Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
1/12/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 236
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη
Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber
Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα
Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»
Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη Χριστιανοσύνη
Καραθανασόπουλος σε Ελληνική Λύση: "Η πολιτική μ....κία και ανοησία έχει και τα όριά της" 
Τελικά, είναι κλοπή η ιδιοκτησία; 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Σημίτης: Η έκθεση Πισσαρίδη σημαντικό βήμα για την έξοδο από την κρίση
Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη: Η επιστημονική κοινότητα «έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων»
Πότε είναι «βιώσιμο» το χρέος; Γιάννης Στουρνάρας Γιώργος Κύρτσος διαπρέπουν

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Οι νέες τραπεζικές εργασίες χωρίς... τις τράπεζες

�������� 
 

Ημερομηνία: 13/10/2020 10:09:29 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι νέες τραπεζικές εργασίες χωρίς... τις τράπεζες

Ο μετασχηματισμός του χρηματοοικονομικού κλάδου από την ανάπτυξη των FinTech και της τεχνολογίας blockchain. Πώς διαμορφώνεται το τοπίο της επόμενης ημέρας. Τι είναι οι DeFi και πως μπορούν να αλλάξουν καθημερινές μας συναλλαγές.

Οι νέες τραπεζικές εργασίες χωρίς... τις τράπεζες

Δεν βρίσκεται μακριά η μέρα που θα κυριαρχούν οι αυτοματοποιημένες τραπεζικές υπηρεσίες. Στο μέλλον οι τράπεζες θα λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους ή τουλάχιστον πολύ λιγότερους από όσο σήμερα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι προς τα εκεί κατευθυνόμαστε. Το ζήτημα δεν είναι «αν» θα γίνει. Αυτό είναι δεδομένο. Ερώτημα αποτελεί το πότε, με ποιο τρόπο και από ποιους.

Το μεγάλο στοίχημα είναι αν ο μετασχηματισμός προς την αυτοματοποίηση θα γίνει από τις τραπεζικές οντότητες που κυριαρχούν σήμερα ή από νέους παίκτες προηγμένης τεχνολογίας και εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας. Σε λίγο οι τραπεζικές υπηρεσίες δεν θα πραγματοποιούνται μόνο χωρίς υπαλλήλους, αλλά και χωρίς τράπεζες!

Από που θα γίνονται; Από εξελιγμένες FinTech (εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας) ή πρωτόκολλα ανοικτού κώδικα βασισμένα στο blockchain. Εμείς θα εξετάσουμε σήμερα την δεύτερη κατηγορία.

Η επέλαση του blockchain

Η κριτική απέναντι στον χώρο του blockchain δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνη των εφημερίδων, όταν κατηγορούσαν ή και συκοφαντούσαν το Internet στα πρώτα του βήματα. Άλλοι επειδή διέβλεπαν την δυναμική του, άλλοι από άγνοια γιατί δεν το καταλάβαιναν. Τελικά επέζησαν μόνο όσες εφημερίδες κατάφεραν να μετασχηματιστούν και να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογίες. Οι υπόλοιπες απλά χάθηκαν ή περιθωριοποιήθηκαν.

Πώς είναι δυνατόν να γίνει το ίδιο, θα διερωτηθείτε. Οι τράπεζες μας είναι απαραίτητες εδώ και αιώνες. Λάθος. Οι τραπεζικές εργασίες μας είναι απαραίτητες. Όπως και με τα άλογα παλαιότερα. Δεν χρειαζόμασταν τα άλογα, ένα μέσο μετακίνησης είχαμε ανάγκη. Για αυτό καταλήξαμε να επιλέγουμε τα αυτοκίνητα, τα τρένα, τα αεροπλάνα. Νομίζετε πως ο τραπεζικός κλάδος είναι τόσο ισχυρός ώστε να μπορεί να εμποδίσει την τεχνολογική πρόοδο; Και οι εφημερίδες το ίδιο νόμιζαν.

Τι είναι οι DeFi

Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα πως θα μοιάζει το εναλλακτικό μέλλον, πρέπει να μάθετε για τις DeFi εφαρμογές. Τι κάνουν και με ποιο τρόπο το κάνουν. Ας ξεκινήσουμε από το τι είναι οι DeFi. Πρόκειται για χρηματοοικονομικές εφαρμογές που με κάποιο τρόπο εμπλέκουν κρυπτονομίσματα. Ο όρος DeFi είναι συντομογραφία για την «αποκεντρωμένη χρηματοδότηση» (Decentralized Finance). Μια ομπρέλα χρηματοοικονομικού λογισμικού, που συμπεριλαμβάνει αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές εφαρμογές (DApps) και πρωτόκολλα σε blockchain. Τι κάνουν όλα αυτά; Δέχονται και λαμβάνουν δάνεια, διαχειρίζονται ενυπόθηκα χρέη, αναλαμβάνουν υπηρεσίες ασφάλισης, χρηματοδότησης, επενδύσεων. Κι όλα αυτά εκτός επίσημου τραπεζικού συστήματος!

Ο κλάδος των DeFi αποτελεί ένα φιλόδοξο αντίγραφο του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού συστήματος σε αποκεντρωμένα πρωτόκολλα Διαδικτύου. Επιχειρούν να εφαρμόσουν στο χρηματοοικονομικό χώρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει επιφέρει το Διαδίκτυο για πολλές άλλες επιχειρήσεις. Οι DeFi παίρνουν κομμάτια του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος και αφαιρούν τους μεσάζοντες. Αντικαθιστούν την τραπεζική γραφειοκρατία και τους ανθρώπους της με έξυπνα συμβόλαια, υιοθετώντας μια τεχνολογία αιχμής, το blockchain, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογραφίας.

Η τεχνολογίας του blockchain από την αρχή εκεί αποσκοπούσε: στην απομάκρυνση των μεσαζόντων. Να καθιστά τα πράγματα φθηνότερα, ταχύτερα και ευκολότερα στην πρόσβαση. Πως θα το επιτύχουν; Με αυτοματοποιημένες εφαρμογές, χωρίς θεματοφυλακή.

Τι σημαίνει χωρίς θεματοφυλακή; Δεν χρειάζεται να εμπιστευτείς κάποιο τρίτο μέρος, όπως μια τράπεζα. Αντί για νομικούς περιορισμούς και μεσάζοντες, οι DeFi ψηφιακές εφαρμογές προσφέρουν μια είσοδο χωρίς εμπόδια σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, με δυνατότητα για φθηνές αυτοματοποιημένες και χωρίς σύνορα συναλλαγές.

Δεν χρειάζεσαι KYC (Know your customer) ή κανενός είδους άδεια από τον οποιοσδήποτε. Δεν υπάρχουν πιστοληπτικοί έλεγχοι, βαθμοί φερεγγυότητας ή Τειρεσίας. Δεν τους ενδιαφέρει ποιος είσαι, που μένεις, για ποιο σκοπό χρειάζεσαι το δάνειο. Και βέβαια το κοινό είναι κυριολεκτικά παγκόσμιο.

Όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση, αρκεί να διαθέτουν κινητό τηλέφωνο και Internet. Η συνδιαλλαγή μπορεί να γίνει από δύο ξένους, άγνωστους μεταξύ τους, που ίσως κατοικούν στην άλλη άκρη του κόσμου, ακόμα και σε εχθρικά κράτη. Αξιόπιστα και αυτόματα. Στις συναλλαγές δεν παρεμβαίνει άνθρωπος, αλλά μηχανές και λογισμικό. Μετατρέπει τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα σε ανοιχτό κώδικα, μειώνει το συνολικό κόστος και θεωρητικά τουλάχιστον, βελτιώνει την ασφάλεια.

Πως τα καταφέρνουν; Το «μαγικό» εργαλείο είναι η αποκέντρωση. Μέχρι πρόσφατα όλες οι αλλαγές στον κόσμο επιβαλλόντουσαν μέσω της φυσικής ισχύος. Από διάφορες μορφές δύναμης, αλλά πάντα φυσικής. Αυτό αλλάζει. Η μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο, η έλλειψη φυσικών ορίων στην συνδεσιμότητα, καθιστά την αρμοδιότητα των αρχών περιορισμένη. Η ισχύς μεταφέρεται και θα εκφράζεται στον ψηφιακό κόσμο. (τον μηχανισμό που λειτουργεί ο δανεισμός στο blockchain χωρίς πιστωτικούς ελέγχους, θα τον εξηγήσουμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο).

Η επενδυτική ευκαιρία

Το τζίνι της τεχνολογίας απελευθέρωσε νέες καινοτόμες δυνάμεις που μας φέρνουν με ταχύτητα σε ένα κόσμο χωρίς τράπεζες, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Τελικά η μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία ίσως δεν είναι τόσο στο αποκεντρωμένο, όσο το αυτοματοποιημένο. Άρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο να παίξουν οι FinTech, όχι οι DeFi, αν και υπάρχει χώρος και για τους δύο.

Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι πως λειτουργούν υπέρ του χρήστη-πελάτη. Και ακόμα καλύτερα αν μπορέσουμε να τις εκμεταλλευτούμε επενδυτικά ανακαλύπτοντας τις στα πρώτα τους βήματα.

Το bitcoin μας αποκάλυψε πως μπορεί να υπάρξει ένα νόμισμα που να μην δημιουργείται, διανέμεται, εξαρτάται από ένα κράτος. Ο μετασχηματισμός προς το φθηνότερο, ταχύτερο και ευκολότερο, αποτελεί μια ασταμάτητη τάση. Τα DeFi χρησιμοποιούν και τα τρία για να διαταράξουν το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, με τον ίδιο τρόπο όπως το Amazon εισέβαλε στο παραδοσιακό λιανικό εμπόριο. Θα ήταν λάθος να τις απορρίψουμε χωρίς να ρίξουμε έστω και μια ματιά.

Πριν όμως λάβετε μέρος στο κυνήγι του θησαυρού, πρέπει να διαθέτετε τουλάχιστον μια γενική κατανόηση για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Δεν πρόκειται να διεισδύσετε στον κόσμο των DeFi αν δεν γνωρίζετε το bitcoin, την φιλοσοφία της νομισματικής αποκέντρωσης και τον τρόπο λειτουργίας του. Είτε θα δυσκολευτείτε πολύ, είτε θα τα αντιληφθείτε λάθος. Δεν χρειάζεται να τα ξέρετε τα πάντα με λεπτομέρειες, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να στοχεύετε να γίνετε επιτυχημένοι κυνηγοί, αν δεν διαθέτετε ούτε σφεντόνα.

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Οι νέες τραπεζικές εργασίες χωρίς... τις τράπεζες»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Επιστρέφει ο πληθωρισμός; – Η προφητεία για μια μεγάλη δημοσιονομική καταστροφή

 30/11/2020 
 

Αυτοματοποιημένη και με ευθύνη των εταιρειών η δημοσίευση στοιχείων στο ΓΕΜΗ

 24/11/2020 
 

Ηλεκτρονικά η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας

 23/11/2020 
 

Εφορίες : Ανοιχτές έως τις 17:00 για το κοινό από 23 Νοεμβρίου

 19/11/2020 
 

Δερμιτζάκης: Όχι στα lockdown ακορντεόν! Βλέπω 500 κρούσματα την ημέρα μέσα Δεκεμβρίου

 18/11/2020 
 

Δεύτερη ευκαιρία για 100 - 120 δόσεις για όσους έχασαν την ρύθμιση λόγω πανδημίας

 18/11/2020 
 

Το μεγάλο μας τσίρκο: Ζητούν από συνταξιούχους να πληρώσουν φόρο για υπόθεση που έχει παραγραφεί!

 17/11/2020 
 

Στην «άκρη» βάζει η Εφορία χρέη άνω των 22,5 δισ. ευρώ

 17/11/2020 
 

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Η προθεσμία για αιτήσεις, τα ποσά και οι προϋποθέσεις

 16/11/2020 
 

Αλλάζει το μισθολόγιο των στελεχών της ΑΑΔΕ

 13/11/2020 
 

Πώς ελέγχει η ΑΑΔΕ τις καταθέσεις και γενικά τον παράνομο πλούτο

 10/11/2020 
 

Ταμείο Εγγυοδοσίας: Ξεκίνησε η υποβολή φακέλων προς έγκριση για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

 10/11/2020 
 

Πότε πληρώνονται επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού και το μισό της απώλειας ενοικίων

 9/11/2020 
 

Δικαστική «βόμβα» στην παραγραφή των φορο-υποθέσεων!

 9/11/2020 
 

Χαράτσι πάνω από 1.300 ευρώ σε 800.000 επαγγελματίες από τον ΕΦΚΑ!

 6/11/2020 
 

Χρέη εταιρειών προς το Δημόσιο: Πότε γλιτώνουν τα στελέχη τους

 5/11/2020 
 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι θα λάβουν διπλή και ποιοί θα επιστρέψουν τη μισή

 4/11/2020 
 

Μπλόκο της ΑΑΔΕ στην υφαρπαγή του ΦΠΑ από «εξαφανισμένους εμπόρους»

 4/11/2020 
 

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι – εξπρές και φόροι… κατά προσέγγιση!

 2/11/2020 
 

Ιδρύονται έξι νέα ελεγκτικά κέντρα με «ράμπο» κατά της φοροδιαφυγής

 2/11/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο: Σταματήστε τον έλεγχο των ΜΥΦ έτους 2014 – Είναι υπερβολική και άδικη η επιβολή προστίμων
Δείτε την εκδήλωση του ΟΕΕ, αλλά πριν, ακούστε τον πρόεδρο της Ισλανδίας που αρνήθηκε τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.
Πρόσκληση για το 2ο DigiTalk του ΟΕΕ
ΣΟΛΝΘ:Πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και αναστολή συμβάσεων εργασίας 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα «Μέριμνα σχετικά με τις υποχρεώσεις του λογιστή που έχει ασθενήσει από κορωνοϊο»  
Φορτώνουν ξανά τους πολίτες για να σώσουν τις τράπεζες!!! 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Παρουσίαση Εγγραφής – Εξουσιοδότησης στο myDATA
Ε. 2185 /18-11-2020 Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2016 – Φ2 TAXIS).
Επιστρεπτέα προκαταβολή και για αγρότες- Το ποσό που δικαιούνται
Επιστρεπτέα προκαταβολή - Παράταση έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 για την υποβολή των δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2,3
Αυτοματοποιημένη και με ευθύνη των εταιρειών η δημοσίευση στοιχείων στο ΓΕΜΗ
Συμπληρωματικές οδηγίες για την υποβολή των δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Δομικος πληθωρισμος και εντροπιακη εξελιξη του οικονομικου συστηματος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα