργοδότες από τη μείωση των εισφορών 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα