Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
26/1/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2877
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Αλλαγές στη διεθνή οικονομική πολιτική και ελληνική οικονομία. Του Αστρουλάκη Νίκου - και του Φιλιππάκη Νίκου
Ούτε Σχέδιο, Ούτε Ανάπτυξη. Ο θρίαμβος της προχειρότητας και της κοινοτοπίας.του Κώστα Λαπαβίτσα
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο νέος φορολογικός προσανατολισμός για τις ΗΠΑ και τον κόσμο
ΗΠΑ: Κρίση δημοκρατίας ή σημάδια παρακμής. Του Γιάννη Κουτσοκώστα
Δ. Μπουραντάς: Η κοινωνική κουλτούρα ως εμπόδιο κοινωνικής ευημερίας
Δεν υπάρχουν μονόδρομοι: τρεις πολιτικές για τον Κοροναϊό.Του Νίκου Κοτζία

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 
Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη Χριστιανοσύνη 
Καραθανασόπουλος σε Ελληνική Λύση: "Η πολιτική μ....κία και ανοησία έχει και τα όριά της" 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τα μέτρα και την ατομική ευθύνη 
Σημίτης: Η έκθεση Πισσαρίδη σημαντικό βήμα για την έξοδο από την κρίση 
Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη: Η επιστημονική κοινότητα «έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων» 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Εκτός από Μπάιντεν και Τραμπ υπάρχει και το Χ στις αμερικανικές εκλογές

�������� 
 

Ημερομηνία: 2/11/2020 1:56:39 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Εκτός από Μπάιντεν και Τραμπ υπάρχει και το Χ στις αμερικανικές εκλογές

Εκτός από Μπάιντεν και Τραμπ υπάρχει και το Χ στις αμερικανικές εκλογές, Γιώργος Αδαλής

Μπορεί παναμερικανικά το 2016 ο Τραμπ να πήρε λιγότερες ψήφους από την Κλίντον, αλλά το σύστημα των ΗΠΑ είναι ομοσπονδιακό. Στις αμερικανικές εκλογές κερδίζει όποιος καταφέρει να συγκεντρώσει 270 από τους συνολικά 538 εκλέκτορες. Το εκλογικό σύστημα είναι αμιγώς πλειοψηφικό ανά Πολιτεία.

Το 2016 οι δημοσκοπήσεις ήταν στημένες γιατί παραπλανούσαν αριστοτεχνικά τον κόσμο, λέγοντας την μισή αλήθεια. Ή καλύτερα, "φουσκώνοντας" τη μισή αλήθεια. Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τότε, έδιναν επικράτηση της Κλίντον, την οποία εμφάνιζαν να συγκεντρώνει άνετα από 320-350 εκλέκτορες.

 

Η στρατηγική του Τραμπ, χτίστηκε τότε από τον ελληνικής καταγωγής σύμβουλό του Ρέϊνς (Ηρακλής) Πρίμους. Ο λεσβιακής καταγωγής Πρίμους συντέλεσε στο να γίνει ο Τραμπ ο 58ος πρόεδρο των ΗΠΑ. Όταν ανέλαβε την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου 2017, όρισε τον Πρίμους chief of stuff του Λευκού Οίκου, αλλά αργότερα τον καρατόμησε. Έτσι έκανε άλλωστε και με άλλους συνεργάτες του, σίγουρα με τους ελληνικής καταγωγής. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που δεν θα το εξετάσουμε σήμερα.

Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων φέτος δικαιολογούνται με άρθρα στα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ για την παταγώδη αποτυχία τους να προβλέψουν την νίκη Τραμπ το 2016. Αναφέρουν ως αιτία της αποτυχίας τους το γεγονός ότι μετρούσαν το σύνολο των ψήφων στις δημοσκοπήσεις τους και όχι την τελική επικράτηση ανά Πολιτεία και συνεπώς σε εκλέκτορες.

Αν είναι ποτέ δυνατόν, εταιρίες δημοσκοπήσεων να μην είχαν συμπεριλάβει στις τελικές του εκτιμήσεις, το καθοριστικό παράγοντα, ο οποίος είναι ότι όποιος υποψήφιος κερδίσει έστω για μια ψήφο μια Πολιτεία, κερδίζει το σύνολο των εκλεκτόρων που θεσπίζει ο εκλογικός νόμος σε αυτή. Άλλωστε, το ίδιο ακριβώς είχε επαναληφθεί το 2000 κατά την επεισοδιακή εκλογή του Μπους, οπότε δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν πόσο σημαντική είναι η επικράτηση ενός υποψηφίου σε Πολιτείες που δίνουν μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων.

Από το 2016 στο 2020

Βλέποντας και φέτος τις μέχρι τώρα προβλέψεις τους, είναι ολοφάνερο ότι ακολουθούν την ίδια παραπλανητική τακτική με το 2016. Δηλαδή, αποτυπώνουν τις "σίγουρες" Πολιτείες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, δίνοντας και πάλι "κεφάλι" στον Τζο Μπάϊντεν σε αριθμό εκλεκτόρων, χαρίζοντάς του έναν αέρα νίκης. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε μια αποτύπωση τη σημερινής εκτίμησης πρόθεσης ψήφου στις ΗΠΑ από την εταιρία Real Clear Politics, η οποία δίνει στον Μπάϊντεν συνολικά 232 εκλέκτορες στις Πολιτείες που θεωρεί ότι κερδίζει σίγουρα και μόλις 125 στον Τραμπ.

Δημιουργεί έτσι την αίσθηση ότι οι εκλογές θα είναι περίπατος για τον Μπάιντεν αφού χρειάζεται μόλις 38 ακόμη εκλέκτορες για να γίνει ο 59ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Κατά την εκτίμησή μου, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο εκλογές στις ΗΠΑ φέτος θα είναι ένα θρίλερ. Παραθέτοντας κάποια δεδομένα μπορούμε να δούμε ότι διαφοροποιούνται τα πράγματα σε σχέση με αυτό που παρουσιάζουν τα mainstream media στις ΗΠΑ.

Αν οι εκλογές γίνονταν πριν την πανδημία, ο Τραμπ θα επικρατούσε πολύ άνετα, κατακτώντας από 330 ως και 345 εκλέκτορες. Δηλαδή αρκετούς παραπάνω από τους 306 που είχε κερδίσει το 2016 και είχε εκλεγεί για πρώτη φορά. Αιτία θα ήταν η οικονομική πορεία των ΗΠΑ που τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας Τραμπ παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις. Αλλά θα ψηφιζόταν και για την εξωτερική πολιτική του, αφού δεν έκανε πολέμους όπως όλοι οι προκάτοχοί του.

 

Στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών, στις 11 φορές που πρόεδρος προσπάθησε να επανεκλεγεί για δεύτερη φορά και η οικονομία την τελευταία διετία της θητείας του παρουσίαζε ανάπτυξη, επανεκλέχτηκε και τις 11 φορές. Έχουμε και επτά περιπτώσεις που πρόεδρος προσπάθησε να επανεκλεγεί, έχοντας την οικονομία σε ύφεση τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του. Τί συνέβη; Μόνος ένας από τους επτά επανεξελέγη.

Δύσκολη η πρόβλεψη σ' αυτές τις αμερικανικές εκλογές

Ο κορονοιός, όμως, διέλυσε τις καλές επιδόσεις του Τραμπ στην οικονομία. Κατά την εκτίμησή μου, αν οι εκλογές γίνονταν το καλοκαίρι που μας πέρασε, θα τις κέρδιζε ο Μπάϊντεν. Όμως, το κλίμα έχει αναστραφεί από τότε ως τώρα. Ο Τραμπ έχει ανακτήσει πολύ από το χαμένο έδαφος και μάλιστα σε Πολιτείες-κλειδιά. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις πλέον. Στον χάρτη βλέπετε με γκρι χρώμα, τις Πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Μπορεί ο Μπάιντεν να προηγείται στις "σίγουρες", αλλά οι "αδιευκρίνιστης" ψήφου είναι ικανές να δώσουν τη νίκη στον Τραμπ.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η Πολιτεία που αποτελεί το "εκλογικό βαρόμετρο" στις ΗΠΑ είναι το Οχάιο με 18 εκλέκτορες. Όποιος κερδίζει το Οχάιο συνήθως εκλέγεται πρόεδρος, πράγμα που δεν έχει γίνει με καμιά άλλη Πολιτεία ιστορικά. Στις τωρινές εκλογές –όπως και το 2016– σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η Φλόριντα με τους 29 εκλέκτορες. Είναι η κρισιμότερη Πολιτεία και γι' αυτό εκεί υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και μεταξύ των πλουσίων που χρηματοδοτούν τους δύο υποψηφίους.

Το Τέξας, με 38 εκλέκτορες, εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως "αναποφάσιστο". Εκτιμώ ότι τελικά θα το ξανακερδίσουν. Η Τζώρτζια, η οποία είναι όντως αμφίρροπη, θα κρίνει πολλά με τους 16 εκλέκτορές της. Άλλη κρίσιμη Πολιτεία είναι η Πενσυλβάνια με 20 εκλέκτορες, όπου πράγματι η μάχη είναι σώμα με σώμα. Το Μίσιγκαν, με 16 εκλέκτορες, το είχε κερδίσει ο Τραμπ το 2016, αλλά φαίνεται φέτος να το χάνει.

Οι Μεσοδυτικές Πολιτείες μπορεί να βάφουν τον χάρτη "τραμπικά κόκκινο", αλλά δεν πρέπει να μας παρασύρουν. Πληθυσμιακά είναι μικρές και δίνουν 3-6 εκλέκτορες.  Συνεπώς, ο Τραμπ για να επανεκλεγεί πρέπει να κερδίσει τις παρακάτω Πολιτείες- κλειδιά: Τέξας (38), Φλόριντα (29), Τζώρτζια (16), Πενσυλβάνια (20), Μίσιγκαν (16), Βόρεια Καρολίνα (15) και Βιρτζίνια (13).

Αν ο Τραμπ κερδίσει αυτές τις Πολιτείες θα εξασφαλίσει άλλους 147 εκλέκτορες. Αθροιζόμενες στους 125 που έχει σίγουρα από άλλες Πολιτείες, ξεπερνά τον απαιτούμενο αριθμό των εκλεκτόρων (φτάνει τους 272) και επανεκλέγεται κόντρα στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων. Όπως προαναφέραμε η κρισιμότερη Πολιτεία είναι η Φλόριντα, την οποία αν χάσει ο Τραμπ, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανεκλεγεί.

Το εκλογικό παράδοξο της ισοπαλίας

Ένα σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι το εκλογικό παράδοξο της ισοπαλίας. Με δεδομένο ότι οι εκλέκτορες είναι συνολικά 538, μπορεί να υπάρξει ισοπαλία μεταξύ των δύο υποψηφίων, αφού μαθηματικά μπορεί να κερδίσουν από 269 εκλέκτορες ο καθένας. Μάλιστα φέτος, οι πιθανότητες να συμβεί είναι περισσότερες από ποτέ. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που συμβαίνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ. Ισοπαλία έχει συμβεί δύο φορές, μία στις εκλογές του 1800 κι άλλη μία στις εκλογές του 1912.

Τι συμβαίνει όμως όταν οι δύο υποψήφιοι έρθουν ισόπαλοι; Ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι στην περίπτωση αυτή συνεδριάζει η Βουλή των Αντιπροσώπων και ψηφίζει ποιον από τους δυο επιθυμεί για πρόεδρο. Όσο για τον Αντιπρόεδρο, αυτός αναδεικνύεται μετά από ψηφοφορία στην Γερουσία!

Εν κατακλείδι, κανείς φέτος δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλή πρόβλεψη για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020. Ο κορονοϊός κατέστρεψε κάθε δυνατότητα πρόβλεψης. Πάντως, ο Μπάϊντεν δεν πρόκειται να κάνει έναν "περίπατο", κερδίζοντας τον Τραμπ με διαφορά, όπως λένε οι εταιρίες δημοσκοπήσεων. Οι Πολιτείες που προαναφέραμε είναι αυτές που θα τραβήξουν την προσοχή.

https://slpress.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Εκτός από Μπάιντεν και Τραμπ υπάρχει και το Χ στις αμερικανικές εκλογές»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Πρόστιμο-μαμούθ στον όμιλο Volkswagen για τους ρύπους τον οχημάτων της

 26/1/2021 
 

Μέτρα Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της φτώχειας εν μέσω πανδημίας

 22/1/2021 
 

Ελληνική αρνητική πρωτιά στην αύξηση χρέους στην ευρωζώνη το 2020

 22/1/2021 
 

Στον αέρα και ο όμιλος Τραμπ – Τα δάνεια και η Deutsche Bank

 18/1/2021 
 

Μέγα σκάνδαλο τελικά η Novartis

 8/1/2021 
 

Πανευρωπαϊκή έρευνα-χαστούκι για την κυβέρνηση: Φτωχότερος ένας στους δύο Έλληνες το 2020

 7/1/2021 
 

Ολα τα λεφτά στους... δεινόσαυρους

 4/1/2021 
 

Η Κίνα ετοιμάζεται να προσπεράσει τις ΗΠΑ

 28/12/2020 
 

Φορολογήστε τους πλούσιους άφοβα!

 28/12/2020 
 

Το «μπλόκο» στη Μάγχη λυγίζει τον Τζόνσον – Πιο κοντά η συμφωνία για το Brexit

 22/12/2020 
 

Οι δέκα «υπερπλούσιοι» με κέρδη 400 δισ. δολάρια την εποχή της πανδημίας

 21/12/2020 
 

Νέα κίνητρα για e-πληρωμές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

 18/12/2020 
 

Σχέδιο Κομισιόν για μείωση κόκκινων δανείων και εθνικές bad bank

 17/12/2020 
 

«Καμπανάκι» από ΠΟΥ και για τρίτο κύμα της πανδημίας

 16/12/2020 
 

Αδιαφάνεια και... φαγοπότι

 15/12/2020 
 

Ποταμός ρευστότητας από την ΕΚΤ στην οικονομία!

 11/12/2020 
 

Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου η διαδικασία κρατικοποίησης

 8/12/2020 
 

Πώς σχεδιάζεται το παγκόσμιο οικονομικό reset

 8/12/2020 
 

Ο πραγματικός ταξικός πόλεμος είναι... μεταξύ των πλουσίων

 7/12/2020 
 

Αυστρία: Σκάνδαλο διαφθοράς 961 εκατ. ευρώ στιγματίζει τη δυναστεία Swarovski

 7/12/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Δικηγόροι: Αποχωρούμε από τον προσχηματικό διάλογο για το χορήγημα των 400 ευρώ και καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό εμπαιγμό
Το ΟΕΕ, εφιστά την προσοχή τόσο στην Πολιτεία όσο και στις Τράπεζες, με απώτερο σκοπό την ταχύτερη επαναφορά στην κανονικότητα, και προτείνει 
H πανδημία ξεπεράστηκε και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της ΚΔ του ΟΕΕ Εκ/πος της Α.ΚΙ.Ο.Ε.  
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα: Πρόταση για την ψηφιακή διαβίβαση παραστατικών ( myDATA) 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Η τροπολογία της Υπουργού Παιδείας δεν με ξαφνιάζει. Του Νίκου Κλωθάκη Οικονομολόγος MSc Μέλος Διοίκησης Ο.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΕΣΠΑ: Ανοίγει το πρόγραμμα ενισχύσεων για αναβάθμιση e-shop
Βήμα, βήμα ότι πρέπει να κάνετε για να εκδώσετε ενιαίο Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας μέσω του e-ΕΦΚΑ
Άνοιξε το Ε9 για τα ακίνητα: Πώς να αποφύγετε το πρόστιμο σε 11 βήματα
ΑΑΔΕ: Χωρίς δασμούς τα εμπορεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο
ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας
Επίδομα 400 ευρώ: Τα κριτήρια και η διαδικασία για τη χορήγησή του σε επιστήμονες

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Όλα σου τα ’μαθα, μα ξέχασα μια λέξη του ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα