Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
28/10/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2037
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη
Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber
Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα
Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»
Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Τελικά, είναι κλοπή η ιδιοκτησία;
Δερμιτζάκης: «Πρώτα να σταματήσει η Θεία Κοινωνία και μετά να κλείσουν επιχειρήσεις» 
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε, 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Επιδοτήσεις για αγορά θερμάστρας στα εστιατόρια μέσω ΕΣΠΑ
Βελόπουλος: «Αν ήμουν πρωθυπουργός θα είχα ήδη βυθίσει το Ορούτς Ρέις» 
Ενθουσιασμένοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Τι αποκάλυψε η έρευνα των BuzzFeed-ICIJ για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τι

�������� 
 

Ημερομηνία: 22/9/2020 12:42:12 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Μόλις ρίξαμε την πιο συνεκτική και κοντινή ματιά στην παγκόσμια μάχη ενάντια στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και εκείνο που αντικρίσαμε είναι πολύ ανησυχητικό: οι τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές για το τραπεζικό σύστημα δεν βρίσκονται ούτε κατά διάνοια κοντά στο να περιορίσουν τη ροή τρισεκατομμυρίων δολαρίων παράνομων πόρων.

Τόσο ο κλάδος της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας όσο και οι αρχές φέρουν μερίδιο ευθύνης. Χωρίς επείγουσα, συντονισμένη πολιτική προσπάθεια, οι εγκληματίες - από εμπόρους ναρκωτικών και τρομοκράτες έως διακινητές ανθρώπων - θα συνεχίσουν να έχουν το πάνω χέρι.

Η έρευνα των BuzzFeed - ICIJ

Σε μια έρευνα διάρκειας ενός έτους από το BuzzFeed και τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), οι δημοσιογράφοι εξέτασαν περίπου 2.100 Aναφορές Ύποπτων Δραστηριοτήτων ή SAR, τις οποίες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταθέτουν στο Δίκτυο Αντιμετώπισης Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (FinCEN) όταν εντοπίζουν πιθανό ξέπλυμα χρήματος και άλλες ανάρμοστες πρακτικές.

Ενώ ο αριθμός των SAR οι οποίες εξετάστηκαν από τους δημοσιογράφους επισκιάζει κατά κράτος οποιαδήποτε προηγούμενη πρόσβαση σε τέτοιου είδους εμπιστευτικά έγγραφα, εξακολουθεί να αποτελεί μόνον ένα μικρό κλάσμα - μόλις το 0,02% - των περίπου 12 εκατομμυρίων SAR οι οποίες οποία κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, κυρίως από το 2011 έως το 2017.

 

Το δείγμα, επίσης, δεν είναι αντιπροσωπευτικό της συνολικής τραπεζικής δραστηριότητας. Ορισμένα αρχεία προέρχονται από την έρευνα του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την εξωτερική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 στη χώρα. Σχεδόν οι μισές από τις συγκεκριμένες SAR προέρχονται από την Deutsche Bank.

Ωστόσο, τα ποσά και το μοτίβο αποτυχίας είναι συγκλονιστικά. Μόνον σε αυτό τον μικρό αριθμό αναφορών κατεγράφησαν ροές κεφαλαίων ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, 1,3 τρισ. δολ. εκ των οποίων από την Deutsche Bank, που πιθανόν να προήλθαν από εγκληματική δραστηριότητα. Και οι Φάκελοι FinCEN είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, όπως το έθεσε η Transparency International. (Οι απαντήσεις των τραπεζών στο BuzzFeed βρίσκονται εδώ).

Θλιβερή πρωτιά για τη Βρετανία, δεύτερες οι ΗΠΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο φιλοξενεί περισσότερες από 600 εταιρείες οι οποίες επισημαίνονται στις αναφορές, φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος κόμβος ροών ύποπτων χρημάτων, με δεύτερο τις ΗΠΑ.

Η Βρετανία σαφώς δεν έχει κάνει αρκετά για να αυστηροποιήσει το νομικό της πλαίσιο έναντι των νομιμοποιητών εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ένας τεράστιος ανθρώπινος "ιστός" ο οποίος ασχολείται με τη διευκόλυνση τέτοιων πρακτικών και δραστηριοτήτων, από δικηγόρους έως λογιστές και τραπεζίτες, βοηθά στο λάδωμα των τροχών της παράνομης χρηματοδότησης διά μέσου του Λονδίνου.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, είναι πολύ αργές, αν όχι εντελώς αμελείς όσον αφορά την υποβολή των SAR. Πάνω από το ένα πέμπτο των εγγράφων που περιλαμβάνονται στις υποβεβλημμένες αναφορές αφορούσαν υποκείμενα των οποίων οι διευθύνσεις δεν ήταν γνωστές στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών με τις οποίες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πραγματοποιούσαν ήδη τραπεζικές συναλλαγές.

Οι SAR, οι οποίες κανονικά πρέπει να κατατίθενται εντός 60 ημερών από τον εντοπισμό πιθανής εγκληματικής δραστηριότητας, υποβλήθηκαν μερικές φορές χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με την έκθεση των BuzzFeed / ICIJ, αυτό φέρεται να συνέβη με την JPMorgan Chase, η οποία επεξεργάστηκε πληρωμές για τον Paul Manafort, πρώην διευθυντή της εκστρατείας του προέδρου Donald Trump, μετά την παραίτησή του από την καμπάνια του 2016 εν μέσω υποψιών εναντίον του για ξέπλυμα χρήματος.

 

Η HSBC συνέχισε να μεταφέρει χρήματα για ένα επενδυτικό ταμείο που ήταν ήδη υπό διερεύνηση επειδή υπήρχαν υπόνοιες ότι αποτελούσε πυραμίδα τύπου Ponzi, σημειώνεται στην έκθεση.

Οι τράπεζες ερευνούν ελάχιστα και αργούν χαρακτηριστικά

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι τράπεζες συχνά βασίζονται αποκλειστικά σε αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για να μάθουν ποιοι είναι οι πελάτες τους και υποβάλλουν αναφορές για ύποπτη δραστηριότητα μόνο μετά από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ή έναρξη επίσημων ερευνών.

Στη δέσμη των SAR οι οποίες εξετάστηκαν από τους ερευνητές δημοσιογράφους, ο μέσος χρόνος κατάθεσης αναφοράς από την έναρξη της ύποπτης δραστηριότητας ήταν 166 ημέρες. Φανταστείτε πόσο μακριά θα έχουν φθάσει αυτά τα κεφάλαια σε μισό χρόνο.

Οι SAR οι οποίες μελετήθηκαν αφορούν μια περίοδο κατά την οποία πολλές τράπεζες είχαν ήδη διερευνηθεί και τιμωρηθεί επειδή είχαν αποτύχει στην τήρηση των ρυθμιστικών κανόνων που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία τους επιβλήθηκαν δεν άλλαξαν ιδιαίτερα τη συμπεριφορά τους.

Τι πρέπει να αλλάξει

Το να έχει κανείς ένα μεγαλύτερο νομικό ραβδί με το οποίο να χτυπά τους παραβατικούς τραπεζίτες και άλλους παράγοντες που διευκολύνουν ανάλογες δραστηριότητες θα βοηθούσε.

Το ίδιο θα συνέβαινε και με την  αναθεώρηση του τρόπου αντιμετώπισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από πλευράς των αρμοδίων αξιωματούχων. Οι αστυνομικές δυνάμεις και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές δεν αντιμετωπίζουν απλώς δυσκολίες στη διασυνοριακή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, αλλά πολλές φορές ακόμη και εντός της ίδιας ευρύτερης υπηρεσίας υπάρχουν μονάδες οι οποίες δεν μοιράζονται πάντα τις πληροφορίες τις οποίες διαθέτουν.

Ο Tom Kirchmaier, ερευνητής για ζητήματα εγκλήματος και αστυνόμευσης στο London School of Economics, προτείνει μια λύση σε τρία βήματα.

Αρχικά, η υποβολή των SAR πρέπει να τυποποιηθεί. Πολλές φορές υποβάλλονται "ποταμοί" αφηγήσεων που είναι αδύνατο να ελεγχθούν. Η FinCEN απασχολεί περίπου 270 υπαλλήλους και λαμβάνει έως και 2 εκατομμύρια SAR κάθε χρόνο.

 

"Είμαστε ακόμη κολλημένοι στον 19ο αιώνα", σημειώνει ο πρώην επικεφαλής  του τμήματος δίωξης ξεπλύματος μαύρου χρήματος της Ελβετίας, Daniel Thelesklaf, για τις κολλημένες στο "χαρτοβασίλειο" προσπάθειες της χώρας του στον συγκεκριμένο τομέα.

Δεύτερον, ο Kirchmaier καλεί σε πολύ ευρύτερη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ ρυθμιστικών και δικαστικών/αστυνομικών αρχών. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 50 αρχές εποπτεύουν το κυνήγι νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ενιαία εποπτική αρχή σε επίπεδο ΕΕ το 2021. Έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.

Τέλος, ο Kirchmaier υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν από τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι υπηρεσίες έρευνας και καταστολής του εγκλήματος θα πρέπει να είναι σε θέση να αυτοματοποιήσουν τον έλεγχο των SAR και να υποβάλλουν εκθέσεις στις τράπεζες, παρέχοντάς τους μια αξιολόγηση του κινδύνου που σχετίζεται, για παράδειγμα, με έναν συγκεκριμένο πελάτη.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει, από την πλευρά τους, να είναι σε θέση να σταματούν τις συναλλαγές με οντότητες που έχουν επισημανθεί ως ύποπτες χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη ανθρώπινη παρέμβαση.

Μια ριζική βελτίωση στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ενδέχεται να μην είναι εφικτή εν μία νυκτί, ωστόσο - όπως έχω γράψει και στο παρελθόν - το σύστημα δεν λειτουργεί.

Καθώς η ταχύτητα των πληρωμών επιταχύνεται και τα ψηφιακά νομίσματα πολλαπλασιάζονται, οι εγκληματίες θα βρίσκουν νέους τρόπους για να μεταφέρουν χρήματα.

Οι τράπεζες και οι επόπτες τους πρέπει να δράσουν από κοινού κάνοντας πολύ, πολύ περισσότερα.

www.capital.gr


Κατεβάστε το αρχείο: mauro xrhma.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Τι αποκάλυψε η έρευνα των BuzzFeed-ICIJ για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις τράπεζες»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Φοροαποφυγή που... σκοτώνει

 27/10/2020 
 

Θρυαλλίδα εξελίξεων για το πιστωτικό σύστημα η Τράπεζα Πειραιώς

 27/10/2020 
 

Τι σημαίνει «αναστολή της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας» και πως θα μπορούσε να… αλλάξει τον αδόξαστο στους Τούρκους

 22/10/2020 
 

Ανατροπή στο διεθνές τραπεζικό σύστημα: Η Κίνα ρίχνει στην αγορά το ψηφιακό νόμισμά της

 20/10/2020 
 

Ποιος είναι ο πρώην ταξιτζής που στρατολόγησε ο Μακρόν για να σώσει τους μικρομεσαίους

 13/10/2020 
 

Πού και πως κρύβουν τα χρήματά τους οι δισεκατομμυριούχοι: το «αόρατο δίκτυο»

 12/10/2020 
 

Νόμπελ Οικονομίας στη «θεωρία των δημοπρασιών»

 12/10/2020 
 

Πέτρος Φιλάργης: Η συγκλονιστική ιστορία ενός ορφανού παιδιού από το χωριό Καρυές της Κρήτης που έγινε Πάπας

 12/10/2020 
 

Η πανδημία εκτόξευσε τον πλούτο των κροίσων

 9/10/2020 
 

Οι πέντε μεγαλύτεροι απατεώνες της ιστορίας

 8/10/2020 
 

Ανδρέας Συγγρός, ο άσημος λογιστής που έγινε τραπεζίτης και δάνειζε τον Σουλτάνο. Οι μετοχές – φούσκες, το σκάνδαλο των Λαυρεωτικών και οι ευεργεσίες

 7/10/2020 
 

Προσέλαβαν τον λύκο σύμβουλο... της στάνης

 7/10/2020 
 

Πάπας κατά αγοράς και ολιγαρχίας

 6/10/2020 
 

Ψηφιακοί... ρουφιάνοι

 5/10/2020 
 

Το «βήμα χωρίς επιστροφή» για τον Ταγίπ Ερντογάν

 5/10/2020 
 

Επαιξαν κι... έχασαν

 1/10/2020 
 

Πως εμπλέκονται οι Τούρκοι στο ναύσταθμο της Σούδας

 30/9/2020 
 

Οι ψηφιακοί κολοσσοί απαξιώνουν την Ε.Ε.

 30/9/2020 
 

FinCEN Files: Η ροή του βρώμικου χρήματος(1 σχόλιo/α)

 28/9/2020 
 

Ρουμπινί: Ανάκαμψη σε σχήμα U, συνθήκες risk off στις αγορές

 25/9/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Φορτώνουν ξανά τους πολίτες για να σώσουν τις τράπεζες!!!
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης για τον λόφο Καστέλι
Λειτουργία υπηρεσιών της ΑΑΔΕ: Λογιστές, δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές εισέρχονται στις υπηρεσίες, εφόσον τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας 
Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση από 3.000 έως 40.000 ευρώ σε επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Κρήτης 
Όσοι δανειοδοτήθηκαν με το ΤΕΠΙΧ δεν θα χρηματοδοτηθούν από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα ; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Παράνομο Σύστημα Φορολογίας Εισοδήματος. Του Τριγώνη Αριστομένη  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Πέντε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον e-ΕΦΚΑ
Ανοίγει ξανά η πόρτα των 120 δόσεων για χρέη στον ΕΦΚΑ
Υποχρεωτική γονική άδεια έξι μηνών σε όλους τους γονείς
Μετρα στήριξης για τις "Πορτοκαλι" περιοχες 
Ε. 2162 /13-10-2020 Έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 ΚΦΔ. 
Κοινή Υπουργική Απόφαση ΓΔΟΥ 233/2020 - ΦΕΚ 4471/Β/11-10-2020 Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της... 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Τεχνικές Χρηματιστηριακών προβλέψεων των ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΚΙΜΩΝ - ΖΟΠΟΥΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα