Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
3/2/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 15142
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν
Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ. Tου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Πρώην Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Θερμά συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. 
«Έγραψε» ο κύριος για το καλάθι του νοικοκυριού 
Μπαταχτσής ολκής η Νίκη Κεραμέως! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Επιστολή της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο: Σ

�������� 
 

Ημερομηνία: 25/11/2020 7:56:28 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Επιστολή

Της

 Ανεξάρτητης Κίνησης

Οικονομολόγων Ελλάδας

Α.ΚΙ.Ο.Ε.

Μ. Μπότσαρη 64 Χανιά

teamakioe@gmail.com

Τηλ. 6944522935

Χανιά 25/11/2020

 

Προς

Τον  Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Κοινοποίηση :

Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου

 

Θέμα : ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΥΦ ΕΤΟΥΣ 2014 – Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΤΩΝ   (ΑΔΙΚΩΝ) ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

 

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Δοικητά

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Τις τελευταίες  ημέρες  οι  Δ.Ο.Υ  έχουν αρχίσει  την  αποστολή  ειδοποιητηρίων κλήσεως σε ακρόαση   και την επίδοση καταλογιστικών πράξεων  σε επιχειρήσεις σχετικά με την υποβολή «εκπρόθεσμων» δηλώσεων ΜΥΦ για το έτος 2014 .  Ο ρυθμός αποστολής και επιδόσεως  είναι καταιγιστικός  γιατί στα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους (πρακτικά στις  10/12/2020) παραγράφεται το δικαίωμα της φορολογικής αρχής για τον έλεγχο των υποθέσεων του έτους που έληξε στις 31/12/2014.

Ήδη από τότε που άρχισε να ισχύει το μέτρο των ΜΥΦ πολλά έχουν γραφτεί τόσο για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την εφαρμογή του μέτρου,  όσο  και για την  λειτουργικότητά του. Οι εργατοώρες που έχουν δαπανηθεί από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων ή τα λογιστικά γραφεία εκτιμούμε ότι ήταν αντιστρόφως ανάλογες της αποτελεσματικότητας του μέτρου.

Ειδικά το έτος 2014, πρώτη χρονιά που τέθηκε η υποβολή των ΜΥΦ σε ισχύ, παρουσιάστηκαν  πολλές  δυσχέρειες  που αναγνωρίσθηκαν και από πλευράς  Υπουργείου Οικονομικών  , με αποτέλεσμα την  επιμήκυνση  της   καταληκτικής  προθεσμία υποβολής τους έως το  2016.

Ωστόσο  η παράλειψη   του Υπουργείου Οικονομικών  να τακτοποιήσει  έγκαιρα νομοθετικά  ένα ζήτημα το οποίο  γνώριζε σε όλες τις τεχνικές  του λεπτομέρειες   ,άνοιξε τον ασκό του αιόλου με αποτέλεσμα    επιχειρήσεις να καλούνται  να καταβάλουν αδίκως πρόστιμα , ενώ  συνάδελφοι να διαχειρισθούν διενέξεις με τους πελάτες τους σχετικά με την υπαιτιότητα για αυτή την κατάσταση .

Ετσι  ενώ στην πράξη δεν υπάρχει αμέλεια ή δόλος τόσο στις επιχειρήσεις , όσο και στους συναδέλφους  λογιστές , διαπιστώνουμε την  έκδοση  καταλογιστικών πράξεων και την επιβολή  προστίμων στις  ακόλουθες περιπτώσεις :

Α) Υποβολές καταστάσεων πελατών-προμηθευτών  έτους 2014 ,στο χρονικό διάστημα από 21/01/2016 έως και 25/01/2016 , κατά το οποίο είχε ανακοινωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο , «σιωπηρή παράταση» υποβολής.

Β) Υποβολές διορθωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών 2014 , για διορθώσεις σε ποσά μικρότερα των 100 ευρώ , ενώ σύμφωνα με την παρ. 2 της ΠΟΛ 1051/2016 της ΓΓΔΕ  «Δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ.» 

Γ) Υποβολές καταστάσεων πελατών-προμηθευτών  έτους 2014 ,όπου ενώ έγινε εμπρόθεσμα η υποβολή τους , ωστόσο λόγω τεχνικών δυσχερειών στην εφαρμογή υποβολής , είτε έγινε αποδεκτή ως εκπρόθεσμη  η υποβολή , είτε η συγκεκριμένη υποβολή  απορρίφθηκε .

Δ) Υποβολές  διορθωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών 2014 , με κοινό αρχείο υποβολής τόσο για πελάτες όσο και για προμηθευτές . Λόγω όμως διαφορετικής καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής  το σύστημα θεώρησε ως εκπρόθεσμη την υποβολή της καταστάσεως πελατών , ενώ αυτή  και  είχε ήδη υποβληθεί  εμπρόθεσμα , αλλά ούτε  παρουσίαζε διαφορές σε σχέση με την αρχική υποβολή.

Βάσει των ειδοποιητηρίων  και των καταλογιστικών  πράξεων λοιπόν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων υποχρεούνται να διατυπώσουν τους λόγους εκπρόθεσμων υποβολών , ώστε  να μην επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα. Ειδικά στην περίπτωση των εκπρόθεσμων τροποποιήσεων, τα λογιστήρια καλούνται να προβούν σε συγκρίσεις μεταξύ των αρχικών εμπρόθεσμων και τροποποιητικών εκπρόθεσμων δηλώσεων,  ενώ  η πλατφόρμα-εφαρμογή  των ΜΥΦ δεν βοηθάει ικανοποιητικά σε αυτή τη διαδικασία. Η τακτική  δε που ακολουθείται από τον έλεγχο είναι να επιβάλλονται , με μια τυπική και εν πολλοίς τυποποιημένη διαδικασία , πρόστιμα ανά δήλωση (μηνιαία ή τριμηνιαία) και κατηγορία (έσοδα ή έξοδα ) , χωρίς διεξοδική έρευνα από πλευράς υπηρεσίας .

Με αφορμή αιτήματα φορέων  λογιστών που  έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών , αναφορικά με τον έλεγχο υποβολών  καταστάσεων πελατών– προμηθευτών, ημερολογιακού έτους 2014  η ΑΑΔΕ  με την εγκύκλιο ΔΕΛ Α 1127318 ΕΞ 2020/30-10-2020 προσπαθεί , με  χαρακτηριστική αργοπορία,  να δώσει λύσεις  στα προβλήματα που προέκυψαν , ωστόσο  το έγγραφο αυτό αντιμετωπίζει αλυσιτελώς  το όλο  ζήτημα και αφήνει τελικά   ως  μοναδική επιλογή την υποβολή ενδικοφανών προσφυγών εκ μέρους των θιγόμενων επιχειρήσεων . Να σημειωθεί εδώ πως σε μεγάλο βαθμό οι ενδικοφανείς αυτές προσφυγές δικαιώνουν όσους τις άσκησαν .

Δεν είμαστε αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος μέσω μέτρων που διευκολύνουν το διασταυρωτικό έλεγχο. Δεν  υπερασπιζόμαστε αυτόν που απέκρυψε φορολογητέα ύλη , αλλά αυτόν  που πάνω στο φόρτο εργασίας  , υπέβαλε ,αλλά η υποβολή του θεωρήθηκε εκπρόθεσμη λόγω των τεχνικών προβλημάτων της εφαρμογής  και αυτόν που διέφυγε της προσοχής του  και υπέβαλε εκπρόθεσμα  καταστάσεις με μικροδιαφορές ανούσιες ως προς τον έλεγχο .Επιβάλλεται , έστω και στην ύστατη στιγμή , να γίνει αντιληπτό  το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και οι διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα υποβολής των καταστάσεων  ΜΥΦ του έτους 2014.

Τρόποι για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση θεωρούμε ότι μπορούν να βρεθούν. Επιβάλλεται να αντιμετωπίσετε το θέμα με κατανόηση και όχι με αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα, να το αντιμετωπίσετε άμεσα  νομοθετικά στα πλαίσια των αρχών της χρηστής διοίκησης  , που αποτελεί και υποχρέωση της πολιτείας ,  διαγράφοντας  τα ήδη επιβληθέντα πρόστιμα , σταματώντας  την σύνταξη και την αποστολή καταλογιστικών πράξεων , επιστρέφοντας στις επιχειρήσεις όσα ποσά τέτοιων προστίμων έχουν ήδη καταβληθεί  και απαλλάσσοντας  αυτές από το βάρος και τις δαπάνες σύνταξης και υποβολής ενδικοφανών  προσφυγών.

Με Τιμή

Αλεβιζάκης Παναγιώτης

Μέλος της ΚΔ του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος

Εκ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

 

  Σχολιασμός Θέματος «Επιστολή της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο: Σταματήστε τον έλεγχο των ΜΥΦ έτους 2014 – Είναι υπερβολική και άδικη η επιβολή προστίμων»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία

 
 

Κανονισμός για την εφαρμογή του ν. 4557/2018. Με τον κανονισμό αλλάζει η ζωή μας αλλάζει το επάγγελμα έρχεται κτύπημα τελειωτικό στις επιχειρήσεις

 3/2/2023 
 

Ο σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή συζήτηση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. για τα θέματα που ταλαιπωρούν τους Λογιστές.

 26/1/2023 
 

Κάλεσμα του Παναγιώτη Αλεβιζάκη για τη Διαδικτυακή Συνάντηση της ΑΚΙΟΕ

 22/1/2023 
 

Α.ΚΙ.Ο.Ε. : Διαδικτυακή συζήτηση για τα θέματα που ταλαιπωρούν τους Λογιστές.

 17/1/2023 
 

Είναι δυνατόν να προΐσταται ;

 12/1/2023 
 

Αίτημα για ανάρτηση του συνόλου των απαραίτητων εφαρμογών για MyDATA & ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

 11/1/2023 
 

MyDATA - Παρατάσεις και σκοπιμότητες της ΑΑΔΕ, Σας ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε.

 30/12/2022 
 

Έλεγχος Αποκλίσεων Συγνώμη αλλά δεν θα μπορέσουμε , φτάνει πια. Του Παναγιώτη Αλεβιζάκη

 15/12/2022 
 

Σημειώσεις από το διαδικτυακό σεμινάριο της Α.ΚΙ.Ο.Ε. με θέμα : «Ο φορολογικός έλεγχος των επιχειρήσεων υπό το πρίσμα του Ν 4172/2013 , με έμφαση στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου» με τον Γιαννοπουλο Χρηστο

 5/12/2022 
 

Αίτημα παράτασης – έως 28/2/2023 -της απογραφική διαδικασία για την ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας από το Σύλλογο Οικονομολόγων Θεσσαλονίκης

 28/11/2022 
 

VIDEO - ΑΚΙΟΕ Διαδικτυακό Σεμινάριο 24 Νοεμβρίου 2022

 27/11/2022 
 

Tο ling για να παρακολουθήσετε το διαδικτυακό σεμινάριο της Α.ΚΙ.Ο.Ε. με θέμα : «Ο φορολογικός έλεγχος των επιχειρήσεων υπό το πρίσμα του Ν 4172/2013 , με έμφαση στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου»

 24/11/2022 
 

Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο από την Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Για το φορολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων

 17/11/2022 
 

Eνάντια στην σημερινή απαράδεκτη πραγματικότητα συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασισθεί για αύριο 9 Νοεμβρίου 2022

 8/11/2022 
 

Παρουσίαση βιβλίου του Οµότιµου Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστηµίου κ. Παναγιώτη Ρουµελιώτη και του Διδάκτορα Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστηµίου κ. Βασίλη Κολλάρου, Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

 14/10/2022 
 

Την Απόσυρση των διατάξεων επιβολής τέλους χαρτοσήμου στα έντοκα επιχειρηματικά δάνεια και τις λοιπές χρηματοδοτήσεις ζητά ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

 16/9/2022 
 

Όταν η αλαζονεία συναντάει την αναλγησία, η λογική και η στοιχειώδης ανθρώπινη συμπεριφορά απουσιάζουν. Του Σπύρου Χρήστου

 1/9/2022 
 

Ποιος είστε τέλος πάντων κ. Σταικούρα. Του Παναγιώτη Αλεβιζάκη

 31/8/2022 
 

Έχετε υπόψιν σας κ. Σταϊκούρα

 21/7/2022 
 

Τσιλιγιάνης Σωτήρης για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων

 21/7/2022 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Κανονισμός για την εφαρμογή του ν. 4557/2018. Με τον κανονισμό αλλάζει η ζωή μας αλλάζει το επάγγελμα έρχεται κτύπημα τελειωτικό στις επιχειρήσεις
Ο σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή συζήτηση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. για τα θέματα που ταλαιπωρούν τους Λογιστές.
Κάλεσμα του Παναγιώτη Αλεβιζάκη για τη Διαδικτυακή Συνάντηση της ΑΚΙΟΕ 
Α.ΚΙ.Ο.Ε. : Διαδικτυακή συζήτηση για τα θέματα που ταλαιπωρούν τους Λογιστές. 
Είναι δυνατόν να προΐσταται ; 
Αίτημα για ανάρτηση του συνόλου των απαραίτητων εφαρμογών για MyDATA & ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή βεβαιώσεων εισοδημάτων
Τα 65 εισοδήματα, επιδόματα, συντάξεις και αναδρομικά που θα διασταυρώσει φέτος η Εφορία
Ποιοι θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος μόλις 4,5%! 
Φοροδιαφυγή τέλος; Τι φέρνει η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS 
ΧρηστικάΧωρίς ασφαλιστική ενημερότητα 19 συναλλαγές 
ΑΑΔΕ: Διάλογος για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η ανατιμησις του νομισματος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα