Σκάνδαλο Wirecard ή πώς να φουσκώσετε έναν ισολογισμό με 1,9 δισ. ● Η αποκάλυψη της υπόθεσης εγείρει νέες ενστάσεις για τις μεθόδους των επιχειρήσεων, αλλά και για την αξιοπιστία των ελεγκτικών μηχανισμών της Γερμανίας.
Σε μαγείρεμα ισολογισμών -ανάλογο με αυτό που επιδίδονταν πριν από 20 και πλέον έτη οι αμερικανικές Enron και Worldcom προκειμένου να φουσκώνουν το ενεργητικό τους και την τιμή της μετοχής τους- προέβαινε όπως όλα δείχνουν η γερμανική εταιρεία υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard.
Η πάλαι πότε αγαπημένη των επενδυτών -ως το σπάνιο success story της υψηλής τεχνολογίας στη Γερμανία- παραδέχθηκε χθες ότι τα μυστηριώδη κεφάλαια 1,9 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον ισολογισμό της, αλλά δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν από τους ορκωτούς λογιστές, είναι πολύ πιθανό να μην υπήρξαν ποτέ. Η εταιρεία απέσυρε ακόμη τα οικονομικά της αποτελέσματα για το σύνολο της χρήσης του 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020 και βρίσκεται πλέον σε επείγουσες συνομιλίες με τις πιστώτριες τράπεζές της (στις οποίες οφείλει 1,75 δισ. ευρώ) σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την κατάρρευση.
Η μετοχή της βούτηξε χθες ακόμη 39%, στα 16 ευρώ. Οι συνολικές απώλειες από την περασμένη Πέμπτη αγγίζουν το 85%. Η Wirecard ανακοίνωσε εκείνη την ημέρα ότι η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst&Young αρνήθηκε να προσυπογράψει τον ισολογισμό της για το 2019, καθώς δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη μετρητών ύψους 1,9 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς της, ποσό που ούτε λίγο-ούτε πολύ αντιστοιχούσε στο 25% του ισολογισμού της.
Η E&Y ήταν ο τακτικός ορκωτός λογιστής της Wirecard τα τελευταία χρόνια. Η άρνησή της να υπογράψει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 επί της ουσίας επιβεβαίωσε τις αστοχίες που είχε εντοπίσει νωρίτερα ανεξάρτητη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην KPMG. Η έρευνα της τελευταίας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο μετά από δημοσιεύματα των Financial Times και είχε ανακαλύψει μαύρη τρύπα 1 δισ. ευρώ στα αποτελέσματα του 2019.
Η Wirecard είχε μπει ωστόσο στο μικροσκόπιο αρκετά νωρίτερα μετά τις καταγγελίες μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ότι εν μέρει όφειλε την επιτυχία της σε δίκτυο εικονικών συναλλαγών. Η καταγγελία αυτή οδήγησε τις έρευνες στα παραπάνω εξαφανισμένα κεφάλαια, τα οποία φέρονταν ότι βρίσκονταν σε λογαριασμούς καταπιστευμάτων σε δύο τράπεζες των Φιλιππινών.
Η κεντρική τράπεζα της νησιωτικής χώρας κοινοποίησε όμως ότι αυτά τα κεφάλαια δεν είχαν μπει ποτέ στην επικράτειά της, ενώ οι δυο τράπεζες -Bank of the Philippine Islands (BPI) και BDO Unibank- διεμήνυσαν πως τα έγγραφα που υποτίθεται ότι έδειχναν πως η Wirecard είχε καταθέσει χρήματα σε αυτές είναι πλαστά και ότι η γερμανική εταιρεία δεν ήταν πελάτης τους.
Νέες ενστάσεις
Η αποκάλυψη του σκανδάλου εγείρει νέες ενστάσεις για τις μεθόδους των γερμανικών επιχειρήσεων, ενώ από την άλλη πλευρά εγείρει και σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Γερμανίας. Η Bafin, η ομοσπονδιακή αρχή εποπτείας των τραπεζών και των άλλων επιχειρήσεων του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, φέρει ευθύνες για την έλλειψη ελέγχων και την απραξία της.
Αντί να εστιάσει τον φακό της στις καταγγελίες, η Bafin επέλεξε να ασχοληθεί με τους short sellers -επενδυτές που επιδίδονται στην υποτιμητική κερδοσκοπία- και τους δημοσιογράφους που εξέφραζαν αμφιβολίες για την υγεία των οικονομικών της Wirecard, αφήνοντας έκθετους μικροεπενδυτές και θεσμικούς. Οι τελευταίοι είδαν μέσα σε λίγες ημέρες να εξατμίζεται χρηματιστηριακή αξία 11 δισ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιό τους να μηδενίζεται.
Η Wirecard ιδρύθηκε το 1999 και αρχικά διαχειριζόταν τις πληρωμές ιστοσελίδων πορνό και ηλεκτρονικού τζόγου. Σήμερα διαχειρίζεται μεταξύ άλλων πληρωμές για κορυφαίες εταιρείες πιστωτικών καρτών όπως η Visa και η Mastercard, ενώ απασχολεί 6.000 εργαζομένους και έχει 26 υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο.
Visa και Mastercard δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αν θα ανακαλέσουν τις άδειές τους. Αν το πράξουν, κάτι που είναι πολύ πιθανό, τότε η γερμανική εταιρεία θα μείνει επί της ουσίας χωρίς εργασίες και έσοδα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Wirecard, Μάρκους Μπράουν, παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή και αντικαταστάθηκε άμεσα από πρώην στέλεχος του γερμανικού χρηματιστηρίου. Μαζί με άλλα μέλη της διοίκησης ερευνώνται για μια σειρά από ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και η χειραγώγηση της τιμής της μετοχής.
www.efsyn.gr
Κατεβάστε το αρχείο: 18-wirecard_0.jpg
|