Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
18/5/2022
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 5230
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Χένρι Κίσινγκερ: Περάσαμε σε εντελώς νέα εποχή
Ο Εντγκάρ Μορέν για την επερχόμενη καταιγίδα
Όταν η Κίνα «αγοράζει τον κόσμο».Του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη
Πρώτες ήττες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στον Παγκόσμιο Οικονομικό Πόλεμό τους κατά της Ρωσίας. Γιώργος Ρωμανός Συγγραφέας Αναλυτής, Ιστορικός Ερευνητής
Η οικονομική προσέγγιση του πολέμου στην Ουκρανία
Κρούγκμαν: Το δεύτερο μεγάλο λάθος του Πούτιν

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Δήλωση-κόλαφος του Νόαμ Τσόμσκι: Αν ίσχυε η Νυρεμβέργη, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ θα έπρεπε να κρεμαστούν! 
Κύρτσος καλεί Ν.Δ. να στραφεί κατά της Novartis 
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, για την κυβέρνηση 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Στο Περού παίρνουν μέτρα στην Ελλάδα το ;;;  
Στουρνάρας: Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αποταμιεύσεις για ν’ αντέξουν την ακρίβεια 
Λίνα Μενδώνη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Πόσα κερδίζουν οι εργοδότες από το λίφτινγκ στη «Συν-Εργασία»

�������� 
 

Ημερομηνία: 11/6/2020 10:19:33 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Πόσα κερδίζουν οι εργοδότες από το λίφτινγκ στη «Συν-Εργασία»

Το σκεπτικό της προωθούμενης αλλαγής. Αναλυτικό παράδειγμα για το τι κερδίζει ο εργοδότης. Το συνολικό κόστος και πώς θα επιμεριστεί μεταξύ εργαζόμενου, εργοδότη και κράτους.

Σε μερικό λίφτινγκ του προγράμματος  ενίσχυσης του εισοδήματος εργαζομένων σε περίπτωση που ο εργοδότης τους προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου έως και 50%, προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερο για τις επιχειρήσεις.

Η παρέμβαση έρχεται στον τομέα των εισφορών που προκάλεσε άλλωστε και τις περισσότερες αντιδράσεις από πλευράς επιχειρήσεων, καθώς στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν η υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει το 100% των εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) και μάλιστα επί του ονομαστικού  μισθού του εργαζόμενου και όχι επί του νέου μειωμένου ποσού που θα λάβει με την ένταξή του στο πρόγραμμα μειωμένης απασχόλησης.

Έτσι, τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα, προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα καλύπτει όχι μόνο το 60% του μισθού που χάνεται, αλλά και το  60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται. Η νέα ρύθμιση θα ισχύσει από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου.

Για τον σκοπό αυτό, η τροπολογία προβλέπει την διεύρυνση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Συν-Εργασία» με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, καθώς στο οικονομικό επιτελείο δέχονται ότι  τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου θα παραμείνει ανοικτό έως τις 15 Οκτωβρίου, με τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δραστηριότητα, να μπορούν να κάνουν χρήση  για έναν ή περισσότερους μήνες,  για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους.

Η αρχική δε, πρόνοια, που διατηρούσε στο ακέραιο το μη μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες είχε προκαλέσει εντάσεις, αλλά και έντονες αντιδράσεις από συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, με τους εκπροσώπους τους να εκτιμούν πως δεν θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είχε παραδεχθεί ο κ. Βρούτσης,  σε περίπτωση μείωσης της απασχόλησης του εργαζομένου κατά 25%, το όφελος για την επιχείρηση θα ήταν μόλις 17% στο συνολικό μισθολογικό κόστος του εργαζομένου, ενώ σε περίπτωση 50% μείωσης της απασχόλησης το αντίστοιχο όφελος για την επιχείρηση θα είναι 34,1%. Το αντίστοιχο ποσοστό αναπλήρωσης του εισοδήματος του εργαζομένου στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις θα εξακολουθήσει να είναι 92% και 83,5%, αντίστοιχα, (καθαρό μετά από εισφορές και φόρους) και 100% αναπλήρωση, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Πλέον, με την υπό ψήφιση αλλαγή, ένα μέρος από το κόστος του εργοδότη το αναλαμβάνει το δημόσιο, ενώ παραμένει ακέραιο το όφελος για τον εργαζόμενο. 

Στο παράδειγμα που ετοίμασε για το euro2day.gr ο έγκριτος νομικός Δημήτρης Μπούρλος, χωρίς να συνυπολογίσει τις εισφορές αλληλεγγύης και με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή στις λεπτομέρειές της η τελική τροπολογία, για μεικτό μισθό της τάξης των 1.000 ευρώ, ο εργοδότης καταβάλλει εισφορές μαζί με τον εργαζόμενο της τάξης των 319,95 ευρώ. Έστω ότι βάζει τον εργαζόμενό του σε εκ περιτροπής εργασία για το 50% του μηνιαίου χρόνου. Για τα 500 ευρώ που θα πληρώσει για την εργασία του εργαζόμενου, στον ΕΦΚΑ θα πάνε 76,65 ευρώ εισφορές εργαζόμενου και 121,65 ευρώ εισφορές εργοδότη, ήτοι ασφαλιστικές εισφορές ύψους 198,3 ευρώ. Για τα υπόλοιπα 500 ευρώ που δεν θα καταβάλλει στον εργαζόμενο, βάσει της προωθούμενης αλλαγής, το κράτος θα κληθεί να πληρώσει εκτός από το 60% του μισθού και το 60% όχι του συνόλου των εισφορών, αλλά  των εισφορών εργοδότη. Ήτοι το 60% των 121,65 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 72,99 ευρώ. Συνεπώς, ο εργοδότης θα καταβάλλει όχι επιπλέον 198,3 ευρώ αλλά επιπλέον 125,31 ευρώ. Συνολικά, ο εργοδότης, ενώ με το αρχικό σχέδιο θα έπρεπε να καταβάλλει 319,95 ευρώ εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, με το νέο, θα πρέπει να πληρώσει 246,96 ευρώ.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούσαν ότι θα διατεθούν για το πρόγραμμα, από κοινοτικούς κι αν καταστεί αναγκαίο και από εθνικούς πόρους, 820 εκατ. ευρώ. Πλέον, ο προϋπολογισμός του προγράμματος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει πως η κυβέρνηση ξεδιπλώνει σταδιακά, ένα δυναμικό κι εμπροσθοβαρές σχέδιο, το οποίο με κινήσεις όπως η προχθεσινή έξοδος στις αγορές για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, με χαμηλό επιτόκιο και η έκδοση έντοκων γραμματίων, διαφορετικών διαρκειών, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορωνοϊού επίπεδα, αποκτά μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην υλοποίησή του.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιουνίου, υπεγράφη, από το υπουργείο Οικονομικών, η δανειακή σύμβαση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “SURE”, και χορηγήθηκαν οι σχετικές εγγυήσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Σύμφωνα δε, με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μέσα και πόρους ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση να είναι οι ελάχιστες δυνατές.

Στην δημιουργία επιπλέον κινήτρων για τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν ή και αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι με την κάλυψη του  60% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται, καθίσταται ελκυστικότερο και ευνοϊκότερο το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, ώστε να ενταχθούν στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία».

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Πόσα κερδίζουν οι εργοδότες από το λίφτινγκ στη «Συν-Εργασία»»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ανακοινώσεις - Νέα

 
 

Νέα δεδομένα παραγραφής φορο-υποθέσεων- Τι ισχύει με τους λογαριασμούς

 17/5/2022 
 

Πώς οι 10 δόσεις του ΕΝΦΙΑ γίνονται 24

 12/5/2022 
 

e-ΕΦΚΑ: Mόνο με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση

 10/5/2022 
 

Coca-Cola Ηοldings BV: Καλείται να πληρώσει 2,6 εκατ. ευρώ με απόφαση ΣτΕ

 10/5/2022 
 

Ε. 2040 /20-04-2022 Οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2021

 28/4/2022 
 

10 διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τις επιστρεπτέες προκαταβολές

 16/4/2022 
 

Έκρηξη κατασχέσεων καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων από την Εφορία

 14/4/2022 
 

Αυτόματος υπολογισμός φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ

 12/4/2022 
 

Φάκελος: Δασικοί χάρτες – Όλες οι πληροφορίες μέσα από 60 ερωτήσεις – απαντήσεις Τι ισχύει για τις αντιρρήσεις, πότε λήγουν οι προθεσμίες

 9/4/2022 
 

Οι 10 εντολές της Κομισιόν για τις απάτες στον ΦΠΑ

 9/4/2022 
 

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι εικονικές δωρεές

 8/4/2022 
 

ΑΑΔΕ: Στο «στόχαστρο» 1 εκατ. επιτηδευματίες Διασταυρώσεις εισοδημάτων για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του «μαύρου χρήματος»

 7/4/2022 
 

Η ερώτηση - απάντηση 14 του Ε3 για την ωφέλεια από τη μείωση της επιστρεπτέας προκαταβολής

 1/4/2022 
 

Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021(1 σχόλιo/α)

 31/3/2022 
 

Α. 1038 /14-03-2022 Τρόπος υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4174/2013, για τα έτη 2021 και επόμενα (Α' 170).

 31/3/2022 
 

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού

 30/3/2022 
 

Τι προβλέπεται για τους δασωμένους αγρούς, τι σχεδιάζεται για τις εκχερσωμένες εκτάσεις, τι ισχύει σήμερα για τα δασικά

 29/3/2022 
 

Οδηγός επιβίωσης για τη φορολογία εισοδήματος: Οι «παγίδες», οι νέοι κωδικοί και τα κλειδιά του Ε1 για τις απαλλαγές

 29/3/2022 
 

Δάνεια έως 250.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης στις μικρές επιχειρήσεις

 29/3/2022 
 

Αγρια φορολόγηση για τα Airbnb

 28/3/2022 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Για να συμμετέχετε στην Διαδικτυακή συζήτηση της Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Με θέμα : «Τα βαθύτερα αίτια και οι οικονομικοπολιτικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα :Υπεύθυνη Δήλωση των επιχειρήσεων για τους εργαζομένους τους που έχουν την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό
«Webinar mydata» Διαβίβαση παραστατικών 2021. Διαβιβάσεις, διορθώσεις και αντιμετώπιση προβλημάτων στην myDATA .
Διαδικτυακή συζήτηση Από την Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) 
Η αναδρομική ασφάλιση των αθλητών στα ερασιτεχνικά σωματεία είναι καταστροφική και πρέπει να την πάρτε πίσω !!!!  
Σφάλμα Πλατφόρμας - Ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας ΥΠ.Ε.Κ.Υ. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Νέα δεδομένα παραγραφής φορο-υποθέσεων- Τι ισχύει με τους λογαριασμούς
Πώς οι 10 δόσεις του ΕΝΦΙΑ γίνονται 24
e-ΕΦΚΑ: Mόνο με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση
Coca-Cola Ηοldings BV: Καλείται να πληρώσει 2,6 εκατ. ευρώ με απόφαση ΣτΕ
Ε. 2040 /20-04-2022 Οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2021 
10 διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τις επιστρεπτέες προκαταβολές 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ & ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ των Δημ. Αντωνόπουλου και Ηλία Κατούδη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα