Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
28/10/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1305
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη
Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber
Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα
Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»
Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Τελικά, είναι κλοπή η ιδιοκτησία;
Δερμιτζάκης: «Πρώτα να σταματήσει η Θεία Κοινωνία και μετά να κλείσουν επιχειρήσεις» 
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε, 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Επιδοτήσεις για αγορά θερμάστρας στα εστιατόρια μέσω ΕΣΠΑ
Βελόπουλος: «Αν ήμουν πρωθυπουργός θα είχα ήδη βυθίσει το Ορούτς Ρέις» 
Ενθουσιασμένοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το σχέδιο Πισσαρίδη στο φως της κριτικής

�������� 
 

Ημερομηνία: 11/9/2020 3:14:50 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ινστιτούτο Πουλαντζάς: Επτά κείμενα επιστημόνων και ερευνητών ακτινογραφούν τα αντίστοιχα κεφάλαια της έκθεσης της επιτροπής.

Το σχέδιο Πισσαρίδη στο φως της κριτικής

Μια ευρεία κριτική επισκόπηση της έκθεσης Πισσαρίδη (Σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία - ενδιάμεση έκθεση) επιχειρεί η ειδική έκδοση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς που είναι αναρτημένη (e-paper) από χθες στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου.

Η έκδοση περιλαμβάνει επτά κείμενα επιστημονικών συνεργατών του Ινστιτούτου που ακτινογραφούν κριτικά αντίστοιχα κεφάλαια της πολυδιαφημισμένης έκθεσης Πισσαρίδη, της οποίας πάντως αναμένεται και μια επικαιροποιημένη εκδοχή σε περίπου έναν μήνα.

Πέραν των επτά κειμένων, στην εισαγωγή της έκδοσης των 96 σελίδων, που υπογράφουν οι Ελευθερία Αγγέλη (οικονομολόγος, ερευνήτρια του Ινστιτούτου) και Θόδωρος Παρασκευόπουλος (οικονομολόγος, μέλος του Δ.Σ. του «Πουλαντζάς»), επισημαίνεται εξ αρχής ότι πρόκειται για «απογοητευτικό κείμενο... όχι μόνο επειδή το διαπνέει η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία», αλλά γιατί «επαναλαμβάνει κοινοτοπίες, μεταφέρει εξ αντιγραφής μελέτες που έχουν γίνει παλιότερα χωρίς να τις αναφέρει, χρησιμοποιεί επιλεκτικά, ελλιπή ή και λάθος στοιχεία» και είναι εκτός τόπου και χρόνου, αφού «αγνοεί την πανδημία με τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Θα μπορούσε η ίδια έκθεση να έχει γραφτεί δεκαπέντε και είκοσι χρόνια πριν ή και για μια άλλη χώρα».

Συνοπτικά, τα επτά κείμενα της κριτικής επισκόπησης της έκθεσης Πισσαρίδη από τους επιστήμονες του «Πουλαντζάς» περιλαμβάνουν τα εξής:

1. «Η ανεργία απούσα, η ευελιξία ως εμμονή, η κατάρτιση ως πανάκεια, η αυτοαπασχόληση ως πρόβλημα», είναι ο τίτλος του κειμένου που υπογράφει η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρώην διοικήτρια ΟΑΕΔ. Αφού επισημαίνει ως ανήκουστη την κραυγαλέα απουσία της ανεργίας από τους απώτερους στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής της επόμενης δεκαετίας από την έκθεση, προβάλλει τρία στοιχεία κριτικής: α) κριτική στα μνημόνια η έκθεση ασκεί μόνο για τις «αργές και ημιτελείς» νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, β) η κρίση της πανδημίας είναι σαν να μην υπάρχει, και γ) η ανεργία δεν περιλαμβάνεται καν στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας. Εκτενής είναι η κριτική της Μ. Καραμεσίνη στην αντίληψη που διαπερνά την έκθεση Πισσαρίδη για «επιλογή από τους ανέργους του αντικειμένου κατάρτισής τους, για αξιολόγηση των ικανοτήτων τους από τα ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης και για τον περιορισμό του ΟΑΕΔ στον έλεγχο και τις πληρωμές του συστήματος κατάρτισης». Πρόταση νεοφιλελεύθερης κοπής που οδηγεί και σε υποβάθμιση του ΟΑΕΔ και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς κατάρτισης, των ιδιωτικών ΙΕΚ που συχνά διαπρέπουν σε τραγέλαφους τύπου «σκόιλ ελικίκου».

2. Το σχέδιο Πισσαρίδη και η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι το θέμα που πραγματεύεται το κείμενο της Βάλιας Αρανίτου, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και επιστημονικής διευθύντριας του ΙΝΕΜΥ, του ερευνητικού Ινστιτούτου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Η Β. Αρανίτου επισημαίνει εξ αρχής ότι η έκθεση αναπαράγει στερεότυπα και κοινοτοπίες που είχαν ξανακουστεί στο περίφημο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά-Greece 10 years ahead», που είχε παραγγείλει ο ΣΕΒ στη McKinsey & Company προ δεκαετίας, και στη συνέχεια εστιάζει την κριτική της στην ιδεολογική εμμονή της έκθεσης με τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις τις οποίες κατατάσσει στην «γκρίζα ζώνη της οικονομίας» και τεκμηριώνει με στοιχεία τη συμβολή τους όχι μόνο στο ΑΕΠ, αλλά στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική δημοκρατία. Κι ενώ η έκθεση προκρίνει ως προϋπόθεση του αναπτυξιακού σχεδιασμού τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και τη διασύνδεση (networking) των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων με τις μεγαλύτερες, δεν λέει πώς θα γίνει αυτό.

3. Η οικονομολόγος Μαρία Στεφάνου αποτιμά το περί χρηματοδότησης κεφάλαιο της έκθεσης Πισσαρίδη για τις τράπεζες, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις της δεν έχουν καμία πρωτοτυπία και αναφέρονται σε θέματα τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ειδικά η πρόταση για την «κακή τράπεζα» χαρακτηρίζεται εντελώς προσχηματική, αφού δεν αναφέρεται στο πώς θα μπορούσε να σχηματιστεί. Οσο για το Χρηματιστήριο, η πρόταση για φορολογικά κίνητρα είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, ενώ η πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα είναι κι αυτή συγκυριακή.

4. Στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για το ασφαλιστικό εστιάζει την ανάλυσή του ο Θόδωρος Παρασκευόπουλος (Κεφαλαιοποιητικό σύστημα: οι ασφαλιστικές εταιρείες κερδίζουν, οι συνταξιούχοι χάνουν). Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα είναι αντιαναπτυξιακό, επισημαίνει ο Θ. Παρασκευόπουλος, γιατί με τις προτάσεις ΣΕΒ-Πισσαρίδη στην πραγματικότητα δεν απελευθερώνονται πόροι, αλλά «μεταφέρονται από το υπάρχον σύστημα στο νέο, από το Δημόσιο σε ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα διαχειρίζονται τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων προς δικό τους όφελος. Αυτοί οι πόροι, 50-60 δισεκατομμύρια ευρώ, θα λείψουν, γιατί το δημόσιο σύστημα θα εξακολουθήσει να καταβάλλει συντάξεις χωρίς να εισπράττει εισφορές. Αυτό το έλλειμμα θα πρέπει να αναπληρωθεί με φόρους, μειώσεις άλλων δημόσιων δαπανών, μειώσεις των συντάξεων, δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος. Με άλλα λόγια, οι εισφορές των ασφαλισμένων».

5. Ο Μάκης Κουζέλης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την πρόταση για τα Πανεπιστήμια ένα γενικευμένο «πίσω ολοταχώς». Πίσω στην εποχή των αποτυχημένων «Συμβουλίων Ιδρυμάτων», πίσω στη χρηματοδότηση έπειτα από αξιολόγηση, με κριτήρια αυθαίρετα, πίσω στη δέσμευση των Πανεπιστημίων με «πολυετείς προγραμματικές συμφωνίες στρατηγικού σχεδιασμού», πίσω στον ανταγωνισμό των ιδρυμάτων μεταξύ τους για την καλύτερη χρηματοδότησή τους και την εξασφάλιση φοιτητικής «πελατείας».

6. Η Δανάη Κολτσίδα, δικηγόρος, πολιτική επιστήμονας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, στο σχετικό κεφάλαιο για τη δημόσια διοίκηση επισημαίνει μεθοδολογικές αστοχίες και παραλείψεις και ιδεολογική μονομέρεια που αναπαράγει μια διαστρεβλωμένη και στερεοτυπική εικόνα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

7. Τέλος, ο σύμβουλος τεχνολογίας Ε.Μ. που υπογράφει το κεφάλαιο της έκθεσης Πισσαρίδη για την ψηφιακή τεχνολογία, πέραν της υπόλοιπης κριτικής, καταλήγει σε μια αξιοσημείωτη παρατήρηση που προξενεί εντύπωση. Οτι στο δημοσιοποιημένο κείμενο της έκθεσης δεν γίνεται καμιά αναφορά στον ρόλο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στον ρόλο της, στην πολιτική eIDAS της Ε.Ε., στην αξιοποίηση των υποδομών cloud της χώρας, στο GDPR και στην εφαρμογή του.

📍 Ολο το e-paper είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Ινστιτούτου

www.efsyn.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Το σχέδιο Πισσαρίδη στο φως της κριτικής»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Ειδοποιητήρια ΑΑΔΕ για φορολογικές δηλώσεις που δεν έγιναν το 2015

 26/10/2020 
 

Η ΑΑΔΕ διευκολύνει κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή!

 23/10/2020 
 

Ποιοι απαλλάσσονται και ποιοι πληρώνουν τον «λογαριασμό» της εισφοράς, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών

 23/10/2020 
 

Στοιχεία-σοκ: Εισόδημα κάτω από €1.000 δηλώνει 1 στους 4 επαγγελματίες Μέχρι 10.000 οι 3 στους 4

 23/10/2020 
 

Αναδρομική λαχτάρα από την ΑΑΔΕ

 19/10/2020 
 

Θερίζουν φτώχεια και ανεργία στην ελληνική κοινωνία

 16/10/2020 
 

Χιλιάδες με «ξεχασμένα» εισοδήματα στο μάτι της εφορίας - Ακόμη και λογαριασμοί τηλεφώνου θα προσδιορίζουν τον έξτρα φόρο

 15/10/2020 
 

Στα 113 εκατ. τα «ρέστα» της Εργαλειοθήκης Ανταγωνιστικότητας

 14/10/2020 
 

Απίστευτο νομικό «πραξικόπημα» κατά των συνταξιούχων!

 13/10/2020 
 

Στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας, τι προβλέπει

 13/10/2020 
 

Οι νέες τραπεζικές εργασίες χωρίς... τις τράπεζες

 13/10/2020 
 

Οι επόμενες αλλαγές στη φορολογία

 12/10/2020 
 

"Μπλόκο" στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τις τράπεζες βάζουν τα βαριά πρόστιμα για τα αυθαίρετα

 12/10/2020 
 

Πέντε προτάσεις για βιώσιμο τουρισμό στην Covid-19 εποχή

 9/10/2020 
 

Xρέη στην Εφορία: Ποιοι και πώς θα πάρουν παραπάνω δόσεις

 9/10/2020 
 

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Αβέβαιες οι προβλέψεις του προϋπολογισμού

 9/10/2020 
 

Ρεκόρ χρέους: Ξεπέρασε το 216% του ΑΕΠ!

 7/10/2020 
 

Περ. Αττικής: 200 εκατ. για στήριξη των ΜμΕ

 7/10/2020 
 

Τα 23 στοιχεία που «καρφώνει» η ΑΑΔΕ σε τράπεζες, Δήμους, ΟΠΕΚΑ, Ταμεία, ΟΑΕΔ

 7/10/2020 
 

Νέο ΕΣΠΑ: Γιατί θα είναι «διαφορετικό», πώς και πού θα «μοιραστούν» πάνω από 23 δισ. ευρώ

 7/10/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Φορτώνουν ξανά τους πολίτες για να σώσουν τις τράπεζες!!!
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης για τον λόφο Καστέλι
Λειτουργία υπηρεσιών της ΑΑΔΕ: Λογιστές, δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές εισέρχονται στις υπηρεσίες, εφόσον τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας 
Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση από 3.000 έως 40.000 ευρώ σε επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Κρήτης 
Όσοι δανειοδοτήθηκαν με το ΤΕΠΙΧ δεν θα χρηματοδοτηθούν από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα ; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Παράνομο Σύστημα Φορολογίας Εισοδήματος. Του Τριγώνη Αριστομένη  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Πέντε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον e-ΕΦΚΑ
Ανοίγει ξανά η πόρτα των 120 δόσεων για χρέη στον ΕΦΚΑ
Υποχρεωτική γονική άδεια έξι μηνών σε όλους τους γονείς
Μετρα στήριξης για τις "Πορτοκαλι" περιοχες 
Ε. 2162 /13-10-2020 Έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 ΚΦΔ. 
Κοινή Υπουργική Απόφαση ΓΔΟΥ 233/2020 - ΦΕΚ 4471/Β/11-10-2020 Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της... 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Αποσβέσεις Παγίων Στοιχείων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα