Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
17/4/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 10008
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους
Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία
Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση
Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»
6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 
Χιόνη Διονύση: τα χρέη δεν διαγράφονται ποτέ! 
Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 

Περισσότερα...

λάλησαν...

ESM: Βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, η χώρα δεν αντιμετωπίζει νέα κρίση
Απίστευτες ύβρεις Βενιζέλου κατά των Ελλήνων!
Ο Άδωνις έγινε νονός εν μέσω πανδημίας με ειδική άδεια... που κανένας δεν έχει ξανά ακούσει! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Και στο τέλος κερδίζει... η Γερμανία

�������� 
 

Ημερομηνία: 5/5/2020 1:59:50 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Παρότι παράγει μόνο το 25% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, η Γερμανία ήταν υπεύθυνη για το 52% του συνόλου της έκτακτης κρατικής βοήθειας που οι 27 χώρες παρείχαν για τη διάσωση των εθνικών τους επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας ● Στο ναδίρ ο κλάδος μεταποίησης.

Λιγότερο βίαιο απ’ ό,τι παρουσιάστηκε έως τώρα βλέπουν οι επαγγελματίες αναλυτές το χτύπημα του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε τριμηνιαία δημοσκόπηση της ΕΚΤ (ECB Survey of Professional Forecasters), η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31 Μαρτίου και 7 Απριλίου και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι συμμετέχοντες αναλυτές επιχειρήσεων χρηματοπιστωτικού αλλά και άλλων τομέων έδειξαν πιο αισιόδοξοι απ’ ό,τι τα επίσημα χείλη. Προβλέπουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα διολισθήσει φέτος σε ύφεση 5,5%, αλλά θα ανακάμψει γρήγορα στη συνέχεια, επιτυγχάνοντας ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 1,7% το 2022.

Οι προβλέψεις αυτές, παρότι απέχουν... έτη φωτός από τις εκτιμήσεις στους στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ΕΚΤ πριν από περίπου 3 μήνες, είναι πάντως πολύ θετικότερες σε σχέση με αυτά που είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στη σύνοδο κορυφής πριν από 12 μέρες. Η πρόεδρος της ΕΚΤ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους ηγέτες της Ε.Ε. προειδοποιώντας ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ μπορεί να βουτήξει έως και 15% λόγω πανδημίας.

Ανησυχίες για στρέβλωση του ανταγωνισμού μετά την «επανεκκίνηση» της Ευρώπης.

Την περασμένη Παρασκευή, στα πιθανά σενάρια για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ «μάζεψε» κάπως τον... τρόμο, κάνοντας λόγο για ύφεση μεταξύ 5%-12% φέτος. Το ΔΝΤ από την πλευρά του στις εαρινές του προβλέψεις πριν από μερικές εβδομάδες προέβλεψε ότι η ύφεση στην ευρωζώνη φέτος θα αγγίξει το 7,5%, ενώ κάπου εκεί κοντά φέρεται να βρίσκεται και η εκτίμηση της Ευρ. Επιτροπή, που έχει προειδοποιήσει για τη χειρότερη ύφεση από το 2009.

Ολες αυτές οι προβλέψεις δημοσιοποιήθηκαν στην περίοδο έξαρσης της πανδημίας όταν τα περισσότερα κράτη-μέλη ήταν κλειδωμένα σε καραντίνα και οι οικονομίες με πατημένο το φρένο. Γι’ αυτό και είχαν τεράστιο βαθμό αβεβαιότητας. Παρ’ όλα αυτά, δημοσιοποιήθηκαν βυθίζοντας αρκετό κόσμο στην ανασφάλεια και τη θλίψη.

Καθώς τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης αποσύρονται σταδιακά και οι οικονομίες επανεκκινούν δειλά δειλά τους κινητήρες τους, οι προβλέψεις -ως διά μαγείας- βελτιώνονται.

Οχι όμως για όλους. Για τους εργαζόμενους της ευρωζώνης οι προβλέψεις παραμένουν μαύρες. Οι επαγγελματίες αναλυτές της έρευνας της ΕΚΤ προβλέπουν ότι η μέση ανεργία στην ευρωζώνη θα είναι υψηλότερη απ’ αυτήν που περίμεναν στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ΕΚΤ, στο 9,4% φέτος, στο 8,9% το 2021 και στο 8,4% το 2022. Δηλαδή 1,9%, 1,5% και 1,1% περισσότερο απ’ ό,τι προέβλεπαν πριν από 3 μήνες. Μακροπρόθεσμα δε, βλέπουν την ανεργία στο 7,7%, 0,4% υψηλότερα απ’ ό,τι εκτιμούσαν προ πανδημίας. Εξέλιξη που δείχνει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης που η Ευρ. Επιτροπή επέτρεψε στις κυβερνήσεις να λάβουν, χαλαρώνοντας Σύμφωνο Σταθερότητας και όρους χορήγησης κρατικής βοήθειας, δεν θα βοηθήσουν όσο θα έπρεπε τον κόσμο της εργασίας.

Κρατική βοήθεια

Αντίθετα, εκείνη που φαίνεται ότι θα βγει ακόμη πιο ισχυρή είναι η πλουσιότερη χώρα της ευρωζώνης, η Γερμανία. Υπεύθυνη για πάνω από τη μισή έκτακτη -λόγω πανδημίας- κρατική βοήθεια στην Ε.Ε. που έχει εγκρίνει η Ευρ. Επιτροπή, η Γερμανία με τις βαθιές τσέπες και την εύκολη, φτηνή πρόσβαση στη ρευστότητα διατηρεί άνισο πλεονέκτημα έναντι των φτωχότερων συγγενών της στην ενιαία αγορά.

Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε τους αυστηρούς περιορισμούς χορήγησης κρατικής βοήθειας, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις τους που χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό με περισσότερα από 1,9 τρισ. ευρώ. Η Γερμανία, παρότι παράγει μόνο το 25% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, ήταν σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής, υπεύθυνη για το 52% του συνόλου της έκτακτης κρατικής βοήθειας που οι 27 χώρες παρείχαν για τη διάσωση των εθνικών τους επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Γαλλία και Ιταλία ακολούθησαν στη δεύτερη θέση, η κάθε μία με μερίδιο 17% επί του συνόλου της έκτακτης κρατικής βοήθειας. Καθώς η Ευρ. Επιτροπή σχεδιάζει να διατηρήσει αυτό το καθεστώς τουλάχιστον ώς το τέλος του έτους, ο κίνδυνος ελεύθερος ανταγωνισμός και ενιαία αγορά να πάνε περίπατο... στο Βερολίνο είναι προφανής.

Από την έναρξη της κρίσης η γερμανική κυβέρνηση έχει μεταξύ άλλων χρηματοδοτήσει με 3 δισ. ευρώ την Adidas, με 1,8 δισ. ευρώ τον ταξιδιωτικό κολοσσό TUΙ, με 0,5 δισ. ευρώ την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Condor, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση πακέτου διάσωσης 9 δισ. ευρώ στη Lufthansa. Τέτοια πακέτα στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό καθώς προσφέρουν στις εταιρείες αυτές όπως και σε πολλές άλλες της Γερμανίας πλεονέκτημα έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους, όταν η δραστηριότητα στον κλάδο τους ξανατεθεί σε κίνηση.

Απέναντι σε αυτή τη νέα «μηχανή των Γερμανών» αντέδρασε ήδη η Ισπανία, η οποία με σημείωμά της στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής τόνισε ότι είναι αναγκαίο τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις λόγω πανδημίας να μην οδηγήσουν σε μια πιο άνιση Ε.Ε. Η Μαδρίτη υποστήριξε μάλιστα ότι για την αποκατάσταση του πεδίου ανταγωνισμού κρατών και των επιχειρήσεων χώρες όπως η Ισπανία πρέπει να αποζημιωθούν τώρα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. που βρίσκεται στα σκαριά, έτσι ώστε να βοηθήσουν την επανέναρξη της οικονομικής τους ανάπτυξης.

Ιστορικό χαμηλό και για την ελληνική μεταποίηση

Λίγο καλύτερα από την επίδοση της ευρωζώνης, ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας κατέγραψε τεράστια συρρίκνωση και ο αντίστοιχος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit έπεσε τον Απρίλιο στις 29,5 μονάδες, από τις 42,5 μονάδες του Μαρτίου.

Η συρρίκνωση της παραγωγής ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 21 ετών. Η μείωση του συνόλου των πωλήσεων ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων τον Μάιο του 1999, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν εξίσου, ενώ ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2002. Οι εταιρείες προσπάθησαν να προσελκύσουν πελάτες μειώνοντας τις τιμές χρέωσης με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2009.

Οι προμηθευτές μείωσαν επίσης τις τιμές τους. Οι κατασκευαστές κατέγραψαν την ταχύτερη μείωση των αγορών προμηθειών από τον Ιούλιο του 2015. Τέλος, κατά την έρευνα της IHS Markit, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σημαντικά λόγω των αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα και των υλικοτεχνικών προβλημάτων από την έξαρση της πανδημίας.

www.efsyn.gr


Κατεβάστε το αρχείο: aggoyrakia_toyrsi.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Και στο τέλος κερδίζει... η Γερμανία»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Σχέδια για «ξαφνικό θάνατο» μη βιώσιμων επιχειρήσεων

 16/4/2021 
 

ΣΒΕ : Ζητά χαμηλότερη φορολογία για τη μεταβίβαση επιχείρησης από γενιά σε γενιά – Επιστολή με προτάσεις στον Χ. Σταϊκούρα

 15/4/2021 
 

Σοκ στα εργασιακά: Ελαστικό ωράριο εργασίας και με δεκάωρο χωρίς επιπλέον αμοιβή

 15/4/2021 
 

«Μπαράζ» απολύσεων προμηνύει η μειωμένη συμμετοχή στην Επιστρεπτέα 7

 15/4/2021 
 

«Ασπίδα» Αρείου Πάγου στους δανειολήπτες

 13/4/2021 
 

Αλ. Τσίπρας: Επανεκκίνηση με κούρεμα χρεών της πανδημίας

 13/4/2021 
 

Πότε παραγράφονται οι απαιτήσεις από τραπεζικά δάνεια

 12/4/2021 
 

Ποιοί μπαίνουν στη Γέφυρα 2 για επιδότηση δόσεων δανείου

 12/4/2021 
 

Άρειος Πάγος: Ποιός κόκκινος δανειολήπτης θεωρείται δόλιος

 9/4/2021 
 

Διασωληνωμένη η οικονομία, οι μικροί σε απόγνωση

 9/4/2021 
 

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

 6/4/2021 
 

Δύο μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

 6/4/2021 
 

Κατέρρευσαν οι φόροι το 2020-Νέα βουτιά το 2021

 5/4/2021 
 

Ξεκινά η 8μηνη επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ»

 1/4/2021 
 

Καταργούνται τα τσουχτερά πρόστιμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

 1/4/2021 
 

Επιστροφή αποζημιώσεων με πρόστιμα για «μαϊμού» μειώσεις ενοικίων!

 1/4/2021 
 

ΓΣΕΒΕΕ: Η πανδημική κρίση διευρύνει τις ανισότητες

 31/3/2021 
 

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Σύμης: «Ζητάμε έναν ήρωα γιατρό»

 30/3/2021 
 

Τα μέτρα για τη στήριξη της αγοράς εργασίας τον Απρίλιο

 30/3/2021 
 

Καθίζηση της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας-Κοντά στον πάτο της Ευρώπης

 29/3/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΣΟΛΝΘ: Αίτημα για αλλαγές στην εφαρμογή του συστήματος MyData(1 σχόλιο/α) 
Ανακοίνωση ΣΟΛΝΘ Διεξαγωγή Σεμιναρίου ΚΦΕ 
Διοργάνωση σεμιναρίου- Δωρεάν - για τις Αλλαγές στη Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΝΗ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα: : Διόρθωση – Επανασχεδιασμός του Φορολογικού Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) 
Διαμαρτυρία της Α.ΚΙ.Ο.Ε. με θέμα: Καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των συνάδελφων λογιστών κατά την ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων για την εκτέλεση εργασιών στο τμήμα μητρώου των Δ.Ο.Υ.  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Πρόγραμμα Πειραιώς για χρηματοδότηση καταλυμάτων
Πώς διαγράφονται οι απαιτήσεις Δημοσίου και ΕΦΚΑ λόγω πτώχευσης οφειλέτη
Οι 81 ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
Όλες οι αλλαγές στη φορολογία – Μετά το Πάσχα ανοίγει το taxisnet
Τι αλλάζει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις 
Έρχεται πρόσθετη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για κλειστές επιχειρήσεις – Τι ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Υπέρβαση Εξουσίας: Ένα κοινωνικοπολιτικό βιβλίο-θρίλερ, μία συγκλονιστική ιστορία στην καρδιά της Ευρώπης, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.Του Β. Βιλιάρδου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα