Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
4/8/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8899
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Απόφαση Συνόδου Κορυφής ΕΕ, 21 Ιουλίου: Ανασυγκρότηση με τα υλικά της καταστροφής, του Λεωνίδα Βατικιώτη
Ρατσισμός, αποικιοκρατία και αποζημιώσεις . Άρθρο του γάλλου οικονομολόγου και συγγραφέα Τομά Πικετί
Η Αγία Τράπεζα. Του Παύλου Μεθενίτη
Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!.Tου καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού*
Ο ρόλος των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕE.Των Γιάννη Μαραγκού, Ειρήνης Τριάρχη, Θέμη Ανθρακίδη και Αγγελικής Νεστορούδη
Τεχνητή νοημοσύνη και παγκόσμια ισχύς - Το πλεονέκτημα της Κίνας

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι προβλέψεις του Νίκολα Τέσλα για το μέλλον
Δημήτρης Κουτσούμπας , γγ της ΚΕ του ΚΚΕ 
Πόρισμα του ΕΟΠΥΥ «καίει» τον σύζυγο της Ράικου 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Η Ολομέλεια μετατράπηκε σε αρένα 
Τράπεζες: Νέα σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για επιτάχυνση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Τράπεζες  
Ο δήμος Χερσονήσου κάνει προσλήψεις με βάση τα κοινωνικά φρονήματα; 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο πλανήτης δεν πρέπει να ξανακάνει το λάθος του 2008

�������� 
 

Ημερομηνία: 7/7/2020 11:12:47 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ο πλανήτης δεν πρέπει να ξανακάνει το λάθος του 2008.

Καθώς μπαίνει τέλος στα lockdown και οι οικονομίες ανακάμπτουν, θα είναι ουσιαστικής σημασίας να χαραχτούν οι σωστές οικονομικές πολιτικές. Πώς διαμορφώνεται το αύριο, ποιες είναι οι αβεβαιότητες και ποιο το μεγάλο κέρδος.

 

Η επικαιροποιημένη παγκόσμια οικονομική πρόβλεψη του ΔΝΤ για τον Ιούνιο δεν είναι ένα «χαρούμενο» έγγραφο. Ωστόσο, περιλαμβάνει ένα «χαρούμενο» σημείο: το β’ τρίμηνο του 2020 θα πρέπει να είναι το ναδίρ της οικονομικής κρίσης της Covid-19. Αν συμβεί αυτό, τότε η πρόκληση θα είναι το πώς θα έχουμε την καλύτερη δυνατή ανάκαμψη.

Η υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ από τον Απρίλιο είναι μεγάλη, με την παγκόσμια ανάπτυξη να προβλέπεται στο -4,9% φέτος, έναντι του -3% τον Απρίλιο. Η ανάπτυξη του επόμενου έτους προβλέπεται πως θα είναι στο 5,4%. Η παγκόσμια παραγωγή, ως αποτέλεσμα, αναμένεται το 2021 να ξεπεράσει λίγο τα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, το δ’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ των χωρών με υψηλό εισόδημα θα συνεχίσει να είναι κάτω από τα επίπεδα του α’ τριμήνου του 2019. Η παραγωγή θα είναι επίσης περίπου 5% χαμηλότερα των επιπέδων που υποδήλωναν οι προ Covid-19 τάσεις ανάπτυξης.

Βιώνουμε αυτό που η Παγκόσμια Τράπεζα Διακανονισμών (BIS) στην τελευταία ετήσια έκθεσή της χαρακτηρίζει ένα «παγκόσμιο ξαφνικό στοπ». Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) δηλώνει πως, παγκοσμίως, η μείωση στις ώρες εργασίες το β’ τρίμηνο πιθανότατα θα ισοδυναμεί με την απώλεια περισσοτέρων από 300 εκατ. θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Το ΔΝΤ ορθά τονίζει τις αβεβαιότητες: τη διάρκεια της πανδημίας και τα επιπλέον εθνικά ή τοπικά lockdown, την έκταση της εθελοντικής τήρησης κοινωνικών αποστάσεων, τη σοβαρότητα των νέων κανονισμών ασφαλείας, την ικανότητα των εκτοπισμένων εργαζόμενων να εξασφαλίσουν απασχόληση, την πιο μακροπρόθεσμη επίπτωση του κλεισίματος επιχειρήσεων και της ανεργίας, την έκταση του επανυπολογισμού των αλυσίδων προμήθειας, την πιθανή βλάβη στη χρηματοπιστωτική μεσολάβηση και την έκταση των περαιτέρω ανωμαλιών στις χρηματοοικονομικές αγορές.Η αντίδραση σε επίπεδο πολιτικής ορθώς ήταν πρωτοφανούς κλίμακας για καιρό ειρήνης. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το κρατικό χρέος θα αυξηθεί κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το ΑΕΠ, φέτος. Οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζες δεν ήταν λιγότερο εκπληκτικές.

Η στήριξη από τις δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές είναι επίσης στη φύση τους επαναστατικές. Οι κυβερνήσεις εμφανίζονται ως ύστατοι ασφαλιστές. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν υπερβεί κατά πολύ την ευθύνη για την τραπεζική. Όπου χρειάστηκε, ανέλαβαν την ευθύνη για ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα. Πράγματι, με τις παρεμβάσεις της, περιλαμβανομένων των διακανονισμών swap με άλλες κεντρικές τράπεζες, η Federal Reserve των ΗΠΑ έχει αναλάβει την ευθύνη για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν ακραία μέτρα. Υπό τη διοίκηση του Agustín Carstens, του πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικό, η BIS ορθά επικυρώνει τις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών. Η έκθεσή της εξηγεί πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν δύο στόχους: «Να αποτρέψουν τη μακροχρόνια βλάβη στην οικονομία διασφαλίζοντας πως το χρηματοοικονομικό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί» και «να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και να ενισχύουν τις ιδιωτικές δαπάνες».Αυτό δεν είναι το τέλος των τεράστιων παρεμβάσεων. Μπορεί να μην είναι καν το τέλος της αρχής τους. Τεράστιες αβεβαιότητες βρίσκονται μπροστά μας. Όμως, όπως σημείωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, κάνοντας αναφορά στον Abraham Lincoln, «ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον σου είναι να το δημιουργήσεις».

Πώς, λοιπόν, να δημιουργήσουμε το μέλλον που θα πρέπει να θέλουμε, ένα μέλλον στο οποίο υπάρχει η λιγότερη δυνατή ζημιά και η ισχυρότερη εφικτή ανάκαμψη σε ένα οικονομικά βιώσιμο μέλλον; Αυτό είναι το έργο που θα πρέπει τώρα να προσεγγίσουν οι ηγέτες.

Για το άμεσο μέλλον, η σημαντική πρόκληση παραμένει η ελαχιστοποίηση της ζημιάς στην υγεία και την οικονομία από την Covid-19. Για να επιτευχθεί αυτό, παραμένει ουσιώδης η ισχυρή συνεργασία.Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, που εξακολουθούν να χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια. Το ΔΝΤ έχει ήδη συμφωνήσει σε προγράμματα για παροχή βοήθειας σε 72 χώρες μέσα σε δύο μήνες. Ωστόσο, παρά τη βελτίωση στις χρηματαγορές, τους επόμενους μήνες ή και χρόνια, θα απαιτηθούν ελάφρυνση χρέους και επιπλέον επίσημη στήριξη.

Καθώς μπαίνει τέλος στα lockdown και οι οικονομίες ανακάμπτουν, θα είναι ουσιαστικής σημασίας επίσης οι πολιτικές να στραφούν προς την προώθηση της ανάκαμψης και ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί το λάθος της περιόδου μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν στράφηκαν υπερβολικά γρήγορα από τη στήριξη στη δημοσιονομική προσαρμογή και τη νομισματική σύσφιξη. Θα χρειαστεί συνεχιζόμενη επιθετική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για να αρχίσουν και πάλι να χρησιμοποιούνται αδρανείς πόροι και να στραφούν οι οικονομίες προς νέες δραστηριότητες.

Η νέα οικονομία που θα προκύψει, θα είναι -και θα πρέπει να είναι- διαφορετική από την παλιά. Θα χρειαστεί να εκμεταλλευτεί τη σημερινή τεχνολογική εξέλιξη προς τον ψηφιακό κόσμο και την απομάκρυνση από τη συνεχή φυσική αλληλεπίδραση. Θα χρειαστεί επίσης να παράσχει στον κόσμο που επλήγη περισσότερο, ένα καλύτερο μέλλον. Θα χρειαστεί να επιταχύνει τη στροφή προς μια πιο βιώσιμη οικονομία.Συντηρώντας τη ζήτηση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να κάνουν αυτού του είδους τις αλλαγές πολύ πιο εύκολες. Ναι, υπάρχουν κάποια ρίσκα. Όμως είναι πολύ μικρότερα από το πολιτικό και οικονομικό αποτέλεσμα που θα είχε ένας ακόμα γύρος λιτότητας στους ωφελημένους των δημόσιων δαπανών. Αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική.

Πάνω απ' όλα έχουμε την επιστροφή του «κράτους» και την επιθυμία για ικανή διακυβέρνηση. Οι αντικρατιστές πολιτικοί προσπαθούν να πλασάρουν τις αποτυχίες τους ως «επιχείρημα»: Γιατί να εμπιστευτείς ένα κράτος που λειτουργεί έτσι; Ωστόσο όσοι έχουν μάτια, βλέπουν ότι δεν είναι απαραίτητο να λειτουργεί έτσι. Οι συγκρίσεις ανάμεσα στη Γερμανία της Μέρκελ και στις ΗΠΑ του Τραμπ ή τη Μεγάλη Βρετανία του Johnson είναι πολύ μεγάλες για να περάσουν απαρατήρητες.

Ίσως αυτή η καταστροφή θα έχει ένα όφελος: όχι μόνο θα δούμε πως το κράτος επέστρεψε, αλλά πως επέστρεψε και η απαίτηση για λογικές κυβερνήσεις των οποίων θα ηγούνται ικανοί άνθρωποι. Αυτό δεν θα πει πως άξιζε η καταστροφή. Αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να αφήνουμε μια κρίση να πηγαίνει χαμένη.

Οι άνθρωποι μπορούν να μαθαίνουν από επώδυνες εμπειρίες. Ας το κάνουμε.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

 

www.euro2day.gr

 


Κατεβάστε το αρχείο: 1470774-ft-930-1.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Ο πλανήτης δεν πρέπει να ξανακάνει το λάθος του 2008»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Οινούσσες

 4/8/2020 
 

Θύμαινα: Ο μικρός παράδεισος του Αιγαίου στους Φούρνους Κορσεών

 4/8/2020 
 

Β.Α. ΑΙΓΑΙΟ ΦΟΥΡΝΟΙ

 4/8/2020 
 

Reuters: Η βουτιά της τουρκικής λίρας θυμίζει την κατάρρευση του 2018

 31/7/2020 
 

Economist: Περνάμε στην εποχή του… δωρεάν χρήματος

 29/7/2020 
 

Tους φλόμωσε στο... ψέμα για να πάρει 400.000.000 ευρώ

 29/7/2020 
 

Η πιο μεγάλη γυάλινη γέφυρα του κόσμου άνοιξε για το κοινό και οι εικόνες είναι συγκλονιστικές

 27/7/2020 
 

Η μεγάλη «αρπαχτή» της κρίσης

 27/7/2020 
 

Πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

 24/7/2020 
 

«Κίτρινη κάρτα» στη συμφωνία της Συνόδου από το Ευρωκοινοβούλιο

 21/7/2020 
 

Συμφωνία κατώτερη των περιστάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης

 21/7/2020 
 

Ο θρίαμβος των «γερακιών»

 20/7/2020 
 

Μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη δείχνει νέα έρευνα της ΕΚΤ

 17/7/2020 
 

"Πόλεμος προ των πυλών": Το εξώφυλλο του Le Point για τον Ερντογάν

 16/7/2020 
 

Τι απαντά η Κίνα στον αποκλεισμό της Huawei από το βρετανικό 5G

 15/7/2020 
 

Σταθερές οι απάτες, μεγαλύτερα τα ποσά

 13/7/2020 
 

Επί τα χείρω αναθεωρεί η Κομισιόν τις οικονομικές προβλέψεις της για ΕΕ, Ευρωζώνη

 7/7/2020 
 

Ο πλανήτης δεν πρέπει να ξανακάνει το λάθος του 2008

 7/7/2020 
 

Covid-19: Έως και 3,3 τρισ. δολάρια οι απώλειες για τον τουρισμό παγκοσμίως

 1/7/2020 
 

Η Ernst&Young δηλώνει θύμα της Wirecard!(1 σχόλιo/α)

 1/7/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
Α. Βεσυρόπουλος: Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας Προς Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με Θέμα: Άσκηση καθηκόντων Οικονομολόγων και Λογιστών Ελλάδος 
Παρουσίαση Έκθεσης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2020 "Ψηφιακός μετασχηματισμός και μικρές επιχειρήσεις" 
Ενημέρωση για την αναγνώρισης των κολλεγίων 
Η υπ’ αρ. 960/2020 απόφαση του Σ.Τ.Ε. , περί ιδιωτικών κολεγίων και υποχρέωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για αναγνώρισή τους 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ολες οι απαντήσεις για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών
Ε. 2118 /24-07-2020 Κοινοποίηση της Γνωμοδότησης υπ΄αριθ. 220/2019 της Α΄ Τακτικής Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ. σχετικά με την τύχη κατάσχεσης εις χείρας τρίτου σε βάρος οφειλέτιδας επιχείρησης, επιβληθείσας προ....
Α. 1163 /09-07-2020 Εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 15 και της παραγράφου 4 του άρθρου 40 του ν. 4172/2013, οι οποίες προστέθηκαν......, σχετικά με τις δαπάνες που αποδεικνύονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Σε ΦΕΚ οι 8 δόσεις για το φόρο εισοδήματος 
Eπιστρεπτέα προκαταβολή: Παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις 
Νέα εγκύκλιος του Υπ.Εργασίας με διευκρινίσεις για τους εποχικά εργαζόμενους 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ - ΒΙΒΛΙΟ Β. Του Β. Βιλιάρδου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα