Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
13/8/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 14175
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Απόφαση Συνόδου Κορυφής ΕΕ, 21 Ιουλίου: Ανασυγκρότηση με τα υλικά της καταστροφής, του Λεωνίδα Βατικιώτη
Ρατσισμός, αποικιοκρατία και αποζημιώσεις . Άρθρο του γάλλου οικονομολόγου και συγγραφέα Τομά Πικετί
Η Αγία Τράπεζα. Του Παύλου Μεθενίτη
Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!.Tου καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού*
Ο ρόλος των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕE.Των Γιάννη Μαραγκού, Ειρήνης Τριάρχη, Θέμη Ανθρακίδη και Αγγελικής Νεστορούδη
Τεχνητή νοημοσύνη και παγκόσμια ισχύς - Το πλεονέκτημα της Κίνας

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι προβλέψεις του Νίκολα Τέσλα για το μέλλον  
Δημήτρης Κουτσούμπας , γγ της ΚΕ του ΚΚΕ 
Πόρισμα του ΕΟΠΥΥ «καίει» τον σύζυγο της Ράικου 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Αριστείο... παρακμής και διαγωγή κοσμία στο Κολλέγιο Αθηνών
Επαναπρόσληψη της συνεργάτιδας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλη αποφάσισε το δικαστήριο
Η Ολομέλεια μετατράπηκε σε αρένα 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Τίποτα δε θα ναι όπως παλιά!. TουΒΑΓΓΕΛΗ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗ

�������� 
 

Ημερομηνία: 3/4/2020 9:55:46 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Τίποτα δε θα ναι όπως παλιά!
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Ενώ η επέλαση του κορωναϊού βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και ασφαλώς το πρωτεύων είναι η εξόντωσή του και η διασφάλιση της υγείας των πολιτών, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα. Ο ιός αργά ή γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο ωστόσο η διεθνούς βεληνεκούς πρωτόγνωρη για τη γενιά μας κρίση που προκάλεσε, αναπόφευκτα θα πυροδοτήσει αλλαγές στην οικονομία κυρίως, στην κοινωνία, αλλά και στην πολιτική. Ίσως ο κόσμος μας την επόμενη μέρα να είναι διαφορετικός, κατά τρόπο παρόμοιο όπως ήταν διαφορετικός ο κόσμος πριν και μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, πριν και μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο ή πριν και μετά από μη πολεμικά αλλά παγκόσμιας σημασίας και εμβέλειας γεγονότα, όπως η κρίση του 1929, η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και άλλα.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Πριν δούμε τα πιθανά σενάρια για το μέλλον αξίζει να δούμε κάποιες διαπιστώσεις, που μπορούμε μέχρι στιγμής να κάνουμε:

- Διαπίστωση 1.

Στην οικονομία είναι βέβαιο ότι η ζημιά θα είναι τεράστια και πολλαπλή διεθνώς. Παρά τις σχετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ. για ταχεία αποκατάσταση της οικονομίας μετά την κρίση, σύμφωνα με τις οποίες ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορωναϊού θα είναι «αρκετά σοβαρός», αλλά μια μακρά επεκτατική περίοδος και υψηλά ποσοστά απασχόλησης σημαίνουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει το τρέχον σοκ1, οι περισσότεροι αναλυτές δε συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή συναρτώντας ωστόσο το μέγεθος της ζημιάς με το χρόνο που θα χρειαστεί να είναι σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. H Moody's προβλέπει στο βασικό της σενάριο, ο ρυθμός ανάπτυξης της G-20 συνολικά να περιορίζεται στο 1,4%, της Ευρωζώνης στο 0,4% και των ΗΠΑ στο 0,9%, ενώ προβλέπεται ανάκαμψή του για το 2021 - στο 2,7% για τη G-20, στο 1,4% για την Ευρωζώνη και το 1,8% για τις ΗΠΑ. Ενώ το Bloomberg σε ένα σενάριο του που φαίνεται επικρατέστερο με τη μέχρι τώρα εξέλιξη του ιού, προβλέπει η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020 να μειώνεται στο 1,2%. Η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία να εισέρχονται σε ύφεση, η ανάπτυξη των ΗΠΑ να μειώνεται στο 0,5% και η πιθανή ζημιά για τη διεθνή οικονομία να ανέρχεται στα 2,7 τρις $. Τέλος σε δηλώσεις της το προηγούμενο Σάββατο η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μίλησε για παγκόσμια ύφεση χειρότερη από αυτή του 2009, λόγω της πανδημίας του κορωναϊού και εξέφρασε την ανησυχία της για έναν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο από την αιφνίδια διακοπή λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας και για πιθανό κύμα χρεοκοπιών και απολύσεων που όχι μόνο μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη, αλλά μπορεί και να διαβρώσει τον ιστό των κοινωνιών μας.

- Διαπίστωση 2

Η κρίση του κορωναϊού απέδειξε τη γύμνια των συστημάτων υγείας στον Δυτικό κόσμο. Σε αντίθεση με τις χώρες της Άπω Ανατολής που σε επίπεδο περίθαλψης είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, στις χώρες της δύσης είναι σοκαριστικό το γεγονός να αφήνονται άνθρωποι να πεθαίνουν αβοήθητοι, λόγω της αδυναμίας του συστήματος υγείας να τους περιθάλψει.2 Εξέλιξη η οποία δεν ήρθε βέβαια ως κεραυνός εν αιθρία αλλά είναι αποτέλεσμα της συνεχούς αποδυνάμωσης την τελευταία 30ετία των δημοσίων συστημάτων υγείας, ακόμα και σε χώρες που κάποτε φημίζονταν για το κοινωνικό τους κράτος.

- Διαπίστωση 3

Η κρίση έφερε με εκρηκτικό τρόπο ξανά στο προσκήνιο την αδυναμία της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει οποιουδήποτε είδους προβλήματα στη βάση κάποιας στοιχειώδους έστω αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών. Η εικόνα της Γερμανίας να κάνει πλιάτσικο σε υγειονομική βοήθεια από την Κίνα προς την Ελλάδα ή άλλες χώρες, είναι χαρακτηριστική.3 Σε οικονομικό επίπεδο η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων, ήρθε ως απάντηση σε μονομερείς κινήσεις αρκετών κρατών πριν ληφθεί η επίσημη απόφαση, ενώ η νομισματική χαλάρωση με τα λογιστικά τρικ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λίγα πράγματα μπορεί να προσφέρει στην παρούσα φάση. Η λύση του ευρωομόλογου αποτελεί και πάλι πεδίο σύγκρουσης, με τη Γερμανία και τους δορυφόρους της να αρνούνται πεισματικά τη διέξοδο αυτή. Η ένταση των αντιπαραθέσεων φαίνεται και στη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος δήλωσε πως «Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το... θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε"

- Διαπίστωση 4

Οι ΗΠΑ με τον αρχοντοχωριάτη πρόεδρό τους, απέδειξαν την ανικανότητα και τον απροθυμία τους να παίξουν οποιοδήποτε θετικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Η εικόνα της υπερδύναμης να προσπαθεί να εξαγοράσει εταιρεία παραγωγής φαρμάκων για να τα χρησιμοποιήσει μόνο για εσωτερική κατανάλωση, συγκρινόμενη με την εικόνα της Κίνας να στέλνει τεράστιες ποσότητες υγειονομικού υλικού σε χώρες της δύσης ή ακόμα και αυτής της μικρής Κούβας να στέλνει δωρεά φάρμακα και έμψυχο δυναμικό στην Ιταλία, είναι χαρακτηριστική. Το Bloomberg αναφέρει πως «αν σήμερα βλέπουμε πίσω στο 2008 το τέλος της ασυναγώνιστης υπεροχής των ΗΠΑ στη μεταψυχροπολεμική εποχή, κάποια μέρα θα ίσως να κοιτάζουμε πίσω το 2020 ως τη στιγμή που η παγκόσμια εξουσία της Ουάσιγκτον άρχισε να λυγίζει».

- Διαπίστωση 5

Στην κοινωνία ξεχωρίζουν πλέον, πιο διακριτά και διεθνώς και στη χώρα μας, τέσσερις κατηγορίες ανθρώπων:

• Οι «μαυραγορίτες». Οι παλαιότερες γενιές τους είχαν ζήσει και στην κατοχή. Είναι οι άνθρωποι που στην κρίση διακρίνουν μία ευκαιρία για να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των συνανθρώπων τους. Αγοράζουν τεράστιες ποσότητες αγαθών πρώτης ανάγκης, στερώντας τα από τους υπολοίπους, με σκοπό να τα πουλήσουν λόγω έλλειψης στη μαύρη αγορά σε υψηλές τιμές. Ευτυχώς εκτιμώ ότι στη χώρα μας δεν είναι πολλοί αλλά υπάρχουν και φάνηκαν τώρα.

• Οι «ζαμάν φου». Θεωρούν ότι τα πάντα είναι μια θεωρία συνωμοσίας, συμπεριφέρονται κατά τρόπο ανεύθυνο, αγνοώντας τις όποιες συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας και της πολιτείας και κυκλοφορούν ως να μη συμβαίνει τίποτα.

• Οι «φοβικοί». Θεωρούν ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου και η «Θεία» τιμωρία. Λούζονται και κάνουν μπάνιο με αντισηπτικά και το μόνο που κάνουν είναι να σπέρνουν πανικό και στους συνανθρώπους τους.

• Οι «υπεύθυνοι πολίτες». Ακολουθούν τις συστάσεις των γιατρών και της πολιτείας, αλλά παράλληλα νοιάζονται και για τους συνανθρώπους τους, προσφέροντας τη βοήθειά τους όπου μπορούν και όπου χρειάζεται. Με χαρά διαπιστώνω ότι στη χώρα μας τουλάχιστον φαίνεται να είναι η πλειοψηφία. Παρά τα κακά που μπορεί να έχουμε ως κοινωνία, αναδεικνύεται τώρα στην κρίση, ότι όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει και αυτή η Ελλάδα αλλά ίσως να είναι όπως ανέφερα και πλειοψηφία.

- Διαπίστωση 6

Στις περισσότερες χώρες διακρίνεται η ανεπάρκεια του πολιτικού κόσμου, να διαχειριστεί μία τέτοιου μεγέθους κρίση. Ξεκινώντας από τον βλαχοχωριάτη πρόεδρο των ΗΠΑ, μέχρι τον κλόουν πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας και ειδικά συγκρίνοντας τους με παλαιότερους πολιτικούς ηγέτες, καταλαβαίνεις εύκολα το χάσμα.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Σίγουρα μιλώντας για το μέλλον, όταν η παρούσα πανδημία θα αποτελεί παρελθόν, το πρώτο που σκεπτόμαστε είναι η οικονομία.

Όπως αναφέραμε στις διαπιστώσεις, η ζημιά θα είναι τεράστια, το ακριβές μέγεθός της θα εκτιμηθεί όταν όλα θα έχουν τελειώσει και συναρτάται από τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ποια είναι τα βασικά σενάρια που συζητούνται αυτή τη στιγμή:

- Το τέλος της παγκοσμιοποίησης.

Σε μεγάλο βαθμό το τέλος της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, έχει ήδη συντελεστεί κατά τα προηγούμενα χρόνια. Η επιβολή εισαγωγικών δασμών από τις Η.Π.Α., τα αντίποινα άλλων χωρών και η επαναφορά γενικότερα πολιτικών εμπορικού προστατευτισμού ήταν ήδη μία πραγματικότητα, πριν την κρίση λόγω του κορωναϊού. Απλώς υπό την επίδραση της κρίσης η τάση αυτή φαντάζει ως παραπάνω από πιθανό να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια.

- Το τέλος της Ε.Ε. όπως την ξέραμε;

Νομίζω ότι αυτό θα αναδειχθεί ως το κρισιμότερο στοίχημα, των επομένων ετών. Γενικότερα για το μέλλον της Ε.Ε. τρία εναλλακτικά σενάρια είναι τα επικρατέστερα:

• Σενάριο πρώτο: επαναφορά στα γνωστά. Σύμφωνα με αυτό με το πέρας της κρίσης επανέρχονται σε ισχύ, με πρωτοβουλία της Γερμανίας και την υποστήριξη των δορυφόρων της, τα περιοριστικά μέτρα λιτότητας και μείωσης των ελλειμάτων και του χρέους. Ήδη αυτό είναι γνωστό ως επιδίωξη της Γερμανίας, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων της.4 Αυτό πρακτικά σημαίνει, λόγω και της σημαντικής αύξησης του χρέους εξ αιτίας του κορωναϊού, τη λήψη κατά πολύ σκληρότερων μέτρων από αυτά που ζήσαμε στην Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων, με μείωση κρατικών δαπανών και αύξηση φορολογίας που θα οδηγήσει βέβαια σε λουκέτο της ήδη κτυπημένες από την κρίση επιχειρήσεις και στην εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη.

Ωστόσο έχει ήδη διαφανεί από τη στάση της Ιταλίας κυρίως αλλά και άλλων 8 μέχρι στιγμής Ευρωπαϊκών χωρών, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει δεκτό. Αυτό το οποίο προκρίνουν οι 9 αυτές χώρες αυτή τη στιγμή είναι η αμοιβαιοποίηση του χρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγου, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα στα εθνικά κράτη να χρηματοδοτήσουν τις όποιες δαπάνες, χωρίς να επιβαρύνουν περισσότερο τα ήδη υψηλά χρέη των χωρών τους. Ως γνωστό στη Γερμανία καθόλου δεν αρέσει μία τέτοια προοπτική, αφού μπορεί να αναστρέψει σε βάθος χρόνου τη συσσώρευση πλούτου στο εσωτερικό της, που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.5 Αυτή τη στιγμή και οι 2 πλευρές εμφανίζονται ακλόνητες στη θέση τους, με αποτέλεσμα το ναυάγιο της τελευταίας συνόδου κορυφής. Μάλιστα η αντιπαράθεση συνοδεύεται από εκφράσεις και τοποθετήσεις ασυνήθιστες στη διπλωματική γλώσσα και φτάνουν μέχρι και τις απειλές από Ιταλικής πλευράς για αυτόνομη οικονομική πολιτική. Η υλοποίηση βέβαια μίας τέτοιας προσέγγισης, θα σήμαινε την αρχή του τέλους της Ε.Ε.

• Το δεύτερο σενάριο, έχει να κάνει με την υποχώρηση της Γερμανίας προ του κινδύνου κατάρρευσης του ευρώ, που σε συνδυασμό με τις προστατευτικές πολιτικές που αναμένεται να εφαρμοστούν θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τη Γερμανική εξαγωγική βιομηχανία.

• Το τρίτο σενάριο ξεκινάει εκ Δυσμάς. Ήδη πριν την κρίση είχε αρχίσει να γίνεται αρκετά δημοφιλής, ιδιαίτερα σε κύκλους των Δημοκρατικών, η Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία (Modern Monetary Theory). Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η θεωρία αυτή έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλής μεταξύ των ακαδημαϊκών οικονομολόγων, αλλά είναι προφανώς ιδιαίτερα απεχθής στους οικονομολόγους της Wall Street και των τραπεζών. Επιφανέστερη «εκπρόσωπος» της Σ.Ν.Θ. είναι η καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Stony Brook, και χαρισματική στην επικοινωνία, Στέφανι Κέλτον.6

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή οι παραδοσιακές ανησυχίες περί υψηλών ελλειμμάτων και χρεών, τίθενται σε αμφισβήτηση. Η τόνωση της οικονομίας μπορεί σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, να γίνει μέσω της αύξησης των κυβερνητικών δαπανών που αφορούν υποδομές, παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια και πρωτοβουλίες για το περιβάλλον. Η διαχείριση του ελλείμματος δεν συνεπάγεται, σύμφωνα με τη θεωρία, αύξηση φόρων, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να τυπώσει φρέσκο χρήμα, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο. Σύμφωνα με δημοσίευση της Καθημερινής «η σύγχρονη νομισματική θεωρία είναι της μόδας στις ΗΠΑ»7 οπότε θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη που θα υπάρξει. Στην Ευρώπη μπορεί επίσης να γίνει αρκετά δημοφιλής η θεωρία αυτή, δεδομένου ότι είναι προφανές ότι τα προγράμματα ρευστότητας της Ε.Κ.Τ. μπορεί να προσφέρουν ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά ένα ελάχιστο μέρος αυτής διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία και στην αγορά και για αυτό το λόγο δεν είχαν ποτέ το αποτέλεσμα που ανέμενε ο Ντράγκι και οι άλλοι εμπνευστές τους.

- Αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας.

Με αφορμή την κρίση του κορωναϊού και την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων ή του συγχρωτισμού ανθρώπων σε διαφόρους χώρους, εισήλθε στη ζωή μας, ίσως λίγο «βίαια» για ορισμένους, η τηλεργασία. Είναι γνωστό ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο ποσοστό εργασιών γραφείου μπορούν να εκτελεστούν από το σπίτι ή γενικά από χώρους εκτός γραφείου. Πριν την κρίση η μαζική εφαρμογή αυτού του τρόπου εργασίας αποτελούσε ένα είδος ταμπού, κυρίως για τους εργοδότες, οι οποίοι αρέσκονται να ελέγχουν δια ζώσης τους υπαλλήλους τους. Ωστόσο η κρίση απέδειξε ότι η εργασία από το σπίτι είναι πολύ πιο παραγωγική και αποτελεσματική, αφού απελευθερώνει χρόνο από άσκοπες μετακινήσεις και δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να διευθετήσει τις ώρες εργασίας του, σε συνδυασμό με τις προσωπικές ή οικογενειακές του ανάγκες. Ακόμα και η ανάγκη της επικοινωνίας μπορεί εύκολα να διευθετηθεί αφού υπάρχουν όλα τα εργαλεία για βιντεοκλήσεις, βιντεομήτινγκς κλπ. Αυτό λοιπόν που λογικά αναμένουμε είναι ότι και μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων, η τηλεργασία θα παραμείνει στη ζωή μας και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα εάν θέλουμε να συμβαδίζουμε με τις διεθνείς εξελίξεις, ίσως είναι καιρός και το δημόσιο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση επιτέλους των άθλιων τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας, αφού φαίνεται ότι οι ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών αδυνατούν να το πράξουν στον απαραίτητο χρόνο.

- Κοινωνική αλληλεγγύη?

Ανέφερα και αρχικά ότι η κρίση έφερε στην επιφάνεια και την άλλη Ελλάδα, κατά αναλογία αυτών που συμβαίνουν και στις άλλες χώρες. Τους ανθρώπους δηλαδή που προσπαθούν να είναι κοντά στο συνάνθρωπό τους και να τον βοηθούν όταν έχει ανάγκη. Το βλέπουμε αυτό κατ’ αρχήν στα νοσοκομεία και στη μάχη που δίνουν γιατροί, νοσηλευτές και όλο το προσωπικό, με πενιχρά μέσα και πενιχρές αμοιβές να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας και να περιθάλψουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς μπορούν. Τοι βλέπουμε τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες ιδίως του νότου που πλήττονται περισσότερο από εμάς. Το βλέπουμε στους εργαζόμενους σε κλάδους κρίσιμους για την επιβίωση του πληθυσμού, όπως στην αλυσίδα τροφίμων, στον ηλεκτρισμό, τις τηλεπικοινωνίες, την ύδρευση ή τις τράπεζες. Το βλέπουμε ακόμα και στον κλάδο μας με τους λογιστές – φοροτεχνικούς να εργάζονται προκειμένου να μην καταρρεύσουν τελείως τα δημόσια οικονομικά, αλλά και να μπορέσουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να λάβουν τα όποια βοηθήματα, ρισκάροντας την υγεία τους και γνωρίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις δε θα ανταμειφθούν για την προσφορά αυτή. Το βλέπουμε ακόμα και σε πολίτες που προσφέρονται να ψωνίσουν για ηλικιωμένους ή ευπαθείς συμπολίτες τους που πρέπει να μείνουν στο σπίτι ή ακόμα και σε αυτή τη μόδα στις Ιταλικές πόλεις των τραγουδιών στα μπαλκόνια για την εμψύχωση όλων.

Ελπίζουμε λοιπόν όλα αυτά να αποτελέσουν μία παρακαταθήκη, για να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη.

Αυτό ωστόσο δεν είναι δεδομένο για όλη τουλάχιστον την Ευρώπη. Γιατί το διαφαινόμενο πολιτικό τέλος του μονεταρισμού, δε γνωρίζουμε που θα οδηγήσει σε πολιτικό επίπεδο. Οι ενισχυμένες από το παρελθόν, εξ αιτίας του μεταναστευτικού, λαϊκιστικές ξενοφοβικές και ρατσιστικές δυνάμεις, είναι πολύ πιθανόν να ενισχυθούν ακόμα παραπέρα εκμεταλλευόμενες τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο μίας νεκρανάστασης της σοσιαλδημοκρατίας με νέα ίσως μορφή ή της ανάδειξης νέων πολιτικών δυνάμεων στο χώρο της αριστεράς. Τίποτα από αυτά δε μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Η τυχόν ισχυροποίηση των ρατσιστικών κομμάτων, συνδυαζόμενη με την βαθιά οικονομική κρίση και τις εθνικές περιχαρακώσεις και αντιπαραθέσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σύμφωνα με μία οικονομική θεωρία μετά από μεγάλες οικονομικές κρίσεις (όπως αυτή του 2008) η παρατεταμένη αδυναμία του συστήματος να επανέλθει σε αποδεκτούς ρυθμούς απόδοσης των επενδυμένων διεθνώς παγίων κεφαλαίων, οδηγεί (ιστορικά) σε καταστροφή του παγίου αυτού κεφαλαίου για να αποκατασταθεί η ισορροπία. Και βέβαια μαζική και ταχεία καταστροφή παγίου κεφαλαίου, έχουμε στον πόλεμο. Αυτή η θεωρία προέκυψε και επιβεβαιώθηκε στους δύο παγκόσμιους πολέμους του αιώνα μας. Πιστεύω ωστόσο ότι υπάρχει η ωριμότητα για να αποφευχθούν τέτοια σενάρια, γιατί όπως είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (αν θυμάμαι καλά), «δε ξέρω πως θα γίνει ο Γ παγκόσμιος πόλεμος αλλά ο τέταρτος θα γίνει με βέλη και με σπαθιά».

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Επίλογος στο σημείωμα αυτό δε μπορεί να υπάρξει. Η ζωή και οι επόμενοι μήνες και έτη, θα γράψουν τον επίλογο. Και όλα αυτά που αναφέρω στο σημείωμα αυτό θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή έχουμε το καθήκον απέναντι στους εαυτούς μας, στους ανθρώπους που αγαπούμε και σε όλη την κοινωνία να μείνουμε ζωντανοί και υγιείς. Και ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε αυτό, μέχρι να βρεθούν φάρμακα, εμβόλια κλπ. είναι ο εγκλεισμός στο σπίτι, όταν δεν είναι εντελώς απαραίτητο να βγούμε έξω, αλλά και η έγνοιά για τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας._______________________________
1 Κατά τον Μάρτιν Μίλεϊσεν, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος του διεθνούς οργανισμού στρατηγικής πολιτικής και αξιολόγησης
2 Βλ. https://www.tanea.gr/2020/03/10/inbox/to-tragiko-dilimma-ton-giatron-stin-italia-soste-tous-neoterous/
3 https://www.tanea.gr/2020/03/23/world/koronaios-i-germania-desmeyei-maskes-kai-iatriko-eksoplismo-gia-esoterikes-tis-anagkes/ Μετά τη Γερμανία στον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι δορυφόροι της Τσεχία και η Πολωνία, αν και η Τσεχία μίλησε για γραφειοκρατικό λάθος και υποσχέθηκε αποκατάσταση της ζημιάς στην Ιταλία που ήταν και στις δύο περιπτώσεις το «θύμα».
4 Βλ. δηλώσεις του υπ. Οικονομίας Πέτερ Αλτμαιερ https://www.liberal.gr/news/up-oikonomias-germanias-epistrofi-sti-litotita-meta-tin-krisi/293539
5 Οφειλόμενη κυρίως στην ελκυστικότητα των Γερμανικών ομολόγων έναντι αυτών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
6 https://youtu.be/QwbDETx3zo0
7 https://www.kathimerini.gr/1066684/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/h-sygxronh-nomismatikh-8ewria-einai-ths-modas-stis-hpa

https://www.taxheaven.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Τίποτα δε θα ναι όπως παλιά!. TουΒΑΓΓΕΛΗ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία

 
 

Παράνομο Σύστημα Φορολογίας Εισοδήματος. Του Τριγώνη Αριστομένη

 12/8/2020 
 

Υπέρογκα πρόστιμα αλλά για τους κακούς ή ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

 5/8/2020 
 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

 29/7/2020 
 

Α. Βεσυρόπουλος: Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου

 23/7/2020 
 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας Προς Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με Θέμα: Άσκηση καθηκόντων Οικονομολόγων και Λογιστών Ελλάδος

 14/7/2020 
 

Παρουσίαση Έκθεσης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2020 "Ψηφιακός μετασχηματισμός και μικρές επιχειρήσεις"

 10/7/2020 
 

Ενημέρωση για την αναγνώρισης των κολλεγίων

 6/7/2020 
 

Η υπ’ αρ. 960/2020 απόφαση του Σ.Τ.Ε. , περί ιδιωτικών κολεγίων και υποχρέωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για αναγνώρισή τους

 6/7/2020 
 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ. Του Νικόλαου Κλωθάκη, Οικονομολόγος MSc

 6/7/2020 
 

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΕΠΙΧ ΙΙ ; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη

 2/7/2020 
 

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

 1/7/2020 
 

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Του Νικoλάου Κλωθάκη Οικονομολόγος MSc

 25/6/2020 
 

Προσβάλλουν τον επιχειρηματικό κόσμος οι καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της ΚΔ. Του ΟΕΕ εκ/που της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

 24/6/2020 
 

Παράταση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019

 18/6/2020 
 

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

 18/6/2020 
 

H επόμενη μέρα για την οικονομία και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα.Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη*

 12/6/2020 
 

Οι προτάσεις της ΑΚΙΟΕ στην επιτροπή για την άσκηση του επαγγέλματος Φ/Λ.

 4/6/2020 
 

Επιστολή από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Ν 4152/2013 ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν4646/2019 (ΔΕΥΤΕΡΗ ΡΥΘΜΙΣΗ)

 3/6/2020 
 

Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών

 13/5/2020 
 

Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε.

 24/4/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παράνομο Σύστημα Φορολογίας Εισοδήματος. Του Τριγώνη Αριστομένη
Υπέρογκα πρόστιμα αλλά για τους κακούς ή ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας 
Α. Βεσυρόπουλος: Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας Προς Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με Θέμα: Άσκηση καθηκόντων Οικονομολόγων και Λογιστών Ελλάδος 
Παρουσίαση Έκθεσης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2020 "Ψηφιακός μετασχηματισμός και μικρές επιχειρήσεις" 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ολες οι απαντήσεις για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών 
Ε. 2118 /24-07-2020 Κοινοποίηση της Γνωμοδότησης υπ΄αριθ. 220/2019 της Α΄ Τακτικής Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ. σχετικά με την τύχη κατάσχεσης εις χείρας τρίτου σε βάρος οφειλέτιδας επιχείρησης, επιβληθείσας προ.... 
Α. 1163 /09-07-2020 Εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 15 και της παραγράφου 4 του άρθρου 40 του ν. 4172/2013, οι οποίες προστέθηκαν......, σχετικά με τις δαπάνες που αποδεικνύονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. 
Σε ΦΕΚ οι 8 δόσεις για το φόρο εισοδήματος 
Eπιστρεπτέα προκαταβολή: Παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις 
Νέα εγκύκλιος του Υπ.Εργασίας με διευκρινίσεις για τους εποχικά εργαζόμενους 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κοστολόγηση Πρότυπων με το Πρόγραμμα Eurocost

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα