Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
25/5/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 6692
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Μέτρα-ασπιρίνες στην οικονομία Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

�������� 
 

Ημερομηνία: 22/9/2008   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΔΡΑΣΗ

Μέτρα-ασπιρίνες στην οικονομία

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Την ώρα που οι έλληνες καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν ένα πακέτο φορολογικών επιβαρύνσεων ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, στην Ευρώπη μεγάλες χώρες σπεύδουν να ανακοινώσουν πακέτα στήριξης των φορολογουμένων που αποβλέπουν στη στήριξη των οικονομιών τους.

Χ. ΘΑΠΑΤΕΡΟ
Στο τελευταίο συμβούλιο στη Νίκαια οι υπουργοί Οικονομικών αρκέστηκαν στο να συμφωνήσουν στον διπλασιασμό των κονδυλίων σε 30 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων εταιρειών την επόμενη τριετία. Παράλληλα επανέλαβαν την κοινότυπη διαπίστωση ότι η κρίση είναι χειρότερη από ό,τι αναμενόταν, με τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες (Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία) σε ύφεση ή στασιμότητα (Γαλλία, Ιταλία).

Σε εθνικό επίπεδο, πάντως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν με μέτρα «ασπιρίνες» και υπό το άγχος παραβίασης του ορίου για έλλειμμα 3% του Συμφώνου Σταθερότητας, να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις, ενισχύοντας κυρίως τους χαμηλόμισθους.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν έστω με μέτρα στο «και πέντε» να αντιμετωπίσουν την κρίση, όχι τόσο λόγω της κοινωνικής ευαισθησίας όσο για τον φόβο του αντιπάλου, καθώς η δημοτικότητα των κυβερνήσεων πέφτει κατακόρυφα.

* Το πιο γενναιόδωρο πακέτο μέτρων στην ευρωζώνη φαίνεται να υιοθετεί ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Θαπατέρο. Η ισπανική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε στη φούσκα των ακινήτων, η κατάρρευση της οποίας, σε συνδυασμό με τη διεθνή κρίση, πιέζει την οικονομία της χώρας.

ΓΚ. ΜΠΡΑΟΥΝ
Η ανεργία

Το ισπανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε το 2007 κατά 3,8%, φέτος ωστόσο ήδη στο δεύτερο τρίμηνο παρουσίασε μηδενική σχεδόν ανάπτυξη (0,1%), αναγκάζοντας την κυβέρνηση να τρέχει και να μη φθάνει... Η ανεργία βρίσκεται στο 10,7%, υψηλότερη στην Ε.Ε., και βιομηχανίες όπως η Ford και η General Motors ανακοίνωσαν απολύσεις 1.900 εργαζομένων λόγω της μείωσης των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Η κυβέρνηση Θαπατέρο ανακοίνωσε πρόσφατα πιστώσεις 3 δισ. δολαρίων για την τόνωση της κατασκευαστικής βιομηχανίας, που ήταν η κινητήρια δύναμη της ισπανικής ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια.

Το καλοκαίρι υπό το σοκ των νεότερων στοιχείων, που έδειχναν ύφεση, ο ισπανός πρωθυπουργός διέκοψε τις διακοπές του και σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε πακέτο 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την παροχή εγγυήσεων για όσους αγοράζουν επιδοτούμενη κατοικία.

Ν. ΣΑΡΚΟΖΙ
Στον πυρήνα των μέτρων του πακέτου των 20 δισ. ευρώ βρίσκεται η επιστροφή φόρων 400 ευρώ σε 16 εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους με στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης.

Τον Απρίλιο ο Θαπατέρο είχε ανακοινώσει ένα αντίστοιχο πακέτο μέτρων 10 δισ. ευρώ. Η Ισπανία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της το 2007 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Εφτανε τα 23,4 δισ. ευρώ, 2,2% του ΑΕΠ, γεγονός που της επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς το άγχος της «επιτήρησης».

* Αντίθετα, στη Γαλλία ο πρόσφατα εκλεγείς πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, που είχε υποσχεθεί μείωση φόρων, ετοιμάζεται για αυξήσεις στη φορολογία. Ανακοίνωσε την επιβολή φόρου 1,1% στα κέρδη από επενδύσεις σε μετοχές, ακίνητα κ.λπ., με στόχο τη συγκέντρωση 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα διατεθούν για τη δημιουργία ενός είδος ταμείου φτώχειας για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων και την ενθάρρυνση των ανέργων να αποδέχονται χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, διατηρώντας παράλληλα τα επιδόματα πρόνοιας.

Με προβλεπόμενο έλλειμμα πάνω από 3% για το 2009, έχοντας μπει στο στόχαστρο της Κομισιόν ήδη μία φορά λόγω του υπερβολικού ελλείμματος, 3,6% το 2004, ο Σαρκοζί εγκαταλείπει την πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 12 δισ. ευρώ, με την οποία ξεκίνησε την προεδρική του θητεία. Ο γάλλος πρόεδρος έχει παρατείνει τον στόχο για μηδενισμό του ελλείμματος αντί το 2012, για το 2014, και αυτό πριν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Α. ΜΕΡΚΕΛ
Υπαναχωρεί

* Στη Γερμανία η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πρόσφατα πακέτο 10 δισ. ευρώ, που έχει στόχο να ελαφρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το μέτρο προβλέπει την απαλλαγή από τη φορολογία των ασφαλιστικών εισφορών, διευκολύνοντας τα νοικοκυριά να πάρουν επιδοτήσεις. Προβλέπει ακόμη τη μείωση της εισφοράς για τους ανέργους σε 2,8% του καθαρού μισθού από το 3,3% σήμερα.

* Στη Βρετανία ο Γκόρντον Μπράουν παρουσίασε πακέτο ύψους ενός δισ. λιρών, με στόχο να ενισχύσει την αγορά κατοικίας και να βοηθήσει τους φτωχούς να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος της ενέργειας. Μέτρο για το οποίο κατηγορείται, ωστόσο, από την αντιπολίτευση ότι θα εκτινάξει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 60 δισ. λίρες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 21/09/2008

Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

  Σχολιασμός Θέματος «Μέτρα-ασπιρίνες στην οικονομία Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"

 21/5/2020 
 

Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες

 8/5/2020 
 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)

 22/4/2020 
 

Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.

 21/4/2020 
 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

 21/4/2020 
 

Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

 13/4/2020 
 

Κρίση χωρίς δημοκρατία; Απαγόρευση της πολιτικής και της κριτικής; Του Νίκου Κοτζιά

 13/4/2020 
 

Νόαμ Τσόμσκι: «Θα ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού, αλλά έχουμε μπροστά μας πιο σοβαρές κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε»

 10/4/2020 
 

Ιστορική ομιλία TSE GKEVARA για την δημόσια υγεία

 10/4/2020 
 

Όταν ξεπεράσουμε αυτήν την τραγωδία, θα ξαναρχίσουν όλα όπως πριν; του Serge Halimi, αρχισυντάκτη της «Monde Diplomatique»

 7/4/2020 
 

Εντγκάρ Μορέν ο κοινωνιολόγος και φιλόσοφος: Ο κατ’ οίκον περιορισμός μπορεί να μας βοηθήσει ν’ αρχίσουμε την αποτοξίνωση του τρόπου ζωής μας

 7/4/2020 
 

Προβλέψεις για πρωτοφανή ύφεση ρεκόρ ύψους 35% στην Ελλάδα το 2020!, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 6/4/2020 
 

Μένουμε σπίτι, του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου*

 3/4/2020 
 

Η ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής. Από Χρήστο Κουτσονάσιο

 3/4/2020 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ COVID-19: «Our key message is: test, test, test»! του Γιώργου Δουράκη*

 3/4/2020 
 

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ! Του Γιώργου Δουράκη

 1/4/2020 
 

Για να κρατηθεί η οικονομία ζωντανή, να πληρώσει η κυβέρνηση. Tων Εμάνιουελ Σάεζ και Γκέιμπριελ Ζούκμαν*

 31/3/2020 
 

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ

 26/3/2020 
 

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ . Ξανά στο προσκήνιο, αλλά αυτή τη φορά ως παγκόσμιο πρόβλημα!

 23/3/2020 
 

Η οικονομική διάσταση του κορωνοϊού. Tου Μπάρι Άικενγκριν

 17/3/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 
Δήλωση για το voucher επιστημόνων. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη  
A.KI.O.E.: Αίτημα για την άμεση υλοποίηση έξι (6) παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Οι πέντε επιλογές για να βρουν ρευστότητα οι εταιρείες
Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης: Τι ισχύει για τουρισμό, ΦΠΑ και επιδόματα
Όλα τα μυστικά για το νέο πρόγραμμα επιδότησης απώλειας μισθών - Παραδείγματα
Νέα διαδικασία επιστροφής Φόρου Προστιθεμένης Αξίας με την A. 1104 /06-05-2020
Ποια μέτρα έρχονται τώρα στις εργασιακές σχέσεις
Τι ισχύει για την αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Μάιο

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Εμπορικων Μισθωσεων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα