Βελτιώνει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ, εκτιμώντας αύξηση ΑΕΠ 5,5%, αλλά με μεγάλη ανομοιομορφία μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.
ΗΠΑ και Κίνα θα καταφέρουν να βγάλουν τις οικονομίες τους από την πανδημία με μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ό,τι η Ευρώπη και οι άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στις αναθεωρημένες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ προβλέπει ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη της υφηλίου από αυτήν που εκτιμούσε το προηγούμενο φθινόπωρο. Αιτίες, η προβλεπόμενη υψηλότερη -λόγω της επέκτασης των εμβολιασμών- οικονομική δραστηριότητα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως και η επίδραση των επιπρόσθετων δημοσιονομικών παρεμβάσεων σε κάποιες μεγάλες οικονομίες.
Το Ταμείο αναμένει πλέον ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 5,5% από 5,2% που προέβλεπε τον προηγούμενο Οκτώβριο - στην εξαμηνιαία έκθεση World Economic Outlook. Παράλληλα εκτιμά ότι η περσινή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας ήταν λόγω του καλύτερου β’ εξαμήνου ηπιότερη, στο -3,5% αντί του -4,4% που εκτιμούσε.
Η ανάκαμψη όμως δεν θα είναι ομοιόμορφη, η ισχύς της δεν θα είναι η ίδια σε όλες τις οικονομίες της υφηλίου. Χάρη στα πακέτα τόνωσης που ανακοίνωσαν λίγο πριν από το τέλος του 2020, αμερικανική και ιαπωνική οικονομία προβλέπεται να τρέξουν με γοργούς ρυθμούς επιτυγχάνοντας την πλήρη ανάκτηση των επιπέδων μεγέθυνσης που απολάμβαναν προ κρίσης στο β’ εξάμηνο του 2021. Αντίθετα, ευρωζώνη, Βρετανία αλλά και αναπτυσσόμενες οικονομίες πλην Κίνας θα παραμείνουν σε χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα ΑΕΠ και το 2022.
Πακέτο στήριξης
Ειδικότερα οι ΗΠΑ προβλέπεται να τρέξουν φέτος με 5,1%, ρυθμό κατά 2% υψηλότερο από αυτόν που προέβλεπε το Ταμείο τον περασμένο Οκτώβριο. Η σημαντικά υψηλότερη προβλεπόμενη επίδοση αντικατοπτρίζει τις θετικές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στην οικονομική δραστηριότητα της υπερδύναμης φέτος το πακέτο τόνωσης 900 δισ. δολαρίων που ψήφισε το Κογκρέσο τον περασμένο Δεκέμβριο. Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ενδεχομένως να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν εγκριθεί γρήγορα και υλοποιηθεί το πακέτο 1,9 τρισ. δολ. που παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Υψηλότερη ανάπτυξη λόγω αντίστοιχου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης αναμένεται και στην Ιαπωνία, η οικονομία της οποίας προβλέπεται να τρέξει με ρυθμό 3,1% έναντι 2,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του ΔΝΤ. Και η Κίνα όμως, η οποία ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία του κόσμου που ξέφυγε πέρυσι από την ύφεση, θα επανέλθει δριμύτερη καταγράφοντας ανάπτυξη 8,1%.
Αντίθετα τα αλλεπάλληλα κύματα τις πανδημίας, οι μεταλλάξεις του ιού, τα συνεχόμενα αυστηρά λοκντάουν, οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και ο αργός ρυθμός υλοποίησης των παρεμβάσεων που αποφασίστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι θα οδηγήσουν την οικονομία της ευρωζώνης σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάκαμψης από αυτούς που προβλέπονταν πριν από τρεις μήνες. Το Ταμείο αναμένει πλέον ότι η οικονομική ανάπτυξη των 19 χωρών του ευρώ θα προσεγγίσει φέτος το 4,2%, αντί για 5,2% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο.
Οι αναδυόμενες οικονομίες -εξαιρουμένης της Κίνας- που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία αναμένεται ότι θα είναι αυτές που θα πληρώσουν περισσότερο το μάρμαρο και θα υποστούν και τη μεγαλύτερη μακροχρόνια ζημιά από την κρίση. Εκτιμάται ότι το 2022 οι οικονομίες αυτές θα υπολείπονται 8% από το μέγεθος που είχαν στα τέλη του 2019. Το ΔΝΤ εκτιμά ακόμη ότι μεταξύ 2020 και 2021 περί τα 90 εκατομμύρια άνθρωποι θα περάσουν το κατώφλι της ακραίας φτώχειας.
Σε γενικές γραμμές οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ δείχνουν καλύτερες επιδόσεις για τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα εμβόλια και γι’ αυτές που επιθυμούν να ξοδέψουν περισσότερα σε πολιτικές τόνωσης. Το βασικό σενάριο του Ταμείου -με αρκετούς αστερίσκους- είναι ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες θα θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία στο β’ εξάμηνο του 2021, ενώ στο σύνολό του ο πλανήτης στα τέλη του 2022.
www.efsyn.gr
Κατεβάστε το αρχείο: dolario_gen.jpg
|