Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
5/12/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2164
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΟΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Του Νίκου Λέανδρου Καθηγητής Πρώην Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
Παναγιώτης Ρουμελιώτης / Οι BRICS και η αποδολαριοποίηση
Εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης
Όλος ο κόσμος χρωστάει της Μιχαλούς, αλλά η Μιχαλού αγνοείται
Ο Μίλαν Κούντερα για την κουλτούρα της Ευρώπης
Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Συγκλονιστική μαρτυρία πληγέντα στην Αγ. Παρασκευή 
Πρώην υπουργούς Εξωτερικών Νίκος Δένδιας 
Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Αγοραστός: «Ψηφίστε με, γιατί κάναμε τη Θεσσαλία πρώτη στην Ευρώπη και τον κόσμο» 
Η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη και η πρόεδρος της ΕΕ μας είπε μπράβο είστε επαγγελματίες!!!!. 
Είπε ο κ. Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης :‘’ Συναντήθηκα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΔΗΚΙΟ) !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

H επόμενη μέρα για την οικονομία και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα.Άρθρο Γνώμ

�������� 
 

Ημερομηνία: 12/6/2020 9:32:45 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Μετά την άρση των περισσότερων μέτρων μετάδοσης του κορονοϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19) και το άνοιγμα της οικονομίας, οι άνθρωποι άρχιζαν να αισθάνονται τις οικονομικές επιπτώσεις της καραντίνας, έρχονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα να μολυνθούν και την αβεβαιότητα που θα επιφέρει η τυχόν επανεμφάνιση ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης της επιδημίας.

Μια ματιά στην οικονομία της Κίνας, 3 μήνες μετά την καραντίνα, δείχνει ότι επανήλθε κατά 90% στην κανονικότητα. Η υστέρηση του 10% δεν είναι ίσα κατανεμημένη σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Το λιανικό εμπόριο ανέκαμψε στο 60% της προ κορονοϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19) εποχή. Τα ξενοδοχεία λειτουργούν με 50% πληρότητα, και 75% λιγότερα άτομα ταξιδεύουν. Στην Κίνα οι χρεοκοπίες άρχισαν να αυξάνονται 3 μήνες μετά την καραντίνα.

Στις ΗΠΑ η ανεργία ξεπερνά το 16%, το μεγαλύτερο ποσοστό από την εποχή που έγινε η Μεγάλη Ύφεση του 1929, τότε είχε φθάσει στο 25%. Στην Ε.Ε. το 20% των εργαζομένων στις 5 μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκεται σε πρόγραμμα πληρωμής των μισθών από την κυβέρνηση.

Στη Σουηδία χωρίς καραντίνα ο τζίρος στα εστιατόρια έπεσε 70%. Στη Δανία με καραντίνα η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 29%, ενώ στη Σουηδία χωρίς καραντίνα η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 25%. Άρα η καραντίνα δεν είναι η αιτία της οικονομικής πτώσης, αλλά η αλλαγή των συνηθειών των πολιτών εξαιτίας του φόβου της μόλυνσης και του πιθανού δεύτερου κύματος εξάπλωσης του ιού. Είναι η νέα μετα-κορονοϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19) οικονομία των ελαχίστων επαφών.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει σήμερα στην οικονομία: τα εστιατόρια, για παράδειγμα, έχουν μειωμένο τζίρο, δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν τα ενοίκια στην ώρα τους (π.χ. στην Αγγλία τα ενοίκια που καταβάλλονται εμπρόθεσμα μειώθηκαν από 90% στο 60%). Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Οι τράπεζες θα φορτωθούν εκ νέου με κόκκινα δάνεια. Άρα κάποιος στο τέλος θα «επωμιστεί» αυτές τις ζημίες. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να αυξηθεί ο κίνδυνος των επενδύσεων. Άρα θα μειωθούν σημαντικά οι νέες επενδύσεις και θα αναβληθούν άλλες επενδύσεις υπό υλοποίηση.

Χωρίς νέες επενδύσεις δεν θα κρατηθούν οι υπάρχοντες θέσεις εργασίας και δεν θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Αυτό θα οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά ανεργίας. Όμως οι επιπτώσεις της κρίσης δεν θα είναι ίδιες για όλους τους πολίτες και όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Τη μεγαλύτερη οικονομική ζημία θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, οι οποίες κυρίως δημιουργούν θέσεις εργασίας χαμηλά αμειβόμενες, όπως τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα καφέ, τα θέατρα τα σινεμά, το λιανικό εμπόριο κ.λπ. Από αυτές τις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις θα προκύψουν οι περισσότεροι μελλοντικοί άνεργοι. Η κυβερνητική στήριξη για την αναπλήρωση απωλειών των εισοδημάτων των εργαζομένων, έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο, είναι καλοδεχούμενη είτε γίνει με δανεισμό ή με «μεταβιβάσεις». Δεν γνωρίζουμε, όμως, πόσο θα διαρκέσει η στήριξη, πόσα χρήματα θα χρειαστούν και εάν θα βρεθούν τα απαιτούμενα ποσά. Η μείωση της ζήτησης δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα ποσά της κυβερνητικής στήριξης, οπότε αναπόφευκτα θα υπάρξει σημαντική ύφεση.

Στην οικονομία των ελαχίστων επαφών, η τήρηση της φυσικής απόστασης θα μειώσει την πελατεία των εστιατορίων, των θεάτρων, των σινεμά, των ξενοδοχείων, των μέσων μεταφοράς, των καφέ, των μπαρ, των κέντρων διασκέδασης κ.λπ. Όσο ο ιός παραμένει, θα παραμένει και η τήρηση της φυσικής απόστασης.
Η ανακάλυψη του φαρμάκου και κυρίως του εμβολίου για τον κορονοϊό 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19) είναι αρκετά μακριά. Όταν δε θα είναι διαθέσιμα, ο πλήρης εφοδιασμός της αγοράς θα είναι ακόμα πιο μακριά.

Μια ενδιάμεση λύση έως ότου έρθει η σιγουριά του φαρμάκου και του εμβολίου, είναι τα γρήγορα τεστ. Η ευρεία υιοθέτηση των γρήγορων τεστ, και η ανάπτυξη ενός εθνικού ή και ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισής τους, θα δώσει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να πηγαίνουν με ασφάλεια στην εργασία τους, οι πελάτες δεν θα φοβούνται να μολυνθούν και η οικονομία θα γυρίσει γρήγορα στην κανονικότητα. Πολύ σημαντικό είναι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται στο γρήγορο τεστ για να ξαναδουλέψουν άμεσα ο τουρισμός, οι μεταφορές και η δια-σκέδαση. Ο παγκόσμιος οργανισμός τουρισμού προβλέπει πτώση του τουρισμού έως 80% εάν δεν αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί των κυβερνήσεων. Οι οικονομίες δεν αντέχουν μια παρατεταμένη ύφεση. Ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, και τυχόν κλείσιμο και πάλι της οικονομίας θα είναι καταστροφικό για εκατομμύρια νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και για πολλά κράτη. Τα γρήγορα τεστ μπορούν να επιτρέψουν στην οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα πολύ σύντομα.

 

Η ζημία στην οικονομία και η ανεργία θα αλλάξουν τα πεδία της πολιτικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορική κρίση και το κραχ του 1929 τι έφερε στο κόσμο ξενοφοβία προστατευτισμό και κυρίως διάθεση για κυριαρχία αυταρχικών καθεστώτων και ιδεών .Οι δε επιπτώσεις της μοιάζουν με αυτές της κρίσης 2007-2009 . Το λειτουργικό τοπίο για τις τράπεζες άλλαξε επίσης σημαντικά, αντανακλώντας μια παρατεταμένη περίοδο μη υποβοήθησης με δάνεια του ιδιωτικού τομέα, χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και ιστορικά χαμηλά επιτόκια στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, συνοδευόμενη από μεταβολές στις τάσεις της παγκοσμιοποίησης της πραγματικής οικονομίας και τη πορεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων .

Τα καλά μας έρχονται με δυσκολία και μετά από αναζήτηση, ενώ τα κακά και χωρίς να τα αναζητήσουμε. Δημόκριτος, 470-370 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και έτσι είναι γιατί οφείλουμε σαν κοινωνίες να βρούμε τις λύσεις που και η οικονομίες θα λειτουργήσουν και η μετάδοση του ιού δεν θα γίνεται.

Και εν κατακλείδι «Οι άνθρωποι χρειάζονται δυσκολίες και αντιστάσεις για να αποκτήσουν ψυχική δύναμη». Έμιλυ Ντίκινσον, 1830-1886, Αμερικανίδα ποιήτρια.

Βλέπετε οι σύγχρονες κοινωνίες δεν έχουν μόνο τα καλά που προκύπτουν από το τεχνολογικό πολιτισμό πρέπει να αποκτήσουν και το ένστικτο της επιβίωσης.

*Οικονομολόγου ΕΚΠΑ

 

  Σχολιασμός Θέματος «H επόμενη μέρα για την οικονομία και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα.Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη*»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία

 
 

Διακήρυξη Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδος (Α.ΚΙ.Ο.Ε.)

 28/11/2023 
 

Άρθρο του Καιτανόγλου Σάββα Λογιστή Φοροτεχνικού

 21/11/2023 
 

ΣΟΛΝΘ: «Κοινωνικά άδικη η αποκλειστική στοχοποίηση των ατομικών επιχειρήσεων»

 20/11/2023 
 

Όλοι στο Σύνταγμα στην συγκέντρωση φορέων για να πάρουν πίσω το φορολογικό έκτρωμα.

 20/11/2023 
 

Τώρα πρέπει να απαντήσετε συνάδελφοι του Προεδρείου

 17/11/2023 
 

Οι μη νόμιμες μεθοδεύσεις των κομματικών στελεχών της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών και του Ο.Ε.Ε.

 15/11/2023 
 

Ποιοι δεν συμμετείχαν στην συνάντηση και κοινή συνεδρίαση των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

 11/11/2023 
 

«Φορολογικό Σεμινάριο – Ζητήματα Ελέγχου Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών & Νομικών Προσώπων» με τον ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Συντονιστής - Εισηγητής Μεταπ/κών Προγ/των Σπουδών «Master» στο ΕΚΠΑ και I.Ε.Σ.Ο.Λ

 10/11/2023 
 

Το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) για της επερχόμενες εκλογές της 10/12/2023

 6/11/2023 
 

Διεκδικήσαμε, Πετύχαμε, Επιμείναμε, λέει ο αγαπητός συνάδελφος από την "κυβερνώσα" παράταξη στο ΟΕΕ

 5/11/2023 
 

Δεν μένουμε απαθείς και αμέτοχοι

 12/10/2023 
 

Συνάδελφοι ζητάμε την συμμετοχή και την βοήθεια σας

 1/10/2023 
 

Για να είστε υποψήφιοι για την Συνέλευση των Αντιπροσώπων

 1/10/2023 
 

Για να είστε υποψήφιοι για τις Τοπικές Διοικήσεις των περιφερειακών τμημάτων

 1/10/2023 
 

Παράταση προθεσμιών διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων νομικών προσώπων για το έτος 2023

 7/9/2023 
 

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 31/8/2023

 25/7/2023 
 

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

 20/7/2023 
 

Γιατί πήγαμε στο Σύνταγμα. Γιατί στηρίξαμε την πρωτοβουλία.

 11/7/2023 
 

Υπόμνημα της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών σχετικά με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.7.23

 10/7/2023 
 

Ανακοίνωση για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των λογιστών

 5/7/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Διακήρυξη Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδος (Α.ΚΙ.Ο.Ε.)
Άρθρο του Καιτανόγλου Σάββα Λογιστή Φοροτεχνικού 
ΣΟΛΝΘ: «Κοινωνικά άδικη η αποκλειστική στοχοποίηση των ατομικών επιχειρήσεων»  
Όλοι στο Σύνταγμα στην συγκέντρωση φορέων για να πάρουν πίσω το φορολογικό έκτρωμα. 
Τώρα πρέπει να απαντήσετε συνάδελφοι του Προεδρείου 
Οι μη νόμιμες μεθοδεύσεις των κομματικών στελεχών της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών και του Ο.Ε.Ε. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Φορολογικές δηλώσεις: Πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει – Εξετάζεται νέα παράταση 
Νέα εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για χρέη στην Εφορία από κληρονομιά 
«Κλείδωσε» ΑΦΜ η ΑΑΔΕ για απάτες στον ΦΠΑ 
Μπλόκο στις προσφυγές για την επιστροφή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών! 
Το μέγα-κόλπο για την αποφυγή κατασχέσεων της Εφορίας! 
Τι μπορεί να κατασχέσει η Εφορία για χρέη προς το δημόσιο 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Θεωρία Παιγνίων - Η Σύγχρονη Θεμελίωση Της Οικονομικής Επιστήμης.Γιάνης Βαρουφάκης

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα