Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
14/8/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1415
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Απόφαση Συνόδου Κορυφής ΕΕ, 21 Ιουλίου: Ανασυγκρότηση με τα υλικά της καταστροφής, του Λεωνίδα Βατικιώτη
Ρατσισμός, αποικιοκρατία και αποζημιώσεις . Άρθρο του γάλλου οικονομολόγου και συγγραφέα Τομά Πικετί
Η Αγία Τράπεζα. Του Παύλου Μεθενίτη
Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!.Tου καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού*
Ο ρόλος των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕE.Των Γιάννη Μαραγκού, Ειρήνης Τριάρχη, Θέμη Ανθρακίδη και Αγγελικής Νεστορούδη
Τεχνητή νοημοσύνη και παγκόσμια ισχύς - Το πλεονέκτημα της Κίνας

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι προβλέψεις του Νίκολα Τέσλα για το μέλλον  
Δημήτρης Κουτσούμπας , γγ της ΚΕ του ΚΚΕ 
Πόρισμα του ΕΟΠΥΥ «καίει» τον σύζυγο της Ράικου 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Αριστείο... παρακμής και διαγωγή κοσμία στο Κολλέγιο Αθηνών
Επαναπρόσληψη της συνεργάτιδας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλη αποφάσισε το δικαστήριο
Η Ολομέλεια μετατράπηκε σε αρένα 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Πόσα κερδίζουν οι εργοδότες από το λίφτινγκ στη «Συν-Εργασία»

�������� 
 

Ημερομηνία: 11/6/2020 10:19:33 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Πόσα κερδίζουν οι εργοδότες από το λίφτινγκ στη «Συν-Εργασία»

Το σκεπτικό της προωθούμενης αλλαγής. Αναλυτικό παράδειγμα για το τι κερδίζει ο εργοδότης. Το συνολικό κόστος και πώς θα επιμεριστεί μεταξύ εργαζόμενου, εργοδότη και κράτους.

Σε μερικό λίφτινγκ του προγράμματος  ενίσχυσης του εισοδήματος εργαζομένων σε περίπτωση που ο εργοδότης τους προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου έως και 50%, προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερο για τις επιχειρήσεις.

Η παρέμβαση έρχεται στον τομέα των εισφορών που προκάλεσε άλλωστε και τις περισσότερες αντιδράσεις από πλευράς επιχειρήσεων, καθώς στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν η υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει το 100% των εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) και μάλιστα επί του ονομαστικού  μισθού του εργαζόμενου και όχι επί του νέου μειωμένου ποσού που θα λάβει με την ένταξή του στο πρόγραμμα μειωμένης απασχόλησης.

Έτσι, τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα, προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα καλύπτει όχι μόνο το 60% του μισθού που χάνεται, αλλά και το  60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται. Η νέα ρύθμιση θα ισχύσει από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου.

Για τον σκοπό αυτό, η τροπολογία προβλέπει την διεύρυνση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Συν-Εργασία» με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, καθώς στο οικονομικό επιτελείο δέχονται ότι  τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου θα παραμείνει ανοικτό έως τις 15 Οκτωβρίου, με τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δραστηριότητα, να μπορούν να κάνουν χρήση  για έναν ή περισσότερους μήνες,  για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους.

Η αρχική δε, πρόνοια, που διατηρούσε στο ακέραιο το μη μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες είχε προκαλέσει εντάσεις, αλλά και έντονες αντιδράσεις από συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, με τους εκπροσώπους τους να εκτιμούν πως δεν θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είχε παραδεχθεί ο κ. Βρούτσης,  σε περίπτωση μείωσης της απασχόλησης του εργαζομένου κατά 25%, το όφελος για την επιχείρηση θα ήταν μόλις 17% στο συνολικό μισθολογικό κόστος του εργαζομένου, ενώ σε περίπτωση 50% μείωσης της απασχόλησης το αντίστοιχο όφελος για την επιχείρηση θα είναι 34,1%. Το αντίστοιχο ποσοστό αναπλήρωσης του εισοδήματος του εργαζομένου στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις θα εξακολουθήσει να είναι 92% και 83,5%, αντίστοιχα, (καθαρό μετά από εισφορές και φόρους) και 100% αναπλήρωση, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Πλέον, με την υπό ψήφιση αλλαγή, ένα μέρος από το κόστος του εργοδότη το αναλαμβάνει το δημόσιο, ενώ παραμένει ακέραιο το όφελος για τον εργαζόμενο. 

Στο παράδειγμα που ετοίμασε για το euro2day.gr ο έγκριτος νομικός Δημήτρης Μπούρλος, χωρίς να συνυπολογίσει τις εισφορές αλληλεγγύης και με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή στις λεπτομέρειές της η τελική τροπολογία, για μεικτό μισθό της τάξης των 1.000 ευρώ, ο εργοδότης καταβάλλει εισφορές μαζί με τον εργαζόμενο της τάξης των 319,95 ευρώ. Έστω ότι βάζει τον εργαζόμενό του σε εκ περιτροπής εργασία για το 50% του μηνιαίου χρόνου. Για τα 500 ευρώ που θα πληρώσει για την εργασία του εργαζόμενου, στον ΕΦΚΑ θα πάνε 76,65 ευρώ εισφορές εργαζόμενου και 121,65 ευρώ εισφορές εργοδότη, ήτοι ασφαλιστικές εισφορές ύψους 198,3 ευρώ. Για τα υπόλοιπα 500 ευρώ που δεν θα καταβάλλει στον εργαζόμενο, βάσει της προωθούμενης αλλαγής, το κράτος θα κληθεί να πληρώσει εκτός από το 60% του μισθού και το 60% όχι του συνόλου των εισφορών, αλλά  των εισφορών εργοδότη. Ήτοι το 60% των 121,65 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 72,99 ευρώ. Συνεπώς, ο εργοδότης θα καταβάλλει όχι επιπλέον 198,3 ευρώ αλλά επιπλέον 125,31 ευρώ. Συνολικά, ο εργοδότης, ενώ με το αρχικό σχέδιο θα έπρεπε να καταβάλλει 319,95 ευρώ εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, με το νέο, θα πρέπει να πληρώσει 246,96 ευρώ.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούσαν ότι θα διατεθούν για το πρόγραμμα, από κοινοτικούς κι αν καταστεί αναγκαίο και από εθνικούς πόρους, 820 εκατ. ευρώ. Πλέον, ο προϋπολογισμός του προγράμματος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει πως η κυβέρνηση ξεδιπλώνει σταδιακά, ένα δυναμικό κι εμπροσθοβαρές σχέδιο, το οποίο με κινήσεις όπως η προχθεσινή έξοδος στις αγορές για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, με χαμηλό επιτόκιο και η έκδοση έντοκων γραμματίων, διαφορετικών διαρκειών, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορωνοϊού επίπεδα, αποκτά μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην υλοποίησή του.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιουνίου, υπεγράφη, από το υπουργείο Οικονομικών, η δανειακή σύμβαση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “SURE”, και χορηγήθηκαν οι σχετικές εγγυήσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Σύμφωνα δε, με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μέσα και πόρους ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση να είναι οι ελάχιστες δυνατές.

Στην δημιουργία επιπλέον κινήτρων για τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν ή και αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι με την κάλυψη του  60% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται, καθίσταται ελκυστικότερο και ευνοϊκότερο το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, ώστε να ενταχθούν στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία».

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Πόσα κερδίζουν οι εργοδότες από το λίφτινγκ στη «Συν-Εργασία»»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ανακοινώσεις - Νέα

 
 

Ολες οι απαντήσεις για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών

 3/8/2020 
 

Ε. 2118 /24-07-2020 Κοινοποίηση της Γνωμοδότησης υπ΄αριθ. 220/2019 της Α΄ Τακτικής Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ. σχετικά με την τύχη κατάσχεσης εις χείρας τρίτου σε βάρος οφειλέτιδας επιχείρησης, επιβληθείσας προ....

 30/7/2020 
 

Α. 1163 /09-07-2020 Εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 15 και της παραγράφου 4 του άρθρου 40 του ν. 4172/2013, οι οποίες προστέθηκαν......, σχετικά με τις δαπάνες που αποδεικνύονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

 29/7/2020 
 

Σε ΦΕΚ οι 8 δόσεις για το φόρο εισοδήματος

 21/7/2020 
 

Eπιστρεπτέα προκαταβολή: Παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις

 16/7/2020 
 

Νέα εγκύκλιος του Υπ.Εργασίας με διευκρινίσεις για τους εποχικά εργαζόμενους

 10/7/2020 
 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ερχεται δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση σε επιχειρήσεις

 10/7/2020 
 

Νέο φορολογικό-σκούπα με επιλεκτικές φοροαπαλλαγές

 10/7/2020 
 

E. 2107 /07-07-2020: Διαδικασία υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, κοινοποίησης των πράξεων προσδιορισμού του φόρου και λήψης πιστοποιητικών των φορολογιών κεφαλαίου. - Εφαρμογή της απόφασης Α.1137/2020 (ΦΕΚ 2423 Β΄)

 9/7/2020 
 

Ε. 2108 /07-07-2020: Παράδοση αγαθών με απαλλαγή από το φόρο προστιθεμένης αξίας που προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων

 9/7/2020 
 

e-ΕΦΚΑ: Εγκύκλιος για επικουρική ασφάλιση και ελεύθερους επαγγελματίες

 8/7/2020 
 

Nέο φορολογικό νομοσχέδιο: Μετοχές σε εργαζόμενους - Ρυθμίσεις στη φορολογία αυτοκινήτων

 8/7/2020 
 

Παράταση των μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και ιδιώτες από τις τράπεζες.

 7/7/2020 
 

Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής

 6/7/2020 
 

Συν-εργασία: Μείωση του ωραρίου για περικοπή του μισθού - Τα τρία σενάρια

 2/7/2020 
 

Ε. 2099 /25-06-2019 Φορολογική μεταχείριση της εξωκεφαλαιακής εισφοράς εταίρων ΙΚΕ

 1/7/2020 
 

Στοιχεία υποβολών Ε1 τρέχοντος έτους(1 σχόλιo/α)

 29/6/2020 
 

Αναστολή τέλους επιτηδεύματος έτους 2019 για τους αγρότες

 26/6/2020 
 

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τους εποχικά εργαζόμενους

 25/6/2020 
 

Πακέτο χρηματοδότησης επενδύσεων για τη Δυτική Μακεδονία

 24/6/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παράνομο Σύστημα Φορολογίας Εισοδήματος. Του Τριγώνη Αριστομένη
Υπέρογκα πρόστιμα αλλά για τους κακούς ή ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας 
Α. Βεσυρόπουλος: Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας Προς Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με Θέμα: Άσκηση καθηκόντων Οικονομολόγων και Λογιστών Ελλάδος 
Παρουσίαση Έκθεσης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2020 "Ψηφιακός μετασχηματισμός και μικρές επιχειρήσεις" 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ολες οι απαντήσεις για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών 
Ε. 2118 /24-07-2020 Κοινοποίηση της Γνωμοδότησης υπ΄αριθ. 220/2019 της Α΄ Τακτικής Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ. σχετικά με την τύχη κατάσχεσης εις χείρας τρίτου σε βάρος οφειλέτιδας επιχείρησης, επιβληθείσας προ.... 
Α. 1163 /09-07-2020 Εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 15 και της παραγράφου 4 του άρθρου 40 του ν. 4172/2013, οι οποίες προστέθηκαν......, σχετικά με τις δαπάνες που αποδεικνύονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. 
Σε ΦΕΚ οι 8 δόσεις για το φόρο εισοδήματος 
Eπιστρεπτέα προκαταβολή: Παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις 
Νέα εγκύκλιος του Υπ.Εργασίας με διευκρινίσεις για τους εποχικά εργαζόμενους 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η ανατιμησις του νομισματος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα