Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
26/1/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2237
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Αλλαγές στη διεθνή οικονομική πολιτική και ελληνική οικονομία. Του Αστρουλάκη Νίκου - και του Φιλιππάκη Νίκου
Ούτε Σχέδιο, Ούτε Ανάπτυξη. Ο θρίαμβος της προχειρότητας και της κοινοτοπίας.του Κώστα Λαπαβίτσα
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο νέος φορολογικός προσανατολισμός για τις ΗΠΑ και τον κόσμο
ΗΠΑ: Κρίση δημοκρατίας ή σημάδια παρακμής. Του Γιάννη Κουτσοκώστα
Δ. Μπουραντάς: Η κοινωνική κουλτούρα ως εμπόδιο κοινωνικής ευημερίας
Δεν υπάρχουν μονόδρομοι: τρεις πολιτικές για τον Κοροναϊό.Του Νίκου Κοτζία

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 
Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη Χριστιανοσύνη 
Καραθανασόπουλος σε Ελληνική Λύση: "Η πολιτική μ....κία και ανοησία έχει και τα όριά της" 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τα μέτρα και την ατομική ευθύνη 
Σημίτης: Η έκθεση Πισσαρίδη σημαντικό βήμα για την έξοδο από την κρίση 
Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη: Η επιστημονική κοινότητα «έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων» 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

O διχασμός στις ΗΠΑ και ο φόβος του διαλείμματος

�������� 
 

Ημερομηνία: 16/11/2020 11:37:37 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

O διχασμός στις ΗΠΑ και ο φόβος του διαλείμματος.

Η πρόκληση του Joe Biden είναι να πείσει τους περισσότερους πολίτες των ΗΠΑ, σε μια βαθύτατα διχασμένη χώρα, πως εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Γιατί κινδυνεύει η προεδρία του να καταλήξει ένα απογοητευτικό «διάλειμμα».

O διχασμός στις ΗΠΑ και ο φόβος του διαλείμματος

Η εκλογή του Joe Biden ως προέδρου των ΗΠΑ είναι η πρώτη καλή είδηση για τους πολιορκημένους πιστούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της μεταπολεμικής πολυμερούς τάξης από το 2016. Είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, με μια ενστικτώδη αντίληψη των αξιών τις οποίες εκπροσώπησε η Αμερική στα καλύτερά της.

Υποθέτοντας πως η επίθεση του Donald Trump στην εκλογική διαδικασία θα αποτύχει, ο κ. Biden θα είναι πρόεδρος. Αυτό θα είναι μια τεράστια ανακούφιση. Αλλά είναι ανοησία να φαντάζεται κανείς πως ηττήθηκε ο τραμπιστικός διχασμός.

Ευρύτερα, η φιλελεύθερη δημοκρατία θα συνεχίσει να πολιορκείται, στις ΗΠΑ και αλλού. Δυστυχώς, οι αποδείξεις αυτής της πραγματικότητας είναι ξεκάθαρες. Μελέτη του Centre for the Future of Democracy στο Πανεπιστήμιο Cambridge δείχνει μια αύξηση της παγκόσμιας δυσαρέσκειας με τη δημοκρατία από λίγο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η άνοδος της δυσαρέσκειας στις αγγλόφωνες δημοκρατίες, με «επικεφαλής» τις ΗΠΑ, είναι εντυπωσιακή. Το τρομακτικό είναι πως το 2020, το αξιοσέβαστο αμερικανικό think tank Freedom House κατέτασσε την ποιότητα της δημοκρατίας των ΗΠΑ στην 33η θέση παγκοσμίως στις χώρες με πληθυσμό άνω του 1 εκατ. κατοίκων, ανάμεσα στη Σλοβακία και την Αργεντινή. Δεδομένου του ιστορικού του κ. Trump, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Επιπλέον, αυτό ήταν πριν αποπειραθεί να θέσει υπό αμφισβήτηση το εκλογικό σύστημα, τον πυρήνα της δημοκρατίας, με αστήρικτους ισχυρισμούς περί απάτης.

Η ικανότητα του κ. Biden να τα αντιστρέψει όλα αυτά πιθανότατα θα είναι περιορισμένη, αν και οπωσδήποτε θα ευχηθεί να το κάνει. Οπωσδήποτε θα αντιμετωπίσει ανυποχώρητη αντίσταση από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, που θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν πως ο ίδιος και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα θεωρηθεί ότι αποτυγχάνουν, όπως ήταν και ο στόχος τους κατά την προεδρία του Barack Obama.

Επιπλέον, ο κ. Trump μπορεί να φεύγει (ή μπορεί και όχι), αλλά το «πάντρεμα» που έκανε μεταξύ των πλουτοκρατικών στόχων και του τοπικιστικού λαϊκισμού και η κοινωνική αντίδραση διασφαλίζουν πως κάποια μορφή τραμπισμού θα παραμείνει ως ιδεολογία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Αυτή είναι η μόνη βιώσιμη στρατηγική για ένα κόμμα που είναι αφοσιωμένο στους χαμηλούς φόρους και τη λογική laissez faire μέσα σε μια ποικιλόμορφη δημοκρατία με υψηλή ανισότητα.

Κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία του κόμματος αυτού είναι ένα Ανώτατο Δικαστήριο που θα είναι αφιερωμένο σε τέτοιους στόχους, υπό την παραπλανητική «σημαία» του «οριτζιναλισμού» (σ.τ.μ: πρόκειται για μια μορφή ερμηνείας ενός συντάγματος, ιδιαίτερα αυτού των ΗΠΑ, η οποία ανατρέχει στις προπαρασκευαστικές εργασίες για να εξακριβωθεί η αρχική βούληση του νομοθέτη). 

Είναι άρα πιθανό πως τίποτα θεμελιώδες δεν θα αλλάξει στην αμερικανική πολιτική κατά τη διάρκεια μιας προεδρίας Biden. Επιπλέον, οι ισχυρισμοί περί κλεμμένων εκλογών θα έχουν απήχηση στη βάση του κ. Trump. Ιδιαίτερα αν η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων σταματήσει τον κ. Biden από το να πετύχει στην οικονομία, τότε οι πιθανότητες για επαναφορά του τραμπισμού, ακόμα και του ίδιου του κ. Trump, είναι καλές.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο κ. Biden δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα. Αντιθέτως, οι εξουσίες της προεδρίας είναι τεράστιες, στο εξωτερικό και το εσωτερικό (μικρότερες εκεί), αν και το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να αφαιρέσει ορισμένες από τις ρυθμιστικές εξουσίες που θεωρείται πως έχει ο πρόεδρος. Μια άμεση πρόκληση θα είναι η Covid-19. Εδώ ο κ. Biden μπορεί να σταθεί τυχερός. Αν υλοποιηθεί η υπόσχεση για ένα εμβόλιο, τότε μπορεί να χαρεί μια πρώιμη νίκη.

Εντούτοις, οι Δημοκρατικοί φαίνεται απίθανο να μπορέσουν να «σπάσουν» την επιτυχία της πλουτο-λαϊκιστικής στρατηγικής, εν μέρει επειδή και οι ίδιοι βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν διαφέρει και τόσο πολύ. Και αυτοί εξαρτώνται από δωρεές από τους πλούσιους, που γενικά δεν ενθουσιάζονται με τους υψηλότερους φόρους ή τις επιθετικές ρυθμίσεις. Το υπόλοιπο ενεργό εκλογικό σώμα των Δημοκρατικών -οι επικριτικοί «αφυπνισμένοι» και οι εθνικές μειονότητες- είναι πιθανό να κρατήσουν ενωμένο μέσα στην οργή του το μεγαλύτερο μέρος του συνασπισμού των ευαγγελιστών και χωρίς ανώτερη εκπαίδευση λευκών.

Ο ρόλος του χρήματος στην αμερικανική πολιτική είναι θεμελιώδης. Μια πρόσφατη επικαιροποίηση παλαιότερης έρευνας, που δημοσιοποίησε το Institute for New Economic Thinking, επιβεβαιώνει πως οι απόψεις του ανώτατου δεκατημόριου του πληθυσμού είναι αυτό που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την πολιτική. Οι αναπόφευκτες απογοητεύσεις των υπολοίπων δίνουν στα κόμματα τα ένθερμα εκλογικά τους μπλοκ.

Μια επιτυχημένη δημοκρατία είναι πολλά περισσότερα από μια σειρά θεσμών. Το κράτος πρέπει να θεωρηθεί πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των περισσότερων πολιτών. Αυτοί θα πρέπει επίσης να μοιράζονται το αίσθημα πατριωτισμού -μια αγάπη για τη χώρα που ξεπερνά τις διαφορές της κοινωνικής θέσης, των πολιτικών πεποιθήσεων και των οικονομικών συμφερόντων. Ο κ. Biden τάσσεται υπέρ αυτού. Μπορούν τα άκρα να νιώσουν το ίδιο για τους αντιπάλους τους;

Αν είναι παράλογο να περιμένουμε οποιαδήποτε μεταμόρφωση του μοτίβου της εσωτερικής πολιτικής, τότε τι γίνεται με τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο; Εδώ οι πιθανότητες μπορεί να είναι καλύτερες. Περιμένω μια προεδρία Biden να προσπαθήσει να αναβιώσει μια συμμαχία συμφερόντων και αξιών με τις άλλες προηγμένες δημοκρατίες υψηλού εισοδήματος, ιδιαίτερα την Ευρώπη. Περιμένω πως θα ξεκαθαρίσει ορθά-κοφτά στον Βρετανό πρωθυπουργό το πόσο σοφό είναι να υπάρχουν φιλικές σχέσεις με την ΕΕ. Περιμένω πως θα ξαναβάλει τον Ρώσο πρόεδρο και τους ιδεολογικούς του ακόλουθους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη πίσω στο «κουτί» που φέρει τη σήμανση «εχθρικό».

Περιμένω, επίσης, πως ο κ. Biden θα κάνει μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια συμμετοχική αλλά απαιτητική σχέση με την Κίνα, στο πλαίσιο της ρεαλιστικής πολυμέρειας. Δεν είμαι τόσο σίγουρος πως θα μπορέσει να διαχειριστεί τις κρίσιμες σχέσεις των υπερδυνάμεων χωρίς σοβαρό κίνδυνο σύγκρουσης, κατά κάποιον τρόπο, οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη, πώς να ανταγωνίζονται και πώς να συνεργάζονται ταυτόχρονα.

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι μια συμφωνία για το κλίμα. Υπό τον κ. Trump, άλλες χώρες, ιδιαίτερα η Κίνα, τη «σκαπουλάρισαν», καθώς υποσχέθηκαν καθαρότητα από τον άνθρακα μετά από πολλές δεκαετίες, ενώ σήμερα κατασκευάζουν με φρενήρεις ρυθμούς μονάδες με καύσιμο τον άνθρακα. Αλλά αυτό θα απαιτήσει από τις ΗΠΑ να επιταχύνουν τη δική τους «πράσινη» μεταμόρφωση. Η ευκαιρία υπάρχει. Αλλά αυτό είναι επίσης πιθανό να απαιτήσει κάποια συνεργασία από το Κογκρέσο. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, αυτό φαίνεται πολύ απίθανο.

Η σωστή αντίδραση στην εκλογή του κ. Biden είναι να υπάρχει ελπίδα χωρίς αφέλεια. Ο κ. Trump έχει δοκιμάσει μέχρι καταστροφής την ιδέα πως μια «σολιψιστική» υπερδύναμη, αποφασισμένη να διαταράξει την παγκόσμια τάξη, θα κάνει πολλά περισσότερα από το να καταστρέψει τη φήμη της μόνο. Ο κ. Biden μπορεί να τα πάει καλύτερα, αλλά οι βαθιές συγκρούσεις θα συνεχιστούν, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η προεδρία του μπορεί να καταλήξει ένα απογοητευτικό «διάλειμμα». Ελπίζω πραγματικά να μη συμβεί αυτό. Αλλά η χώρα του είναι βαθύτατα διχασμένη και οι προκλήσεις είναι τεράστιες.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

 

www.euro2day.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «O διχασμός στις ΗΠΑ και ο φόβος του διαλείμματος»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Πρόστιμο-μαμούθ στον όμιλο Volkswagen για τους ρύπους τον οχημάτων της

 26/1/2021 
 

Μέτρα Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της φτώχειας εν μέσω πανδημίας

 22/1/2021 
 

Ελληνική αρνητική πρωτιά στην αύξηση χρέους στην ευρωζώνη το 2020

 22/1/2021 
 

Στον αέρα και ο όμιλος Τραμπ – Τα δάνεια και η Deutsche Bank

 18/1/2021 
 

Μέγα σκάνδαλο τελικά η Novartis

 8/1/2021 
 

Πανευρωπαϊκή έρευνα-χαστούκι για την κυβέρνηση: Φτωχότερος ένας στους δύο Έλληνες το 2020

 7/1/2021 
 

Ολα τα λεφτά στους... δεινόσαυρους

 4/1/2021 
 

Η Κίνα ετοιμάζεται να προσπεράσει τις ΗΠΑ

 28/12/2020 
 

Φορολογήστε τους πλούσιους άφοβα!

 28/12/2020 
 

Το «μπλόκο» στη Μάγχη λυγίζει τον Τζόνσον – Πιο κοντά η συμφωνία για το Brexit

 22/12/2020 
 

Οι δέκα «υπερπλούσιοι» με κέρδη 400 δισ. δολάρια την εποχή της πανδημίας

 21/12/2020 
 

Νέα κίνητρα για e-πληρωμές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

 18/12/2020 
 

Σχέδιο Κομισιόν για μείωση κόκκινων δανείων και εθνικές bad bank

 17/12/2020 
 

«Καμπανάκι» από ΠΟΥ και για τρίτο κύμα της πανδημίας

 16/12/2020 
 

Αδιαφάνεια και... φαγοπότι

 15/12/2020 
 

Ποταμός ρευστότητας από την ΕΚΤ στην οικονομία!

 11/12/2020 
 

Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου η διαδικασία κρατικοποίησης

 8/12/2020 
 

Πώς σχεδιάζεται το παγκόσμιο οικονομικό reset

 8/12/2020 
 

Ο πραγματικός ταξικός πόλεμος είναι... μεταξύ των πλουσίων

 7/12/2020 
 

Αυστρία: Σκάνδαλο διαφθοράς 961 εκατ. ευρώ στιγματίζει τη δυναστεία Swarovski

 7/12/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Δικηγόροι: Αποχωρούμε από τον προσχηματικό διάλογο για το χορήγημα των 400 ευρώ και καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό εμπαιγμό
Το ΟΕΕ, εφιστά την προσοχή τόσο στην Πολιτεία όσο και στις Τράπεζες, με απώτερο σκοπό την ταχύτερη επαναφορά στην κανονικότητα, και προτείνει 
H πανδημία ξεπεράστηκε και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της ΚΔ του ΟΕΕ Εκ/πος της Α.ΚΙ.Ο.Ε.  
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα: Πρόταση για την ψηφιακή διαβίβαση παραστατικών ( myDATA) 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Η τροπολογία της Υπουργού Παιδείας δεν με ξαφνιάζει. Του Νίκου Κλωθάκη Οικονομολόγος MSc Μέλος Διοίκησης Ο.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΕΣΠΑ: Ανοίγει το πρόγραμμα ενισχύσεων για αναβάθμιση e-shop
Βήμα, βήμα ότι πρέπει να κάνετε για να εκδώσετε ενιαίο Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας μέσω του e-ΕΦΚΑ
Άνοιξε το Ε9 για τα ακίνητα: Πώς να αποφύγετε το πρόστιμο σε 11 βήματα
ΑΑΔΕ: Χωρίς δασμούς τα εμπορεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο
ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας
Επίδομα 400 ευρώ: Τα κριτήρια και η διαδικασία για τη χορήγησή του σε επιστήμονες

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ενάντια στην πανουργια του λογου του Χατζηκωσταντινου Γ.

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα